Drepturile victimelor, pe țări

Suedia

Conținut furnizat de
Suedia

Veți fi considerat victima unei infracțiuni dacă ați suferit prejudicii, de exemplu, dacă ați fost rănit sau v-a fost furat ori deteriorat un bun ca urmare a unui incident care constituie o infracțiune în legislația națională din țara dumneavoastră. Ca victimă, legea vă garantează anumite drepturi înainte, în timpul și după încheierea procedurii judiciare. De asemenea, este posibil să puteți beneficia de diferite forme de sprijin și să primiți despăgubiri pentru prejudiciul cauzat de infracțiunea comisă.

În Suedia, procedura penală începe cu o anchetă preliminară privind presupusa infracțiune. Este obligatoriu, cu unele excepții, să se inițieze o anchetă preliminară dacă există motive de a se suspecta că a fost comisă o infracțiune. Ancheta este efectuată de către poliție, uneori sub îndrumarea unui procuror. După încheierea anchetei, procurorul poate decide să sesizeze instanța sau (în cazul în care acesta nu consideră că există suficiente elemente de probă) să claseze cazul. În care este sesizată instanța judecătorească, începe procesul penal. În cursul judecății, instanța examinează toate elementele de probă și decide dacă acuzatul este condamnat pentru săvârșirea infracțiunii sau nu. Aceasta oferă, de asemenea, informații cu privire la posibilele căi de atac în fața unei instanțe superioare.

Ca victimă, sunteți un actor important în procedura penală și aveți o serie de drepturi. Mai exact, puteți participa la procedură fără a avea un statut juridic specific sau puteți avea un rol mai activ, devenind în mod oficial parte la proces. Puteți solicita despăgubiri și/sau interveni pentru a sprijini acuzarea. În anumite cazuri, vă puteți constitui parte civilă din proprie inițiativă, în cazul în care procurorul decide să claseze cazul.

Faceți clic pe link-urile de mai jos pentru a găsi informațiile de care aveți nevoie

1 - Drepturile pe care le am dacă am fost victima unei infracțiuni

2 - Denunțarea unei infracțiuni și drepturile mele pe parcursul cercetării sau al procesului

3 - Drepturile pe care le am după proces

4 - Despăgubiri

5 - Drepturile pe care le am în materie de sprijin și asistență

Ultima actualizare: 07/10/2021

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.