Drepturile victimelor, pe țări

Slovacia

Conținut furnizat de
Slovacia

Pe cine pot contacta pentru a beneficia de sprijin și asistență dacă sunt victima unei infracțiuni?

Entități care oferă asistență victimelor: https://www.justice.gov.sk/Stranky/Registre/Zoznamy-vedene-MS-SR/Register-pomoc-obetiam-zoznam.aspx

Linie telefonică de asistență pentru victime

Linia națională de asistență telefonică pentru femeile victime ale violenței (24/7)

0800 212 212

Linia de asistență telefonică pentru siguranța copiilor (24/7)

116 111

Linia de asistență telefonică pentru copiii dispăruți (24/7)

116 000

Linie de asistență telefonică unde se oferă sprijin emoțional pentru copii (14:00-20:00)

055/234 72 72

Linie de asistență telefonică pentru persoanele abuzate

0800 300 700

Linia telefonică de urgență pentru victimele traficului de persoane

0800 800 818

Linia telefonică de asistență emoțională „Nezáthuka”

0800 800 566

ALTE PUNCTE DE CONTACT

Sistemul integrat de salvare

112

Poliția

158

Linia de asistență telefonică a Oficiului Muncii, Afacerilor Sociale și Familiei (UPSVAR) pentru raportarea cazurilor de copii neglijați

0800 191 222

Linia telefonică de asistență a parchetului pentru denunțarea violenței domestice

0800 300 700

Ministerul Justiției din Republica Slovacă (pentru cereri de despăgubire)

02/888 91 544

Birourile de informare a victimelor (situate în capitalele regionale, oferă informații de bază și îndrumări către entitățile care le oferă asistență victimelor)

Sprijinul acordat victimelor este gratuit?

Da.

Ce tipuri de sprijin pot primi de la serviciile sau autoritățile publice?

Asistența juridică poate fi obținută de la entitățile care le oferă asistență victimelor, de la centrul de intervenție pentru victimele violenței domestice sau, în anumite condiții, de la Centrul de asistență juridică. Statul cooperează cu entitățile care le oferă asistență victimelor și, cu ocazia primei întâlnii cu organele poliției, vi se vor furniza datele de contact ale acestora și informațiile privind forma de asistență pe care o acordă aceste entități. La cererea dumneavoastră, poliția vă va ajuta să le contactați.

Ce tipuri de sprijin pot primi de la organizațiile neguvernamentale?

Fiecare victimă are dreptul de a primi asistență profesionistă. Asistența va fi furnizată în principal de entitățile acreditate în temeiul Legii privind victimele criminalității, precum și de alte entități care le oferă asistență victimelor („entități înregistrate”, care nu oferă însă neapărat asistență în măsura indicată mai jos).

Entitățile care sunt acreditate îndeplinesc în special condițiile de competență profesională, adică angajează profesioniști care au obținut diplome universitare și experiență profesională în domeniu. De obicei, diferitele entități se specializează în furnizarea de asistență de specialitate unui anumit grup de victime, cu scopul de a se concentra cu precădere asupra nevoilor victimelor și de a oferi o asistență de mai bună calitate. Registrul entităților care le oferă asistență victimelor conține informații privind această specializare, precum și datele de contact sau acoperirea geografică a fiecărei entități.

Entitățile acreditate oferă asistență generală de specialitate sau asistență specializată destinată victimelor deosebit de vulnerabile.

Asistența generală de specialitate acordată victimelor include:

  • furnizarea și explicarea adecvată a informațiilor (în special în ceea ce privește procedura penală, etapele și drepturile aferente, asistența profesionistă);
  • asistență juridică pentru exercitarea drepturilor victimei;
  • asistență judiciară pentru exercitarea drepturilor unei victime care are calitatea de parte civilă sau de martor în cadrul procedurilor penale;
  • asistență psihologică;
  • consiliere privind riscul și prevenirea victimizării repetate.

O entitate acreditată care oferă asistență generală de specialitate trebuie să furnizeze întotdeauna prima consultație în mod gratuit. Entitățile care au beneficiat de subvenții oferă asistență profesionistă în mod gratuit timp de 90 de zile și chiar pentru o perioadă mai lungă, dacă este necesar și în cazul în care victima solicită acest lucru.

Asistența specializată acordată victimelor deosebit de vulnerabile include:

  • furnizarea de asistență profesionistă generală;
  • furnizarea de intervenții psihologice în situații de criză;
  • evaluarea pericolului pentru viață sau sănătate;
  • organizarea furnizării de servicii sociale într-un centru locativ de urgență și consiliere socială specializată în cazul în care există o amenințare imediată la adresa vieții sau sănătății unei victime deosebit de vulnerabile.

Victimele deosebit de vulnerabile au întotdeauna dreptul de a beneficia gratuit de asistență profesionistă specializată. Această asistență este acordată timp de 90 de zile și chiar pentru o perioadă mai lungă, dacă este necesar și în cazul în care victima solicită acest lucru (eventual în mod informal, de exemplu prin organizarea unei alte reuniuni).

Acreditarea entităților este condiționată de furnizarea uneia dintre formele de asistență menționate anterior, care este, de asemenea, legată de tipul de victime cărora li se acordă asistență. Dacă nu sunteți sigur ce tip de asistență de specialitate oferă o anumită entitate acreditată și de ce tip de victime se ocupă, nu ezitați să o contactați. Veți primi consiliere sau veți fi îndrumat către o altă entitate, dacă este cazul.

Ultima actualizare: 27/03/2023

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.