Identificatorul european de jurisprudență (ECLI)

Portugalia

Conținut furnizat de
Portugalia

Coordonatorul național ECLI

Adresă: Rua Duque de Palmela No 23, 1250-097 Lisabona – Portugalia

Telefon: +351 213 220 020
Fax: +351 213 474 09 918

E-mail: csm@csm.org.pt
Site web:https://www.csm.org.pt/

Codul de țară

Codul de țară pentru Portugalia este: [PT].

Generarea unui ECLI național

Introducerea de către Portugalia a Identificatorului european de jurisprudență (ECLI) a fost finalizată în noiembrie 2018, ca parte a unui proiect cofinanțat de Uniunea Europeană prin intermediul programului „Justiție” 2014-2020 al Direcției Generale Justiție și Consumatori (DG JUST). Aceasta a fost o inițiativă comună a Consiliului Suprem al Magistraturii (Conselho Superior da Magistratura) și a Institutului pentru gestionarea financiară și teritorială a serviciilor judiciare (Instituto de Gestão Financeira e Equipamentos da Justiça).

ECLI acoperă în prezent hotărârile instanțelor superioare:

 • Curtea Supremă de Justiție (Supremo Tribunal de Justiça)
 • Curtea de Apel din Coimbra (Tribunal da Relação de Coimbra)
 • Curtea de Apel din Évora (Tribunal da Relação de Évora)
 • Curtea de Apel din Guimarães (Tribunal da Relação de Guimarães)
 • Curtea de Apel din Lisabona (Tribunal da Relação de Lisboa)
 • Curtea de Apel din Porto (Tribunal da Relação do Porto)

Site-ul web https://jurisprudencia.csm.org.pt/ oferă acces la un nou motor de căutare pentru jurisprudența națională care utilizează ECLI.

ECLI în Portugalia este alcătuit din următoarele componente:

 • ECLI”;
 • Codul de țară: „PT”;
 • Codul aferent instanței: „STJ”, „TRL”, „TRP”, „TRC”, „TRE” sau „TRG” (ECLI este în prezent disponibil pentru a identifica hotărârile Curții Supreme de Justiție și ale curților de apel din Lisabona, Porto, Coimbra, Évora și Guimarães);
 • Anul pronunțării hotărârii;
 • Un număr de serie, care, în cazul Portugaliei, se bazează pe numărul cauzei (plus, ocazional, două caractere de identificare utilizate pentru distribuirea cauzelor în cadrul instanțelor superioare).

Fiecare componentă este separată prin două puncte.

Exemplu de ECLI portughez:

Identificatorul ECLI:PT:TRC:2017:198.15.3GCACB.C1 corespunde unei hotărâri pronunțate în Portugalia (PT) de Curtea de Apel din Coimbra (TRC) în 2017, în cauza nr. 198/15.3GCACB.

Ultima actualizare: 18/12/2023

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.