În materie de drept civil, procedurile și acțiunile în curs intentate înainte de încheierea perioadei de tranziție vor continua în temeiul legislației UE. În baza unui acord reciproc între UE și Regatul Unit, Portalul e-justiție va păstra informațiile legate de Regatul Unit până la sfârșitul anului 2022.

Drepturile victimelor, pe țări

Scoţia

Conținut furnizat de
Scoţia

Pot să introduc o cale de atac împotriva hotărârii pronunțate?

Numai persoana condamnată sau acuzarea poate ataca hotărârea prin care se stabilește vinovăția.

Acuzarea poate formula o cale de apel numai în anumite circumstanțe. Acuzarea poate:

  • să formuleze o cale de atac împotriva unei hotărâri de achitare - a unui verdict „nu este vinovat” sau „nu s-a dovedit a fi vinovat” - însă doar în cazul procedurilor sumare (procese fără juriu) și numai cu privire la o chestiune de drept;
  • să formuleze o cale de atac împotriva hotărârii prin care se stabilește vinovăția - dar numai în cazul în care o pedeapsă este considerată a fi în mod nejustificat de clementă.

Puteți afla mai multe informații accesând link-ul https://www.mygov.scot/after-the-verdict/the-appeals-process/

Care sunt drepturile mele după pronunțarea pedepsei?

După anunțarea verdictului (hotărârea prin care se stabilește sau nu vinovăția), judecătorul poate ține seama de declarația pe care ați dat-o în calitate de victimă pentru a stabili pedeapsa.

În cazul în care soluția cauzei (verdictul) nu a fost cea așteptată de către dumneavoastră sau simțiți că aveți nevoie de sprijin după pronunțarea verdictului, există numeroase organizații care vă pot ajuta. Victim Support Scotland are o linie telefonică de urgență care este deschisă de luni până vineri, între orele 8.00 și 20.00. Aceasta este o organizație caritabilă națională care sprijină persoanele afectate de o infracțiune pe teritoriul Scoției, indiferent de tipul de infracțiune de care au suferit acestea. Numărul său de telefon este 0345 603 9213. Sprijinul pe care îl acordă este gratuit.

Există o serie de alte organizații, inclusiv servicii specializate, care sunt în măsură să ofere sprijin emoțional confidențial gratuit, sfaturi practice și informații esențiale victimelor, martorilor și altor persoane afectate de o infracțiune. Informații privind aceste servicii puteți găsi aici.

Am dreptul la sprijin sau la protecție după terminarea procesului? Pe ce durată?

Da, există o serie de organizații de sprijin pentru victime, care pot oferi în mod gratuit sprijin înainte, în timpul și după încheierea procesului. Victim Support Scotland, care este o organizație caritabilă națională, oferă victimelor sprijin emoțional, ajutor practic și informații esențiale. Aceste servicii sunt gratuite și confidențiale.

Ce informații voi primi în cazul în care autorul infracțiunii este condamnat?

Dacă ați depus o declarație în calitate de victimă, aceasta ar putea fi avută în vedere atunci când judecătorul stabilește pedeapsa. După ce stabilește existența vinovăției, judecătorul trebuie să decidă ce sancțiune să aplice infractorului. Această sancțiune este denumită pedeapsă. Judecătorul ia această decizie după ce examinează toate probele și ține cont de orice alte informații de ordin general, cum ar fi vârsta infractorului, eventualele probleme medicale sau antecedente penale. Judecătorul poate alege pedeapsa dintr-o serie de opțiuni.

Informații suplimentare privind stabilirea pedepsei se pot găsi aici.

Aveți dreptul de a solicita informații cu privire la hotărârea definitivă a instanței într-un proces și la motivarea acesteia. Aceste informații pot fi solicitate Serviciului instanțe judecătorești din Scoția.

Voi fi informat dacă autorul infracțiunii este eliberat (inclusiv eliberat înainte de termen sau condiționat) sau a evadat din detenție?

În toate cauzele penale, victimele au dreptul de a primi informații cu privire la eliberarea unui deținut. Acestea pot să aibă, de asemenea, dreptul de a fi informate atunci când se are în vedere liberarea condiționată a deținutului și să facă demersuri (sau să formuleze observații) în scris cu privire la liberarea acestuia la Serviciul de Liberare Condiționată din Scoția. Aceasta se numește Sistemul de notificare a victimelor.

Victimele infractorilor care au fost condamnați la închisoare pentru o perioadă mai mică de 18 luni au dreptul să fie informate doar despre liberarea sau evadarea infractorului. Dacă doriți să primiți aceste informații, nu trebuie să vă înregistrați în sistem, puteți contacta pur și simplu Serviciul Penitenciar Scoțian.

Voi fi implicat în luarea deciziei de punere în libertate sau de liberare condiționată? De exemplu, pot să fac o declarație sau să introduc o cale de atac?

Puteți face demersuri la Serviciul de Liberare Condiționată din Scoția (Parole Board for Scotland), contra cost, dacă infractorul este avut în vedere pentru liberare condiționată. Victimele care se înregistrează în conformitate cu partea a doua a sistemului de notificare pot să facă demersuri în scris la Serviciul Penitenciar Scoțian din momentul în care infractorul îndeplinește pentru prima dată condițiile pentru a fi eliberat provizoriu și a beneficia de un regim de semi-libertate la domiciliu (Home Detention Curfew); și la Serviciul de Liberare Condiționată din Scoția atunci când infractorul este avut în vedere pentru liberare în baza unui ordin de liberare condiționată. Victim Support Scotland vă poate ajuta în aceste demersuri.

Ultima actualizare: 23/05/2019

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.