Európai esetjogi azonosító (ECLI)

Románia

Tartalomszolgáltató:
Románia

Tagállami ECLI-koordinátor

A tagállami ECLI-koordinátor az Igazságügyi Minisztérium – dti@just.ro

Országkód

Románia országkódja [RO]

A tagállami ECLI létrehozása

Az ECLI-t 2015 végén vezették be a romániai bíróságokon.

Az ECLI-t az elektronikus ügykezelő rendszer (ECRIS) segítségével automatikusan rendelik hozzá a bíróságok (Legfőbb Semmítőszék és Legfelsőbb Bíróság, fellebbviteli bíróságok, törvényszékek és körzeti bíróságok) által 2007 óta hozott ítéletekhez. A 2015. december 15. után hozott ítéletek esetében az ECLI papíralapú változatban is megjelenik.

Jelenleg az e-igazságügyi portálon belül nem létezik az ECLI keresőmotorjához kapcsolódó online nemzeti esetjogi adatbázis. Létezik azonban egy olyan adatbázis – a jelenleg fejlesztés alatt álló ROLII –, amely anonimizált formában megjeleníti a román bíróságok által 2010 óta hozott valamennyi, az ECRIS-rendszerből származó ítélet.

Romániában az ECLI-kód a következőkből áll:

  • „ECLI”;
  • az „RO” országkód;
  • a bíróság kódja – a bírósági kódok listája megtalálható itt  PDF (256 Kb) RO;
  • az ítélet meghozatalának éve;
  • egy olyan sorszám, amely az ECRIS-rendszer megfelelő elektronikus nyilvántartásának belső számából (amely minden bíróság esetében egyedi) és a bírósági határozatok nyilvántartásában használt (egyedi) ítéletszámból áll.

Példa:

A bukaresti 4. sz. körzeti bíróság által hozott ítélethez rendelt ECLI-kód a következőképpen nézhet ki: ECLI:RO:JDS4B:2017:001.004053, ahol „JDS4B” a bíróság kódja, „2017” – az ítélethozatal éve, „001” – az ECRIS-rendszer megfelelő elektronikus nyilvántartásának belső száma, a „004053” pedig az ítélet száma.

Utolsó frissítés: 07/12/2021

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.