Tagállami bíróságok és más, nem igazságszolgáltatási szervek

Hollandia

Az alkotmány első fejezete rendelkezik az alapvető jogokról. Ezek a jogok biztosítják az állampolgárok számára azt a szabadságot, hogy az állam közbeavatkozása nélkül élhessék életüket. Az alkotmány rendelkezik továbbá a társadalmi és a politikai életben való részvétel jogairól. Az alapvető jogokra példák: véleménynyilvánítás szabadsága, személyes adatok védelméhez való jog, választójog és az egyenlő bánásmódhoz való jog.

Tartalomszolgáltató:
Hollandia

Kétféle típusú alapvető jog létezik:

  • A „klasszikus” alapvető jogok: polgári és politikai jogok Ezek közé tartozik a választójog, a véleménynyilvánítás szabadsága, a magánélethez való jog, a vallásszabadság, illetve a hátrányos megkülönböztetés tilalma.
  • Az alapvető „szociális” jogok: gazdasági, szociális és kulturális jogok. Ezek közé tartoznak a lakhatáshoz, a társadalombiztosításhoz, az egészségügyhöz és az oktatáshoz való jog.

Az alapvető szociális jogok általában nem kényszeríthetők ki bíróság előtt, ellentétben a klasszikus alapvető jogokkal. Ennek értelmében a nyilvánosság tagja keresetet indíthat, amennyiben egy önkormányzati hatóság kellő indok nélkül kíván megtiltani egy tüntetést.

Utolsó frissítés: 13/05/2024

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.