Tagállami bíróságok és más, nem igazságszolgáltatási szervek

Svédország

Tartalomszolgáltató:
Svédország

Az alapvető jogok és az alaptörvény

A svédek jogait és szabadságait elsődlegesen három alapvető törvény védi: az alaptörvény (regeringsformen), a szólásszabadságról szóló törvény (regeringsformen) és a véleménynyilvánítás szabadságáról szóló sarkalatos törvény (yttrandefrihetsgrundlagen). Az alaptörvény rögzíti, hogy a végrehajtó hatalom valamennyi ember egyenlőségének, illetve az egyén szabadságának és méltóságának tiszteletben tartása mellett gyakorolható.

A bírói függetlenség és a bírósági felülvizsgálat

A bírói hatalom függetlenségét az alaptörvény rögzíti. A bíróságok kulcssszerepet töltenek be az egyén jogainak védelmében. A svéd jogrendszerben biztosított jogorvosolatok célja az alapvető jogok védelme. A jogi eljárásokban általában rendes bíróságok, általános közigazgatási bíróságok, illetve bizonyos esetekben közigazgatási hatóságok járnak el. Az, hogy melyik bíróság jár el egy alapvető jogokat érintő ügyben, több tényezőtől függ, mint például a megsértett jogtól, illetve a jogsérelem körülményeitől. Az a tény, hogy a jogot magán- vagy állami szervezet sértette meg, ugyancsak hatással lehet az ügyben eljáró bíróságra.

A svéd jogrendszerrel kapcsolatos további információk érdekében kattintson ide .

Hatóságok által biztosított segítség és információ

Számos olyan svéd hatóság létezik, amelynek feladata az alapvető jogok tiszteletben tartásának különböző módokon való biztosítása. Ezek a hatóságok különböző tevékenységeket folytatnak. Néhány közülük például csak a területükhöz tartozó jogokról szolgáltatnak információt, míg más hatóságok jogi segítséget nyújthatnak egyedi ügyekben.

Hatóságokat az Alapvető Jogok Interaktív Eszköz segítségével kereshet.

Utolsó frissítés: 09/11/2020

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.