Európai esetjogi azonosító (ECLI)

Portugália

Tartalomszolgáltató:
Portugália

Tagállami ECLI-koordinátor

Cím: Rua Duque de Palmela No 23, 1250-097 Lisszabon – Portugália

Telefon: +351 213 220 020
Fax: +351 213 474 09 918

E-mail: csm@csm.org.pt
Internetcím: https://www.csm.org.pt/

Országkód

Portugália országkódja: [PT].

A tagállami ECLI képzése

Portugália 2018 novemberében zárta le az európai esetjogi azonosító (ECLI) bevezetését egy olyan projekt keretében, amelyhez az Európai Unió a Jogérvényesülési és Fogyasztópolitikai Főigazgatóság (DG JUST) Jogérvényesülés programja (2014–2020) keretében társfinanszírozást nyújtott. A kezdeményezés mögött részben a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (Conselho Superior da Magistratura), részben az Igazságügyi Pénz- és Eszközgazdálkodási Intézet (Instituto de Gestão Financeira e Equipamentos da Justiça) állt.

Az ECLI jelenleg a felsőbíróságok ítéleteire terjed ki:

 • Legfelsőbb Bíróság (Supremo Tribunal de Justiça),
 • Coimbrai Fellebbviteli Bíróság (Tribunal da Relação de Coimbra),
 • Évorai Fellebbviteli Bíróság (Tribunal da Relação de Évora),
 • Guimarãesi Fellebbviteli Bíróság (Tribunal da Relação de Guimarães),
 • Lisszaboni Fellebbviteli Bíróság (Tribunal da Relação de Lisboa),
 • Portói Fellebbviteli Bíróság (Tribunal da Relação do Porto).

https://jurisprudencia.csm.org.pt/ weboldalon található új keresővel az ECLI segítségével is lehet keresni a nemzeti ítélkezési gyakorlatban.

Portugáliában az ECLI a következő elemekből áll:

 • az „ECLI” betűk,
 • az országkód: „PT”,
 • a bíróság kódja: „STJ”, „TRL”, „TRP”, „TRC”, „TRE” vagy „TRG” (az ECLI jelenleg a Legfelsőbb Bíróság, valamint a lisszaboni, a portói, a coimbrai, az évorai és a guimarãesi fellebbviteli bíróság ítéleteinek azonosítását teszi lehetővé),
 • az ítélet meghozatalának éve,
 • egy egyedi azonosító, amely Portugália esetében az ügyszámon alapul (amelyet esetenként két, a felsőbíróságokon belüli ügyelosztásra utaló azonosító jel követ).

Az egyes elemeket kettőspont választja el egymástól.

Példa a portugál ECLI-re:

Az ECLI:PT:TRC:2017:198.15.3GCACB.C1 azonosító a Portugáliában (PT), a Coimbrai Fellebbviteli Bíróságon (TRC) 2017-ben, a 198/15.3GCACB sz. ügyben hozott ítéletet jelöli.

Utolsó frissítés: 18/12/2023

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.