National ordinary courts

Ordinary courts are the core of the judicial systems in the Member States. They deal with a major part of judicial proceedings. Their scope of jurisdiction varies considerably. You can find here information on the ordinary courts and their jurisdiction in each Member State.

In most Member States, the ordinary courts deal with two main types of proceedings:

  • Proceedings in criminal matters, i.e. regarding punishable (criminal) offences (such as theft, vandalism, fraud, etc.); these courts can impose penalties and are often referred to as "criminal courts",
  • Proceedings in civil matters, i.e. disputes between citizens and/or businesses (for instance, problems with rent, a service contract or a divorce, etc.); these courts are often referred to as "civil courts".

Please select the relevant country's flag to obtain detailed national information.

Last update: 17/11/2021

This page is maintained by the European Commission. The information on this page does not necessarily reflect the official position of the European Commission. The Commission accepts no responsibility or liability whatsoever with regard to any information or data contained or referred to in this document. Please refer to the legal notice with regard to copyright rules for European pages.

Εθνικά τακτικά δικαστήρια - Βέλγιο

Στην παρούσα ενότητα μπορείτε να βρείτε συνοπτικές πληροφορίες για τα τακτικά δικαστήρια του Βελγίου.

Τακτικά δικαστήρια - εισαγωγή

Ανώτατο Δικαστήριο

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΑκυρωτικό Δικαστήριο (Cour de cassation): είναι το ανώτατο δικαστήριο, το «δικαστήριο των δικαστηρίων», και εδρεύει στις Βρυξέλλες.

Κακουργιοδικείο (Cour d'Assises)

Στις δέκα επαρχίες και στη διοικητική περιφέρεια των Βρυξελλών υπάρχει Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροένα κακουργιοδικείο. Δεν είναι μόνιμο δικαστήριο, αλλά συγκροτείται κάθε φορά που παραπέμπονται σ’ αυτό κατηγορούμενοι.

Δευτεροβάθμια δικαστήρια

  • Τα Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροεφετεία: υπάρχουν 5 εφετεία στο Βέλγιο:
    • στις Βρυξέλλες (για τις δικαστικές περιφέρειες της βαλονικής Βραβάνδης, της Λουβαίνης και των Βρυξελλών)
    • στη Λιέγη (για τις δικαστικές περιφέρειες της Λιέγης, του Ναμίρ και του Λουξεμβούργου)
    • στη Μονς (για τη δικαστική περιφέρεια του Ενό)
    • στη Γάνδη (για τις δικαστικές περιφέρειες της Δυτικής Φλάνδρας και της Ανατολικής Φλάνδρας)
    • στην Αμβέρσα (για τις δικαστικές περιφέρειες της Αμβέρσας και του Λιμβούργου).
  • Τα Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροδευτεροβάθμια εργατοδικεία (cours du travail): είναι 5 στο Βέλγιο. Πρόκειται για εφετεία που ειδικεύονται στο εργατικό δίκαιο. Η έδρα τους βρίσκεται στις περιφέρειες των εφετείων που προαναφέρθηκαν.

Πρωτοβάθμια δικαστήρια

  • Τα Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροπρωτοδικεία: είναι 13 στο Βέλγιο (ένα ανά δικαστική περιφέρεια και δύο στη δικαστική περιφέρεια των Βρυξελλών, ένα ολλανδόφωνο και ένα γαλλόφωνο).
  • Τα Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροπρωτοβάθμια εργατοδικεία (tribunaux du travail): στο Βέλγιο είναι 9, καταρχήν ένα στην περιφέρεια κάθε εφετείου. Εξαιρείται η περιφέρεια του εφετείου των Βρυξελλών, όπου υπάρχουν ένα πρωτοβάθμιο εργατοδικείο στη Λουβαίνη και ένα στη Νιβέλ, καθώς και δύο στις Βρυξέλλες (ένα ολλανδόφωνο και ένα γαλλόφωνο). Εξαιρείται επίσης η δικαστική περιφέρεια του Έπεν.
  • Τα Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροδικαστήρια επιχειρήσεων (tribunaux de l'entreprise): στο Βέλγιο είναι 9, καταρχήν ένα στην περιφέρεια κάθε εφετείου. Εξαιρείται η περιφέρεια του εφετείου των Βρυξελλών, όπου υπάρχουν ένα δικαστήριο επιχειρήσεων στη Λουβαίνη και ένα στη Νιβέλ, καθώς και δύο στις Βρυξέλλες (ένα ολλανδόφωνο και ένα γαλλόφωνο). Εξαιρείται επίσης η δικαστική περιφέρεια του Έπεν.

Δικαστήρια κατώτερων βαθμών δικαιοδοσίας ή δικαστήρια εγγύτητας (juridictions de proximité)

  • Τα Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροειρηνοδικεία (justices de paix): στο Βέλγιο υπάρχουν 187 (ένα ανά δικαστικό καντόνι).
  • Τα Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροπταισματοδικεία (tribunaux de police): στο Βέλγιο υπάρχουν 15, δηλαδή ένα ανά δικαστική περιφέρεια, με την εξαίρεση των Βρυξελλών, όπου υπάρχουν 4.

Αρμοδιότητα των δικαστηρίων

Ειρηνοδικείο

Το ειρηνοδικείο επιλαμβάνεται όλων των διαφορών η αξία του αντικειμένου των οποίων δεν υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ και οι οποίες δεν υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα άλλου δικαστηρίου. Το ειρηνοδικείο είναι επίσης αρμόδιο για μισθωτικές διαφορές, διαφορές μεταξύ γειτόνων, δουλείες, απαλλοτριώσεις ανεξαρτήτως της αξίας του αντικειμένου της διαφοράς, καθώς και για υποθέσεις ασφαλιστικών μέτρων μεταξύ συζύγων. Εκτός από την περίπτωση που η αξία του αντικειμένου της διαφοράς που εισάγεται ενώπιον του ειρηνοδικείου δεν υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ, όλες οι αποφάσεις του ειρηνοδικείου υπόκεινται σε έφεση ενώπιον του πρωτοδικείου.

Πταισματοδικείο

Το πταισματοδικείο είναι ποινικό και πολιτικό δικαστήριο που επιλαμβάνεται πταισμάτων, πλημμελημάτων που τιμωρούνται ως πταίσματα, παραβάσεων ειδικών νόμων (π.χ. του Αγροτικού ή του Δασικού Κώδικα), αγωγών αποζημίωσης λόγω τροχαίου ατυχήματος και τροχαίων παραβάσεων. Οι αποφάσεις του πταισματοδικείου υπόκεινται σε έφεση ενώπιον του πρωτοδικείου, εκτός από τις υποθέσεις που αναφέρονται στον δικαστικό κώδικα εφόσον το αντικείμενο της αξίας της διαφοράς δεν υπερβαίνει τα 1.240 ευρώ.

Πρωτοδικείο

Το πρωτοδικείο είναι αρμόδιο για όλες τις διαφορές για τις οποίες ο νόμος δεν προβλέπει αρμοδιότητα άλλου δικαστηρίου. Πρόκειται για τη λεγόμενη «εναπομένουσα αρμοδιότητα» (compétence résiduaire) του πρωτοδικείου.

Το πρωτοδικείο υποδιαιρείται σε τμήματα: στο πολιτικό τμήμα, το πλημμελειοδικείο, το δικαστήριο οικογενειακών υποθέσεων και το δικαστήριο ανηλίκων. Το 2007 ιδρύθηκαν στα πρωτοδικεία της Αμβέρσας, των Βρυξελλών, της Ανατολικής Φλάνδρας, της Λιέγης και του Ενό δικαστήρια εκτέλεσης ποινών.

Πολιτικό τμήμα

Το πολιτικό τμήμα (tribunal civil) επιλαμβάνεται των διαφορών που αφορούν την προσωπική κατάσταση. Είναι επίσης αρμόδιο για διαφορές η αξία του αντικειμένου των οποίων υπερβαίνει τα 1.860 ευρώ, για κληρονομικές διαφορές και διαφορές που αφορούν δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, καθώς και για την εκδίκαση εφέσεων κατά αποφάσεων των ειρηνοδικείων.

Πλημμελειοδικείο

Το πλημμελειοδικείο (tribunal correctionnel) είναι ποινικό δικαστήριο αρμόδιο για την εκδίκαση όλων των πλημμελημάτων και των κακουργημάτων που διώκονται ως πλημμελήματα όπως η υπεξαίρεση, η απάτη, η ανθρωποκτονία εξ αμελείας, η διάρρηξη και η ληστεία. Εκδικάζει επίσης τις εφέσεις κατά των αποφάσεων του πταισματοδικείου

Μια υπόθεση μπορεί να εισαχθεί στο πλημμελειοδικείο με απευθείας κλήση της εισαγγελίας (ministère public) ή του πολιτικώς ενάγοντα ή με κλητήριο θέσπισμα του συμβουλίου πλημμελειοδικών, το οποίο αποφασίζει, μετά το πέρας της ανάκρισης, αν ο κατηγορούμενος θα παραπεμφθεί ή όχι ενώπιον του πλημμελειοδικείου.

Το συμβούλιο πλημμελειοδικών (chambre du conseil) είναι ανακριτικό όργανο που απαρτίζεται από έναν πρωτοδίκη, ο οποίος εξετάζει αν υπάρχουν λόγοι για να παραπεμφθεί η υπόθεση ενώπιον του πλημμελειοδικείου ή αποφασίζει να μην παραπεμφθεί το πρόσωπο κατά του οποίου έχει ασκηθεί δίωξη (να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο). Ο ίδιος δικαστής αποφασίζει αν πρέπει να συνεχιστεί η προσωρινή κράτηση του κατηγορουμένου ή αν ο κατηγορούμενος πρέπει να αφεθεί ελεύθερος, ενδεχομένως, υπό όρους, με αξιολόγηση σε μηνιαία βάση, ή σε τριμηνιαία βάση όταν πρόκειται για κακούργημα που δεν μπορεί να διωχθεί ως πλημμέλημα.

Η προσωρινή κράτηση είναι μέτρο ασφαλείας δυνάμει του οποίου το πρόσωπο που είναι ύποπτο για την τέλεση πλημμελήματος ή κακουργήματος κρατείται μέχρι τη δίκη. Το μέτρο αυτό επιβάλλεται για να αποτραπεί το ενδεχόμενο ο ύποπτος να εξαφανιστεί προτού εμφανιστεί στο δικαστήριο, να διαπράξει στο μεταξύ άλλα αδικήματα, να προσπαθήσει να εξαφανίσει αποδεικτικά στοιχεία ή να έλθει σε επαφή με τρίτους (π.χ. για να ασκήσει επιρροή σε μάρτυρες ή συγκατηγορουμένους). Ο ύποπτος που τελικά αθωώνεται ή του οποίου η δίωξη παύει μπορεί να ζητήσει αποζημίωση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης για τον χρόνο που πέρασε άδικα στη φυλακή: πρόκειται για την αποζημίωση λόγω απρόσφορης κράτησης. Για να δοθεί αποζημίωση πρέπει να πληρούνται δύο προϋποθέσεις: η διάρκεια της προσωρινής κράτησης θα πρέπει να έχει υπερβεί τις οχτώ ημέρες και ο ύποπτος πρέπει να μην έχει προκαλέσει την προσωρινή κράτηση ή τη συνέχισή της με τη συμπεριφορά του. Η δεύτερη αυτή προϋπόθεση εφαρμόζεται αυστηρά από τον Υπουργό.

Κατά των αποφάσεων του συμβουλίου πλημμελειοδικών χωρεί έφεση ενώπιον του συμβουλίου εφετών (Chambre des mises en accusation). Το συμβούλιο εφετών αποτελεί το ανακριτικό όργανο στο επίπεδο του εφετείου.

Δικαστήριο ανηλίκων

Τα τμήματα ανηλίκων που απαρτίζουν το δικαστήριο ανηλίκων είναι αρμόδια για υποθέσεις που αφορούν ανηλίκους οι οποίοι διατρέχουν κίνδυνο και ανηλίκους που έχουν διαπράξει ποινικά αδικήματα.

Μόνο η εισαγγελία μπορεί να αποφασίσει εάν μια υπόθεση θα παραπεμφθεί στο δικαστήριο ανηλίκων ή όχι. Δεν μπορείτε να προσέλθετε ενώπιον του δικαστή με δική σας πρωτοβουλία, όπως για παράδειγμα στις αστικές υποθέσεις. Ένας ανήλικος μπορεί να παραπεμφθεί στο δικαστήριο ανηλίκων σε δύο περιπτώσεις:

  • Αν ο ανήλικος έχει διαπράξει αδίκημα, η αστυνομία γνωστοποιεί το όνομά του στην εισαγγελία. Στη συνέχεια, η εισαγγελία αποφασίζει αν τα πραγματικά περιστατικά είναι αρκετά σοβαρά ώστε να τα υποβάλει στον δικαστή ανηλίκων·
  • Αν ο ανήλικος αντιμετωπίζει δύσκολες συνθήκες στο σπίτι του, κατά πάσα πιθανότητα έχει έρθει ήδη σε επαφή με μια υπηρεσία αρωγής των νέων (service d'aide à la jeunesse – SAJ). Αν δεν διευθετηθεί η κατάσταση, η υπηρεσία αρωγής των νέων αποστέλλει τον σχετικό φάκελο σε επιτροπή διαμεσολάβησης που ασχολείται με την παροχή ειδικής αρωγής στη νεολαία. Αν είναι απαραίτητο, η εν λόγω επιτροπή διαμεσολάβησης μπορεί να ζητήσει από την εισαγγελία να παραπέμψει την υπόθεση στο δικαστήριο ανηλίκων προκειμένου να ληφθεί κατάλληλο μέτρο.

Το δικαστήριο οικογενειακών υποθέσεων (tribunal de la famille)

Τα δικαστήρια οικογενειακών υποθέσεων είναι αρμόδια για όλες τις διαφορές οικογενειακού χαρακτήρα.

Οι εν λόγω αρμοδιότητες καθορίζονται στα άρθρα 572bis και 577 τρίτο εδάφιο του δικαστικού κώδικα.

Με την επιφύλαξη τυχόν εξαιρέσεων, το δικαστήριο είναι αρμόδιο για τα ακόλουθα, ανεξαρτήτως της αξίας του αντικειμένου τις διαφοράς:

  • για κάθε υπόθεση που αφορά την οικογενειακή κατάσταση των προσώπων και τα αποτελέσματα αυτής: διαφορές που αφορούν τον γάμο ή τις υποχρεώσεις του, το διαζύγιο και τις περιουσιακές σχέσεις που απορρέουν απ’ αυτό, την αναγνώριση και την προσβολή της πατρότητας, την ανακοπή κατά ορισμένων αποφάσεων που έχουν εκδοθεί από υπαλλήλους των ληξιαρχείων κ.λπ.
  • για κάθε υπόθεση που αφορά τη νόμιμη συμβίωση και τα αποτελέσματά της: τα μέτρα που αφορούν την περιουσία των συνοικούντων, την ακύρωση της νόμιμης συμβίωσης κ.λπ.
  • για κάθε υπόθεση που αφορά τα παιδιά: καθορισμός των ρυθμίσεων για την άσκηση της γονικής μέριμνας και/ή της διαμονής, καθορισμός των δικαιωμάτων επικοινωνίας κ.λπ.
  • για κάθε υπόθεση που αφορά υποχρεώσεις διατροφής: καθορισμός ή τροποποίηση της διατροφής υπέρ του/της πρώην συζύγου ή γονέα, καθορισμός ή προσαρμογή ποσού διατροφής κ.λπ.
  • για ορισμένες υποθέσεις που αφορούν οικογενειακά επιδόματα: καθορισμός του δικαιούχου των οικογενειακών επιδομάτων ή αμφισβήτηση της καταβολής τους προς τον δικαιούχο
  • για κάθε υπόθεση που αφορά την οικογενειακή περιουσία: δωρεές που προέρχονται από την οικογενειακή περιουσία, ρευστοποίηση περιουσιακού στοιχείου των συζύγων, κληρονομικές διαφορές (π.χ. αποποίηση κληρονομιάς) κ.λπ. › για κάθε υπόθεση που αφορά την προσωρινή απαγόρευση εισόδου σε οικία σε περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας.

Το δικαστήριο είναι επίσης αρμόδιο για τη λήψη προσωρινών και επειγόντων μέτρων.

Τέλος, είναι επίσης αρμόδιο να εξετάζει τυχόν ένδικα μέσα κατά των αποφάσεων των ειρηνοδικείων οι οποίες αφορούν πρόσωπα ανίκανα προς δικαιοπραξία.

Δικαστήρια εκτέλεσης ποινών

Τα δικαστήρια εκτέλεσης ποινών (tribunaux de l'application des peines) εκδίδουν αποφάσεις για την εξωτερική νομική κατάσταση των προσώπων που έχουν καταδικαστεί σε ποινή στερητική της ελευθερίας. Αποφαίνονται σχετικά με τους ακόλουθους τρόπους εκτέλεσης των ποινών: περιορισμένη κράτησηηλεκτρονική παρακολούθησηαποφυλάκιση υπό όρους και προσωρινή αποφυλάκιση ενόψει απομάκρυνσης από την επικράτεια ή απέλασης. Η εισαγγελική αρχή και οι καταδικασθέντες μπορούν να ασκήσουν αναίρεση κατά των αποφάσεων των τμημάτων εκτελέσεως ποινών.

Ένδικα μέσα κατά των αποφάσεων του πρωτοδικείου

Με εξαίρεση τις αποφάσεις του δικαστηρίου εκτέλεσης ποινών, κάθε διάδικος ή η εισαγγελική αρχή, μπορούν, αν δεν είναι ικανοποιημένοι από την απόφαση πρωτοδικείου να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης αυτής, υπό την προϋπόθεση ότι η απόφαση είναι πρωτόδικη, δηλαδή δεν έχει εκδοθεί μετά από έφεση κατά απόφασης πταισματοδικείου ή ειρηνοδικείου. Στην περίπτωση αυτή, η υπόθεση εξετάζεται από εφετείο, ανεξαρτήτως του αν υπάγεται στην αρμοδιότητα του πολιτικού τμήματος, του πλημμελειοδικείου ή του δικαστηρίου ανηλίκων.

Πρωτοβάθμιο εργατοδικείο

Το πρωτοβάθμιο εργατοδικείο είναι αρμόδιο για κοινωνικές υποθέσεις: κοινωνική ασφάλιση (συντάξεις, ανεργία...), συγκρούσεις στις σχέσεις εργασίας (συμβάσεις εργασίας, εργατική νομοθεσία...) και εργατικά ατυχήματα. Είναι επίσης αρμόδιο να κρίνει αιτήσεις συλλογικής ρύθμισης χρεών τις υποβάλλουν ιδιώτες.

Το πρωτοβάθμιο εργατοδικείο αποτελείται από διάφορα τμήματα. Εφόσον δεν προβλέπεται άλλως από τον δικαστικό κώδικα, απαρτίζονται από έναν τακτικό δικαστή ως πρόεδρο και δύο κοινωνικούς δικαστές. Ανάλογα με το είδος της κρινόμενης διαφοράς, οι κοινωνικοί δικαστές εκπροσωπούν τους εργαζομένους, τους εργοδότες ή τους αυτοαπασχολούμενους. Τα πρόσωπα αυτά διορίζονται μετά από πρόταση των οργανώσεων του χώρου της εργασίας (εργοδοτών, υπαλλήλων, εργατών ή αυτοαπασχολουμένων). Η εισαγγελική αρχή αποκαλείται επιθεώρηση εργασίας (auditorat du travail) και ο εισαγγελέας αποκαλείται επιθεωρητής εργασίας (auditeur du travai).

Σε περίπτωση διαφωνίας με την απόφαση του πρωτοβάθμιου εργατοδικείου, οι διάδικοι μπορούν να ασκήσουν έφεση ενώπιον του δευτεροβάθμιου εργατοδικείου.

Το δικαστήριο επιχειρήσεων

Το δικαστήριο επιχειρήσεων επιλαμβάνεται διαφορών μεταξύ επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως της αξίας του αντικειμένου της διαφοράς.

Επιλαμβάνονται επίσης αγωγών κατά επιχειρήσεων οι οποίες υποβάλλονται από ιδιώτες.

Το δικαστήριο επιχειρήσεων επιλαμβάνεται διαφορών μεταξύ επιχειρήσεων, δηλαδή φυσικών προσώπων που ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα ως αυτοαπασχολούμενοι (έμποροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και διοικητές επιχειρήσεων), νομικών προσώπων (εταιρείες, ενώσεις και ιδρύματα) και οργανώσεων χωρίς νομική προσωπικότητα. Οι διαφορές δεν μπορούν να υπάγονται στην ειδική αρμοδιότητα άλλων δικαστηρίων και, όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα, δεν μπορούν να αφορούν πράξη η οποία είναι προδήλως άσχετη με την επιχείρηση.

Το δικαστήριο επιχειρήσεων αποτελείται από ένα ή περισσότερα τμήματα. Κάθε τμήμα αποτελείται από έναν τακτικό δικαστή και από δύο αιρετούς εμποροδίκες (juges consulaires). Οι αιρετοί εμποροδίκες δεν είναι επαγγελματίες δικαστές, αλλά επιχειρηματίες, διευθυντές επιχειρήσεων, λογιστές, ελεγκτές κ.λπ. Συνδράμουν τον τακτικό δικαστή με την εμπειρία τους στην επιχειρηματική κοινότητα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η εισαγγελία παρεμβαίνει στο δικαστήριο επιχειρήσεων. Σ’ αυτήν την περίπτωση, η παρέμβαση ασκείται από τον βασιλικό εισαγγελέα ή έναν ή περισσότερους αντικαταστάτες αυτού.

Αν οι διάδικοι το επιθυμούν, μπορούν να ασκήσουν έφεση κατά των αποφάσεων του δικαστηρίου ενώπιον του εφετείου. Ωστόσο, η προσβαλλόμενη απόφαση πρέπει να είναι πρωτόδικη.

Εφετεία και τα δευτεροβάθμια εργατοδικεία

Το εφετείο αποτελείται από διάφορα τμήματα:

  • Τα πολιτικά τμήματα εκδικάζουν εφέσεις κατά πρωτόδικων αποφάσεων που εκδίδουν τα πολιτικά τμήματα των πρωτοδικείων και τα πρωτοβάθμια εμποροδικεία.
  • Τα ποινικά τμήματα εκδικάζουν εφέσεις κατά πρωτόδικων αποφάσεων που εκδίδουν τα πλημμελειοδικεία.
  • Τα τμήματα ανηλίκων εκδικάζουν εφέσεις κατά πρωτόδικων αποφάσεων που εκδίδουν τα δικαστήρια ανηλίκων.
  • Το συμβούλιο εφετών είναι το ανακριτικό όργανο που επιλαμβάνεται των εφέσεων κατά αποφάσεων του συμβουλίου πλημμελειοδικών. Είναι επίσης το όργανο που παραπέμπει ύποπτο ενώπιον του κακουργιοδικείου όταν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει διαπράξει κακούργημα, αδίκημα τελούμενο δια του Τύπου ή πολιτικό αδίκημα.

Όπως και το πρωτοβάθμιο εργατοδικείο, τα τμήματα του δευτεροβάθμιου εργατοδικείου (cour du travail) απαρτίζονται από έναν τακτικό δικαστή και 2 ή 4 κοινωνικούς δικαστές. Το δευτεροβάθμιο εργατοδικείο εκδικάζει εφέσεις κατά των αποφάσεων του πρωτοβάθμιου εργατοδικείου.

Κακουργιοδικείο (Cour d'Assises)

Εγκλήματα

Όταν ένα πρόσωπο κατηγορείται για έγκλημα το οποίο δεν μπορεί να διωχθεί ή το οποίο δεν εδιώχθη ως πλημμέλημα (délit), παραπέμπεται στο κακουργιοδικείο για να δικαστεί από σώμα ενόρκων.

Πρόεδρος του κακουργιοδικείου είναι τακτικός δικαστής επικουρούμενος από δύο παρέδρους (assesseurs) που είναι επίσης τακτικοί δικαστές. Οι τακτικοί δικαστές δεν αποφαίνονται σχετικά με την ενοχή ή την αθωότητα του κατηγορουμένου. Το αν ο κατηγορούμενος διέπραξε ή όχι αδίκημα κρίνεται από τους ενόρκους. Οι ένορκοι προέρχονται από το σύνολο των πολιτών και ορίζονται με κλήρωση. Κάθε Βέλγος πολίτης ηλικίας από 28 έως 65 ετών, που απολαύει των αστικών και πολιτικών του δικαιωμάτων, γνωρίζει γραφή και ανάγνωση και δεν έχει καταδικαστεί για ποινικό αδίκημα σε ποινή φυλάκισης μεγαλύτερη των 4 μηνών ή σε ποινή άσκησης κοινωφελούς εργασίας μεγαλύτερη των 60 ωρών, μπορεί να κληθεί να ασκήσει καθήκοντα ενόρκου.

Η δίκη ενώπιον του κακουργιοδικείου αρχίζει με την ανάγνωση του κατηγορητηρίου, το οποίο αποτελεί τη σύνθεση της έρευνας και συγκεντρώνει τα κυριότερα στοιχεία που προέκυψαν από την ανάκριση. Στη συνέχεια εξετάζονται οι μάρτυρες και τα πρόσωπα με τα οποία ασχολήθηκε η ανάκριση. Οι καταθέσεις αυτές πρέπει να επιτρέψουν στους ενόρκους, οι οποίοι δεν έχουν μελετήσει τη δικογραφία, να σχηματίσουν άποψη. Στη συνέχεια αναπτύσσει την πρότασή του ο εισαγγελέας, λαμβάνουν το λόγο οι πολιτικώς ενάγοντες και αγορεύουν οι δικηγόροι. Τέλος, καταθέτει ο κατηγορούμενος. Απαντά στις ερωτήσεις του προέδρου, δίνει εξηγήσεις για τα πραγματικά περιστατικά, ενώ μπορεί και να υποστηρίξει ότι είναι αθώος. Μετά το πέρας της συζήτησης, οι δώδεκα ένορκοι αποσύρονται για να διασκεφθούν κεκλεισμένων των θυρών. Πρέπει να αποφανθούν σχετικά με την ενοχή ή την αθωότητα του κατηγορουμένου. Αποφασίζουν με ψηφοφορία και η απόφασή τους μπορεί να μην είναι απόλυτη. Για παράδειγμα, μπορούν να κρίνουν τον κατηγορούμενο ένοχο αναγνωρίζοντας συγχρόνως την ύπαρξη ελαφρυντικών. Αν ο κατηγορούμενος κριθεί ένοχος, οι τακτικοί δικαστές και οι ένορκοι συσκέπτονται από κοινού σχετικά με την ποινή που πρέπει να επιβληθεί. Η σχετική απόφαση λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία. Η απόφαση σχετικά με την ενοχή πρέπει να είναι αιτιολογημένη.

Καταρχήν οι αποφάσεις του κακουργιοδικείου δεν υπόκεινται σε έφεση (appel). Ο καταδικασθείς, ο πολιτικώς ενάγων και ο εισαγγελέας μπορούν, εντούτοις, να ασκήσουν αναίρεση (pourvoi) ενώπιον του Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Αν μια απόφαση αναιρεθεί, δηλαδή ακυρωθεί από το Ακυρωτικό Δικαστήριο, η υπόθεση παραπέμπεται σε άλλο κακουργιοδικείο που πρέπει να την κρίνει εκ νέου.

Αδικήματα τελούμενα δια του Τύπου και πολιτικά αδικήματα

Για να στοιχειοθετηθεί αδίκημα τελούμενο δια του Τύπου, πρέπει η εγκληματική σκέψη να έχει εκφραστεί μέσω κειμένων που διαδίδονται σε πολλά αντίτυπα με τη χρησιμοποίηση τεχνικής μεθόδου. Πολιτικό είναι το αδίκημα που διαπράττεται για πολιτικό λόγο και με πολιτικούς σκοπούς. Το κακουργιοδικείο εκδικάζει ποινική δίωξη για αδικήματα τελούμενα δια του Τύπου και πολιτικά αδικήματα, εκτός από τα αδικήματα δια του Τύπου που εμπνέονται από ρατσισμό ή ξενοφοβία.

Ακυρωτικό Δικαστήριο

Το Ακυρωτικό Δικαστήριο είναι ο εγγυητής της τήρησης του νόμου από τα πρωτοβάθμια και τα δευτεροβάθμια δικαστήρια. Η δικαιοδοσία του επεκτείνεται σε όλη την επικράτεια της χώρας. Δεν κρίνει τα πραγματικά περιστατικά, αλλά μόνο νομικά ζητήματα. Αναίρεση μπορεί να ασκηθεί μόνο για νομικούς λόγους, δηλαδή σε περίπτωση παράβασης του νόμου ή γενικής αρχής του δικαίου. Σε αναίρεση υπόκεινται οι τελεσίδικες αποφάσεις, δηλαδή οι αποφάσεις κατά των οποίων δεν μπορεί να ασκηθεί έφεση.

Το Ακυρωτικό Δικαστήριο απαρτίζεται από πρώτο πρόεδρο, πρόεδρο, προέδρους τμημάτων και δικαστές. Η εισαγγελική αρχή εκπροσωπείται από τον γενικό εισαγγελέα του Ακυρωτικού Δικαστηρίου ή από άλλο γενικό εισαγγελέα. Αποτελείται από τρία τμήματα: το πρώτο εκδικάζει αστικές, εμπορικές, φορολογικές και πειθαρχικές υποθέσεις, το δεύτερο ποινικές υποθέσεις και το τρίτο εργατικές και ασφαλιστικές υποθέσεις. Κάθε τμήμα υποδιαιρείται σε ολλανδόφωνη και γαλλόφωνη σύνθεση. Κατά κανόνα, κάθε σύνθεση είναι πενταμελής.

Πριν εκδώσουν απόφαση οι δικαστές, ο εισαγγελέας του Ακυρωτικού Δικαστηρίου αναπτύσσει τις προτάσεις του. Το Ακυρωτικό Δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει να απορρίψει την αναίρεση. Αν οι προτεινόμενοι ισχυρισμοί δεν γίνουν δεκτοί, η αναίρεση απορρίπτεται και η αναιρεσιβαλλόμενη απόφαση καθίσταται αμετάκλητη. Εάν το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο κρίνει ότι η προσβαλλόμενη απόφαση εκδόθηκε κατόπιν εσφαλμένης ερμηνείας του νόμου, η απόφαση ακυρώνεται, εν όλω ή εν μέρει, με ή χωρίς αναπομπή. Η απόφαση ακυρώνεται και παραπέμπεται σε δικαστήριο του ίδιου βαθμού με εκείνο που εξέδωσε την αναιρεσιβαλλόμενη απόφαση, εφόσον είναι αναγκαίο να εξεταστεί εκ νέου η ουσία της υπόθεσης. Η υπόθεση δεν παραπέμπεται ποτέ στο ίδιο δικαστήριο.

Επισήμανση

Αξίζει να επισημανθεί ότι τα ποινικά τμήματα του εφετείου, το κακουργιοδικείο, τα ποινικά τμήματα του πρωτοδικείου (πλημμελειοδικείο) και το πταισματοδικείο (όταν κρίνει ποινικές υποθέσεις) επιλαμβάνονται επίσης, όπως και τα πολιτικά δικαστήρια, αστικών αξιώσεων (που αφορούν κυρίως επιδίκαση αποζημίωσης) οι οποίες προβάλλονται από την πολιτική αγωγή, δηλαδή από τα θύματα των ποινικών αδικημάτων υπό ευρεία έννοια.

Οι νομικές βάσεις δεδομένων

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα πρωτοβάθμια και τα δευτεροβάθμια δικαστήρια, επισκεφθείτε τη Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροδικτυακή πύλη της δικαστικής εξουσίας του Βελγίου.

Η πρόσβαση στη βάση δεδομένων παρέχεται δωρεάν;

Ναι, η πρόσβαση στη βάση δεδομένων παρέχεται δωρεάν.

Σχετικοί σύνδεσμοι

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΟμοσπονδιακή Δημόσια Υπηρεσία Δικαιοσύνης

Τελευταία επικαιροποίηση: 28/07/2022

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

Εθνικά τακτικά δικαστήρια - Βουλγαρία

Στην παρούσα ενότητα παρέχονται πληροφορίες σχετικά με το βουλγαρικό δικαστικό σύστημα.

Οργάνωση της δικαιοσύνης — δικαστικό σύστημα

Πρωτοβάθμια δικαστήρια αστικών και ποινικών υποθέσεων

Περιφερειακά δικαστήρια (Rayonen sad)

Το κύριο πρωτοβάθμιο δικαστήριο είναι το περιφερειακό δικαστήριο. Εκδικάζει όλες τις υποθέσεις εκτός από εκείνες που έχουν ανατεθεί εκ του νόμου σε άλλα δικαστήρια. Εκδικάζει αστικές, ποινικές και διοικητικές υποθέσεις. Οι αποφάσεις των περιφερειακών δικαστηρίων υπόκεινται σε έφεση ενώπιον των αντίστοιχων επαρχιακών δικαστηρίων (οkrazhen sad).

Το περιφερειακό δικαστήριο συντίθεται από δικαστές υπό την προεδρία του προέδρου.

Επαρχιακά δικαστήρια (Okrazhen sad)

Κατά την άσκηση των καθηκόντων του ως πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, το επαρχιακό δικαστήριο εκδικάζει:

αστικές υποθέσεις — αιτήσεις αναγνώρισης της ύπαρξης σχέσης γονέα και τέκνου, λύσης υιοθεσίας, κήρυξης προσώπου σε δικαστική συμπαράσταση ή άρσης της εν λόγω δικαστικής συμπαράστασης· αγωγές αναγνώρισης κυριότητας ή εμπράγματων δικαιωμάτων επί ακινήτων, εάν η αξία του αντικειμένου της διαφοράς υπερβαίνει τα 50 000 BGN· αστικές ή εμπορικές διαφορές η αξία του αντικειμένου των οποίων υπερβαίνει τα 25 000 BGN (εξαιρουμένων των αξιώσεων διατροφής, των αξιώσεων εργατικού δικαίου ή των αξιώσεων ανάκτησης μη εγκεκριμένων δαπανών)· αγωγές αναγνώρισης καταχώρισης εταιρείας ως απαράδεκτης, άκυρης ή εσφαλμένης για τις οποίες ο νόμος ορίζει ότι τα επαρχιακά δικαστήρια έχουν αρμοδιότητα σε πρώτο βαθμό· διαφορές που υπάγονται στην αρμοδιότητα του επαρχιακού δικαστηρίου βάσει άλλης νομοθεσίας·

ποινικές υποθέσεις — υποθέσεις που αφορούν εγκλήματα σύμφωνα με τα άρθρα 95-110, 115, 116, 118, 119, 123, 124, 131 παράγραφος 2 σημεία 1) και 2), 142, 149 παράγραφος 5, 152 παράγραφος 4, 196a, 199, 203, 206 παράγραφος 4, 212 παράγραφος 5, 213a παράγραφοι 3 και 4, 214 παράγραφος 2, 219, 224, 225b, 225c, 242, 243-246, 248-250, 252-260, 277а-278e, 282-283b, 287а, 301-307а, 319a -319f, 330 παράγραφοι 2 και 3, 333, 334, 340-342, 343 παράγραφος 1 στοιχείο c), παράγραφος 3 στοιχείο b) και παράγραφος 4, 349 παράγραφοι 2 και 3, 350 παράγραφος 2, 354a παράγραφοι 1 και 2, 354b, 356f-356i, 357-360 και 407-419a του Ποινικού Κώδικα, με εξαίρεση τις υποθέσεις που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του ειδικού ποινικού δικαστηρίου σύμφωνα με το άρθρο 411a του Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΠοινικού Κώδικα.

Το Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροδικαστήριο της πόλης της Σόφιας έχει τις εξουσίες επαρχιακού δικαστηρίου. Το δικαστήριο της πόλης της Σόφιας εκδικάζει ως πρωτοβάθμιο δικαστήριο υποθέσεις που σχετίζονται με εγκλήματα γενικού χαρακτήρα που τελέστηκαν από άτομα που απολαύουν ασυλίας ή από μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Τα επαρχιακά δικαστήρια βρίσκονται στα επαρχιακά κέντρα. Εντός της δικαστικής περιφέρειας κάθε επαρχιακού δικαστηρίου υπάρχουν ένα ή περισσότερα περιφερειακά δικαστήρια.

Δευτεροβάθμια δικαστήρια αστικών και ποινικών υποθέσεων

Τα επαρχιακά δικαστήρια, ως δευτεροβάθμια δικαστήρια, εκδικάζουν εφέσεις κατά αποφάσεων των περιφερειακών δικαστηρίων, καθώς και άλλες υποθέσεις που υπάγονται στην αρμοδιότητά τους βάσει νόμου.

Ως δευτεροβάθμια δικαστήρια, τα εφετεία εκδικάζουν εφέσεις κατά αποφάσεων των επαρχιακών δικαστηρίων, καθώς και άλλες υποθέσεις που υπάγονται στην αρμοδιότητά τους βάσει νόμου.

Τριτοβάθμια δικαστήρια αστικών και ποινικών υποθέσεων

Το Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΑνώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο αποτελεί το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο σε ποινικές και αστικές υποθέσεις. Η δικαιοδοσία του καλύπτει το σύνολο της επικράτειας της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας.

Νομική βάση δεδομένων

Κάθε βουλγαρικό δικαστήριο τηρεί ιστότοπο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών, των νομικών προσώπων και των διοικητικών αρχών. Οι εν λόγω ιστότοποι παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τη διάρθρωση και τις δραστηριότητες των δικαστηρίων, καθώς και πληροφορίες σχετικά με εκκρεμείς υποθέσεις και υποθέσεις που έχουν ήδη περατωθεί.

Ονομασία και ηλεκτρονική διεύθυνση (URL) των αντίστοιχων βάσεων δεδομένων

Ο ιστότοπος του Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΑνώτατου Δικαστικού Συμβουλίου παρέχει λεπτομερή κατάλογο των βουλγαρικών δικαστηρίων, καθώς και τις διευθύνσεις και τους ιστοτόπους τους (μόνο στη βουλγαρική γλώσσα).

Τελευταία επικαιροποίηση: 29/06/2023

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

Εθνικά τακτικά δικαστήρια - Τσεχία

Η δομή των δικαστηρίων στην Τσεχική Δημοκρατία περιλαμβάνει 89 τοπικά δικαστήρια, οκτώ περιφερειακά δικαστήρια και το Ανώτατο Δικαστήριο.

Τακτικά δικαστήρια — εισαγωγή

Δικαιοδοσία σε αστικές υποθέσεις

Οι αστικές υποθέσεις εκδικάζονται από τοπικά δικαστήρια (okresní soudy), περιφερειακά δικαστήρια (krajské soudy), ανώτερα δικαστήρια (vrchní soudy) και το Ανώτατο Δικαστήριο της Τσεχικής Δημοκρατίας (Nejvyšší soud České republiky).

Δικαστήρια πρώτου βαθμού

Τα τοπικά δικαστήρια εκδικάζουν και κρίνουν διαφορές και άλλες νομικές υποθέσεις αστικού, εργατικού, οικογενειακού και εμπορικού δικαίου, εφόσον ο νόμος δεν προβλέπει καθ' ύλην αρμοδιότητα άλλου δικαστηρίου.

Άλλες υποθέσεις που δεν εμπίπτουν στο ιδιωτικό δίκαιο (που αφορούν, για παράδειγμα, τον διορισμό και την παύση διαιτητών, την ακύρωση διαιτητικής απόφασης κ.λπ.) εκδικάζονται και κρίνονται από τα τοπικά δικαστήρια με τη διαδικασία εκδίκασης των αστικών υποθέσεων, εφόσον αυτό προβλέπεται από τον νόμο.

Οι υποθέσεις που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των τοπικών δικαστηρίων εκδικάζονται συνήθως από έναν δικαστή.

Οι εργατικές υποθέσεις και άλλες υποθέσεις που καθορίζονται από τον νόμο εκδικάζονται από τριμελές δικαστήριο, αποτελούμενο από έναν δικαστή και δύο λαϊκά μέλη.

Τα περιφερειακά δικαστήρια ενεργούν ως δικαστήρια πρώτου βαθμού στις υποθέσεις και στις διαφορές που προβλέπονται στο άρθρο 9 παράγραφος 2 και στο άρθρο 9a του κώδικα πολιτικής δικονομίας.

Οι υποθέσεις που φέρονται ενώπιον περιφερειακού δικαστηρίου σε πρώτο βαθμό εκδικάζονται και κρίνονται από έναν δικαστή· όπου αυτό προβλέπεται από τον νόμο, οι υποθέσεις εκδικάζονται και κρίνονται σε πρώτο βαθμό από τριμελές τμήμα, αποτελούμενο από τον πρόεδρο του τμήματος και δύο δικαστές.

Το Ανώτατο Δικαστήριο ενεργεί ως δικαστήριο πρώτου βαθμού στις περιπτώσεις του άρθρου 51 του νόμου 91/2012 περί ιδιωτικού διεθνούς δικαίου. Στις περιπτώσεις αυτές, το Ανώτατο Δικαστήριο αναγνωρίζει τελεσίδικες αποφάσεις αλλοδαπών δικαστηρίων.

Το Ανώτατο Δικαστήριο συνεδριάζει ως τμήμα ή ως τμήμα μείζονος σύνθεσης.

Δικαστήρια δεύτερου βαθμού

Όταν μια υπόθεση εκδικάζεται σε πρώτο βαθμό από τοπικό δικαστήριο, σε δεύτερο βαθμό (κατ' έφεση) εκδικάζεται από περιφερειακό δικαστήριο.

Όταν μια υπόθεση εκδικάζεται σε πρώτο βαθμό από περιφερειακό δικαστήριο, σε δεύτερο βαθμό εκδικάζεται από ανώτερο δικαστήριο.

Τα ανώτερα δικαστήρια συνεδριάζουν ως τμήματα, αποτελούμενα από τον πρόεδρο του τμήματος και δύο δικαστές, εκτός αν ειδικός νόμος προβλέπει διαφορετικά.

Νομικές βάσεις δεδομένων

Η νομοθεσία της Τσεχικής Δημοκρατίας δημοσιεύεται στον Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροεπίσημο ιστότοπο της τσεχικής κυβέρνησης.

Η πρόσβαση στη βάση δεδομένων παρέχεται δωρεάν;

Ναι, μόνο ο συγκεκριμένος ιστότοπος παρέχει δωρεάν πρόσβαση σε νομοθετικά κείμενα.

Δικαιοδοσία σε ποινικές υποθέσεις

Οι ποινικές υποθέσεις εκδικάζονται από τοπικά δικαστήρια (okresní soudy), περιφερειακά δικαστήρια (krajské soudy), ανώτερα δικαστήρια (vrchní soudy) και το Ανώτατο Δικαστήριο της Τσεχικής Δημοκρατίας (Nejvyšší soud České republiky).

Δικαστήρια πρώτου βαθμού

Εκτός αν ο νόμος 141/1961 περί ποινικής δικονομίας προβλέπει διαφορετικά, αρμόδια σε πρώτο βαθμό είναι τα τοπικά δικαστήρια.

Οι ποινικές υποθέσεις εκδικάζονται είτε από τμήμα είτε από έναν δικαστή· ο πρόεδρος του τμήματος ή ο μόνος δικαστής αποφαίνεται μόνος του μόνο όταν αυτό προβλέπεται ρητά από τον νόμο. Τα τμήματα των τοπικών δικαστηρίων συντίθεται από τον πρόεδρο του τμήματος και δύο λαϊκούς δικαστές. Πρόεδρος τμήματος ή τακτικός δικαστής μπορεί να ενεργήσει ως μονομελές δικαστήριο. Μόνο τακτικός δικαστής μπορεί να οριστεί πρόεδρος τμήματος.

Τα περιφερειακά δικαστήρια είναι αρμόδια σε πρώτο βαθμό για τις ποινικές υποθέσεις που αφορούν αδικήματα για τα οποία ο νόμος προβλέπει ποινή στερητική της ελευθερίας τουλάχιστον πέντε ετών ή ειδική ποινή. Επίσης, τα περιφερειακά δικαστήρια είναι αρμόδια σε πρώτο βαθμό για τα αδικήματα που προβλέπονται από το άρθρο 17 παράγραφος 1 του νόμου περί ποινικής δικονομίας, ακόμη και αν προβλέπεται μικρότερη στερητική της ελευθερίας ποινή.

Τα περιφερειακά δικαστήρια δικάζουν σε τμήματα. Δικάζουν ως μονομελή δικαστήρια στις περιπτώσεις που προβλέπουν οι σχετικές νομοθετικές πράξεις για τις ποινικές δίκες.

Τα τμήματα των περιφερειακών δικαστηρίων συντίθεται από

  1. τον πρόεδρο του τμήματος και δύο λαϊκούς δικαστές όταν κρίνουν σε πρώτο βαθμό ποινικές υποθέσεις·
  2. τον πρόεδρο του τμήματος και δύο τακτικούς δικαστές στις υπόλοιπες περιπτώσεις.

Πρόεδρος τμήματος ή τακτικός δικαστής μπορεί να ενεργήσει ως μονομελές δικαστήριο. Μόνο τακτικός δικαστής μπορεί να οριστεί πρόεδρος τμήματος.

Δικαστήρια δεύτερου βαθμού

Οι εφέσεις κατά των αποφάσεων των τοπικών δικαστηρίων εκδικάζονται από το περιφερειακό δικαστήριο στην περιφέρεια του οποίου υπάγεται το οικείο τοπικό δικαστήριο. Οι εφέσεις κατά των αποφάσεων των περιφερειακών δικαστηρίων σε πρώτο βαθμό εκδικάζονται από το ανώτερο δικαστήριο στην περιφέρεια του οποίου υπάγεται το οικείο περιφερειακό δικαστήριο.

Τα ανώτερα δικαστήρια συνεδριάζουν ως τμήματα, αποτελούμενα από τον πρόεδρο του τμήματος και δύο δικαστές, εκτός αν ειδικός νόμος προβλέπει διαφορετικά.

Δικαιοδοσία σε διοικητικές υποθέσεις

Αποστολή της διοικητικής δικαιοσύνης είναι η προστασία των δημόσιας φύσης ατομικών δικαιωμάτων των φυσικών και των νομικών προσώπων.

Την αποστολή αυτή επιτελούν τα διοικητικά δικαστήρια (správní soudy). Πρόκειται για ειδικευμένα τμήματα του συστήματος περιφερειακών δικαστηρίων τα οποία λειτουργούν ως πρωτοβάθμια διοικητικά δικαστήρια.

Τα διοικητικά δικαστήρια συντίθενται από: τον πρόεδρο του περιφερειακού δικαστηρίου, αντιπροέδρους και δικαστές. Οι υποθέσεις εκδικάζονται από τμήμα αποτελούμενο από τρεις δικαστές.

Τα διοικητικά δικαστήρια δικάζουν υποθέσεις με αντικείμενο:

  1. προσφυγές κατά διοικητικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί από εκτελεστική αρχή, αρχή τοπικής αυτοδιοίκησης, φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή άλλη αρχή εξουσιοδοτημένη να καθορίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις φυσικών και νομικών προσώπων στον τομέα της δημόσιας διοίκησης (εφεξής: «διοικητική αρχή»)
  2. προστασία κατά της παράλειψης διοικητικής αρχής
  3. προστασία κατά παράνομης παρέμβασης διοικητικής αρχής
  4. προσφυγές για θέματα δικαιοδοσίας
  5. υποθέσεις που αφορούν τις εκλογές και τα τοπικά/περιφερειακά δημοψηφίσματα
  6. υποθέσεις που αφορούν πολιτικά κόμματα και κινήματα
  7. πλήρη ή μερική ακύρωση μέτρων γενικού χαρακτήρα λόγω αντίθεσης προς τον νόμο
  8. υποθέσεις που αφορούν την πειθαρχική ευθύνη δικαστών, δικαστικών υπαλλήλων, εισαγγελέων και δικαστικών επιμελητών, και
  9. υποθέσεις που αφορούν ορισμένους επαγγελματικούς και δεοντολογικούς κανόνες.

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο (Nejvyšší správní soud) είναι το διοικητικό δικαστήριο τελευταίου βαθμού δικαιοδοσίας και συντίθεται από τον πρόεδρο του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου, αντιπροέδρους και δικαστές. Οι υποθέσεις εκδικάζονται συνήθως από τμήμα αποτελούμενο από τρεις δικαστές.

Εκτός από την εκδίκαση ένδικων μέσων, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο εκδικάζει υποθέσεις που αφορούν τη διάλυση πολιτικών κομμάτων ή πολιτικών κινημάτων, την αναστολή ή την επανάληψη των δραστηριοτήτων τους και προσφυγές σχετικά με τη δικαιοδοσία ή την πλήρη ή μερική ακύρωση μέτρων γενικής φύσης. Άλλες καθ' ύλην αρμοδιότητες του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου προβλέπονται από ειδικούς νόμους.

Περισσότερες λεπτομέρειες δημοσιεύονται στον ιστότοπο Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΕυρωπαϊκός δικαστικός άτλας στον τομέα των αστικών υποθέσεων — Το δικαστικό σύστημα της Τσεχικής Δημοκρατίας.

Περισσότερες λεπτομέρειες δημοσιεύονται στον ιστότοπο: Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροNejvyšší správní soud (Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο).

Σχετικοί σύνδεσμοι

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΔικαστικό σύστημα

Τελευταία επικαιροποίηση: 09/11/2020

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

Εθνικά τακτικά δικαστήρια - Δανία

Στο κεφάλαιο αυτό μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για την οργάνωση των τακτικών δικαστηρίων της Δανίας.

Τακτικά δικαστήρια - εισαγωγή

Ανώτατο Δικαστήριο (Højesteret)

Το Ανώτατο Δικαστήριο είναι το δικαστήριο της Δανίας οι αποφάσεις του οποίου δεν υπόκεινται σε ένδικα μέσα και εδρεύει στην Κοπεγχάγη. Ασκεί έλεγχο επί αποφάσεων και διατάξεων που εκδίδει:

  • το Εφετείο Ανατολικής Δανίας
  • το Εφετείο Δυτικής Δανίας και
  • το Ναυτικό και Εμπορικό Δικαστήριο της Κοπεγχάγης.

Το Ανώτατο Δικαστήριο ασκεί έλεγχο τόσο σε αστικές όσο και σε ποινικές υποθέσεις και εκδικάζει σε τρίτο βαθμό υποθέσεις κληρονομιών, πτωχεύσεων, αναγκαστικής εκτέλεσης και κτηματολογίου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν εξετάζει ζητήματα ενοχής ή αθωότητας σε ποινικές υποθέσεις. Το δικαίωμα προσφυγής σε τρίτο βαθμό ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου χορηγείται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις (βλ. κατωτέρω). Στο Ανώτατο Δικαστήριο δεν μετέχουν λαϊκοί δικαστές.

Ανατολικό Εφετείο (Østre Landsret) και Δυτικό Εφετείο (Vestre Landsret)

Στη Δανία υπάρχουν δύο εφετεία – το Εφετείο Δυτικής Δανίας και το Εφετείο Ανατολικής Δανίας. Τα εφετεία εκδικάζουν εφέσεις κατά αποφάσεων των πρωτοδικείων.

Οι αστικές και εμπορικές υποθέσεις εκδικάζονται από τα πρωτοδικεία. Υπό ορισμένες προϋποθέσεις, οι αστικές υποθέσεις μπορούν να παραπεμφθούν σε εφετείο.

Πρωτοδικεία (Byretterne)

Τα πρωτοδικεία εκδικάζουν αστικές και ποινικές υποθέσεις, καθώς και υποθέσεις αναγκαστικής εκτέλεσης, κληρονομιών και πτωχεύσεων. Είναι επίσης αρμόδια για τις συμβολαιογραφικές πράξεις. Ορισμένα πρωτοδικεία συνεχίζουν να ασχολούνται με τις εγγραφές στο κτηματολόγιο σε ορισμένες δικαστικές περιφέρειες, μέχρις ότου αναλάβει το έργο αυτό το Κτηματογραφικό Δικαστήριο.

Νομικές βάσεις δεδομένων

Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευθείτε το Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροοργανόγραμμα του δανικού δικαστικού συστήματος.

Τελευταία επικαιροποίηση: 05/05/2022

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

Εθνικά τακτικά δικαστήρια - Γερµανία

Η παρούσα ενότητα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα τακτικά δικαστήρια στη Γερμανία.

Τακτικά δικαστήρια — Εισαγωγή

Αστική δικαιοδοσία

Τα ειρηνοδικεία (Amtsgerichte) είναι αρμόδια ως πρωτοβάθμια δικαστήρια για αστικές υποθέσεις — κυρίως υποθέσεις στις οποίες η αξία της διαφοράς δεν υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ. Ωστόσο, για ορισμένες υποθέσεις είναι αρμόδια ανεξάρτητα από την αξία της διαφοράς, για παράδειγμα για τις μισθωτικές διαφορές και τις υποθέσεις οικογενειακού δικαίου και διατροφής.

Τα ειρηνοδικεία δικάζουν ως μονομελή δικαστήρια.

Τα πρωτοδικεία (Landgerichte) είναι αρμόδια ως πρωτοβάθμια δικαστήρια για τις αστικές υποθέσεις που δεν υπάγονται στην αρμοδιότητα των ειρηνοδικείων. Πρόκειται, κατά κανόνα, για υποθέσεις στις οποίες η αξία της διαφοράς υπερβαίνει τα 5.000 EUR.

Οι περισσότερες υποθέσεις στα πρωτοδικεία επίσης δικάζονται από μονομελή σύνθεση. Ωστόσο, οι δύσκολες υποθέσεις και οι υποθέσεις θεμελιώδους σημασίας ανατίθενται σε τμήμα απαρτιζόμενο από τρεις επαγγελματίες δικαστές.

Τα πρωτοδικεία είναι αρμόδια ως δευτεροβάθμια δικαστήρια για την εκδίκαση των εφέσεων κατά αποφάσεων των ειρηνοδικείων. Οι εφέσεις εκδικάζονται από τμήμα, απαρτιζόμενο συνήθως από τρεις δικαστές.

Περαιτέρω, στα πρωτοδικεία είναι δυνατόν να συγκροτηθούν επίσης τμήματα εμπορικών διαφορών. Αυτά είναι αρμόδια για την εκδίκαση σε πρώτο και δεύτερο βαθμό εμπορικών διαφορών. Τα εν λόγω τμήματα απαρτίζονται από έναν επαγγελματία δικαστή και δύο εμπόρους ως λαϊκούς δικαστές.

Τα εφετεία (Oberlandesgerichte) δικάζουν κατά κανόνα σε δεύτερο βαθμό. Στις αστικές υποθέσεις, δικάζουν τις εφέσεις κατά αποφάσεων των πρωτοδικείων και τις εφέσεις κατά αποφάσεων των ειρηνοδικείων σε υποθέσεις οικογενειακού δικαίου.

Τα τμήματα των εφετείων απαρτίζονται συνήθως από τρεις επαγγελματίες δικαστές. Οι αστικές υποθέσεις που δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολες ή θεμελιώδους σημασίας μπορούν επίσης να παραπεμφθούν προς εκδίκαση από μονομελή σύνθεση.

Το ανώτατο τακτικό δικαστήριο είναι το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο (Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροBundesgerichtshof). Αποτελεί το δικαστήριο τελευταίου βαθμού και είναι αποκλειστικά αρμόδιο για την εκδίκαση των αναιρέσεων. Τα τμήματα του Ανώτατου Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου απαρτίζονται από πέντε επαγγελματίες δικαστές.

Ποινική δικαιοδοσία

Πρωτοβάθμια δικαστήρια

Ο νόμος περί του οργανισμού των δικαστηρίων (Gerichtsverfassungsgesetz — GVG) καθορίζει τη δικαιοδοσία των ποινικών δικαστηρίων. Στις ποινικές υποθέσεις, αρμόδιο πρωτοβάθμιο δικαστήριο είναι το ειρηνοδικείο (Amtsgericht), εκτός αν η αρμοδιότητα απονέμεται στο πρωτοδικείο (Landgericht) ή στο εφετείο (Oberlandesgericht) (άρθρο 24 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο σημεία 1 έως 3 του GVG). Δικάζει ως μονομελές δικαστήριο τα πλημμελήματα (άρθρο 25 του GVG), αν η πράξη

  • διώκεται κατόπιν έγκλησης
  • ή αν δεν αναμένεται να επιβληθεί ποινή υψηλότερη από ποινή φυλάκισης δύο ετών.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις συγκροτείται μεικτό ορκωτό δικαστήριο (άρθρο 28 του GVG). Απαρτίζεται από έναν επαγγελματία δικαστή και δύο ενόρκους.

Τα μεικτά ορκωτά δικαστήρια δικάζουν ποινικές υποθέσεις μέτριας βαρύτητας για τις οποίες αρμόδιο είναι το ειρηνοδικείο (άρθρο 24 παράγραφος 1 του GVG), εκτός αν η αρμοδιότητα απονέμεται στο ειρηνοδικείο υπό μονομελή σύνθεση (άρθρο 25 του GVG). Πρόκειται για τις υποθέσεις στις οποίες αναμένεται ποινή φυλάκισης μεταξύ δύο και τεσσάρων ετών. Κατόπιν αίτησης της εισαγγελίας (άρθρο 29 παράγραφος 2 του GVG), μπορεί να συγκροτηθεί το λεγόμενο διευρυμένο μεικτό ορκωτό δικαστήριο, αν η εισαγγελία και το δικαστήριο θεωρούν αναγκαία τη συμμετοχή και δεύτερου δικαστή λόγω της έκτασης της υπόθεσης.

Η αρμοδιότητα του πρωτοδικείου ρυθμίζεται από το άρθρο 74 παράγραφος 1 του GVG. Βάσει της διάταξης αυτής, το πρωτοδικείο είναι αρμόδιο για όλα τα κακουργήματα που δεν υπάγονται στην αρμοδιότητα του ειρηνοδικείου ή του εφετείου, δηλαδή για όλα τα αδικήματα για τα οποία αναμένεται ποινή φυλάκισης μεγαλύτερης διάρκειας.

Ο γερμανικός ποινικός κώδικας διακρίνει μεταξύ πλημμελημάτων και κακουργημάτων. Κακουργήματα αποτελούν τα αδικήματα για τα οποία απειλείται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους. Δηλαδή, τα κακουργήματα αποτελούν βαρύτερα αδικήματα από τα πλημμελήματα.

Το πρωτοδικείο είναι αρμόδιο για όλα τα αδικήματα για τα οποία αναμένεται ποινή βαρύτερη από ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών (άρθρο 74 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο περίπτωση 1 του GVG). Είναι επίσης αρμόδιο για τις υποθέσεις στις οποίες η εισαγγελία κινεί τη δίωξη ενώπιον του πρωτοδικείου, λόγω της ιδιαίτερης σημασίας της υπόθεσης, παρά το γεγονός ότι η αρμοδιότητα ανήκει κανονικά στο ειρηνοδικείο.

Στο πρωτοδικείο, οι ποινικές υποθέσεις εκδικάζονται σε πρώτο βαθμό από το ποινικό τμήμα μείζονος σύνθεσης (Große Strafkammer). Αυτό απαρτίζεται κατά κανόνα από τρεις δικαστές και δύο ενόρκους. Σύμφωνα με το άρθρο 76 παράγραφος 2 του GVG, το ποινικό τμήμα μείζονος σύνθεσης μπορεί να αποφασίσει, κατά την έναρξη της κύριας διαδικασίας ή κατά τον καθορισμό της ημερομηνίας διεξαγωγής της κύριας διαδικασίας, ότι θα διεξαγάγει την κύρια διαδικασία με σύνθεση μόνο δύο δικαστών και δύο ενόρκων.

Το εφετείο είναι σε πρώτο βαθμό αρμόδιο για τα αδικήματα που απαριθμούνται στο άρθρο 120 παράγραφοι 1 και 2 του GVG. Τα περισσότερα από τα απαριθμούμενα αδικήματα είναι αδικήματα κατά της ασφάλειας και/ή της υπόστασης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Το ποινικό τμήμα του Ανώτατου Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου (Bundesgerichtshof) μπορεί να συντίθεται από πέντε δικαστές, συμπεριλαμβανομένου του προεδρεύοντος δικαστή. Ωστόσο, κατά την έναρξη της κύριας διαδικασίας, το ποινικό τμήμα μπορεί να αποφασίσει ότι θα διεξαγάγει την κύρια διαδικασία με σύνθεση τριών δικαστών, συμπεριλαμβανομένου του προεδρεύοντος, εφόσον η έκταση ή η δυσκολία της υπόθεσης δεν καθιστούν απαραίτητη τη συμμετοχή των δύο άλλων δικαστών (άρθρο 122 παράγραφος 2 πρώτη και δεύτερη περίοδος του GVG).

Ένδικα μέσα

Για τις εφέσεις κατά των αποφάσεων του ειρηνοδικείου [άρθρο 312 του κώδικα ποινικής δικονομίας — Strafprozessordnung (StPO)] αρμόδιο είναι το πρωτοδικείο. Οι εν λόγω εφέσεις εκδικάζονται από το λεγόμενο ποινικό τμήμα ελάσσονος σύνθεσης (Kleine Strafkammer) (άρθρο 76 παράγραφος 1 του GVG). Αυτό απαρτίζεται από έναν επαγγελματία δικαστή και δύο ενόρκους. Στην περίπτωση των εφέσεων κατά αποφάσεων του διευρυμένου μεικτού ορκωτού δικαστηρίου, στη σύνθεση συμμετέχει και δεύτερος επαγγελματίας δικαστής (άρθρο 76 παράγραφος 6 του GVG). Περαιτέρω, σύμφωνα με το άρθρο 335 του κώδικα ποινικής δικονομίας, υπάρχει η δυνατότητα απόφαση που υπόκειται σε έφεση να προσβληθεί, αντί με έφεση, με αναίρεση (αναίρεση κατά παρέκβαση του δεύτερου βαθμού δικαιοδοσίας — «Sprungrevision»).

Σε αναίρεση υπόκεινται όλες οι πρωτοβάθμιες αποφάσεις των πρωτοδικείων και των εφετείων (άρθρο 333 του κώδικα ποινικής δικονομίας). Το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο είναι αρμόδιο για τις αναιρέσεις κατά των αποφάσεων των εφετείων και των ποινικών τμημάτων μείζονος σύνθεσης των πρωτοδικείων (άρθρο 135 παράγραφος 1 του GVG). Τα τμήματα του Ανώτατου Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου που δικάζουν τις αναιρέσεις απαρτίζονται από πέντε δικαστές, συμπεριλαμβανομένου του προεδρεύοντος. Για τις αναιρέσεις κατά των (λοιπών) αποφάσεων του πρωτοδικείου αρμόδιο είναι το εφετείο.

Σχετικοί σύνδεσμοι

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΑνώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο (Bundesgerichtshof)

Τελευταία επικαιροποίηση: 14/05/2021

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

Εθνικά τακτικά δικαστήρια - Εσθονία

Στην παρούσα ενότητα παρέχονται πληροφορίες σχετικά με την οργάνωση των τακτικών δικαστηρίων στην Εσθονία.

Τακτικά δικαστήρια — εισαγωγή

Τα περιφερειακά δικαστήρια είναι πρωτοβάθμια τακτικά δικαστήρια και εκδικάζουν όλες τις αστικές και ποινικές υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των πταισμάτων. Ακόμη, διεξάγουν και άλλες διαδικασίες οι οποίες υπάγονται στη δικαιοδοσία τους βάσει της νομοθεσίας. Οι δικαστικές διαδικασίες στα περιφερειακά δικαστήρια ρυθμίζονται από τους ακόλουθους κώδικες: τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για τις αστικές υποθέσεις, τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για τις ποινικές υποθέσεις και τον Κώδικα Εκδίκασης Πταισμάτων για τις υποθέσεις πταισμάτων.

Οι αποφάσεις των περιφερειακών δικαστηρίων επανεξετάζονται από τα εφετεία, υπό την ιδιότητά τους ως δευτεροβάθμιων δικαστηρίων, κατόπιν άσκησης ένδικου μέσου κατά των εν λόγω αποφάσεων. Οι διαδικασίες ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων ρυθμίζονται από τους ίδιους νόμους που διέπουν τις διαδικασίες ενώπιον των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων.

Πρωτοβάθμια δικαστήρια

Στην Εσθονία υπάρχουν τέσσερα περιφερειακά δικαστήρια. Τα περιφερειακά δικαστήρια διακρίνονται σε έδρες.

Περιφερειακά δικαστήρια:

Περιφερειακό δικαστήριο Harju (Harju Maakohus):

  1. Έδρα Tallinn

Περιφερειακό δικαστήριο Viru (Viru Maakohus):

  1. Έδρα Jõhvi
  2. Έδρα Narva
  3. Έδρα Rakvere

Περιφερειακό δικαστήριο Pärnu (Pärnu Maakohus):

  1. Έδρα Pärnu
  2. Έδρα Haapsalu
  3. Έδρα Kuressaare
  4. Έδρα Rapla
  5. Έδρα Paide

Το περιφερειακό Δικαστήριο Pärnu διαθέτει επίσης τμήμα διαταγών πληρωμής, το οποίο διεκπεραιώνει αιτήσεις για την ταχεία διαδικασία της έκδοσης διαταγών πληρωμής.

Περιφερειακό δικαστήριο Tartu (Tartu Maakohus):

  1. Έδρα Tartu
  2. Έδρα Jõgeva
  3. Έδρα Viljandi
  4. Έδρα Valga
  5. Έδρα Võru

Το περιφερειακό δικαστήριο Tartu διαθέτει επίσης τμήματα μητρώου και κτηματολογίου. Το κτηματολόγιο και το νηολόγιο τηρούνται στο τμήμα κτηματολογίου. Το εμπορικό μητρώο, το μητρώο ενώσεων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και ιδρυμάτων και το μητρώο εμπορικών ενεχύρων τηρούνται στο τμήμα μητρώου.

Δευτεροβάθμια δικαστήρια

Στην Εσθονία υπάρχουν δύο εφετεία.

Εφετεία:

  • Εφετείο Tallinn
  • Εφετείο Tartu

Νομικές βάσεις δεδομένων

Τα στοιχεία επικοινωνίας των εσθονικών δικαστηρίων διατίθενται στον Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροιστότοπο των δικαστηρίων. Η πρόσβαση στα στοιχεία επικοινωνίας παρέχεται δωρεάν.

Τελευταία επικαιροποίηση: 01/10/2020

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

Εθνικά τακτικά δικαστήρια - Ιρλανδία

Στην παρούσα ενότητα παρέχονται πληροφορίες σχετικά με την οργάνωση των τακτικών δικαστηρίων στην Ιρλανδία.

Τακτικά δικαστήρια

Το δικαστικό σύστημα στην Ιρλανδία έχει τις ρίζες του στο Σύνταγμα του 1922, το οποίο προέβλεπε τη σύσταση νέων δικαστηρίων προς αντικατάσταση όσων είχαν ιδρυθεί υπό τη βρετανική διοίκηση. Τα νέα δικαστήρια συστάθηκαν το 1924 δυνάμει του νόμου του 1924 περί δικαστηρίων (Courts of Justice Act, 1924), με τον οποίο θεσπίστηκε η νομική βάση για το δικαστικό σύστημα.
Τα σύγχρονα δικαστήρια συστάθηκαν δυνάμει του νόμου του 1961 περί δικαστηρίων (θεσμοθέτηση και σύσταση) [Courts (Establishment and Constitution) Act 1961], βάσει του άρθρου 34 του Συντάγματος που θεσπίστηκε από τον ιρλανδικό λαό το 1937. Το Εφετείο (Court of Appeal) συστάθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2014, κατόπιν δημοψηφίσματος που διενεργήθηκε το 2013.
Τα άρθρα 34 έως 37 του Συντάγματος πραγματεύονται την απονομή της δικαιοσύνης εν γένει. Στο άρθρο 34 παράγραφος 1 ορίζεται ότι «Η δικαιοσύνη απονέμεται από δικαστήρια που συστήνονται με νόμο». Σύμφωνα με το Σύνταγμα, το δικαστικό σύστημα περιλαμβάνει ένα δικαστήριο τελευταίου βαθμού, το Ανώτατο Δικαστήριο (Supreme Court), το Εφετείο (Court of Appeal), το οποίο έχει δικαιοδοσία τόσο επί αστικών όσο και επί ποινικών υποθέσεων, και δικαστήρια πρώτου βαθμού, στα οποία περιλαμβάνονται το Ανώτερο Δικαστήριο (High Court), με πλήρη δικαιοδοσία σε όλες τις ποινικές και αστικές υποθέσεις, και δικαστήρια περιορισμένης δικαιοδοσίας, το Κομητειακό Δικαστήριο (Circuit Court) και το Περιφερειακό Δικαστήριο (District Court), τα οποία διατηρούν έδρες σε περιφερειακή βάση.

Πολιτικά δικαστήρια

Ανώτατο Δικαστήριο

Σημαντικές αλλαγές όσον αφορά τη δικαιοδοσία του Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΑνώτατου Δικαστηρίου (Supreme Court) να εκδικάζει ένδικα μέσα σημειώθηκαν με τη θέση σε ισχύ της τριακοστής τρίτης τροποποίησης του Συντάγματος στις 28 Οκτωβρίου 2014, με την οποία και συστάθηκε το Court of Appeal (Εφετείο). Από τη σύσταση του Εφετείου και εφεξής, το Ανώτατο Δικαστήριο δικάζει ένδικα μέσα κατά:
α) αποφάσεων του Εφετείου, εάν το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει ότι η απόφαση αφορά ζήτημα γενικού δημόσιου συμφέροντος ή ότι η κατ' αναίρεση εξέταση της υπόθεσης από το Ανώτατο Δικαστήριο εξυπηρετεί το συμφέρον της δικαιοσύνης, και
β) αποφάσεων του Ανώτερου Δικαστηρίου, εάν το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει ότι συντρέχουν εξαιρετικές περιστάσεις που συνηγορούν υπέρ της άσκησης του ένδικου μέσου απευθείας ενώπιον του ιδίου. Προϋπόθεση και στις δύο περιπτώσεις αποτελεί η ύπαρξη ενός ή και των δύο ακόλουθων στοιχείων: η απόφαση πρέπει να αφορά ζήτημα γενικού δημόσιου συμφέροντος και/ή η εκδίκαση του ένδικου μέσου από το Ανώτατο Δικαστήριο πρέπει να εξυπηρετεί το συμφέρον της δικαιοσύνης.

Πριν από την τριακοστή τρίτη τροποποίηση, τα ένδικα μέσα κατά αποφάσεων επί αστικών υποθέσεων του Ανώτερου Δικαστηρίου υπάγονταν στη δικαιοδοσία του Ανώτατου Δικαστηρίου, ενώ πλέον αρμόδιο είναι το Εφετείο, με εξαίρεση τις περιπτώσεις στις οποίες το Ανώτατο Δικαστήριο επιτρέπει την άσκηση του ένδικου μέσου ενώπιον του ιδίου, κρίνοντας ότι το ένδικο μέσο πληροί τα κριτήρια που ορίζονται στο άρθρο 34 παράγραφος 5 σημείο 4° του Συντάγματος. Επιπλέον, νομικά ζητήματα που προηγουμένως παραπέμπονταν από το Κομητειακό Δικαστήριο στο Ανώτατο Δικαστήριο προς εξέταση (με βάση τη διαδικασία του «case stated»), πλέον εξετάζονται από το Εφετείο.
Η τριακοστή τρίτη τροποποίηση δεν έθιξε την αρχική δικαιοδοσία του Ανώτατου Δικαστηρίου όσον αφορά τα καθήκοντα που του απονέμονται από το άρθρο 26 του Συντάγματος. Σύμφωνα με το άρθρο 26, το Ανώτατο Δικαστήριο έχει την εξουσία να αποφαίνεται κατά πόσον ένα νομοσχέδιο (ή κάποια διάταξη ή διατάξεις του), το οποίο έχει εγκριθεί και από τα δύο Σώματα του Κοινοβουλίου (Oireachtas) και έχει υποβληθεί προς υπογραφή στον πρόεδρο της Ιρλανδίας πριν αρχίσει να ισχύει, είναι αντισυνταγματικό, σε σχέση με ζήτημα το οποίο παραπέμπεται στο δικαστήριο από τον πρόεδρο. Στην περίπτωση που προκύπτει ζήτημα μόνιμης ανικανότητας του προέδρου, το εν λόγω ζήτημα εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο συνήθως συνεδριάζει σε σύνθεση τριών ή πέντε δικαστών, και, κατ’ εξαίρεση, επτά δικαστών. Κατά την εκδίκαση υποθέσεων που αφορούν τη συνταγματικότητα πράξης του Oireachtas (Κοινοβουλίου), το Σύνταγμα επιβάλλει τη σύνθεση του δικαστηρίου από τουλάχιστον πέντε δικαστές. Ο εν λόγω όρος ισχύει επίσης όταν το Ανώτατο Δικαστήριο πρέπει να αποφανθεί επί της συνταγματικότητας νομοσχεδίου που εγκρίθηκε από το Oireachtas κατόπιν παραπομπής του από τον πρόεδρο της Ιρλανδίας με βάση το άρθρο 26 του Συντάγματος. Τουλάχιστον πενταμελής σύνθεση απαιτείται επίσης προκειμένου το Ανώτατο Δικαστήριο να αποφανθεί, σύμφωνα με το άρθρο 12 του Συντάγματος, αν ο πρόεδρος έχει περιέλθει σε κατάσταση μόνιμης ανικανότητας. O πρόεδρος (Chief Justice) ή δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου μπορεί να εκδικάσει από μόνος του ορισμένες αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων ή αιτήσεις δικονομικού χαρακτήρα.

Εφετείο

Το Εφετείο συστάθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2014, κατόπιν δημοψηφίσματος που διενεργήθηκε το 2013. Όπως συμβαίνει και με άλλα ανώτερα δικαστήρια, ορισμένες από τις αρμοδιότητές του ανατίθενται στο Εφετείο με συνταγματικές διατάξεις και ορισμένες με νόμο. Αποτελεί δευτεροβάθμια δικαιοδοτική βαθμίδα που βρίσκεται μεταξύ του Ανώτερου Δικαστηρίου και του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Το Εφετείο είναι αρμόδιο να εκδικάζει τα ένδικα μέσα κατά αποφάσεων επί αστικών υποθέσεων του Ανώτερου Δικαστηρίου, τα οποία πριν από την τριακοστή τρίτη τροποποίηση του Συντάγματος υπάγονταν στην αρμοδιότητα του Ανώτατου Δικαστηρίου. Εξαίρεση αποτελούν οι περιπτώσεις στις οποίες το Ανώτατο Δικαστήριο επιτρέπει την άσκηση του ένδικου μέσου ενώπιον του ιδίου, κρίνοντας ότι το ένδικο μέσο πληροί τα κριτήρια που ορίζονται στο άρθρο 34 παράγραφος 5 σημείο 4 του Συντάγματος. Το Εφετείο είναι αρμόδιο για την εκδίκαση των ένδικων μέσων κατά αποφάσεων του Ανώτερου Δικαστηρίου που αφορούν τη συνταγματικότητα ορισμένου νόμου. Το Σύνταγμα ορίζει ότι απαγορεύεται ο διά νόμου περιορισμός της ως άνω δικαιοδοσίας του Εφετείου.
Το Εφετείο συντίθεται από τον πρόεδρό του και εννέα τακτικούς δικαστές. Ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου (Chief Justice) και ο πρόεδρος του Ανώτερου Δικαστηρίου αποτελούν ex officio μέλη του Εφετείου. Το Εφετείο μπορεί να συνεδριάζει σε τμήματα τριών δικαστών. Ορισμένες αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων και αιτήσεις δικονομικού χαρακτήρα μπορούν να εξεταστούν από τον πρόεδρο μόνο του ή από άλλον δικαστή που έχει ορίσει συναφώς ο πρόεδρος.

Ανώτερο Δικαστήριο

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, το Ανώτερο Δικαστήριο (High Court) έχει πλήρη πρωτογενή δικαιοδοσία και εξουσία να αποφαίνεται επί παντός ζητήματος, νομικού ή πραγματικού, αστικού ή ποινικού. Το Ανώτερο Δικαστήριο έχει αποκλειστική αρμοδιότητα στις υποθέσεις που αφορούν την υιοθεσία παιδιών και τις αιτήσεις έκδοσης. Η αρμοδιότητα του Ανώτερου Δικαστηρίου επεκτείνεται στο θέμα της εγκυρότητας νόμου από συνταγματική άποψη (εκτός εάν ο νόμος έχει ήδη παραπεμφθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο από τον πρόεδρο της Ιρλανδίας). Οι περισσότερες υποθέσεις του Ανώτερου Δικαστηρίου εκδικάζονται από έναν μόνο δικαστή, παρά το γεγονός ότι υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη ότι ορισμένες υποθέσεις, όπως οι αγωγές για συκοφαντική δυσφήμιση, οι υποθέσεις σωματικής βλάβης ή οι υποθέσεις παράνομης κατακράτησης, εκδικάζονται από μονομελές μικτό ορκωτό δικαστήριο. Υποθέσεις εξαιρετικής σημασίας μπορούν να εκδικαστούν από τμήμα αποτελούμενο από δύο ή περισσότερους δικαστές (Divisional Court).
Το Ανώτερο Δικαστήριο εκδικάζει τα ένδικα μέσα κατά αποφάσεων επί αστικών υποθέσεων του Κομητειακού Δικαστηρίου. Πέραν της αρμοδιότητάς του να εκδικάζει τα ένδικα μέσα κατά αποφάσεων επί αστικών υποθέσεων του Κομητειακού Δικαστηρίου, το Ανώτερο Δικαστήριο έχει επίσης την εξουσία αναθεώρησης των αποφάσεων όλων των ιεραρχικά κατώτερων δικαστηρίων με την έκδοση διατάξεων υποχρέωσης, απαγόρευσης και αναίρεσης (Mandamus, Prohibition και Certiorari). Αυτές οι διατάξεις δεν αφορούν την ουσία της απόφασης των κατώτερων δικαστηρίων, αλλά το ζήτημα του κατά πόσον υπήρξε υπέρβαση αρμοδιότητας.
Το Ανώτερο Δικαστήριο μπορεί να αποφαίνεται για νομικά ζητήματα που του υποβάλλονται από το Περιφερειακό Δικαστήριο. Δικάζει επίσης τις αιτήσεις αποφυλάκισης με την καταβολή εγγύησης όταν ο κατηγορούμενος κατηγορείται για φόνο ή όταν ο κατηγορούμενος ζητεί την αλλαγή των όρων που έχουν επιβληθεί από το Περιφερειακό Δικαστήριο.
Κατά κανόνα, το Ανώτερο Δικαστήριο συνεδριάζει στο Δουβλίνο για την εκδίκαση αρχικών αγωγών. Συνεδριάζει επίσης σε διάφορες επαρχιακές έδρες για να εκδικάσει αρχικές αγωγές αποζημίωσης για σωματική βλάβη και θανατηφόρα σωματική βλάβη. Το Ανώτερο Δικαστήριο εκδικάζει τα ένδικα μέσα κατά αποφάσεων του Κομητειακού Δικαστηρίου σε επαρχιακές έδρες (στον ρόλο του δε αυτό είναι γνωστό ως «High Court on Circuit»).

Κομητειακό Δικαστήριο

Η δικαιοδοσία του Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΚομητειακού Δικαστηρίου (Circuit Court) στις αστικές υποθέσεις είναι περιορισμένη, εκτός εάν όλοι διάδικοι συμφωνήσουν το αντίθετο, οπότε η δικαιοδοσία του είναι απεριόριστη. Η καθ’ ύλην αρμοδιότητα του Κομητειακού Δικαστηρίου εκτείνεται κυρίως στις υποθέσεις στις οποίες η αξία του αντικειμένου της διαφοράς δεν υπερβαίνει το ποσό των 75.000 EUR (60.000 EUR στις αγωγές αποζημίωσης λόγω σωματικής βλάβης).
Το Κομητειακό Δικαστήριο είναι αρμόδιο για τις κληρονομικές διαφορές και τις διαφορές που αφορούν την κυριότητα ή τη μίσθωση ακινήτου εφόσον η εκτιμώμενη αξία του ακινήτου δεν υπερβαίνει τα 253,95 EUR. Το Κομητειακό Δικαστήριο είναι επίσης αρμόδιο για τις υποθέσεις οικογενειακού δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του δικαστικού χωρισμού, του διαζυγίου, της ακυρότητας και των ένδικων μέσων κατά αποφάσεων του Περιφερειακού Δικαστηρίου.
Οι αστικές υποθέσεις στο Κομητειακό Δικαστήριο εκδικάζονται από έναν δικαστή χωρίς ενόρκους. Λειτουργεί ως δευτεροβάθμιο δικαστήριο για τον κατ' έφεση έλεγχο των αποφάσεων του Περιφερειακού Δικαστηρίου, τόσο στις αστικές όσο και στις ποινικές υποθέσεις. Στην κατ' έφεση δίκη η υπόθεση εξετάζεται εκ νέου και η απόφαση του Κομητειακού Δικαστηρίου είναι αμετάκλητη και δεν υπόκειται σε περαιτέρω ένδικα μέσα.
Το Κομητειακό Δικαστήριο είναι επίσης αρμόδιο για όλες τις υποθέσεις με αντικείμενο αίτηση για τη χορήγηση νέας άδειας πώλησης οινοπνευματωδών προς επιτόπια κατανάλωση, ενώ είναι επιπλέον αρμόδιο για τον σε δεύτερο βαθμό έλεγχο των αποφάσεων δικαιοδοτικών οργάνων όπως ο διευθυντής ερευνών σε θέματα ισότητας (Director of Equality Investigation).

Περιφερειακό Δικαστήριο

Το Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΠεριφερειακό Δικαστήριο (District Court) έχει περιορισμένη και τοπική αρμοδιότητα. Σε υποθέσεις οικογενειακού δικαίου, έχει την εξουσία να εκδίδει διατάξεις διατροφής, αποκλεισμού από την οικογενειακή στέγη, επιμέλειας, επικοινωνίας και αναγνώρισης πατρότητας.
Το Περιφερειακό Δικαστήριο έχει αρμοδιότητα να εκδικάζει αστικές υποθέσεις που θεμελιώνονται σε σύμβαση, σε συμφωνία χρηματοδοτικής μίσθωσης ή πώλησης επί πιστώσει, σε αδικοπραξία και σε μη καταβολή μισθώματος ή παράνομη κατακράτηση αγαθών, όταν η αξία της απαίτησης δεν υπερβαίνει τα 15.000 EUR. Έχει επίσης αρμοδιότητα για την εν γένει εκτέλεση αποφάσεων εξόφλησης χρεών οποιουδήποτε δικαστηρίου, αρμοδιότητα για μεγάλο αριθμό υποθέσεων χορήγησης αδειών, όπως για παράδειγμα για πώληση αλκοολούχων ποτών, και αρμοδιότητα όσον αφορά τις αγωγές για εκ προθέσεως ζημίες όταν το απαιτούμενο ποσό δεν υπερβαίνει τα 15.000 EUR.
Το Περιφερειακό Δικαστήριο διατηρεί έδρες σε 24 περιφέρειες όλης της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της μητροπολιτικής περιφέρειας του Δουβλίνου και 23 ακόμη περιφερειών. Εν γένει, η έδρα στην οποία θα εκδικαστεί μια υπόθεση εξαρτάται από τον τόπο στον οποίο συνήφθη η σύμβαση, από τον τόπο διαμονής ή άσκησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του εναγομένου, ή, στις υποθέσεις χορήγησης αδειών, από τον τόπο στον οποίο βρίσκονται οι εγκαταστάσεις για τις οποίες ζητείται η άδεια.

Ποινικά δικαστήρια

Ανώτατο Δικαστήριο

Το Ανώτατο Δικαστήριο (Supreme Court) εκδικάζει αναιρέσεις κατά αποφάσεων του Εφετείου (Court of Appeal) σε υποθέσεις που εγείρουν νομικά ζητήματα ύψιστης δημόσιας σημασίας.

Εφετείο

Δυνάμει του νόμου του 2014 για το Εφετείο (Court of Appeal Act 2014), η δευτεροβάθμια δικαιοδοτική εξουσία που προηγουμένως ασκούσε το Ποινικό Εφετείο (Court of Criminal Appeal) μεταβιβάστηκε στο Εφετείο.
Πλέον, ενώπιον του Εφετείου μπορούν να ασκηθούν εφέσεις από άτομα σε βάρος των οποίων έχει εκδοθεί καταδικαστική απόφαση από το Κομητειακό Δικαστήριο ή το Κεντρικό Ποινικό Δικαστήριο (Central Criminal Court) και τα οποία έχουν λάβει πιστοποιητικό από το δικαστήριο που εξέτασε την υπόθεσή τους ότι η απόφαση είναι εκκλητή. Σε περίπτωση άρνησης χορήγησης του εν λόγω πιστοποιητικού, το Εφετείο, κατόπιν ασκήσεως έφεσης κατά της απόφασης άρνησης χορήγησης του πιστοποιητικού, μπορεί να χορηγήσει άδεια για την άσκηση έφεσης.
Επιπλέον, ο διευθυντής της Εισαγγελίας (Director of Public Prosecutions) μπορεί να ασκήσει έφεση στο Εφετείο για λόγους αδικαιολόγητης επιείκειας της ποινής, βάσει του άρθρου 2 του νόμου περί ποινικής δικαιοσύνης του 1993 (Criminal Justice Act 1993). Στην περίπτωση εικαζόμενης κακοδικίας, μπορεί να ασκηθεί έφεση βάσει του άρθρου 2 του νόμου περί ποινικής δικονομίας του 1993 (Criminal Procedure Act 1993).
Το Εφετείο έχει επίσης την αρμοδιότητα να εκδικάζει εφέσεις του διευθυντή της Εισαγγελίας για νομικά ζητήματα που ανέκυψαν σε ποινική δίκη στο πλαίσιο της οποίας εκδόθηκε αθωωτική απόφαση. Στις περιπτώσεις αυτές, η απόφαση του Εφετείου δεν θίγει την αθωωτική ετυμηγορία.
Το Εφετείο είναι επίσης αρμόδιο να εκδικάζει εφέσεις του διευθυντή της Εισαγγελίας κατά αθωωτικών αποφάσεων ή αποφάσεων περί μη επανάληψης της δίκης. Δυνάμει του νόμου 2014 για το Εφετείο, μεταβιβάστηκε στο εν λόγω δικαστήριο η δευτεροβάθμια δικαιοδοτική εξουσία που προηγουμένως ασκούσε το στρατιωτικό εφετείο (Courts-Martial Appeal Court). Αυτό σημαίνει ότι οι εφέσεις των καταδικασθέντων από στρατοδικείο πλέον υπάγονται στη δικαιοδοσία του Εφετείου.

Ποινικό Εφετείο

Δυνάμει του νόμου 2014 για το Εφετείο, η δευτεροβάθμια δικαιοδοτική εξουσία του Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΠοινικού Εφετείου μεταβιβάστηκε στο Εφετείο.

Ειδικό Ποινικό Δικαστήριο

Το Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΕιδικό Ποινικό Δικαστήριο (Special Criminal Court) συστάθηκε για την εκδίκαση αξιόποινων πράξεων σε περιπτώσεις που τα τακτικά δικαστήρια αδυνατούν να διασφαλίσουν την αποτελεσματική απονομή δικαιοσύνης και τη διατήρηση της δημόσιας τάξης. Στη σύνθεση του δικαστηρίου συμμετέχουν τρεις δικαστές χωρίς ενόρκους.

Κεντρικό Ποινικό Δικαστήριο

Το Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΚεντρικό Ποινικό Δικαστήριο (Central Criminal Court) είναι το ποινικό τμήμα του Ανώτερου Δικαστηρίου. Εκδικάζει σοβαρά ποινικά αδικήματα, όπως η ανθρωποκτονία, ο βιασμός, η προδοσία και η πειρατεία, καθώς και ποινικές υποθέσεις του νόμου περί ανταγωνισμού του 2002 (Competition Act, 2002). Στη σύνθεσή του συμμετέχει δικαστής και σώμα ενόρκων.

Κομητειακό Ποινικό Δικαστήριο

Το Κομητειακό Ποινικό Δικαστήριο (Circuit Criminal Court) εκδικάζει αξιόποινες πράξεις πλην αυτών που εκδικάζονται από το Κεντρικό Ποινικό Δικαστήριο. Στη σύνθεσή του συμμετέχει δικαστής και σώμα ενόρκων. Εκδικάζει εφέσεις κατά αποφάσεων του Περιφερειακού Δικαστηρίου.

Περιφερειακό Δικαστήριο

Το Περιφερειακό Δικαστήριο εκδικάζει πταίσματα (ως επί το πλείστον νομοθετημένα) και ορισμένα πλημμελήματα. Στη σύνθεσή του συμμετέχει μόνο ένας δικαστής.

Τελευταία επικαιροποίηση: 18/01/2024

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

Εθνικά τακτικά δικαστήρια - Ελλάδα

Πολιτικά δικαστήρια

Όλες οι ιδιωτικές διαφορές υπάγονται στα πολιτικά δικαστήρια, συμπεριλαμβανομένων των υποθέσεων εκούσιας δικαιοδοσίας που ανατίθενται στα εν λόγω δικαστήρια από τον νόμο.

Τα πολιτικά δικαστήρια είναι τα εξής:

  1. Ο Άρειος Πάγος
  2. Το Εφετείο
  3. Το Πολυμελές Πρωτοδικείο
  4. Το Μονομελές Πρωτοδικείο
  5. Το Ειρηνοδικείο

Ποινικά δικαστήρια

Τα ποινικά δικαστήρια εκδικάζουν ποινικές υποθέσεις.

Τα ποινικά δικαστήρια είναι τα εξής:

  1. Ο Άρειος Πάγος
  2. Τα Πενταμελή Εφετεία
  3. Τα μεικτά ορκωτά δικαστήρια
  4. Τα μεικτά ορκωτά Εφετεία
  5. Τα Τριμελή Εφετεία
  6. Τα Τριμελή Πλημμελειοδικεία
  7. Τα Μονομελή Πλημμελειοδικεία
  8. Τα Πταισματοδικεία
  9. Τα Δικαστήρια Ανηλίκων

Δυνάμει ειδικών νόμων, ποινική δικαιοδοσία ασκούν επίσης:

  • το Στρατοδικείο
  • το Ναυτοδικείο
  • το Αεροδικείο

Τα εν λόγω δικαστήρια εκδικάζουν υποθέσεις ως ειδικά ποινικά δικαστήρια.

Τα δικαστήρια αυτά εκδικάζουν υποθέσεις στο πλαίσιο διάπραξης αδικημάτων από στρατιωτικούς που υπηρετούν στο στρατό ξηράς, στο ναυτικό και στην Αεροπορία.

Διοικητικά δικαστήρια

  • Το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι ένα από τα τρία ανώτατα δικαστήρια της Ελλάδας (μαζί με τον Άρειο Πάγο και το Ελεγκτικό Συνέδριο).
  • Συνοπτικά δικάζει:

    Αιτήσεις ακύρωσης διοικητικών πράξεων για παράβαση νόμου, για υπέρβαση ή κατάχρηση εξουσίας καθώς και για αναρμοδιότητα ή παράλειψη τύπου.

    Προσφυγές πολιτικών, στρατιωτικών, δημοτικών κ.λπ. υπαλλήλων, κατά αποφάσεων Υπηρεσιακών Συμβουλίων περί προαγωγής, απόλυσης, υποβιβασμού κ.λπ.

    Αιτήσεις αναίρεσης κατά αποφάσεων των Διοικητικών Δικαστηρίων. Τα διοικητικά δικαστήρια καλούνται να επιλύσουν διοικητικές διαφορές μεταξύ των διοικητικών οργάνων του κράτους και των πολιτών.

  • Το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει ταυτόχρονα δικαστικές και διοικητικές αρμοδιότητες, γεγονός που το κάνει διφυές όργανο. Αποστολή του είναι ο έλεγχος των δαπανών του κράτους, τόσο του Δημοσίου, όσο και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αρμοδιότητά του επίσης είναι ο έλεγχος και η απόδοση ευθύνης σε διαχειριστές του Δημοσίου, ενώ διαθέτει δικαστικές αρμοδιότητες και σε ορισμένες μισθολογικές υποθέσεις δημοσίων υπαλλήλων.
  • Τα τακτικά διοικητικά δικαστήρια είναι τα Διοικητικά Πρωτοδικεία και τα Διοικητικά Εφετεία.

  • Τα Διοικητικά Πρωτοδικεία συνεδριάζουν με σύνθεση ενός ή τριών δικαστών, ανάλογα με τη χρηματική αξία της διαφοράς. Εξετάζουν φορολογικές υποθέσεις, διαφορές μεταξύ ιδιωτών και οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης ή κοινωνικής πολιτικής, καθώς και διαφορές διοικητικής φύσης μεταξύ πολιτών και κράτους, δήμων ή κοινοτήτων.
  • Τα τριμελή Διοικητικά Πρωτοδικεία εκδικάζουν επίσης εφέσεις κατά αποφάσεων μονομελών Διοικητικών Πρωτοδικείων.

  • Τα Διοικητικά Εφετεία εκδικάζουν εφέσεις κατά αποφάσεων των τριμελών Διοικητικών Πρωτοδικείων. Εκδικάζουν επίσης σε πρώτο βαθμό αιτήσεις ακύρωσης διοικητικών πράξεων που σχετίζονται με την απασχόληση δημόσιων υπαλλήλων (απολύσεις, παραλείψεις διορισμού ή προαγωγής κ.λπ.).
  • Νομικές βάσεις δεδομένων

    1. Δικτυακός τόπος του Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΣυμβουλίου της Επικρατείας. Η πρόσβαση στη βάση δεδομένων παρέχεται δωρεάν.
    2. Δικτυακός τόπος του Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΑρείου Πάγου. Η πρόσβαση στη βάση δεδομένων παρέχεται δωρεάν.

    Σχετικοί σύνδεσμοι

    Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΆρειος Πάγος

    Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΣυμβούλιο της Επικρατείας και Διοικητική Δικαιοσύνη

    Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΕλεγκτικό Συνέδριο

    Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΠρωτοδικείο Αθηνών

    Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΠρωτοδικείο Θεσσαλονίκης

    Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΠρωτοδικείο Πειραιά

    Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΠρωτοδικείο Πατρών

    Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΠρωτοδικείο Τρίπολης

    Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΠρωτοδικείο Άμφισσας

    Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΕιρηνοδικείο Πατρών

    Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΕιρηνοδικείο Νίκαιας

    Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΕιρηνοδικείο Κορίνθου

    Τελευταία επικαιροποίηση: 04/07/2023

    Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

    Εθνικά τακτικά δικαστήρια - Ισπανία

    Σύμφωνα με το άρθρο 117 του ισπανικού Συντάγματος του 1978, η οργάνωση και η λειτουργία των δικαστηρίων διέπεται από την αρχή της ενότητας της δικαστικής εξουσίας.

    Η αρχή αυτή συνεπάγεται την ύπαρξη ενιαίας δικαστικής εξουσίας, η οποία απαρτίζεται από ενιαίο δικαστικό σώμα το οποίο συνιστά την τακτική δικαιοσύνη.

    Υπάρχουν πολυάριθμα δικαστήρια στα οποία κατανέμεται το έργο της απονομής δικαιοσύνης με βάση ορισμένα κριτήρια κατανομής αρμοδιοτήτων: φύση της διαφοράς, αξία του αντικειμένου της διαφοράς, ιδιότητα των διαδίκων, καθήκοντα και εδαφική περιφέρεια, δεδομένου ότι η ενότητα της δικαστικής εξουσίας δεν αντίκειται στην ύπαρξη διαφορετικών δικαστηρίων με διαφορετικές αρμοδιότητες.

    Σύμφωνα με το ισπανικό Σύνταγμα του 1978, στην Ισπανία θεσπίζεται κοινωνικό και δημοκρατικό κράτος δικαίου το οποίο κατοχυρώνει ως υπέρτατες αρχές της έννομης τάξης του την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, την ισότητα και την πολιτική πολυφωνία. Ο τίτλος VI του Συντάγματος είναι αφιερωμένος στη δικαστική εξουσία. Στο άρθρο 117 ορίζεται ότι η βάση της οργάνωσης και της λειτουργίας των δικαστηρίων είναι η ενότητα της δικαστικής εξουσίας (unidad jurisdiccional).

    Οι εν λόγω αρχές διέπουν την οργάνωση των δικαστηρίων στην Ισπανία και συνεπάγονται την ύπαρξη ενιαίου σώματος δικαστών που αποτελούν το δικαστικό σώμα και είναι ανεξάρτητοι, ισόβιοι, υπεύθυνοι και υποκείμενοι μόνο στο Σύνταγμα και στην αρχή του κράτους δικαίου.

    Τα δικαστήρια που ορίζονται διά νόμου και διεθνούς συνθήκης είναι αποκλειστικά υπεύθυνα για την άσκηση δικαιοδοτικής εξουσίας μέσω της έκδοσης και της εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων.

    Τακτικά δικαστήρια - εισαγωγή

    Υπάρχουν πολυάριθμα δικαστήρια στα οποία κατανέμεται το έργο της απονομής δικαιοσύνης με βάση διάφορα κριτήρια κατανομής αρμοδιοτήτων που καθορίζει ο νόμος: φύση της διαφοράς, αξία του αντικειμένου της διαφοράς, ιδιότητα των διαδίκων, καθήκοντα και εδαφική περιφέρεια, δεδομένου ότι η ενότητα της δικαστικής εξουσίας δεν αντίκειται στην ύπαρξη διαφορετικών δικαστηρίων με διαφορετικές αρμοδιότητες. Τα δικαστήρια ασκούν τη δικαιοδοτική τους εξουσία αποκλειστικά στις περιπτώσεις που ο νόμος τους απονέμει τέτοια εξουσία.

    Ο οργανικός νόμος για τη δικαστική εξουσία που προβλέπεται στο άρθρο 122 του Συντάγματος του 1978 ορίζει τη σύνθεση, τη λειτουργία και τη διοίκηση των δικαστηρίων.

    Θα πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ τριών θεμελιωδών πτυχών:

    • της κατά τόπον αρμοδιότητας
    • των μονομελών ή πολυμελών δικαιοδοτικών οργάνων
    • της δικαιοδοσίας.

    Κατά τόπον αρμοδιότητα

    Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του οργανικού νόμου 6/1985 της 1ης Ιουλίου 1985 για τη δικαστική εξουσία, το κράτος οργανώνεται, προς τον σκοπό της απονομής δικαιοσύνης, βάσει της αρχής της εδαφικής αρμοδιότητας και υποδιαιρείται σε δήμους, δικαστικές επαρχίες (partidos), νομούς και αυτόνομες κοινότητες.

    Η άσκηση της δικαστικής εξουσίας ανατίθεται στα ακόλουθα δικαστήρια: ειρηνοδικεία (Juzgados de Paz), πρωτοδικεία (Juzgados de Primera Instancia e Instrucción), εμποροδικεία (Juzgados de lo Mercantil), δικαστήρια για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών (Juzgados de Violencia sobre la Mujer),ποινικά δικαστήρια (Juzgados de lo Penal), διοικητικά δικαστήρια (Juzgados de lo Contencioso-Administrativo), δικαστήρια εργατικού δικαίου και κοινωνικών διαφορών (Juzgados de lo Social), δικαστήρια ανηλίκων (Juzgados de Menores), δικαστήρια με ειδικά καθήκοντα ως προς την εκτέλεση των ποινών (Juzgados de Vigilancia Penitenciaria), εφετεία (Audiencias Provinciales), ανώτερα δικαστήρια σε επίπεδο αυτόνομης κοινότητας (Tribunales Superiores de Justicia), το Εθνικό Δικαστήριο (Audiencia Nacional) και το Ανώτατο Δικαστήριο (Tribunal Supremo).

    Το Εθνικό Δικαστήριο, το Ανώτατο Δικαστήριο, τα κεντρικά ποινικά δικαστήρια (Juzgados Centrales de Instrucción) καθώς και τα κεντρικά διοικητικά δικαστήρια (Juzgados Centrales de lo Contencioso‑administrativo) έχουν δικαιοδοσία σε όλη την επικράτεια της χώρας.

    Μονομελή ή πολυμελή δικαιοδοτικά όργανα

    Όσον αφορά το μονομελές ή πολυμελές των οργάνων, όλα τα όργανα είναι μονομελή, εκτός από το Ανώτατο Δικαστήριο, το Εθνικό Δικαστήριο, τα ανώτερα δικαστήρια και τα εφετεία.

    Το Ανώτατο Δικαστήριο εδρεύει στη Μαδρίτη και αποτελεί το ανώτατο δικαστικό όργανο όλων των δικαστικών κλάδων, με την επιφύλαξη των διατάξεων περί συνταγματικών εγγυήσεων. Αποτελείται από τον πρόεδρο, τους προέδρους των τμημάτων (presidentes de sala) και τους δικαστές (magistrados) που ορίζονται από τον νόμο για κάθε τμήμα και υποτμήμα.

    Το Ανώτατο Δικαστήριο αποτελείται από τα ακόλουθα τμήματα:

    • Πρώτο τμήμα: τμήμα αστικών υποθέσεων.
    • Δεύτερο τμήμα: τμήμα ποινικών υποθέσεων.
    • Τρίτο τμήμα: τμήμα διοικητικών υποθέσεων.
    • Τέταρτο τμήμα: τμήμα εργατικών υποθέσεων.
    • Πέμπτο τμήμα: τμήμα στρατιωτικών υποθέσεων, το οποίο διέπεται από ειδική νομοθεσία και, συμπληρωματικά, από τον οργανικό νόμο για τη δικαστική εξουσία και τον εσωτερικό κανονισμό που διέπει τη λειτουργία του συνόλου των τμημάτων του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

    Το Εθνικό Δικαστήριο, με έδρα στη Μαδρίτη, έχει δικαιοδοσία σε όλη την επικράτεια της χώρας. Αποτελείται από τον πρόεδρο, τους προέδρους των τμημάτων και τους δικαστές που ορίζονται από τον νόμο για κάθε τμήμα και υποτμήμα (εφετειακό, ποινικό, διοικητικό και εργατικό).

    Κάθε αυτόνομη κοινότητα διαθέτει ανώτερο δικαστήριο, το οποίο και αποτελεί τον υψηλότερο βαθμό δικαιοδοσίας εντός της εδαφικής επικράτειάς της, με την επιφύλαξη της δικαιοδοσίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Το ανώτερο δικαστήριο λαμβάνει την ονομασία του από την αυτόνομη κοινότητα εντός της οποίας βρίσκεται και η αρμοδιότητά του εκτείνεται στο έδαφος της εν λόγω κοινότητας.

    Αποτελείται από τρία τμήματα: το τμήμα αστικών και ποινικών υποθέσεων, το τμήμα διοικητικών υποθέσεων και το τμήμα εργατικών υποθέσεων.

    Συντίθεται από τον πρόεδρο, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος του τμήματος αστικών και ποινικών υποθέσεων, καθώς και από τους προέδρους των τμημάτων και τους δικαστές που ορίζονται από τον νόμο για κάθε τμήμα, και, κατά περίπτωση, για κάθε υποτμήμα που τυχόν δημιουργείται εντός των τμημάτων.

    Τα εφετεία εδρεύουν στις πρωτεύουσες των επαρχιών, από όπου και λαμβάνουν την ονομασία τους, και η δικαιοδοσία τους εκτείνεται, κατά κανόνα, σε ολόκληρη την επαρχία. Αποτελούνται από τον πρόεδρο και δύο ή περισσότερους δικαστές. Μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν δύο ή περισσότερα τμήματα με την ίδια σύνθεση, και στην περίπτωση αυτή ο πρόεδρος του δικαστηρίου προεδρεύει ενός εκ των τμημάτων.

    Εκδικάζουν αστικές και ποινικές υποθέσεις.

    Εθνική Δικαστική Αρχή (Oficina Judicial)

    Ο οργανικός νόμος για τη δικαστική εξουσία (Ley Orgánica del Poder Judicial) ορίζει την Εθνική Δικαστική Αρχή ως «την ειδική οργάνωση, η οποία στηρίζει και επικουρεί τη δικαιοδοτική δραστηριότητα δικαστών και δικαστηρίων».

    Η Δικαστική Αρχή σχεδιάστηκε με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας του δικαστικού σώματος και της διαφάνειας των δικαστικών διαδικασιών, την επιτάχυνση της διεκπεραίωσης διατυπώσεων και δικών, και την προώθηση της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των διάφορων υπηρεσιών και μονάδων που απαρτίζουν τη Δικαστική Αρχή. Επομένως, η θέσπισή της ανταποκρίνεται στη δέσμευση για προσβάσιμη δημόσια υπηρεσία υψηλής ποιότητας, σύμφωνη με τις συνταγματικές αξίες και προσαρμοσμένη στις τρέχουσες ανάγκες των πολιτών.

    Πρόκειται για ένα νέο οργανωτικό πρότυπο, το οποίο θεσπίζει σύγχρονες τεχνικές διαχείρισης, βασισμένο στον συνδυασμό διάφορων διοικητικών μονάδων: δικαστικές μονάδες άμεσης στήριξης, αντίστοιχες των πρώην δικαστικών μεγάρων (juzgados), οι οποίες στηρίζουν τον δικαστή στα δικαιοδοτικά του καθήκοντα, και κοινές δικαστικές υπηρεσίες, τις οποίες διευθύνουν δικαστικοί γραμματείς (Letrados de la Administración de Justicia), οι οποίοι φέρουν εις πέρας και λαμβάνουν αποφάσεις για όλα τα μη αμιγώς δικαστικά καθήκοντα, όπως: παραλαβή εγγράφων, επιδόσεις, εκτέλεση αποφάσεων, μη δικαστικές διαδικαστικές διατυπώσεις, διαπίστωση του παραδεκτού αγωγής, κοινοποίηση στους διαδίκους, διόρθωση διαδικαστικών ελαττωμάτων κ.λπ.

    Υπάρχουν τρεις κατηγορίες κοινών δικαστικών υπηρεσιών:

    • Κοινή γενική υπηρεσία
    • Κοινή υπηρεσία οργάνωσης της διαδικασίας
    • Κοινή υπηρεσία εκτέλεσης

    Δικαιοδοσία

    Πέρα από την κατά τόπον αρμοδιότητα, στο ισπανικό δικαστικό σύστημα η τακτική δικαιοσύνη περιλαμβάνει διάφορα ζητήματα και διακρίνεται σε τέσσερα πεδία δικαιοδοσίας:

    Αστικά δικαστήρια: Σε αυτά, επιπλέον των υποθέσεων που υπάγονται στη δική τους δικαιοδοσία, υπάγονται και οι διαφορές οι οποίες δεν υπάγονται ρητά σε άλλο πεδίο δικαιοδοσίας. Για τον λόγο αυτό χαρακτηρίζονται και ως τακτικά ή κοινά δικαστήρια.

    Ποινικά δικαστήρια: Οι ποινικές υποθέσεις και διαδικασίες πρέπει να εξετάζονται εντός του ποινικού συστήματος, με την εξαίρεση όσων υπάγονται στη δικαιοδοσία των στρατοδικείων. Χαρακτηριστικό της ισπανικής έννομης τάξης είναι ότι, για αστικές αξιώσεις που απορρέουν από αξιόποινη πράξη, μπορεί να εγερθεί αστική αγωγή ταυτόχρονα με την ποινική. Σε μια τέτοια περίπτωση, το ποινικό δικαστήριο επιδικάζει την αποζημίωση για την αποκατάσταση της ζημίας που προκάλεσε το αδίκημα.

    Διοικητικά δικαστήρια: Το Σύνταγμα ορίζει ότι τα δικαστήρια ελέγχουν τη ρυθμιστική εξουσία και τη νομιμότητα των διοικητικών πράξεων, καθώς και τη συμμόρφωση των διοικητικών πράξεων με τους σκοπούς που τις δικαιολογούν. Τα διοικητικά δικαστήρια ελέγχουν τη νομιμότητα των πράξεων της δημόσιας διοίκησης και των οικονομικών απαιτήσεων που εγείρονται κατ’ αυτής. Τα ως άνω προκύπτουν από το γεγονός ότι, με βάση τα οριζόμενα στον νόμο, τα άτομα έχουν το δικαίωμα να αποζημιωθούν για οποιαδήποτε ζημία που τυχόν υποστούν όσον αφορά την περιουσία και τα δικαιώματά τους, με εξαίρεση τις περιπτώσεις ανωτέρας βίας, υπό τον όρο ότι η ζημία επήλθε στο πλαίσιο της λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών.

    Εργατικά δικαστήρια: εκδικάζουν διαφορές που υπάγονται στο εργατικό δίκαιο, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, καθώς και κοινωνικοασφαλιστικές αξιώσεις ή αξιώσεις έναντι του Δημοσίου εφόσον το τελευταίο φέρει ευθύνη σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία.

    Επιπλέον των τεσσάρων αυτών πεδίων, στην Ισπανία υπάρχουν και τα στρατοδικεία.

    Τα στρατοδικεία συνιστούν εξαίρεση από την αρχή της ενότητας της δικαστικής εξουσίας.

    Οι ρυθμιστικές αρχές της δικαιοδοτικής δράσης των δικαστηρίων θεσπίζονται στο Σύνταγμα, με το οποίο κατοχυρώνεται και η ενότητα του δικαστικού σώματος. Η οργάνωση και η λειτουργία των στρατοδικείων, που αποτελούν τμήμα του δικαστικού σώματος, βασίζονται στην αρχή της ενότητας της δικαστικής εξουσίας. Απονέμουν δικαιοσύνη εντός του αυστηρά οριοθετημένου στρατιωτικού πεδίου, και, όταν συντρέχει περίπτωση, σε ζητήματα που εγείρονται με την κήρυξη κατάστασης πολιορκίας, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τις διατάξεις του ποινικού, δικονομικού και πειθαρχικού στρατιωτικού δικαίου.

    Η αρμοδιότητα των στρατιωτικών δικαστηρίων περιορίζεται εν καιρώ ειρήνης αυστηρά επί των ενόπλων δυνάμεων, με την εκδίκαση υποθέσεων όσον αφορά συμπεριφορές οι οποίες τυποποιούνται ως αδικήματα στον στρατιωτικό ποινικό κώδικα. Η αρμοδιότητά τους επεκτείνεται σε κάθε ποινικό αδίκημα σε περίπτωση ενόπλων δυνάμεων που σταθμεύουν εκτός εθνικής επικράτειας. Εν καιρώ πολέμου, ο οργανικός νόμος 4/1987 περί αρμοδιοτήτων και οργάνωσης της στρατιωτικής δικαιοσύνης προβλέπει μεταβολή του πεδίου αρμοδιότητας, παρότι η απόφαση εναπόκειται στο Κοινοβούλιο (Cortes Generales) ή, κατόπιν εξουσιοδότησης του Κοινοβουλίου, στην κυβέρνηση.

    Στο αστικό σύστημα, τα στρατοδικεία είναι υπεύθυνα για τη λήψη συντηρητικών μέτρων σε υποθέσεις εξ αδιαθέτου ή εκ διαθήκης κληρονομικής διαδοχής μελών των ενόπλων δυνάμεων που έχασαν τη ζωή τους στη μάχη ή στη θάλασσα εν καιρώ πολέμου. Στο πλαίσιο αυτό, περιορίζονται στην παροχή της απαραίτητης συνδρομής για την ταφή του θανόντος και την απογραφή και προσωρινή διασφάλιση της κληρονομιαίας περιουσίας, ενημερώνοντας πάντα το αρμόδιο πολιτικό δικαστήριο.

    Τα στρατοδικεία συντίθενται από επαγγελματίες στρατιωτικούς, μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων και εκπροσώπους του Υπουργείου Άμυνας.

    Τα στρατοδικεία αποτελούνται από τα εξής: τα τοπικά στρατιωτικά δικαστήρια (Juzgados Togados Territoriales), τα κεντρικά στρατιωτικά δικαστήρια (Juzgados Togados Centrales), τα ανώτερα τοπικά στρατιωτικά δικαστήρια (Tribunales Militares Territoriales) και το Ανώτερο Κεντρικό Στρατιωτικό Δικαστήριο (Tribunal Militar Central). Ωστόσο, στην κορυφή της στρατιωτικής δικαιοδοσίας βρίσκεται το πέμπτο τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

    Το Ανώτερο Κεντρικό Στρατιωτικό Δικαστήριο εδρεύει στη Μαδρίτη και έχει δικαιοδοσία σε όλη την επικράτεια της χώρας. Συνιστά κεντρικό δικαστήριο με αρμοδιότητα ως προς τα ζητήματα που ορίζονται στον οργανικό νόμο 4/1987 της 15ης Ιουλίου 1987 περί αρμοδιοτήτων και οργάνωσης της στρατιωτικής δικαιοσύνης.

    Τα τοπικά στρατιωτικά δικαστήρια είναι αρμόδια ιδίως για τη διεξαγωγή της ανάκρισης στις στρατιωτικές ποινικές υποθέσεις για αδικήματα που υπάγονται στην αρμοδιότητά τους, ενώ αρμόδια για την εκδίκαση των εν λόγω υποθέσεων είναι τα αντίστοιχα ανώτερα τοπικά στρατιωτικά δικαστήρια· επιπλέον, τα τοπικά στρατιωτικά δικαστήρια είναι αρμόδια για την εποπτεία της εκτέλεσης των ποινών σε σχέση με τα στρατιωτικά σωφρονιστικά ιδρύματα και τους κρατούμενούς τους.

    Η σύσταση τμήματος στρατιωτικών υποθέσεων στο Ανώτατο Δικαστήριο, το καθεστώς και τα μέλη του οποίου υπόκεινται στους ίδιους κανόνες με αυτά των υπόλοιπων τμημάτων, διασφαλίζει την ενότητα στην ανώτατη βαθμίδα των δύο δικαιοδοσιών που συναποτελούν τη δικαστική εξουσία.

    Το τμήμα συντίθεται από δικαστές τόσο από τα τακτικά όσο και από τα στρατιωτικά δικαστήρια, γεγονός που διασφαλίζει την ισορροπία στον ανώτατο βαθμό δικαιοδοσίας: το τμήμα συνήθως καλείται να εκδικάσει αιτήσεις αναίρεσης και αιτήσεις αναθεώρησης, ενώ μπορεί επίσης να έχει αρμοδιότητα επί ορισμένων υποθέσεων που αφορούν στρατιωτικούς υψηλής βαθμίδας.

    Στην Ισπανία δεν υπάρχει σύστημα έκτακτων δικαστηρίων αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των ανωτέρω πεδίων έχουν συσταθεί καθ’ ύλην ειδικά δικαστήρια, π.χ. τα δικαστήρια για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, τα δικαστήρια με ειδικά καθήκοντα όσον αφορά την εκτέλεση των ποινών και τα δικαστήρια ανηλίκων. Τα εν λόγω δικαστήρια είναι μεν τακτικά, πλην όμως εξειδικεύονται στην εκδίκαση συγκεκριμένων υποθέσεων. Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. την ενότητα για τα δικαστήρια ειδικής δικαιοδοσίας στην Ισπανία.

    Στη συνέχεια θα εξετάσουμε αναλυτικότερα τα τέσσερα υπάρχοντα πεδία δικαιοδοσίας, καθώς και την καθ’ ύλην αρμοδιότητα των διαφόρων δικαστηρίων.

    Δικαιοδοσία επί αστικών υποθέσεων

    Αρμόδια για την εκδίκαση αστικών υποθέσεων είναι το πρώτο τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου (Sala I del Tribunal Supremo), το αστικό και ποινικό τμήμα των ανώτερων δικαστηρίων (Sala de lo Civil y Penal de los Tribunales Superiores de Justicia), τα αστικά τμήματα των εφετείων (Secciones Civiles de las Audiencias Provinciales), τα πρωτοδικεία (Juzgados de Primera Instancia), και τα ειρηνοδικεία, καθώς και ορισμένα ειδικά δικαστήρια [οικογενειακά δικαστήρια (Juzgados de Familia), εμποροδικεία, δικαστήρια κοινοτικού σήματος(Juzgados de Marca Comunitaria), δικαστήρια για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών].

    Για αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τα εμποροδικεία, τα δικαστήρια κοινοτικού σήματος και τα δικαστήρια για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, βλ. την ενότητα για τα δικαστήρια ειδικής δικαιοδοσίας στην Ισπανία.

    Δικαιοδοσία επί ποινικών υποθέσεων

    Αρμόδια για την εκδίκαση ποινικών υποθέσεων είναι το δεύτερο τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου (Sala 2ª del Tribunal Supremo), το ποινικό τμήμα του Εθνικού Δικαστηρίου (Sala de lo Penal de la Audiencia Nacional), το αστικό και ποινικό τμήμα των ανώτερων δικαστηρίων (Sala de lo Civil y Penal de los Tribunales Superiores de Justicia), τα ποινικά τμήματα των εφετείων (Secciones Penales de las Audiencias Provinciales), τα πρωτοβάθμια ποινικά δικαστήρια, τα τοπικά ποινικά δικαστήρια (Juzgados de Instrucción), τα δικαστήρια ανηλίκων, τα δικαστήρια με ειδικά καθήκοντα όσον αφορά την εκτέλεση των ποινών, τα δικαστήρια για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και τα ειρηνοδικεία.

    Για αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τα δικαστήρια ανηλίκων, τα δικαστήρια με ειδικά καθήκοντα όσον αφορά την εκτέλεση των ποινών και τα δικαστήρια για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, βλ. την ενότητα για τα δικαστήρια ειδικής δικαιοδοσίας στην Ισπανία.

    Δικαιοδοσία επί διοικητικών υποθέσεων

    Αρμόδια για την εκδίκαση διοικητικών υποθέσεων είναι το τρίτο τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου (Sala 3ª del Tribunal Supremo), το τμήμα διοικητικών υποθέσεων του Εθνικού Δικαστηρίου (Sala de lo Contencioso-Administrativo de la Audiencia Nacional), το τμήμα διοικητικών υποθέσεων των ανώτερων δικαστηρίων (Sala de lo Contencioso-Administrativo de los Tribunales Superiores de Justicia), τα κεντρικά διοικητικά δικαστήρια καθώς και τα διοικητικά δικαστήρια.

    Δικαιοδοσία επί εργατικών υποθέσεων

    Αρμόδια για την εκδίκαση εργατικών υποθέσεων είναι το τέταρτο τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου (Sala 4ª del Tribunal Supremo), το τμήμα εργατικών υποθέσεων του Εθνικού Δικαστηρίου (Sala de lo Social de la Audiencia Nacional), το τμήμα εργατικών υποθέσεων των ανώτερων δικαστηρίων (Sala de lo Social de los Tribunales Superiores de Justicia) και τα εργατικά δικαστήρια.

    Οι αρμοδιότητες όλων των ανωτέρω οργάνων ορίζονται στον Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροοργανικό νόμο για τη δικαστική εξουσία.

    Σχετικοί σύνδεσμοι

    Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΓενικό Δικαστικό Συμβούλιο (Consejo General del Poder Judicial)

    Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΟργανικός Νόμος για τη δικαστική εξουσία

    Τελευταία επικαιροποίηση: 17/01/2024

    Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

    Εθνικά τακτικά δικαστήρια - Γαλλία

    Στην ενότητα αυτή μπορείτε να βρείτε συνοπτικές πληροφορίες για τα τακτικά δικαστήρια της Γαλλίας.

    Τακτικά δικαστήρια - εισαγωγή

    Πρωτοβάθμια δικαστήρια

    Πολιτικά δικαστήρια

    1. Το πολυμελές πρωτοδικείο (Tribunal de grande instance)

    Το πολυμελές πρωτοδικείο εκδικάζει διαφορές μεταξύ ιδιωτών (αστικές και εμπορικές υποθέσεις), οι οποίες αφορούν ποσά άνω των 10.000 ευρώ.

    Είναι επίσης αρμόδιο, ανεξαρτήτως του ύψους της απαίτησης, ιδίως στους ακόλουθους τομείς:

    • κατάσταση φυσικών προσώπων: γάμος, γονική σχέση, υιοθεσία, κήρυξη αφάνειας (déclaration d’ absence)·
    • διόρθωση ληξιαρχικών πράξεων·
    • κληρονομική διαδοχή·
    • πρόστιμα επιβαλλόμενα από τους υπαλλήλους του ληξιαρχείου (officiers d’état civil)·
    • διεκδικητικές αγωγές ή αγωγές που αφορούν τη νομή και σχετίζονται με ακίνητα
    • αποζημιώσεις σε υποθέσεις βιομηχανικής φύσης·
    • λύση σωματείων
    • διάσωση (sauvegarde), δικαστική εξυγίανση (redressement judiciaire) και δικαστική εκκαθάριση (liquidation judiciaire) σε περίπτωση που ο οφειλέτης δεν είναι ούτε έμπορος ούτε καταχωρισμένος στο μητρώο επαγγελματιών (répertoire des métiers)
    • ασφάλιση ατυχήματος και επαγγελματικής ασθένειας των μη μισθωτών στον τομέα της γεωργίας
    • έξοδα μεταγραφής (droits d’enregistrement), τέλη καταχώρισης στο κτηματολόγιο (taxes de publicité foncière), τέλη χαρτοσήμου (droits de timbre) και έμμεσοι φόροι καθώς και τέλη εξομοιούμενα μ’ αυτούς τους δασμούς, φόρους ή εισφορές
    • εμπορικές μισθώσεις (baux commerciaux), εξαιρουμένων των διαφορών που αφορούν τον καθορισμό της τιμής του αναθεωρημένου ή ανανεωμένου μισθωτηρίου, επαγγελματικές μισθώσεις (baux professionnels) και συμβάσεις προσωρινής εγκατάστασης για εμπορικούς σκοπούς (conventions d’occupation précaire en matière commerciale)
    • αγωγές πλαστογράφησης (inscription en faux) δημοσίων εγγράφων
    • αγωγές για δυσφήμιση ή εξύβριση, ανεξάρτητα από το αν αυτή είναι δημόσια ή μη, προφορική ή γραπτή.
    • αμφισβήτηση όσον αφορά την πληρωμή, την εγγύηση ή τη επιστροφή κάθε είδους οφειλής που εισπράττεται από την τελωνειακή διοίκηση και άλλες τελωνειακές αρχές σε περιπτώσεις και υπό τους όρους που προβλέπονται στον τελωνειακό κώδικα.

    Το πολυμελές πρωτοδικείο απαρτίζεται από επαγγελματίες δικαστές (magistrats): τον πρόεδρο, τους αντιπροέδρους, τους τακτικούς δικαστές, τον εισαγγελέα (procureur de la République), τους αντιεισαγγελείς (vice-procureurs) και τους αναπληρωτές εισαγγελείς (substituts).

    Ορισμένοι από τους δικαστές αυτούς είναι εξειδικευμένοι δικαστές, κυρίως σε ποινικές υποθέσεις, όπως:

    • ο δικαστής ανηλίκων (juge des enfants), ο οποίος είναι αρμόδιος για τη λήψη μέτρων προστασίας ανηλίκων που διατρέχουν κίνδυνο και για την εκδίκαση αδικημάτων (πταισμάτων πέμπτης βαθμίδας και πλημμελημάτων) που διαπράττονται από ανήλικους. Στις ποινικές υποθέσεις, όταν ο δικαστής αποφασίζει κεκλεισμένων των θυρών, μπορεί να διατάξει μόνον αναμορφωτικά μέτρα (mesures éducatives) όταν προεδρεύει του δικαστηρίου ανηλίκων, εκδικάζει την υπόθεση με δυο μη επαγγελματίες παρέδρους (assesseurs) και το δικαστήριο μπορεί να διατάξει αναμορφωτικά και σωφρονιστικά μέτρα·
    • ο δικαστής εκτέλεσης των ποινών (juge de l’application des peines), ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τον καθορισμό των κύριων λεπτομερειών εκτέλεσης των στερητικών της ελευθερίας ποινών αν έχει επιβληθεί ποινή «στερητική της ελευθερίας», ο δικαστής είναι αρμόδιος για τις λεπτομέρειες εκτέλεσης της ποινής (π.χ.: εξωιδρυματική τοποθέτηση, θέση υπό καθεστώς μερικής ελευθερίας, αποφυλάκιση υπό όρους, θέση υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση)· σε περίπτωση που επιβληθεί ποινή η οποία εκτίεται εκτός σωφρονιστικού καταστήματος, ο δικαστής είναι αρμόδιος για την παρακολούθηση και την εποπτεία του καταδικασθέντος κατά την εκτέλεση της ποινής του (π.χ. φυλάκιση με αναστολή και υπό δοκιμασία, κοινωφελής εργασία, κοινωνικοδικαστική παρακολούθηση...)
    • ο ανακριτής, ο οποίος είναι αρμόδιος να ενεργεί, υπό τον έλεγχο του ανακριτικού τμήματος του εφετείου, όλες τις αναγκαίες πράξεις για την αποκάλυψη της αλήθειας συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία της υπόθεσης, ενοχοποιητικά ή απαλλακτικά όταν θεωρεί ότι έχει ολοκληρωθεί η ανάκριση, μπορεί να εκδώσει διάταξη περί μη άσκησης δίωξης (ordonnance de non-lieu) ή να παραπέμψει τον κατηγορούμενο ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου.Ο ανακριτής δεν μπορεί να επιληφθεί αυτεπαγγέλτως. Επιλαμβάνεται κατόπιν εντολής του εισαγγελέα ή μετά την υποβολή έγκλησης από το θύμα με δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής.

    Το πολυμελές πρωτοδικείο βρίσκεται συνήθως στην πρωτεύουσα του διαμερίσματος, αλλά μπορεί να υπάρχουν και άλλα πρωτοδικεία σε ορισμένους δήμους. Την 1η Ιανουαρίου 2017 υπήρχαν 164 πολυμελή πρωτοδικεία.

    2. Το μονομελές πρωτοδικείο (Tribunal d’instance)

    Το Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυρομονομελές πρωτοδικείο εκδικάζει διαφορές μεταξύ ιδιωτών (αστικές υποθέσεις) η αξία του αντικειμένου των οποίων δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ. (Διατηρεί ορισμένες αποκλειστικές αρμοδιότητες ανεξαρτήτως της αξίας του αντικειμένου της δίκης, όπως αγωγές διακανονισμού ορίων ή αποβολές από μίσθιο.)

    Διαθέτει επίσης δικαιοδοτικές αρμοδιότητες (π.χ. κατασχέσεις αποδοχών, ισόβιες πρόσοδοι, προβλήματα σχετικά με τις εκλογές, μισθώσεις κατοικίας) και διοικητικές αρμοδιότητες για παράδειγμα, ο προϊστάμενος της γραμματέας του πρωτοδικείου είναι αρμόδιος για την έκδοση πιστοποιητικών ιθαγένειας.

    Επίσης, ο πρωτοδίκης ασκεί καθήκοντα δικαστή επιτροπείας (εξαιρουμένης της επιτροπείας ανηλίκων η οποία υπάγεται, σύμφωνα με το νόμο της 12ης Μαΐου 2009, στον δικαστή οικογενειακών υποθέσεων του πολυμελούς πρωτοδικείου): είναι κατά συνέπεια επιφορτισμένος με την προστασία ευάλωτων ενηλίκων, ιδίως ελέγχοντας τη διαχείριση της περιουσίας τους.

    Το μονομελές πρωτοδικείο απαρτίζεται από έναν ή περισσότερους δικαστές, αλλά οι υποθέσεις εκδικάζονται από έναν και μόνο δικαστή.

    Το μονομελές πρωτοδικείο εδρεύει συνήθως στην πρωτεύουσα του διαμερίσματος. Την 1η Ιανουαρίου 2017 υπήρχαν 307 πρωτοδικεία.

    3. Το δικαστήριο εγγύτητας (juridiction de proximité)

    Τα δικαστήρια εγγύτητας εκδικάζουν αστικές διαφορές μεταξύ ιδιωτών, η αξία του αντικειμένου των οποίων δεν υπερβαίνει τις 4.000 ευρώ.

    Από την 1η Ιουλίου 2017 τα δικαστήρια εγγύτητας καταργήθηκαν (νόμος αριθ. 2011-1862 της 13ης Δεκεμβρίου 2011) και οι αρμοδιότητές τους ανατέθηκαν στα πρωτοδικεία.

    4. Το εμποροδικείο (tribunal de commerce)

    Το Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροεμποροδικείο επιλαμβάνεται διαφορών που σχετίζονται με τις ανειλημμένες υποχρεώσεις μεταξύ εμπόρων, πιστωτικών ιδρυμάτων ή μεταξύ των δύο, και διαφορές σχετικές με εμπορικές επιχειρήσεις ή με εμπορικές πράξεις μεταξύ οποιωνδήποτε προσώπων. Επιλαμβάνεται επίσης διαδικασιών σχετικών με προβληματικές επιχειρήσεις.

    Το εμποροδικείο απαρτίζεται από μη επαγγελματίες εθελοντές δικαστές, οι οποίοι είναι έμποροι ή διοικητές επιχειρήσεων. Την πρώτη φορά εκλέγονται για θητεία 2 ετών και, στη συνέχεια, μετά τη λήξη της πρώτης εντολής, για θητεία 4 ετών, από σώμα εκλεκτόρων αποτελούμενο από δικαστές και πρώην δικαστές του δικαστηρίου, καθώς και από εκπροσώπους των εμπόρων. Οι τελευταίοι είναι έμποροι ή διοικητές επιχειρήσεων που εκλέγονται κάθε 5 χρόνια εντός της περιφέρειας του εμποροδικείου. Τα καθήκοντά τους συνίστανται στην ετήσια συμμετοχή τους στις εκλογές των δικαστών των εμποροδικείων.

    Την 1η Ιανουαρίου 2017 υπήρχαν 134 εμποροδικεία στη μητροπολιτική Γαλλία, 7 τμήματα εμπορικών υποθέσεων στα διαμερίσματα της περιφέρειας Αλσατίας-Μοζέλα και 9 μεικτά εμποροδικεία στις Υπερπόντιες Χώρες και Εδάφη.

    Το εμποροδικείο αποτελείται από τρεις, τουλάχιστον, δικαστές, εκτός αν προβλέπεται διαφορετικά.

    Η εισαγγελία εκπροσωπεί τα συμφέροντα της κοινωνίας. Τοποθετείται υποχρεωτικά στις υποθέσεις που αφορούν προβληματικές επιχειρήσεις.

    Καθήκοντα γραμματείας εκτελεί ο γραμματέας, ο οποίος είναι δημόσιος και κρατικός λειτουργός.

    5. Το εργατοδικείο (Conseil de prud’hommes)

    Το Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροεργατοδικείο επιλαμβάνεται διαφορών μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών στο πλαίσιο σύμβασης εργασίας (μισθός, διάρκεια της απασχόλησης, παρενόχληση, κυρώσεις...). Πρόκειται για ισομερές δικαστήριο που απαρτίζεται από μη επαγγελματίες δικαστές, εκπροσώπους των εργοδοτών και των εργαζομένων.

    Διαθέτει 5 ειδικά τμήματα (διοίκηση, βιομηχανία, εμπόριο και εμπορικές υπηρεσίες, γεωργία, διάφορες δραστηριότητες). Σε περίπτωση ισοψηφίας μεταξύ των 4 μελών του, του εργατοδικείου προεδρεύει δικαστής ο οποίος διορίζεται από τον πρόεδρο του πολυμελούς πρωτοδικείου, ο επιδιαιτητής.

    Υπάρχουν ένα ή περισσότερα εργατοδικεία σε κάθε διαμέρισμα και τουλάχιστον ένα στην περιφέρεια του πολυμελούς πρωτοδικείου.

    Συνολικά υπάρχουν 210 εργατοδικεία.

    Στο πλαίσιο της ανανέωσης των εργατοδικείων το 2017, οι δικαστές του δεν εκλέγονται πλέον, αλλά διορίζονται βάσει προτάσεων αντιπροσωπευτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων και οργανώσεων εργοδοτών ανάλογα με το κοινό τους. Η θητεία τους είναι τετραετής.

    6. Το δικαστήριο υποθέσεων κοινωνικής ασφάλισης (Tribunal des affaires de la sécurité sociale)

    Το Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροδικαστήριο υποθέσεων κοινωνικής ασφάλισης εκδικάζει τις διαφορές μεταξύ των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης και των ασφαλισμένων (π.χ. πρόβλημα υπαγωγής σε ένα ταμείο, απόδοσης και ρευστοποίησης των παροχών …).

    Απαρτίζεται από έναν πρόεδρο (δικαστή του πολυμελούς πρωτοδικείου ή επίτιμο δικαστή), έναν πάρεδρο που εκπροσωπεί τους μισθωτούς εργαζομένους και έναν πάρεδρο που εκπροσωπεί τους εργοδότες και τους αυτοαπασχολούμενους. Οι δύο τελευταίοι διορίζονται για θητεία 3 ετών από τον πρώτο πρόεδρο του εφετείου, βάσει καταλόγου ο οποίος καταρτίζεται στην περιφέρεια κάθε δικαστηρίου από τον περιφερειακό διευθυντή νεολαίας, αθλητισμού και κοινωνικής συνοχής μετά από πρόταση των πλέον αντιπροσωπευτικών συνδικαλιστικών και επαγγελματικών οργανώσεων.

    Υπάρχουν 114 δικαστήρια υποθέσεων κοινωνικής ασφάλισης.

    7. Το δικαστήριο υποθέσεων αναπηρίας (Tribunal du contentieux de l’incapacité)

    Το δικαστήριο υποθέσεων αναπηρίας είναι αρμόδιο να εκδικάζει διαφορές σχετικές με την αναπηρία ή την ανικανότητα προς εργασία ενός ασφαλισμένου, δηλαδή την κατάσταση ή τον βαθμό ανικανότητας σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος που σχετίζονται με την εργασία ή την κατάσταση ή τον βαθμό της αναπηρίας σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος που σχετίζονται με την εργασία.

    Απαρτίζεται από έναν πρόεδρο (επίτιμο δικαστή ή εξειδικευμένο πρόσωπο), ο οποίος διορίζεται με διάταγμα του Υπουργού Δικαιοσύνης, από έναν πάρεδρο που εκπροσωπεί τους μισθωτούς εργαζομένους και έναν πάρεδρο που εκπροσωπεί τους αυτοαπασχολούμενους εργαζομένους (αμφότεροι διορίζονται για θητεία 3 ετών από τον πρώτο πρόεδρο του εφετείου στην περιφέρεια του οποίου έχει την έδρα του το δικαστήριο, βάσει καταλόγου καταρτιζόμενου από τον περιφερειακό διευθυντή νεολαίας, αθλητισμού και κοινωνικής συνοχής μετά από πρόταση των πλέον αντιπροσωπευτικών επαγγελματικών οργανώσεων).

    Υπάρχουν 26 δικαστήρια υποθέσεων αναπηρίας.

    Από την 1η Ιανουαρίου 2019 οι διαφορές οι οποίες υπάγονταν, έως τότε, στα δικαστήρια υποθέσεων κοινωνικής ασφάλισης, στα δικαστήρια υποθέσεων αναπηρίας και, εν μέρει, στις διαμερισματικές επιτροπές κοινωνικής βοήθειας (CDAs) υπάγονται στα τμήματα κοινωνικών υποθέσεων (pôles sociaux) των πολυμελών πρωτοδικείων. Επομένως, τα προαναφερθέντα ειδικά δικαιοδοτικά όργανα καταργούνται.

    8. Δικαστήριο αγροτικών μισθώσεων (Tribunal paritaire des baux ruraux)

    Το Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροδικαστήριο αγροτικών μισθώσεων επιλαμβάνεται διαφορών μεταξύ εκμισθωτή και μισθωτή σε αγροτικές μισθώσεις, οι οποίες διαφορές αφορούν το καθεστώς της αγρομίσθωσης ή της επίμορτης αγροληψίας, την κτηνοληψία, τις μισθώσεις με δικαίωμα παρακράτησης της κυριότητας βελτιωτικών έργων (baux à domaine congéable), τις μισθώσεις για επίμορτη καλλιέργεια, τις εμφυτευτικές μισθώσεις και τις μισθώσεις για την εκμετάλλευση γαιών ως βοσκοτόπων.

    Ο πρωτοδίκης προεδρεύει του δικαστηρίου αγροτικών μισθώσεων. Επικουρείται από 4 μη επαγγελματίες αιρετούς παρέδρους: 2 εκμισθωτές και 2 μισθωτές οι οποίοι εκλέγονται για θητεία 6 ετών βάσει των εκλογικών καταλόγων που καταρτίζονται από τον νομάρχη μετά από πρόταση της επιτροπής κατάρτισης των εκλογικών καταλόγων (commission de préparation des listes électorales).

    Στο πλαίσιο της ανανέωσης των δικαστηρίων αγροτικών μισθώσεων το 2018, οι πάρεδροι δεν εκλέγονται πλέον, αλλά διορίζονται κατόπιν πρότασης των πλέον αντιπροσωπευτικών επαγγελματικών οργανώσεων που έχουν και το μεγαλύτερο συμφέρον ανάλογα με το κοινό τους. Η θητεία τους είναι εξαετής.

    Τα ποινικά δικαστήρια

    1. Το κακουργοδικείο (Cour d’Assises)

    Το κακουργιοδικείο επιλαμβάνεται κακουργημάτων, δηλαδή των σοβαρότερων εγκλημάτων για τα οποία μπορεί να επιβληθεί ποινή κάθειρξης η οποία μπορεί να είναι από δεκαετής έως ισόβια.

    Είναι δικαστήριο διαμερίσματος και δεν έχει μόνιμο χαρακτήρα. Οι ημερομηνίες έναρξης των συνεδριάσεων του καθορίζονται κάθε φορά που αυτό καθίσταται αναγκαίο. Εντούτοις, συνεδριάζει κατά τρόπο οιονεί μόνιμο στους μεγαλύτερους νομούς.

    Απαρτίζεται από 3 επαγγελματίες δικαστές: έναν πρόεδρο (πρόεδρο τμήματος ή μέλος του εφετείου) και δύο παρέδρους (μέλη του εφετείου ή δικαστές του πολυμελούς πρωτοδικείου του διαμερίσματος στον οποίο συνεδριάζει το κακουργιοδικείο), καθώς και από σώμα ενόρκων (9 πολίτες που επιλέγονται με κλήρωση). Συνεδριάζει επίσης ως κακουργιοδικείο ανηλίκων (cour d’assises des mineurs) με ενόρκους, όταν πρόκειται για εγκλήματα που διαπράχθηκαν από ανήλικους. Οι επαγγελματίες πάρεδροι είναι τότε δικαστές ανηλίκων.

    Ορισμένα εγκλήματα που αφορούν την αντιτρομοκρατική ή τη στρατιωτική νομοθεσία ή το εμπόριο ναρκωτικών εκδικάζονται από κακουργιοδικείο απαρτιζόμενο αποκλειστικά από επαγγελματίες δικαστές.

    Η εισαγγελική αρχή εκπροσωπείται από γενικό εισαγγελέα.

    2. Το πλημμελειοδικείο (Tribunal correctionnel)

    Επιλαμβάνεται πλημμελημάτων (délits), δηλαδή των αδικημάτων που τιμωρούνται με μέγιστη ποινή κάθειρξης 10 ετών ή χρηματική ποινή τουλάχιστον 3.750 ευρώ. Υπάγεται στο πολυμελές πρωτοδικείο. Καταρχήν απαρτίζεται από 3 επαγγελματίες δικαστές, εκτός από τις περιπτώσεις αδικημάτων που υπάγονται σε έναν μόνο δικαστή.

    Η εισαγγελική αρχή εκπροσωπείται από τον εισαγγελέα πλημμελειοδικών ή τον αναπληρωτή του.

    3. Το πταισματοδικείο (tribunal de police)

    Έως την 1η Ιουλίου 2017 το εν λόγω δικαστήριο επιλαμβάνονταν πταισμάτων πέμπτης βαθμίδας και έδρευε στο πρωτοδικείο, ενώ προεδρευόταν από πρωτοδίκη σε μονομελή σύνθεση. Από την εν λόγω ημερομηνία και έπειτα, επιλαμβάνεται όλων των πταισμάτων, εδρεύει στο πολυμελές πρωτοδικείο και η σύνθεσή του συνίσταται σε έναν δικαστή του τελευταίου.

    Η εισαγγελική αρχή εκπροσωπείται από τον εισαγγελέα πλημμελειοδικών ή τον αναπληρωτή του.

    4. Το δικαστήριο εγγύτητας (juridiction de proximité)

    Από την 1η Ιουλίου 2014 είναι αρμόδιο για την εκδίκαση πταισμάτων των τεσσάρων πρώτων βαθμίδων (contraventions de la première à la quatrième classe). Εδρεύει στο μονομελές πρωτοδικείο. Προεδρεύεται από έναν δικαστή εγγύτητας σε μονομελή σύνθεση.

    Τα καθήκοντα της εισαγγελικής αρχής ασκούνται συνήθως από έναν αστυνομικό διοικητή. Από την 1η Ιουλίου 2017 καταργείται και οι αρμοδιότητές του μεταβιβάζονται στο πταισματοδικείο που, από την εν λόγω ημερομηνία, υπάγεται στο πολυμελές πρωτοδικείο.

    5. Τα ειδικά δικαστήρια

    Υπάρχουν επίσης ειδικά δικαστήρια που επιλαμβάνονται ορισμένων ποινικών υποθέσεων, όπως τα εμπορικά ναυτοδικεία (tribunaux maritimes commerciaux), ο αριθμός των οποίων είναι, επί του παρόντος, 6 και είναι αρμόδια για την εκδίκαση ορισμένων ναυτικών αδικημάτων.

    Τα δευτεροβάθμια δικαστήρια

    Το εφετείο (cours d’appel) επιλαμβάνεται υποθέσεων σε δεύτερο βαθμό για να εξετάσει εκ νέου τα νομικά και πραγματικά περιστατικά υποθέσεων που έχουν ήδη κριθεί από τα πρωτοβάθμια δικαστήρια.

    Απαρτίζεται αποκλειστικά από επαγγελματίες δικαστές: έναν πρώτο πρόεδρο, τους προέδρους τμημάτων και τα μέλη (εξαιρουμένου του εφετείου του κακουργιοδικείου) (cour d’assises d’appel, πρβλ. κατωτέρω).

    Κάθε δικαστήριο είναι οργανωμένο σε μεταβλητό αριθμό τμημάτων, ορισμένα από τα οποία είναι ειδικά (αστικών, κοινωνικών, εμπορικών και ποινικών υποθέσεων).

    Οι αποφάσεις των κακουργιοδικείων (cours d’assises) κρίνονται σε δεύτερο βαθμό από άλλο κακουργιοδικείο, το οποίο ορίζεται από το ποινικό τμήμα του Ακυρωτικού Δικαστηρίου (cour de cassation). Το κακουργιοδικείο που δικάζει κατ’ έφεση (cour d’assises d’appel) απαρτίζεται από 9 ενόρκους.

    Το εθνικό δικαστήριο υποθέσεων αναπηρίας και τιμολόγησης της ασφάλισης κατά εργατικών ατυχημάτων (cour nationale de l’incapacité et de la tarification de l’assurance des accidents du travail) είναι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο για τα δικαστήρια που είναι αρμόδια για την εκδίκαση υποθέσεων αναπηρίας. Επιλαμβάνεται επίσης, σε πρώτο και τελευταίο βαθμό, διαφορών που σχετίζονται με την τιμολόγηση της ασφάλισης κατά εργατικών ατυχημάτων. Η εισαγγελική αρχή εκπροσωπείται από τον εισαγγελέα πλημμελειοδικών ή από τον γενικό εισαγγελέα ή αναπληρωτή γενικό εισαγγελέα

    Από την 1η Ιανουαρίου 2019 το εν λόγω δικαστήριο επίσης καταργείται.

    Ακυρωτικό Δικαστήριο (Cour de cassation)

    Το Ακυρωτικό Δικαστήριο (Cour de cassation) είναι το ανώτατο δικαστήριο. Εδρεύει στο Παρίσι. Είναι αρμόδιο για τον έλεγχο της συμμόρφωσης των αποφάσεων των δικαιοδοτικών οργάνων και των δικαστηρίων με τους κανόνες δικαίου, χωρίς να εξετάζει εκ νέου την ουσία των υποθέσεων. Επομένως, δεν είναι τριτοβάθμιο δικαστήριο, αλλά διασφαλίζει την ενότητα της νομολογίας ενεργώντας ως όργανο ρύθμισης του δικαίου και τήρησης της νομιμότητας.

    Παραπέμπονται σ’ αυτό αιτήματα «γνωμοδότησης» από τα δικαστήρια, ζητείται δηλαδή η γνώμη του σχετικά με νέα νομικά ζητήματα τα οποία παρουσιάζουν σημαντικό βαθμό δυσκολίας και εμφανίζονται σε μεγάλο αριθμό διαφορών.

    Επιλαμβάνεται κατόπιν προσφυγής, της λεγόμενης «αναίρεσης» (pourvoi en cassation), η οποία ασκείται από το πρόσωπο που επηρεάζεται από δικαστική απόφαση ή από την εισαγγελική αρχή.

    Επιλαμβάνεται κατόπιν προσφυγής, της λεγόμενης «αναίρεσης» (pourvoi en cassation), η οποία ασκείται από το πρόσωπο που επηρεάζεται από δικαστική απόφαση ή από την εισαγγελική αρχή.

    Όταν το Ακυρωτικό Δικαστήριο θεωρεί ότι η προσβαλλόμενη απόφαση δεν λήφθηκε σύμφωνα με τους κανόνες του δικαίου, την αναιρεί. Η υπόθεση παραπέμπεται τότε σε δικαστήριο για να δικασθεί εκ νέου.

    Σε αντίθετη περίπτωση, το Ακυρωτικό Δικαστήριο απορρίπτει την αναίρεση, με αποτέλεσμα να καθίσταται αμετάκλητη η προσβαλλόμενη απόφαση.

    Κατ’ εξαίρεση, το Δικαστήριο μπορεί να αναιρέσει μια απόφαση χωρίς παραπομπή (casser sans renvoi), όταν η αναίρεση δεν συνεπάγεται την επανεξέταση της υπόθεσης επί της ουσίας. Μπορεί επίσης, σε αστικές υποθέσεις, να εξετάσει την ουσία εφόσον αυτό δικαιολογείται από το συμφέρον της καλής διοίκησης της δικαιοσύνης και, σε ποινικές υποθέσεις, αναιρώντας την απόφαση χωρίς παραπομπή, να θέσει τέλος στη δικαστική διαφορά, όταν τα πραγματικά περιστατικά, όπως διαπιστώθηκαν και εκτιμήθηκαν από τους δικαστές που εξέτασαν την ουσία της υπόθεσης, του επιτρέπουν να εφαρμόσει τον κατάλληλο κανόνα δικαίου.

    Το Ακυρωτικό Δικαστήριο διαιρείται σε τμήματα (τρία πολιτικά τμήματα, ένα εμπορικό τμήμα, ένα τμήμα κοινωνικών υποθέσεων και ένα ποινικό τμήμα), καθένα εκ των οποίων απαρτίζεται από επαγγελματίες δικαστές της έδρας, έναν πρόεδρο και μέλη. Ανάλογα με τη φύση της υπόθεσης, μπορεί να συνεδριάζει σε μικτή σύνθεση (σύνθεση που απαρτίζεται από δικαστές τουλάχιστον τριών τμημάτων) ή σε ολομέλεια (ο πρώτος πρόεδρος, οι πρόεδροι και οι αρχαιότεροι δικαστές των τμημάτων και ένα μέλος από κάθε τμήμα).

    Η εισαγγελική αρχή εκπροσωπείται από τον γενικό εισαγγελέα και τους εισαγγελείς.

    Νομικές βάσεις δεδομένων

    Οι νομικές βάσεις δεδομένων στη Γαλλία αποτελούν αντικείμενο δημόσιας υπηρεσίας δημοσίευσης στο Διαδίκτυο. Ο δικτυακός τόπος Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροLégifrance περιλαμβάνει τις αποφάσεις του Ακυρωτικού Δικαστηρίου και των εφετείων:

    • στη βάση «CASS» περιέχονται οι δημοσιευμένες αποφάσεις του Ακυρωτικού Δικαστηρίου
    • στη βάση «INCA» περιέχονται οι μη δημοσιευμένες αποφάσεις, και
    • στη βάση «CAPP» περιέχονται οι αποφάσεις των εφετείων.

    Η πρόσβαση στη βάση δεδομένων παρέχεται δωρεάν;

    Ναι, η πρόσβαση στη βάση δεδομένων παρέχεται δωρεάν.

    Σύντομη περιγραφή του περιεχομένου

    Οι αποφάσεις είναι διαθέσιμες στα γαλλικά, ενώ ορισμένες αποφάσεις είναι επίσης μεταφρασμένες στα αγγλικά, τα αραβικά και τα μανδαρίνικα.

    • Η βάση «CASS» περιέχει 120.000 αποφάσεις και διαθέτει ετήσια εισροή 2.100 αποφάσεων.
    • Η βάση «INCA» περιέχει 246.000 αποφάσεις και διαθέτει ετήσια εισροή 10.000 αποφάσεων.
    • Η βάση «CAPP» περιέχει 19.000 αποφάσεις και διαθέτει ετήσια εισροή 20.000 αποφάσεων.

    Σχετικοί σύνδεσμοι

    Αρμοδιότητα των δικαστηρίων- Γαλλία

    Τελευταία επικαιροποίηση: 15/04/2020

    Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

    Εθνικά τακτικά δικαστήρια - Κροατία

    Τακτικά δικαστήρια είναι τα δημοτικά δικαστήρια (općinski sud) και τα περιφερειακά δικαστήρια (županijski sud).

    Δημοτικά δικαστήρια

    1. δικάζουν υποθέσεις αμφισβητούμενης και εκούσιας δικαιοδοσίας, καθώς και υποθέσεις αναγκαστικής εκτέλεσης·
    2. δικάζουν υποθέσεις κληρονομικής διαδοχής και κτηματολογικές υποθέσεις και τηρούν τα κτηματολογικά μητρώα·
    3. δικάζουν ποινικές υποθέσεις, πλην εκείνων τις οποίες ο νόμος υπάγει στην καθ’ ύλην αρμοδιότητα άλλου δικαστηρίου·
    4. δικάζουν πταισματικές παραβάσεις, πλην εκείνων τις οποίες ο νόμος υπάγει στην καθ’ ύλην αρμοδιότητα άλλου οργάνου·
    5. αποφαίνονται επί της αναγνώρισης και της εκτέλεσης αλλοδαπών δικαστικών αποφάσεων και αποφάσεων άλλων φορέων που ισοδυναμούν με δικαστικές αποφάσεις στη χώρα έκδοσής τους·
    6. εκτελούν καθήκοντα σχετιζόμενα με την παροχή διεθνούς δικαστικής συνδρομής σε διαδικασίες που υπάγονται στην αρμοδιότητά τους·
    7. συμμετέχουν σε δράσεις διεθνούς δικαστικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ σε ζητήματα που υπάγονται στην αρμοδιότητά τους·
    8. εκτελούν άλλα καθήκοντα που προβλέπονται από τον νόμο.

    Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΔημοτικά δικαστήρια στη Δημοκρατία της Κροατίας

    Περιφερειακά δικαστήρια

    1. δικάζουν τις εφέσεις κατά αποφάσεων των δημοτικών δικαστηρίων, πλην αν ο νόμος ορίζει διαφορετικά·
    2. δικάζουν σε πρώτο βαθμό τις υποθέσεις για τις οποίες ο νόμος ορίζει ότι υπάγονται σε πρώτο βαθμό στην αρμοδιότητά τους·
    3. διεξάγουν έρευνες και πειθαρχικές διαδικασίες σε βάρος συμβολαιογράφων για πειθαρχικά παραπτώματα και αποφαίνονται σε πρώτο βαθμό για τα παραπτώματα αυτά, στο μέτρο που προβλέπεται από τον νόμο·
    4. δικάζουν τις προσφυγές κατά πειθαρχικών αποφάσεων λόγω αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς συμβολαιογράφου, στο μέτρο που προβλέπεται από τον νόμο·
    5. εκτελούν καθήκοντα σχετιζόμενα με την παροχή διεθνούς δικαστικής συνδρομής σε διαδικασίες που υπάγονται στην αρμοδιότητά τους·
    6. συμμετέχουν σε δράσεις διεθνούς δικαστικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ σε ζητήματα που υπάγονται στην αρμοδιότητά τους, εξαιρουμένων των υποθέσεων με αντικείμενο πταισματικές παραβάσεις·
    7. εκτελούν αλλοδαπές ποινικές αποφάσεις·
    8. εκτελούν άλλα καθήκοντα που προβλέπονται από τον νόμο.

    Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΠεριφερειακά δικαστήρια στη Δημοκρατία της Κροατίας

    Τελευταία επικαιροποίηση: 15/04/2020

    Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

    Εθνικά τακτικά δικαστήρια - Ιταλία

    Η παρούσα ενότητα παρέχει πληροφορίες σχετικά με την οργάνωση των τακτικών δικαστηρίων στην Ιταλία.

    Τακτικά δικαστήρια - εισαγωγή

    Τα τακτικά δικαστήρια υποδιαιρούνται σε:

    • Πολιτικά δικαστήρια, στόχος της οποίων είναι η νομική προστασία δικαιωμάτων σε σχέσεις μεταξύ ιδιωτών ή μεταξύ ιδιωτών και της δημόσιας διοίκησης, σε περιπτώσεις όπου, κατά την άσκηση των καθηκόντων της, η διοίκηση θίγει τα ατομικά δικαιώματα ενός προσώπου, και
    • Ποινικά δικαστήρια, στο πλαίσιο των οποίων οι δικαστές καλούνται να αποφασίσουν κατά πόσον η ποινική δίωξη που ασκήθηκε από τον εισαγγελέα κατά ενός συγκεκριμένου ατόμου είναι βάσιμη.

    Οι αστικές και οι ποινικές διαδικασίες ρυθμίζονται από δύο χωριστά σύνολα διαδικαστικών κανόνων: τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

    Οι ποινικές διαδικασίες κινούνται από τακτικό δικαστή, ο οποίος ασκεί το καθήκον του εισαγγελέα (βλ. τελευταία παράγραφο του άρθρου 107 του Συντάγματος).

    Οι αστικές διαδικασίες μπορούν να κινηθούν από δημόσιο ή ιδιωτικό πρόσωπο (ενάγων) κατά άλλου προσώπου εναντίον του οποίου στρέφεται η αγωγή (εναγόμενος).

    Αστική δικαιοδοσία

    Οι ειρηνοδίκες [Giudici di Pace] είναι επίτιμοι δικαστές, αρμόδιοι για υποθέσεις ήσσονος σημασίας.

    Τα πρωτοδικεία [Tribunali] είναι πρωτοβάθμια δικαστήρια για όλες τις λοιπές υποθέσεις και για την εκδίκαση ενδίκων μέσων κατά των αποφάσεων των ειρηνοδικών.

    Τα δικαστήρια ανηλίκων και τα τμήματα ανηλίκων των εφετείων [Tribunali per i Minorenni e Sezione per i Minorenni delle Corti di Appello] είναι αρμόδια για θέματα που αφορούν ανηλίκους για τα οποία δεν είναι αρμόδια τα τακτικά δικαστήρια.

    Τμήματα πρωτοδικείων και εφετείων με ειδίκευση σε εργατικές διαφορές [Sezione dei Tribunali e delle Corti di Appello specializzata per le controversie in materia di lavoro].

    Τα εφετεία [Corti di Appello] είναι δευτεροβάθμια δικαστήρια.

    Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο [Corte di Cassazione], με έδρα τη Ρώμη, είναι το ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας για την εκδίκαση αναιρέσεων και τον έλεγχο της νομιμότητας.

    Ποινική δικαιοδοσία

    Οι ειρηνοδίκες [Giudici di Pace] είναι επίτιμοι δικαστές, αρμόδιοι για ήσσονος σημασίας αδικήματα.

    Τα πρωτοδικεία [Tribunali] είναι πρωτοβάθμια δικαστήρια για όλες τις ποινικές υποθέσεις που δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των ειρηνοδικών ή των κακουργιοδικείων, και είναι επίσης δευτεροβάθμια δικαστήρια για την εκδίκαση ενδίκων μέσων κατά των αποφάσεων των ειρηνοδικών.

    Τα δικαστήρια ανηλίκων και τα τμήματα ανηλίκων των εφετείων [Tribunali per i Minorenni e Sezione per i Minorenni delle Corti di Appello] είναι πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια δικαστήρια για όλα τα αδικήματα που διαπράττονται από ανηλίκους.

    Τα κακουργιοδικεία [Corti di Assise] είναι πρωτοβάθμια δικαστήρια αρμόδια για την εκδίκαση των σοβαρότερων εγκλημάτων.

    Τα εφετεία [Corti di Appello] είναι δευτεροβάθμια δικαστήρια.

    Τα εφετεία κακουργημάτων [Corti di Assise di Appello] είναι δευτεροβάθμια δικαστήρια για την εκδίκαση προσφυγών κατά των αποφάσεων των κακουργιοδικείων.

    Τα δικαστήρια επιτήρησης και τα γραφεία επιτήρησης (Tribunale di Sorveglianza e Ufficio di Sorveglianza] ελέγχουν την εκτέλεση των ποινών φυλάκισης και των προστίμων, καθώς και την εφαρμογή του σωφρονιστικού δικαίου.

    Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο [Corte di Cassazione] είναι το ιταλικό δικαστήριο που ασχολείται με τις παραβάσεις του νόμου. Είναι αρμόδιο να εκδικάζει κάθε προσφυγή κατά οποιασδήποτε απόφασης οποιουδήποτε δικαστηρίου (σε ορισμένες περιπτώσεις, απευθείας προσφυγή) τόσο σε αστικές όσο και σε ποινικές υποθέσεις ή κατά οποιουδήποτε περιορισμού της προσωπικής ελευθερίας.

    Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είναι το ανώτατο δικαστήριο της χώρας. Σύμφωνα με τον βασικό νόμο περί δικαστικών λειτουργών, αριθ. 12, της 30ής Ιανουαρίου 1941, (άρθρο 65), δύναται, μεταξύ άλλων αρμοδιοτήτων, «να διασφαλίζει την ορθή εφαρμογή του νόμου και την ομοιόμορφη ερμηνεία του, καθώς και την ενότητα του εθνικού ουσιαστικού δικαίου και τον σεβασμό των ορίων των διαφορετικών δικαιοδοσιών». Έτσι, ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του ρόλου του είναι η ενοποίηση του δικαίου, δηλαδή στόχος του είναι να παρέχει ασφάλεια δικαίου.

    Όσον αφορά την εκδίκαση υποθέσεων σε τρίτο βαθμό, οι ισχύοντες κανόνες επιτρέπουν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο να ερευνά τα πραγματικά περιστατικά μιας υπόθεσης μόνον όταν έχουν ήδη εξετασθεί σε προηγούμενες διαδικασίες και μόνον εάν αυτό είναι αναγκαίο για την αξιολόγηση των λόγων που επιτρέπονται από τον νόμο για την υποβολή αίτησης αναίρεσης στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

    Τελευταία επικαιροποίηση: 18/01/2022

    Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

    Εθνικά τακτικά δικαστήρια - Κύπρος

    Στη Κυπριακή Δημοκρατία υπάρχουν τρεις βαθμίδες Δικαστηρίων. Το Ανώτατο Δικαστήριο και το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο εκδικάζουν, μεταξύ άλλων, υποθέσεις σε τρίτο βαθμό, με βάσει τις εξουσίες που τους παρέχει το Σύνταγμα και η σχετική νομοθεσία, το Εφετείο εκδικάζει σε δεύτερο βαθμό τις υποθέσεις στις οποίες ασκείται έφεση εναντίον απόφασης πρωτόδικου δικαστηρίου και τα ακόλουθα πρωτόδικα δικαστήρια:

    • Διοικητικό Δικαστήριο
    • Επαρχιακά Δικαστήρια
    • Κακουργιοδικεία
    • Οικογενειακό Δικαστήριο
    • Δικαστήριο Ελέγχου Ενοικιάσεων
    • Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών
    • Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας
    • Στρατοδικείο
    • Εμπορικό Δικαστήριο, και
    • Ναυτοδικείο.

    Συνήθη δικαστήρια - Εισαγωγή

    Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο

    Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο απαρτίζεται από εννέα Δικαστές, ένας από τους οποίους είναι ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου. Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο έχει την υπό του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου βάσει του Συντάγματος ασκουμένη δικαιοδοσία και εξουσία, εκτός εάν, άλλως, προβλέπεται στη σχετική νομοθεσία. Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο εκδικάζει παραπεμφθείσα υπό του Εφετείου έφεση κατά αποφάσεως Διοικητικού Δικαστηρίου επί θέματος δημοσίου δικαίου ή μείζονος δημοσίου συμφέροντος ή γενικής δημόσιας σημασίας ή συνοχής του δικαίου επί συγκρουομένων ή αντιφατικών αποφάσεων του Εφετείου, αποφασίζει σε τρίτο και τελευταίο βαθμό βάσει αίτησης, κατόπιν προηγηθείσας διαδικασίας αναθεωρητικής εφέσεως επί νομικών θεμάτων προκυπτόντων την απόφαση του Εφετείου, τα οποία συναρτώνται με τη διαφοροποίηση πάγιας νομολογίας ή με την ανάγκη ορθής ερμηνείας, είτε πρωτογενούς είτε δευτερογενούς ουσιαστικής νομοθετικής διατάξεως, ή με μείζον ζήτημα δημοσίου συμφέροντος ή γενικής δημόσιας σημασίας ή με ζήτημα συνοχής του δικαίου επί συγκρουομένων ή αντιφατικών αποφάσεων του Εφετείου κατά την υπ’ αυτού ενασκουμένη αναθεωρητική δικαιοδοσία. Περαιτέρω, ενεργεί ως ακυρωτικό δευτεροβάθμιο δικαστικό συμβούλιο κατά αποφάσεως του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου.

    Ανώτατο Δικαστήριο

    Το Ανώτατο Δικαστήριο απαρτίζεται από επτά Δικαστές, ένας από τους οποίους είναι ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου. Το Ανώτατο Δικαστήριο ασκεί την υπό του Ανωτάτου Δικαστηρίου προβλεπομένη υπό του Συντάγματος δικαιοδοσία και εξουσία, εκτός εάν προβλέπεται διαφορετικά από τις διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας. Εκδικάζει παραπεμφθείσα υπό του Εφετείου έφεση κατά αποφάσεως δικαστηρίου που ασκεί πολιτική ή/και ποινική δικαιοδοσία περιλαμβανομένου δικαστηρίου ειδικής δικαιοδοσίας, επί θέματος μείζονος δημοσίου συμφέροντος ή γενικής δημόσιας σημασίας ή συνοχής του δικαίου επί συγκρουομένων ή αντιφατικών αποφάσεων του Εφετείου. Το Ανώτατο Δικαστήριο, αποφασίζει σε τρίτο και τελευταίο βαθμό βάσει αιτήσεως, κατόπιν προηγηθείσας διαδικασίας πολιτικής ή ποινικής εφέσεως επί νομικών θεμάτων τα οποία προκύπτουν από την απόφαση του Εφετείου και συναρτώνται με τη διαφοροποίηση πάγιας νομολογίας ή με την ανάγκη ορθής ερμηνείας, είτε πρωτογενούς είτε δευτερογενούς ουσιαστικής νομοθετικής διατάξεως, ή με μείζον ζήτημα δημοσίου συμφέροντος ή γενικής δημόσιας σημασίας ή συνοχής του δικαίου επί συγκρουομένων ή αντιφατικών αποφάσεων του Εφετείου, κατά την υπ’ αυτού ενασκουμένη πολιτική ή ποινική δικαιοδοσία. Περαιτέρω, αποφασίζει για την επανεκδίκαση από το Εφετείο ή από το πρωτόδικο δικαστήριο ποινικής δικαιοδοσίας, αναλόγως της περίπτωσης, εκδικασθείσας ποινικής υπόθεσης για την οποία εκδόθηκε καταδικαστική απόφαση, είτε σε πρώτο βαθμό και τελεσίδικα είτε κατ’ έφεσιν, επί τη βάσει νέων στοιχείων ή γεγονότων, τα οποία κατά την κρίση του ενδεχομένως να ανατρέπουν, εν όλω ή εν μέρει, την απόφαση, επιλαμβάνεται αιτήσεως προς εξαίρεση Δικαστή οποιουδήποτε άλλου δικαστηρίου πλην του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, ύστερα από την απόρριψη τοιαύτης αιτήσεως εξαιρέσεως από το κατά περίπτωση δικαστήριο και τέλος, εκδίδει Διαδικαστικό Κανονισμό αναφορικά με τη λειτουργία του Εφετείου.

    Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει αποκλειστική δικαιοδοσία για την έκδοση προνομιακών ενταλμάτων Habeas Corpus, Mandamus, Certiorari, Quo Warranto και Prohibition.

    Εφετείο

    Το Εφετείο συνιστά το δευτεροβάθμιο δικαστήριο στη Δημοκρατία και εκτός εάν, άλλως, προβλέπεται, τούτο κέκτηται δικαιοδοσία να αποφασίζει επί πάσης εφέσεως κατά αποφάσεως οιουδήποτε άλλου δικαστηρίου, πλην του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Κατά κανόνα οι εφέσεις εκδικάζονται από 3 δικαστές. Η εκδίκαση τής έφεσης βασίζεται στα πρακτικά της πρωτόδικης διαδικασίας (εκτός σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπου υπάρχει η δυνατότητα να ακουσθεί και μαρτυρία). Ασκώντας την κατ' έφεση δικαιοδοσία του, το Εφετείο μπορεί να επικυρώσει, διαφοροποιήσει ή παραμερίσει την προσβαλλόμενη απόφαση, ή να διατάξει την επανεκδίκαση τής υπόθεσης.

    Επαρχιακά Δικαστήρια

    Τα Επαρχιακά Δικαστήρια εκδικάζουν σε πρώτο βαθμό όλες τις αστικές υποθέσεις (εκτός από υποθέσεις ναυτοδικείου) ως επίσης και ποινικές υποθέσεις για αδικήματα τα οποία τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης μέχρι 5 χρόνια. Λειτουργεί ένα Επαρχιακό Δικαστήριο σε κάθε διοικητική επαρχία της Κύπρου. Οι υποθέσεις εκδικάζονται από ένα δικαστή και δεν υπάρχουν ένορκοι.

    Κακουργιοδικεία

    Τα Κακουργιοδικεία εκδικάζουν μόνο ποινικές υποθέσεις. Κατά κανόνα εκδικάζουν τις σοβαρότερες υποθέσεις που αφορούν αδικήματα για τα οποία προβλέπεται ανώτατη ποινή φυλάκισης η οποία υπερβαίνει τα 5 έτη. Κάθε κακουργιοδικείο απαρτίζεται από 3 Δικαστές. Οι αποφάσεις λαμβάνονται κατά πλειοψηφία. Δεν υπάρχουν ένορκοι.

    Νομικές Τράπεζες Δεδομένων

    Δεν υπάρχει ακόμα σε λειτουργία οποιαδήποτε επίσημη βάση δεδομένων νομικού περιεχομένου. Λειτουργούν κάποιες ιδιωτικές βάσεις νομικής πληροφόρησης κάποιες εκ των οποίων παρέχουν συνδρομητικές υπηρεσίες, ενώ άλλες παρέχουν δωρεάν πρόσβαση.

    Οι πληροφορίες που περιέχονται είναι αποφάσεις δικαστηρίων και πρωτογενής νομοθεσία.

    Σχετικοί σύνδεσμοι

    Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΑνώτατο Δικαστήριο Κύπρου

    Τελευταία επικαιροποίηση: 10/07/2023

    Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

    Εθνικά τακτικά δικαστήρια - Λεττονία

    Στην παρούσα σελίδα παρέχονται πληροφορίες σχετικά με την οργάνωση των δικαστηρίων γενικής δικαιοδοσίας της Λετονίας.

    Δικαστήρια γενικής δικαιοδοσίας: εισαγωγή

    Στη Λετονία, η δικαστική εξουσία ασκείται από τα δημοτικά και επαρχιακά δικαστήρια, τα περιφερειακά δικαστήρια, το Ανώτατο Δικαστήριο και το Συνταγματικό Δικαστήριο (και, σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ή κατά τη διάρκεια πολέμου, τα στρατοδικεία), εκ των οποίων τα δικαστήρια γενικής δικαιοδοσίας είναι τα δημοτικά και επαρχιακά δικαστήρια, τα περιφερειακά δικαστήρια και το Ανώτατο Δικαστήριο.

    Οι αστικές και ποινικές υποθέσεις εκδικάζονται στη Λετονία από αυτά τα δικαστήρια, τα οποία κατανέμονται σε τρεις βαθμίδες:

    1. δημοτικά/επαρχιακά δικαστήρια [rajonu (pilsētu) tiesas]·
    2. περιφερειακά δικαστήρια (apgabaltiesas)·
    3. τμήμα αστικών υποθέσεων (Civillietu departaments) και τμήμα ποινικών υποθέσεων (Krimināllietu departaments) του Ανώτατου Δικαστηρίου (Augstākās tiesa).

    Η κατά τόπον αρμοδιότητα καθορίζεται στην απόφαση Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυρογια τα δικαστήρια, την κατά τόπον αρμοδιότητα και την τοποθεσία τους (Lēmums par tiesām, darbības teritorijām un atrašanās vietām).

    Δημοτικά/επαρχιακά δικαστήρια και η κατά τόπον αρμοδιότητά τους

    Αριθ.

    Δικαστήριο

    Διοικητικές επικράτειες

    1.

    Δικαστήριο Daugavpils (Daugavpils tiesa)

    1.1 κοινότητα Augšdaugava

    1.2 δήμος Daugavpils

    1.3 κοινότητα Krāslava

    1.4 κοινότητα Līvāni

    1.5 κοινότητα Preiļi

    2.

    Επαρχιακό δικαστήριο Kurzeme (Kurzemes rajona tiesa)

    2.1 κοινότητα Dienvidkurzeme

    2.2 κοινότητα Kuldīga

    2.3 δήμος Liepāja

    2.4 κοινότητα Saldus

    2.5 κοινότητα Talsi

    2.6 δήμος Ventspils

    2.7 κοινότητα Ventspils

    3.

    Δικαστήριο Rēzekne (Rēzeknes tiesa)

    3.1 κοινότητα Balvi

    3.2 κοινότητα Ludza

    3.3 κοινότητα Rēzekne

    3.4 δήμος Rēzekne

    4.

    Επαρχιακό δικαστήριο Ρίγας (Rīgas rajona tiesa)

    4.1 κοινότητα Ādaži

    4.2 δήμος Jūrmala

    4.3 κοινότητα Ķekava

    4.4 κοινότητα Mārupe

    4.5 κοινότητα Olaine

    4.6 κοινότητα Ropaži

    4.7 κοινότητα Salaspils

    4.8 κοινότητα Saulkrasti

    4.9 κοινότητα Sigulda

    5.

    Επαρχιακό δικαστήριο Vidzeme (Vidzemes rajona tiesa)

    5.1 κοινότητα Alūksne

    5.2 κοινότητα Cēsis

    5.3 κοινότητα Gulbene

    5.4 κοινότητα Limbaži

    5.5 κοινότητα Madona

    5.6 κοινότητα Smiltene

    5.7 κοινότητα Valka

    5.8 κοινότητα Valmiera

    5.9 κοινότητα Varakļāni

    6.

    Επαρχιακό δικαστήριο Zemgale (Zemgales rajona tiesa)

    6.1 κοινότητα Aizkraukle

    6.2 κοινότητα Bauska

    6.3 κοινότητα Dobele

    6.4 κοινότητα Jelgava

    6.5 δήμος Jelgava

    6.6 κοινότητα Jēkabpils

    6.7 κοινότητα Ogre

    6.8 κοινότητα Tukums


    Η κατά τόπον αρμοδιότητα του δημοτικού δικαστηρίου της Ρίγας είναι η διοικητική επικράτεια του δήμου Ρίγας.

    Η κατά τόπον αρμοδιότητα του οικονομικού δικαστηρίου είναι το σύνολο της επικράτειας της Δημοκρατίας της Λετονίας.

    Κατά τόπον αρμοδιότητα των περιφερειακών δικαστηρίων

    Αριθ.

    Κατά τόπον αρμοδιότητα του περιφερειακού δικαστηρίου

    Δημοτικά ή Επαρχιακά δικαστήρια

    1.

    Περιφερειακό δικαστήριο Kurzeme (Kurzemes apgabaltiesa) 1. Επαρχιακό Δικαστήριο Kurzeme

    2.

    Περιφερειακό δικαστήριο Latgale (Latgales apgabaltiesa) 2.1 Δικαστήριο Daugavpils
    2.2 Δικαστήριο Rēzekne

    3.

    Περιφερειακό δικαστήριο Ρίγας (Rīgas apgabaltiesa) 3.1 Δημοτικό δικαστήριο Ρίγας (Rīgas pilsētas tiesa)
    3.2 Επαρχιακό δικαστήριο Ρίγας
    3.3 Οικονομικό Δικαστήριο

    4.

    Περιφερειακό δικαστήριο Vidzeme (Vidzemes apgabaltiesa) 4. Επαρχιακό Δικαστήριο Vidzeme

    5.

    Περιφερειακό Δικαστήριο Zemgale (Zemgales apgabaltiesa) 5. Επαρχιακό Δικαστήριο Zemgale

    6.

    Περιφερειακό διοικητικό δικαστήριο (Administratīvā apgabaltiesa) 6.1 Επαρχιακό διοικητικό δικαστήριο (Administratīvā rajona tiesa)

     

    Οι διοικητικές υποθέσεις εκδικάζονται από:

    • το επαρχιακό διοικητικό δικαστήριο (με έδρες στις πόλεις Ρίγα, Jelgava, Liepāja, Rēzekne και Valmiera)
    • το περιφερειακό διοικητικό δικαστήριο
    • το τμήμα διοικητικών υποθέσεων (Administratīvo lietu departaments) του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

    Η κατά τόπον αρμοδιότητα του περιφερειακού διοικητικού δικαστηρίου και του επαρχιακού διοικητικού δικαστηρίου καλύπτουν το σύνολο της διοικητικής επικράτειας της Λετονίας. Το επαρχιακό διοικητικό δικαστήριο περιλαμβάνει πέντε έδρες, μία σε κάθε δικαστική περιφέρεια, δηλαδή μία έδρα σε καθεμία από τις ακόλουθες πόλεις: Ρίγα, Jelgava, Rēzekne, Valmiera και Liepāja.

    Κατά τόπον αρμοδιότητα των εδρών του επαρχιακού διοικητικού δικαστηρίου

    Αριθ.

    Έδρα

    Διοικητικές επικράτειες

    1.

    Έδρα Ρίγας του επαρχιακού διοικητικού δικαστηρίου 1.1 κοινότητα Ādaži
    1.2 δήμος Jūrmala
    1.3 κοινότητα Ķekava
    1.4 κοινότητα Mārupe
    1.5 κοινότητα Ogre
    1.6 κοινότητα Olaine
    1.7 δήμος Ρίγας
    1.8 κοινότητα Ropaži
    1.9 κοινότητα Salaspils
    1.10 κοινότητα Saulkrasti
    1.11 κοινότητα Sigulda

    2.

    Έδρα Jelgava του επαρχιακού διοικητικού δικαστηρίου 2. Δήμος Aizkraukle
    2.2 κοινότητα Bauska
    2.3 κοινότητα Dobele
    2.4 κοινότητα Jelgava
    2.5 δήμος Jelgava
    2.6 κοινότητα Jēkabpils
    2.7 κοινότητα Tukums

    3.

    Έδρα Rēzekne του επαρχιακού διοικητικού δικαστηρίου 3. κοινότητα Augšdaugava
    3.2 κοινότητα Balvi
    3.3 δήμος Daugavpils
    3.4 κοινότητα Krāslava
    3.5 κοινότητα Līvāni
    3.6 κοινότητα Ludza
    3.7 κοινότητα Preiļi
    3.8 κοινότητα Rēzekne
    3.9 δήμος Rēzekne

    4.

    Έδρα Valmiera του επαρχιακού διοικητικού δικαστηρίου 4. Δήμος Alūksne
    4.2 κοινότητα Cēsis
    4.3 κοινότητα Gulbene
    4.4 κοινότητα Limbaži
    4.5 κοινότητα Madona
    4.6 κοινότητα Smiltene
    4.7 κοινότητα Valka
    4.8 κοινότητα Valmiera
    4.9 κοινότητα Varakļāni

    5.

    Έδρα Liepāja του επαρχιακού διοικητικού δικαστηρίου 5. κοινότητα Dienvidkurzeme
    5.2 κοινότητα Kuldīga
    5.3 δήμος Liepāja
    5.4 κοινότητα Saldus
    5.5 κοινότητα Talsi
    5.6 κοινότητα Ventspils
    5.7 δήμος Ventspils

    Καθ᾽ ύλην αρμοδιότητα

    Βάσει του Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυρονόμου περί ποινικής δικονομίας (Kriminālprocesa likums), τα δημοτικά/επαρχιακά δικαστήρια εκδικάζουν όλες τις ποινικές υποθέσεις ως πρωτοβάθμια δικαστήρια.

    Το δημοτικό δικαστήριο Ρίγας είναι αρμόδιο ως πρωτοβάθμιο δικαστήριο να επιλαμβάνεται ποινικών υποθέσεων οι οποίες αφορούν κρατικό απόρρητο. Στα δημοτικά/επαρχιακά δικαστήρια οι ποινικές υποθέσεις εκδικάζονται από έναν δικαστή (μονομελής σύνθεση). Εάν η ποινική υπόθεση είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη, ο πρόεδρος του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου μπορεί να ορίσει ότι η υπόθεση θα εκδικαστεί από τριμελή σύνθεση δικαστών του εν λόγω δικαστηρίου.

    Οι εφέσεις κατά αποφάσεων των επαρχιακών/δημοτικών δικαστηρίων εκδικάζονται από τα περιφερειακά δικαστήρια, τα οποία ενεργούν ως δευτεροβάθμια δικαστήρια.

    Οι αιτήσεις αναίρεσης (kasācija) για νομικό ζήτημα κατά αποφάσεων κατώτερου δικαστηρίου εκδικάζονται από το τμήμα ποινικών υποθέσεων του Ανώτατου Δικαστηρίου.

    Τα ένδικα μέσα σε ποινικές υποθέσεις, είτε πρόκειται για έφεση είτε για αίτηση αναίρεσης, εκδικάζονται από πολυμελή σύνθεση δικαστών.

    Σύμφωνα με τον Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυρονόμο περί πολιτικής δικονομίας (Civilprocesa likuma), οι διαδικασίες εκδικάζονται σε πρώτο βαθμό από επαρχιακό ή δημοτικό δικαστήριο.

    Το δημοτικό δικαστήριο Ρίγας εκδικάζει υποθέσεις που αφορούν ζητήματα κρατικού απορρήτου και υποθέσεις που αφορούν την προστασία των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας, των δικαιωμάτων επί φυτικών ποικιλιών, την τοπογραφία προϊόντων ημιαγωγών, τα σχέδια και υποδείγματα, τα εμπορικά σήματα, τα σήματα πιστοποίησης και τις γεωγραφικές ενδείξεις, καθώς και υποθέσεις σχετικά με τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και τα συγγενικά δικαιώματα, την προστασία των sui generis δικαιωμάτων των κατασκευαστών βάσεων δεδομένων και υποθέσεις που αφορούν την προστασία εμπορικών απορρήτων από παράνομη απόκτηση, χρήση και αποκάλυψη. Εάν η υπό εξέταση υπόθεση αφορά αξίωση που σχετίζεται με αξίωση σε υπόθεση που εμπίπτει στην αρμοδιότητα είτε του δημοτικού δικαστηρίου της Ρίγας, είτε επαρχιακού ή δημοτικού δικαστηρίου, ή ακόμη και ανταγωγή ενώπιον επαρχιακού ή δημοτικού δικαστηρίου που υπάγεται στην αρμοδιότητα του δημοτικού δικαστηρίου της Ρίγας, εναπόκειται στο δημοτικό δικαστήριο της Ρίγας να εκδικάσει την υπόθεση.

    Βάσει του Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυρονόμου περί διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας (Patentu likums), το δημοτικό δικαστήριο Ρίγας εκδικάζει ως πρωτοβάθμιο δικαστήριο τις ακόλουθες υποθέσεις οι οποίες αφορούν την αστικοδικαιική έννομη προστασία εφευρέσεων:

    • αποκατάσταση δικαιωμάτων σε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας·
    • αναγνώριση ακυρότητας διπλώματος ευρεσιτεχνίας·
    • δικαίωμα βασιζόμενο σε προγενέστερη χρήση·
    • παράνομη χρήση διπλώματος ευρεσιτεχνίας (προσβολή διπλώματος ευρεσιτεχνίας)·
    • αναγνώριση μη προσβολής διπλώματος ευρεσιτεχνίας·
    • παραχώρηση άδειας εκμετάλλευσης, συμβατικές διατάξεις άδειας εκμετάλλευσης ή τήρηση των εν λόγω διατάξεων·
    • δικαίωμα αποζημίωσης λόγω αδυναμίας δημόσιας χρήσης της εφεύρεσης.

    Βάσει του Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυρονόμου περί σχεδίων και υποδειγμάτων (Dizainparaugu likums), το δημοτικό δικαστήριο Ρίγας εκδικάζει ως πρωτοβάθμιο δικαστήριο τις ακόλουθες διαφορές οι οποίες αφορούν την έννομη προστασία σχεδίων ή υποδειγμάτων:

    • αναγνώριση δικαιωμάτων επί σχεδίου ή υποδείγματος·
    • αναγνώριση της ακυρότητας καταχώρισης σχεδίου ή υποδείγματος·
    • παράνομη χρήση σχεδίου ή υποδείγματος (προσβολή σχεδίου ή υποδείγματος)·
    • παραχώρηση άδειας εκμετάλλευσης, συμβατικές διατάξεις άδειας εκμετάλλευσης ή τήρηση των εν λόγω διατάξεων.

    Οι υποθέσεις που αφορούν δικαιώματα τα οποία αποτελούν αντικείμενο διαφοράς που εξετάζεται από την επιτροπή προσφυγών βιομηχανικής ιδιοκτησίας εξετάζονται από το δημοτικό δικαστήριο Ρίγας.

    Ο εκτελεστήριος τύπος περιάπτεται σε πράξεις του Συμβουλίου, της Επιτροπής ή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σύμφωνα με το άρθρο 299 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το δημοτικό δικαστήριο Ρίγας.

    Οι υποθέσεις που αφορούν την υποβολή γνωμοδότησης σε αλλοδαπό δικαστήριο σε υποθέσεις που αφορούν την παράνομη διασυνοριακή μεταφορά παιδιού σε ξένη χώρα ή την παραμονή του σε ξένη χώρα, όταν ο τόπος διαμονής του παιδιού βρίσκεται στη Λετονία, εκδικάζονται από το δημοτικό δικαστήριο Ρίγας.

    Οι υποθέσεις που αφορούν την παράνομη διασυνοριακή μεταφορά παιδιού στη Λετονία ή την παραμονή του στη Λετονία, όταν ο τόπος διαμονής του παιδιού βρίσκεται σε άλλη χώρα, εκδικάζονται από το δημοτικό δικαστήριο Ρίγας.

    Τα επαρχιακά ή δημοτικά δικαστήρια εκδικάζουν επίσης υποθέσεις κτηματολογίου. Το 2019, στο πλαίσιο της βελτιστοποίησης του δικαστικού συστήματος, τα επαρχιακά ή δημοτικά δικαστήρια διόρισαν επίσης 72 κτηματολογικούς δικαστές, οι οποίοι διατήρησαν την εξειδίκευσή τους.

    Το περιφερειακό δικαστήριο Ρίγας είναι αρμόδιο ως πρωτοβάθμιο δικαστήριο να επιλαμβάνεται αστικών υποθέσεων οι οποίες αφορούν κρατικό απόρρητο. Στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο οι αστικές υποθέσεις εκδικάζονται από έναν δικαστή (μονομελής σύνθεση), ενώ σε δεύτερο βαθμό (έφεση ή αίτηση αναίρεσης) εκδικάζονται από πολυμελή σύνθεση δικαστών.

    Οι διάδικοι μπορούν να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου (ή της παρεπόμενης απόφασης), αλλά ο εισαγγελέας μπορεί να ασκήσει μόνον έκτακτο ένδικο μέσο σύμφωνα με τις διαδικασίες που ορίζονται στο παρόν τμήμα, με εξαίρεση τις αποφάσεις που δεν υπόκεινται, εκ του νόμου, σε έφεση.

    Η απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου που εκδίδεται βάσει των διατάξεων του κεφαλαίου 30.4 του νόμου περί πολιτικής δικονομίας και η απόφαση (παρεπόμενη απόφαση) του εφετείου μπορούν να προσβληθούν από τους διαδίκους για νομικό ζήτημα στο πλαίσιο της αναιρετικής διαδικασίας, αλλά ο εισαγγελέας μπορεί να ασκήσει μόνον έκτακτο ένδικο μέσο.

    Οι υποθέσεις που αφορούν διοικητικές παραβάσεις εκδικάζονται από τα επαρχιακά/δημοτικά δικαστήρια και από τα περιφερειακά δικαστήρια τα οποία έχουν αρμοδιότητα σε αστικές και ποινικές υποθέσεις. Βάσει του Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυρολετονικού κώδικα διοικητικών παραβάσεων (Latvijas Administratīvās atbildības likums), οι αποφάσεις που εκδίδονται από ανώτερες αρχές μπορούν να προσβληθούν ενώπιον των επαρχιακών/δημοτικών δικαστηρίων. Οι αποφάσεις των επαρχιακών/δημοτικών δικαστηρίων μπορούν να προσβληθούν ενώπιον των περιφερειακών δικαστηρίων, εφόσον αυτό προβλέπεται ρητώς στον λετονικό κώδικα διοικητικών παραβάσεων. Οι αποφάσεις των δευτεροβάθμιων δικαστηρίων στις υποθέσεις διοικητικών παραβάσεων δεν υπόκεινται σε ένδικα μέσα, αποκτούν δε ισχύ δεδικασμένου από την ημερομηνία έκδοσής τους.

    Βάσει του Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυρονόμου περί διοικητικής δικονομίας (Administratīvā procesa likums), οι διοικητικές υποθέσεις εκδικάζονται σε πρώτο βαθμό σε έδρα του επαρχιακού διοικητικού δικαστηρίου, εκτός εάν ο νόμος προβλέπει διαφορετικά. Εάν υπόθεση εκδικάζεται από το επαρχιακό διοικητικό δικαστήριο σε πρώτο βαθμό και το εν λόγω δικαστήριο πρέπει να ελέγξει πληροφορίες οι οποίες σχετίζονται με κρατικό απόρρητο, η υπόθεση εκδικάζεται στην έδρα του επαρχιακού διοικητικού δικαστηρίου στη Ρίγα. Εάν ο νόμος ορίζει ότι μια διοικητική υπόθεση εκδικάζεται σε πρώτο βαθμό από το περιφερειακό διοικητικό δικαστήριο ή το τμήμα διοικητικών υποθέσεων του Ανώτατου Δικαστηρίου, και όχι από το επαρχιακό διοικητικό δικαστήριο, το σχετικό εισαγωγικό δικόγραφο πρέπει να κατατεθεί στο περιφερειακό διοικητικό δικαστήριο ή στο τμήμα διοικητικών υποθέσεων του Ανώτατου Δικαστηρίου, ανάλογα με την περίπτωση. Διάδικος σε διοικητική δίκη μπορεί να ασκήσει έφεση κατά κύριας ή παρεπόμενης απόφασης του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, εκτός εάν ο νόμος ορίζει ότι η απόφαση δεν υπόκειται σε ένδικα μέσα ή ότι πρέπει να ασκηθεί αναίρεση κατά της απόφασης. Απόφαση του επαρχιακού διοικητικού δικαστηρίου η οποία δεν έχει ακόμη τελεσιδικήσει μπορεί να προσβληθεί ενώπιον του περιφερειακού διοικητικού δικαστηρίου. Διάδικος σε διοικητική δίκη μπορεί να ασκήσει αίτηση αναίρεσης κατά κύριας ή παρεπόμενης απόφασης του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, εάν το δικαστήριο παρέβη ουσιαστικούς ή δικονομικούς κανόνες ή υπερέβη τη δικαιοδοσία του κατά την εκδίκαση της υπόθεσης. Στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο οι διοικητικές υποθέσεις εκδικάζονται από μονομελή ή πολυμελή σύνθεση δικαστών, ενώ στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο (έφεση ή αίτηση αναίρεσης) εκδικάζονται από πολυμελή σύνθεση δικαστών.

    Το Ανώτατο Δικαστήριο περιλαμβάνει το τμήμα αστικών υποθέσεων, το τμήμα ποινικών υποθέσεων και το τμήμα διοικητικών υποθέσεων. Το τμήμα αστικών υποθέσεων, το τμήμα ποινικών υποθέσεων και το τμήμα διοικητικών υποθέσεων του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι τα ακυρωτικά όργανα σε όλες τις υποθέσεις που εκδικάζονται από τα επαρχιακά/δημοτικά δικαστήρια και τα περιφερειακά δικαστήρια, ενώ εκδικάζουν σε πρώτο βαθμό τις υποθέσεις που αφορούν αποφάσεις του συμβουλίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Valsts kontroles padome) οι οποίες εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 55 του νόμου περί Ελεγκτικού Συνεδρίου (Valsts kontroles likums). Στα τμήματα του Ανώτατου Δικαστηρίου οι υποθέσεις εκδικάζονται από τριμελή σύνθεση δικαστών ή, σε ορισμένες περιπτώσεις οι οποίες ορίζονται στον νόμο, από διευρυμένη σύνθεση.

    Νομικές βάσεις δεδομένων

    Όνομα και URL της βάσης δεδομένων

    Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΔικτυακή πύλη των εθνικών δικαστηρίων της Λετονίας

    Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΙστότοπος ηλεκτρονικών υπηρεσιών των δικαστηρίων της Λετονίας

    Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΙστότοπος του Ανώτατου Δικαστηρίου

    Παρέχεται δωρεάν πρόσβαση στη βάση δεδομένων;

    Ναι, η πρόσβαση προσφέρεται δωρεάν.

    Σύντομη περιγραφή του περιεχομένου της βάσης δεδομένων

    Η πύλη των εθνικών δικαστηρίων της Λετονίας παρέχει επίκαιρες γενικές πληροφορίες σχετικά με τα δικαστήρια της Λετονίας.

    Στον ιστότοπο ηλεκτρονικών υπηρεσιών των δικαστηρίων της Λετονίας παρέχεται στους χρήστες η δυνατότητα πρόσβασης σε βάση δεδομένων ανωνυμοποιημένων δικαστικών αποφάσεων, ηλεκτρονικής παρακολούθησης δικαστικών διαδικασιών, ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων στο δικαστήριο, υπολογισμού των δικαστικών εξόδων και πληρωμών εξυπηρέτησης με τη χρήση εργαλείου υπολογισμού εξόδων και τελών, λήψης και συμπλήρωσης ηλεκτρονικών εντύπων, καθώς και πρόσβασης σε άλλες ηλεκτρονικές υπηρεσίες των δικαστηρίων.

    Στον ιστότοπο του Ανώτατου Δικαστηρίου υπάρχει αρχείο νομολογίας με δυνατότητα πρόσβασης σε πρόσφατες αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου και σε συλλογές νομολογίας. Οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ενότητα «Judikatūra» (Νομολογία).

    Πλαίσιο

    Τόσο οι πληροφορίες που δημοσιεύονται στην πύλη των εθνικών δικαστηρίων της Λετονίας όσο και οι αποφάσεις και οι συλλογές νομολογίας του Ανώτατου Δικαστηρίου που δημοσιεύονται στην πύλη του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι επί του παρόντος διαθέσιμες μόνο στα λετονικά.

    Τελευταία επικαιροποίηση: 27/11/2023

    Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

    Εθνικά τακτικά δικαστήρια - Λιθουανία

    Στην παρούσα σελίδα παρέχονται πληροφορίες σχετικά με τα τακτικά δικαστήρια της Λιθουανίας.

    Τακτικά δικαστήρια – εισαγωγή

    Στη Λιθουανία υπάρχουν 56 δικαστήρια γενικής δικαιοδοσίας:

    • Το Ανώτατο Δικαστήριο της Λιθουανίας (Lietuvos Aukščiausiasis Teismas)
    • Το Εφετείο της Λιθουανίας (Lietuvos apeliacinis teismas)
    • 5 περιφερειακά δικαστήρια (apygardos teismai)
    • 49 τοπικά δικαστήρια(apylinkės teismai) .

    Το Ανώτατο Δικαστήριο της Λιθουανίας

    Το Ανώτατο Δικαστήριο της Λιθουανίας είναι το μοναδικό ακυρωτικό δικαστήριο (τελευταίου βαθμού) στο οποίο είναι δυνατή η επανεξέταση των πάσης φύσεως αποφάσεων, διατάξεων, διαταγών που εκδίδουν τα δικαστήρια γενικής δικαιοδοσίας.

    Το εν λόγω δικαστήριο έχει αναπτύξει ενιαία δικαστική πρακτική για την ερμηνεία και την εφαρμογή των νόμων και των λοιπών νομικών πράξεων.

    Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το δικτυακό τόπο του Ανώτατου Δικαστηρίου.

    Το Εφετείο της Λιθουανίας

    Στο Εφετείο είναι δυνατή η άσκηση ένδικων μέσων κατά αποφάσεων των περιφερειακών δικαστηρίων (ως πρωτοβάθμιων δικαστηρίων). Το Εφετείο κρίνει επίσης αιτήσεις αναγνώρισης αποφάσεων αλλοδαπών ή διεθνών δικαστηρίων και αλλοδαπών ή διεθνών διαιτητικών αποφάσεων και την εκτέλεσή τους στη Δημοκρατία της Λιθουανίας. Επιτελεί και άλλα καθήκοντα που του έχουν ανατεθεί από το νόμο.

    Ο Πρόεδρος του Εφετείου διοργανώνει και ελέγχει τις διοικητικές δραστηριότητες των τοπικών δικαστηρίων και των δικαστών τους, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος.

    Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον δικτυακό τόπο του Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΕφετείου.

    Περιφερειακά δικαστήρια

    Τα περιφερειακά δικαστήρια είναι πρωτοβάθμια δικαστήρια που εκδικάζουν ποινικές και αστικές υποθέσεις οι οποίες εμπίπτουν στη δικαιοδοσία τους βάσει του νόμου. Στα εν λόγω δικαστήρια είναι επιπλέον δυνατή η άσκηση ένδικων μέσων κατά των αποφάσεων, διατάξεων και διαταγμάτων των τοπικών δικαστηρίων.

    Οι Πρόεδροι των περιφερειακών δικαστηρίων διοργανώνουν και ελέγχουν τις διοικητικές δραστηριότητες των τοπικών δικαστηρίων και των δικαστών τους που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία τους, σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος.

    Τοπικά δικαστήρια

    Τα τοπικά δικαστήρια είναι πρωτοβάθμια δικαστήρια όπου εκδικάζονται οι ακόλουθες κατηγορίες υποθέσεων:

    • Ποινικές υποθέσεις
    • Αστικές υποθέσεις
    • Υποθέσεις που αφορούν διοικητικές παραβάσεις (οι οποίες υπάγονται στην αρμοδιότητά τους βάσει του νόμου)
    • Υποθέσεις που υπάγονται στην αρμοδιότητα δικαστών υποθηκών
    • Υποθέσεις που αφορούν την εκτέλεση αποφάσεων και ποινών

    Οι δικαστές των τοπικών δικαστηρίων επιτελούν επίσης καθήκοντα ανακριτή , δικαστή εκτέλεσης, καθώς και άλλα καθήκοντα που τους ανατίθενται από το νόμο.

    Τελευταία επικαιροποίηση: 07/04/2023

    Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

    Εθνικά τακτικά δικαστήρια - Λουξεµβούργο

    Στην ενότητα αυτή μπορείτε να βρείτε συνοπτικές πληροφορίες για τα τακτικά δικαστήρια του Λουξεμβούργου.

    Τακτικά δικαστήρια — εισαγωγή

    Τα δικαστήρια είναι επιφορτισμένα βάσει του Συντάγματος να ασκούν τη δικαστική εξουσία και να εφαρμόζουν τα διατάγματα και τους κανονισμούς γενικής και τοπικής ισχύος μόνο στον βαθμό που συνάδουν με τους νόμους.

    Δικαστήρια γενικής δικαιοδοσίας

    Ανώτατο Δικαστήριο (Cour supérieure de Justice)

    Στην κορυφή της ιεραρχίας των δικαστηρίων γενικής δικαιοδοσίας βρίσκεται το Ανώτατο Δικαστήριο (Cour supérieure de Justice), που περιλαμβάνει Ακυρωτικό Δικαστήριο (Cour de Cassation) και Εφετείο (Cour d'Appel), καθώς και Γενική Εισαγγελία (Parquet Général).

    Το Ακυρωτικό Δικαστήριο επιλαμβάνεται κυρίως υποθέσεων ακύρωσης ή αναίρεσης των αποφάσεων που έχουν εκδοθεί από τα διάφορα τμήματα του Εφετείου και των τελεσίδικων αποφάσεων. Η παράσταση δικηγόρου είναι υποχρεωτική.

    Το Εφετείο επιλαμβάνεται αστικών και εμπορικών υποθέσεων, ποινικών υποθέσεων που αφορούν κακουργήματα και πλημμελήματα, καθώς και υποθέσεων που έχουν κριθεί από τα Εργατοδικεία (Tribunaux du travail) των δύο δικαστικών περιφερειών της χώρας. Η παράσταση δικηγόρου είναι υποχρεωτική για όλες τις υποθέσεις, εκτός από τις ποινικές υποθέσεις και τις αιτήσεις λήψης ασφαλιστικών μέτρων. Το τμήμα κακουργημάτων του Εφετείου εκδικάζει εφέσεις κατά των αποφάσεων του τμήματος κακουργημάτων του Πρωτοδικείου (Tribunal d’arrondissement).

    Πρωτοδικεία (Tribunaux d'arrondissement)

    Η χώρα διαιρείται σε 2 δικαστικές περιφέρειες, καθεμία από τις οποίες διαθέτει ένα Πρωτοδικείο (Tribunal d’arrondissement), που εδρεύουν το ένα στο Λουξεμβούργο και το άλλο στο Diekirch.

    Τα δύο Πρωτοδικεία είναι χωρισμένα· σε κάθε Πρωτοδικείο υπάρχει Εισαγγελία (Parquet), αποτελούμενη από έναν εισαγγελέα και αντεισαγγελείς. Σε κάθε Πρωτοδικείο υπάρχουν ανακριτές δικαστές, επιφορτισμένοι να διενεργούν ανάκριση για τις υποθέσεις κακουργημάτων και, αν συντρέχει λόγος, πλημμελημάτων.

    Το Πρωτοδικείο έχει γενική αρμοδιότητα επί αστικών και εμπορικών υποθέσεων και εκδικάζει όλες τις υποθέσεις οι οποίες δεν υπάγονται ρητά στη δικαιοδοσία άλλου δικαστηρίου λόγω της φύσης της διαφοράς ή του επίδικου ποσού.

    Είναι καθ’ ύλην αρμόδιο για υποθέσεις η αξία του αντικειμένου τις διαφοράς του οποίου υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ.

    Είναι αποκλειστικά αρμόδιο για την εκδίκαση των υποθέσεων οι οποίες, λόγω του αντικειμένου τους, υπάγονται ρητά σ’ αυτό εκ του νόμου. Είναι αποκλειστικά αρμόδιο για την εκδίκαση αιτήσεων κήρυξης της εκτελεστότητας (exequatur) αποφάσεων που εκδίδονται από δικαστήρια της αλλοδαπής και εγγράφων που λαμβάνονται από αλλοδαπούς δημόσιους λειτουργούς. Τα Πρωτοδικεία είναι επίσης αρμόδια για υποθέσεις εκούσιας δικαιοδοσίας, π.χ. υποθέσεις υιοθεσίας, επιτροπείας, χειραφεσίας κ.λπ.

    Το Πρωτοδικείο εκδικάζει τις εφέσεις κατά αποφάσεων που εκδίδονται σε πρώτο βαθμό από τα ειρηνοδικεία (Justices de Paix) τα οποία εδρεύουν στη δικαστική του περιφέρεια.

    Η αγωγή ενώπιον του Πρωτοδικείου ασκείται καταρχήν με κλήση (assignation), που επιδίδεται μέσω δικαστικού επιμελητή στον αντίδικο.

    Οι πρόεδροι των Πρωτοδικείων, ή οι εντεταλμένοι δικαστές που τους αντικαθιστούν, εκδικάζουν αιτήσεις λήψης ασφαλιστικών μέτρων με τις οποίες καλούνται να αποφανθούν προσωρινά σε επείγουσες περιπτώσεις που αφορούν αστικές και εμπορικές υποθέσεις.

    Τα Πρωτοδικεία ασκούν ποινική δικαιοδοσία ως πλημμελειοδικεία ή κακουργοδικεία. Είναι αρμόδια για την εκδίκαση όλων των πλημμελημάτων, δηλαδή των παραβάσεων του νόμου που τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης, καθώς και των πράξεων που χαρακτηρίζονται από τον νόμο κακουργήματα, τα οποία παραπέμπονται ενώπιόν τους από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών (Chambre du Conseil) ή από το Συμβούλιο Εφετών (Chambre du Conseil de la Cour d'Appel). Οι κατηγορούμενοι υποχρεούνται να παρίστανται αυτοπροσώπως, εκτός αν το αδίκημα τιμωρείται μόνο με χρηματική ποινή στην περίπτωση αυτή, μπορούν να εκπροσωπούνται από δικηγόρο.

    Η παράσταση δικηγόρου είναι καταρχήν υποχρεωτική ενώπιον του Πρωτοδικείου, εκτός αν προβλέπεται άλλως από τον νόμο, για παράδειγμα στις εμπορικές υποθέσεις ή στις υποθέσεις ασφαλιστικών μέτρων, όπου οι διάδικοι μπορούν να λαμβάνουν μέρος στην προφορική συζήτηση αυτοπροσώπως.

    Ειρηνοδικεία (Justices de Paix)

    Υπάρχουν 3 Ειρηνοδικεία, από τα οποία ένα εδρεύει στο Λουξεμβούργο, ένα στο Esch-sur-Alzette (δικαστική περιφέρεια του Λουξεμβούργου) και ένα στο Diekirch (δικαστική περιφέρεια του Diekirch).

    Ο ειρηνοδίκης εκδικάζει όλες τις αστικές και εμπορικές υποθέσεις για τις οποίες είναι αρμόδιος σύμφωνα με τον νέο κώδικα πολιτικής δικονομίας ή άλλες νομικές διατάξεις αποφαίνεται τελεσίδικα επί διαφορών αξίας έως 2.000 ευρώ, ενώ οι υπόλοιπες αποφάσεις του, επί διαφορών αξίας έως και 15.000 ευρώ, υπόκεινται σε έφεση.

    Είναι αρμόδιος για ορισμένες υποθέσεις, όπως για παράδειγμα κατάσχεση αμοιβών από εργασία, συντάξεων και άλλων περιοδικών εσόδων (προσόδων), καθώς και για την κατανομή του προϊόντος των κατασχέσεων, ανεξαρτήτως του ύψους της οφειλής.

    Στα ειρηνοδικεία η αγωγή ασκείται καταρχήν με δικόγραφο που επιδίδεται από δικαστικό επιμελητή και καλείται citation (κλήση ή κλήτευση). Ορισμένες υποθέσεις εισάγονται με την κατάθεση αίτησης στη γραμματεία του δικαστηρίου. Ενώπιον του ειρηνοδίκη, οι διάδικοι παρίστανται αυτοπροσώπως ή μέσω αντιπροσώπου. Ο εν λόγω αντιπρόσωπος μπορεί να είναι δικηγόρος, ο σύζυγος, συγγενής σε ευθεία γραμμή (ακόμη και εξ αγχιστείας), συγγενής εκ πλαγίου (ακόμη και εξ αγχιστείας) μέχρι του τρίτου βαθμού συμπεριλαμβανομένου, ή πρόσωπο αποσπασμένο αποκλειστικά στην προσωπική υπηρεσία διαδίκου ή της επιχείρησής του.

    Στον ποινικό τομέα, ο ειρηνοδίκης ασκεί καθήκοντα πταισματοδίκη (juge de police). Με την ιδιότητα αυτή εκδικάζει τα πταίσματα, δηλαδή παραβάσεις του νόμου που τιμωρούνται με χρηματική ποινή ύψους από 25 έως 250 ευρώ, καθώς και όσα αδικήματα, τα οποία χαρακτηρίζονται πλημμελήματα από τον νόμο, παραπέμπονται στα πταισματοδικεία (Tribunaux de Police) από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

    Εκδικάζει επίσης αδικήματα που τιμωρούνται με ποινές ανώτερες από εκείνες που προβλέπονται για τα πταίσματα, τα οποία (αδικήματα) εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του εκ του νόμου. Οι αποφάσεις που εκδίδουν τα πταισματοδικεία υπόκεινται πάντοτε σε έφεση. Η προθεσμία έφεσης είναι 40 ημέρες από τη δημοσίευση της απόφασης ή, αν η απόφαση εκδίδεται ερήμην, από την επίδοση ή την κοινοποίησή της στον διάδικο ή στην κατοικία του. Η έφεση εκδικάζεται από το Πλημμελειοδικείο (Tribunal d'Arrondissement).

    Σε κάθε Ειρηνοδικείο, υπάρχει Εργατοδικείο, αρμόδιο για διαφορές σχετικές με συμβάσεις εργασίας και συμβάσεις μαθητείας. Οι εφέσεις κατά των αποφάσεών του εκδικάζονται από το Ανώτατο Δικαστήριο.

    Νομικές βάσεις δεδομένων

    Η πρόσβαση στη βάση δεδομένων παρέχεται δωρεάν;

    Ναι, η πρόσβαση στη βάση δεδομένων παρέχεται δωρεάν.

    Σύντομη περιγραφή του περιεχομένου

    Επισκεφτείτε τον ιστότοπο των Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροδικαστηρίων γενικής δικαιοδοσίας.

    Επισκεφτείτε τον ιστότοπο των Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροδιοικητικών δικαστηρίων.

    Σχετικοί σύνδεσμοι

    Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΥπουργείο Δικαιοσύνης

    Τελευταία επικαιροποίηση: 05/05/2023

    Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

    Εθνικά τακτικά δικαστήρια - Ουγγαρία

    Στην παρούσα ενότητα παρέχονται πληροφορίες σχετικά με την οργάνωση των τακτικών δικαστηρίων της Ουγγαρίας.

    Τακτικά δικαστήρια – Εισαγωγή

    Σύστημα απονομής δικαιοσύνης σε αστικές υποθέσεις

    Πρωτοβάθμια δικαστήρια

    Τοπικά και γενικά δικαστήρια

    Όλες οι διαδικασίες που δεν παραπέμπονται στα γενικά δικαστήρια βάσει του νόμου, εμπίπτουν στη δικαιοδοσία των τοπικών δικαστηρίων (járásbíróságok).

    Τα γενικά δικαστήρια (törvényszékek) λειτουργούν ως πρωτοβάθμια δικαστήρια για:

    • αγωγές που άπτονται του περιουσιακού δικαίου, όπου το επίμαχο ποσό υπερβαίνει τα 30 εκατομμύρια ουγγρικά φιορίνια (περίπου 106 000 ευρώ), εξαιρουμένων των περιπτώσεων κατά τις οποίες οι νομικές διαδικασίες κινούνται παράλληλα με αίτηση διαζυγίου
    • αγωγές που άπτονται των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων, καθώς και της προστασίας της βιομηχανικής ιδιοκτησίας
    • αγωγές αποζημίωσης για ζημία που προκλήθηκε κατά τη διενέργεια επίσημων διαδικασιών από πρόσωπα που ενεργούσαν στο πλαίσιο των δημόσιων διοικητικών τους καθηκόντων
    • αγωγές σε σχέση με διεθνείς συμφωνίες για τη μεταφορά και την προώθηση αγαθών
    • αγωγές για την αναγνώριση πολιτικών δικαιωμάτων λόγω παράβασης ηθικών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων αγωγών αποζημίωσης λόγω της παράβασης αυτής εάν έχουν ασκηθεί μαζί ή κατά τη διάρκεια της αρχικής αγωγής
    • αγωγές σε σχέση με κινητές αξίες
    • αγωγές δυσφήμισης
    • ορισμένες διαφορές που άπτονται του εταιρικού δικαίου και που προσδιορίζονται από τον νόμο:
      1. αγωγές για την κατάργηση εντολών εγγραφής εταιρείας στα μητρώα
      2. αγωγές για αναγνωριστικές αποφάσεις αναφορικά με την ύπαρξη, την ακυρότητα ή την ισχύ ιδρυτικών πράξεων ή καταστατικών
      3. αγωγές σε σχέση με τη δικαστική εξέταση αποφάσεων επιχειρηματικών ενώσεων
      4. αγωγές βάσει της ιδιότητας μέλους, αφενός μεταξύ μελών (πρώην μελών) και επιχειρηματικών ενώσεων, αφετέρου μεταξύ μελών (πρώην μελών)
      5. αγωγές σε σχέση με την κτήση ειδικής συμμετοχής
      6. αγωγές σε σχέση με την τροποποίηση κανόνων ευθύνης για μέλη κατέχοντα μετοχές με περιορισμένη ευθύνη
    • ορισμένες αγωγές που αφορούν καταχωρισμένες ενώσεις που δεν λογίζονται ως επιχειρηματικές ενώσεις:
      1. αγωγές του φορέα που έχει την ευθύνη νομικής εποπτείας των εν λόγω ενώσεων
      2. αγωγές βάσει της ιδιότητας του μέλους, αφενός μεταξύ μελών (πρώην μελών) και επιχειρηματικών ενώσεων, αφετέρου μεταξύ μελών (πρώην μελών)
    • αγωγές σε σχέση με τη χρηματοδότηση συμβάσεων συνημμένων με παρόχους υγειονομικής περίθαλψης
    • αγωγές για αναγνωριστικές αποφάσεις, όπου το επίμαχο ποσό υπερβαίνει το ποσό που ορίζεται παραπάνω
    • αγωγές σε σχέση με μη δίκαιους συμβατικούς όρους
    • αγωγές αποζημίωσης για ζημία που προκλήθηκε από παραβίαση του δικαιώματος γρήγορης και δίκαιας δίκης και πρόσβασης στη δικαιοσύνη
    • άλλες αγωγές που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των γενικών δικαστηρίων σύμφωνα με τον νόμο
    • εάν ένας από τους συνενάγοντες εμπίπτει στη δικαιοδοσία του γενικού δικαστηρίου η αγωγή εμπίπτει στη δικαιοδοσία του εν λόγω δικαστηρίου.

    Δευτεροβάθμια δικαστήρια

    Γενικά δικαστήρια (törvényszékek): για υποθέσεις που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των τοπικών δικαστηρίων όταν ενεργούν ως πρωτοβάθμια δικαστήρια, καθώς και για υποθέσεις που εκδικάστηκαν από τα διοικητικά και τα εργατικά δικαστήρια.

    Περιφερειακά εφετεία (ítélőtáblák): για υποθέσεις που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των γενικών δικαστηρίων όταν ενεργούν ως πρωτοβάθμια δικαστήρια.

    Ανώτατο Δικαστήριο (Kúria): για υποθέσεις που παραπέμπονται από τα περιφερειακά εφετεία. Επίσης, για υποθέσεις έκδοσης αποφάσεων από γενικά δικαστήρια που ενεργούν ως πρωτοβάθμια δικαστήρια, στις οποίες οι διάδικοι, ενεργούντες μέσω των νομικών τους εκπροσώπων, αιτούνται από κοινού την εκδίκαση της υπόθεσής τους από το Ανώτατο Δικαστήριο – εάν τα ένδικα μέσα βασίζονται σε παραβίαση ουσιαστικού δικαίου. Για αγωγές που άπτονται του περιουσιακού δικαίου, αυτό είναι εφικτό μόνο εάν το επίμαχο ποσό υπερβαίνει το 500.000 ουγγρικά φιορίνια (περίπου 1.840 ευρώ).

    Επίσης, το Ανώτατο Δικαστήριο εκδίδει αποφάσεις για αιτήσεις αναίρεσης.

    Σύνθεση των δικαστηρίων

    Τα πρωτοβάθμια δικαστήρια συνήθως απαρτίζονται από έναν δικαστή, όμως ο νόμος μπορεί να ορίζει ότι, για συγκεκριμένους τύπους υποθέσεων, το δικαστήριο απαρτίζεται από έναν επαγγελματία δικαστή και δύο παρέδρους δηλαδή από συμβούλιο τριμελούς σύνθεσης. Στο πλαίσιο της διαδικασίας, οι πάρεδροι έχουν τα ίδια δικαιώματα κα υποχρεώσεις με τον επαγγελματία δικαστή. Ωστόσο, μόνο οι επαγγελματίες δικαστές μπορούν να ενεργούν ως μονομελές δικαστήριο και ως πρόεδροι συμβουλίων.

    Τα δευτεροβάθμια δικαστήρια (γενικά δικαστήρια και περιφερειακά εφετεία) απαρτίζονται από συμβούλια τριών επαγγελματιών δικαστών.

    Σε περίπτωση αναίρεσης, το Ανώτατο Δικαστήριο συνέρχεται με τρεις επαγγελματίες δικαστές (ή σε ορισμένες υποθέσεις – εάν δικαιολογείται από τον εξαιρετικά πολύπλοκο χαρακτήρα της υπόθεσης – με πέντε επαγγελματίες δικαστές).

    Δικαιοδοσία των δικαστηρίων

    Γενική δικαιοδοσία: Κατά κανόνα, αρμόδιο δικαστήριο είναι το δικαστήριο βάσει της μόνιμης κατοικίας του εναγομένου, εάν δεν υπάρχει άλλο δικαστήριο αποκλειστικής δικαιοδοσίας. Επίσης, ο νόμος θεσπίζει κανόνες συμπληρωματικής δικαιοδοσίας (π.χ. εάν ο εναγόμενος δεν έχει μόνιμη κατοικία, η δικαιοδοσία εξαρτάται από τον τόπο διαμονής του).

    Εκτός από τη γενική δικαιοδοσία ο νόμος αναγνωρίζει επίσης ειδικούς λόγους δικαιοδοσίας (συντρέχουσα δικαιοδοσία, αποκλειστική δικαιοδοσία).

    Στην περίπτωση της συντρέχουσας δικαιοδοσίας, όπου δεν θεσπίζεται αποκλειστική δικαιοδοσία, ο ενάγων μπορεί να κινήσει τη διαδικασία ενώπιον άλλου δικαστηρίου της επιλογής του, το οποίο προβλέπεται από το νόμο, και όχι ενώπιον του δικαστηρίου γενικής δικαιοδοσίας (π.χ. η διαδικασία για την επιμέλεια παιδιού μπορεί επίσης να κινηθεί ενώπιον του δικαστηρίου της μόνιμης κατοικίας του παιδιού, η διαδικασία αποζημίωσης μπορεί επίσης να κινηθεί ενώπιον του δικαστηρίου του τόπου επέλευσης της ζημίας, κ.λπ.).

    Στην περίπτωση της αποκλειστικής δικαιοδοσίας, η διαδικασία μπορεί να κινηθεί μόνο ενώπιον συγκεκριμένου δικαστηρίου.

    Σύστημα απονομής δικαιοσύνης σε ποινικές υποθέσεις

    Πρωτοβάθμια δικαστήρια

    Κατά γενικό κανόνα, τα τοπικά δικαστήρια έχουν την αρμοδιότητα να διενεργούν ποινικές διαδικασίες.

    Ωστόσο, τα γενικά δικαστήρια μπορούν να διενεργούν διαδικασίες στις ακόλουθες ειδικές υποθέσεις:

    1. ποινικά αδικήματα που τιμωρούνται με φυλάκιση 15 ετών ή περισσότερο ή με ισόβια κάθειρξη και
    2. ποινικά αδικήματα σε βάρος του κράτους (κεφάλαιο X του Ποινικού Κώδικα)
    3. εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας (κεφάλαιο XI του Ποινικού Κώδικα)
    4. συνωμοσία για τη διάπραξη ανθρωποκτονίας, ανθρωποκτονία από αμέλεια [άρθρο 166 παράγραφοι 3 και 4 του Ποινικού Κώδικα], ανθρωποκτονία εν βρασμώ ψυχής (άρθρο 167 του Ποινικού Κώδικα), σωματική βλάβη που γεννά ουσιαστικό κίνδυνο θανάτου (ή που προκαλεί τον θάνατο) [άρθρο 170 παράγραφος 6 και παράγραφος 7 τρίτο εδάφιο του Ποινικού Κώδικα], απαγωγή (άρθρο 175/A του Ποινικού Κώδικα), διακίνηση ανθρώπων (άρθρο 175/Β του Ποινικού Κώδικα), ποινικά αδικήματα κατά των κανόνων για τις ιατρικές επεμβάσεις και την ιατρική έρευνα, καθώς και κατά του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού στον τομέα της υγείας (τίτλος II του κεφαλαίου XII του Ποινικού Κώδικα)
    5. εγκλήματα κατά της τάξης κατά τις εκλογές, τα δημοψηφίσματα, τις πρωτοβουλίες πολιτών και τις πρωτοβουλίες ευρωπαίων πολιτών (άρθρο 211 του Ποινικού Κώδικα), απατηλή χρήση διαβαθμισμένων δεδομένων (τίτλος III του κεφαλαίου XV του Ποινικού Κώδικα), παράβαση καθήκοντος (τίτλος IV του κεφαλαίου XV του Ποινικού Κώδικα), βία κατά προσώπου που τελεί υπό διεθνή προστασία (άρθρο 232 του Ποινικού Κώδικα), εξέγερση σε φυλακές (άρθρο 246 του Ποινικού Κώδικα), παρεμπόδιση δικαιοσύνης σε διεθνές δικαστήριο (άρθρο 294/B του Ποινικού Κώδικα), εγκλήματα κατά της δημόσιας (διεθνούς) δικαιοσύνης (τίτλοι VII και VIII του κεφαλαίου XV του Ποινικού Κώδικα)
    6. τρομοκρατικές ενέργειες (άρθρο 261 του Ποινικού Κώδικα), παραβίαση διεθνών οικονομικών περιορισμών (άρθρο 261/Α του Ποινικού Κώδικα), κατάληψη αεροσκάφους ή σιδηροδρομικών οχημάτων, πλοίων και οδικών μέσων μαζικής μεταφοράς ή οχημάτων κατάλληλων για τη μαζική μεταφορά αγαθών (άρθρο 262 του Ποινικού Κώδικα), συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση (άρθρο 263/Γ του Ποινικού Κώδικα)
    7. κατάχρηση στρατιωτικών προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και προϊόντων διπλής χρήσης (άρθρο 263/Β του Ποινικού Κώδικα), αθέμιτη χρήση εμπιστευτικών πληροφοριών (άρθρο 299/Α του Ποινικού Κώδικα), απάτη σχετική με επενδύσεις κεφαλαίων (άρθρο 299/Β του Ποινικού Κώδικα), οργάνωση πυραμίδας (άρθρο 299/Γ του Ποινικού Κώδικα), νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (άρθρο 303 του Ποινικού Κώδικα)
    8. πρόκληση δημοσίου κινδύνου με αποτέλεσμα μείζονα ή σοβαρή οικονομική απώλεια [άρθρο 259 παράγραφος 2 στοιχείο β) του Ποινικού Κώδικα], παρεμβολή στη λειτουργία υπηρεσιών κοινής ωφελείας με αποτέλεσμα την πρόκληση μείζονος ή εξαιρετικά σοβαρής οικονομικής απώλειας [άρθρο 260 παράγραφοι 3 και 4 του Ποινικού Κώδικα], ποινικά αδικήματα σχετιζόμενα με ηλεκτρονικά συστήματα και δεδομένα με αποτέλεσμα την πρόκληση μείζονος ή εξαιρετικά σοβαρής ζημίας [άρθρο 300/Γ παράγραφος 4 στοιχεία β) και γ) του Ποινικού Κώδικα], φοροδιαφυγή και παράλειψη της σχετικής υποχρέωσης εποπτείας ή ελέγχου που συνδέεται με την εν λόγω φοροδιαφυγή, με αποτέλεσμα μείζονα ή σοβαρή απώλεια εσόδων [άρθρο 310 παράγραφος 4 στοιχείο α), παράγραφος 5 στοιχείο α) και παράγραφος 6 καθώς και άρθρο 310/A του Ποινικού Κώδικα], κακή χρήση υποκατάστατων χρήματος με αποτέλεσμα μείζονα ή εξαιρετικά μεγάλη ζημία [άρθρο 313/Γ παράγραφος 5 στοιχείο α) και άρθρο 313/Γ παράγραφος 6 του Ποινικού Κώδικα], κλοπή [άρθρο 316 παράγραφος 6 στοιχείο α) και άρθρο 316 παράγραφος 7 του Ποινικού Κώδικα] και υπεξαίρεση [άρθρο 317 παράγραφος 6 στοιχείο α) και άρθρο 317 παράγραφος 7 του Ποινικού Κώδικα] αντικειμένων μείζονος ή εξαιρετικά υψηλής αξίας, απάτη με αποτέλεσμα μείζονα ή εξαιρετικά μεγάλη ζημία [άρθρο 318 παράγραφος 6 στοιχείο α) και άρθρο 318 παράγραφος 7 του Ποινικού Κώδικα], κατάχρηση κεφαλαίων με αποτέλεσμα μείζονα ή εξαιρετικά μεγάλη οικονομική απώλεια [άρθρο 319 παράγραφος 3 στοιχεία γ) και δ) του Ποινικού Κώδικα], αμελής κακοδιαχείριση κεφαλαίων με αποτέλεσμα μείζονα ή σοβαρή οικονομική απώλεια [άρθρο 320 παράγραφος 2 του Ποινικού Κώδικα], ληστεία [άρθρο 321 παράγραφος 4 στοιχείο β) του Ποινικού Κώδικα] και λεηλασία [άρθρο 322 παράγραφος 3 στοιχείο α) του Ποινικού Κώδικα] αντικειμένων μείζονος ή μεγάλης αξίας, βανδαλισμός με αποτέλεσμα μείζονα ή εξαιρετικά μεγάλη ζημία [άρθρο 324 παράγραφοι 5 και 6 του Ποινικού Κώδικα], κλεπταποδοχή αντικειμένων μείζονος ή εξαιρετικά μεγάλης αξίας [άρθρο 326 παράγραφος 5 στοιχείο α) και παράγραφος 6 του Ποινικού Κώδικα], παραβίαση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας ή συγγενικών δικαιωμάτων με αποτέλεσμα μείζονα ή εξαιρετικά μεγάλη οικονομική απώλεια [άρθρο 329/Α παράγραφος 3 του Ποινικού Κώδικα] και παραβίαση δικαιωμάτων προστατευομένων από το δίκαιο βιομηχανικής ιδιοκτησίας [άρθρο 329/Δ παράγραφος 3 του Ποινικού Κώδικα]
    9. ποινικά αδικήματα υποκείμενα στη στρατιωτική νομοθεσία
    10. κομμουνιστικά εγκλήματα και εγκλήματα που δεν υπόκεινται σε παραγραφή βάσει του διεθνούς δικαίου, που προβλέπονται στον νόμο για την ποινική ευθύνη και τη μη παραγραφή των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, και για τη δίωξη ορισμένων εγκλημάτων που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής δικτατορίας.

    Κατά κανόνα, η δικαιοδοσία του δικαστηρίου καθορίζεται από τον τόπο όπου διαπράχθηκε η εγκληματική πράξη.

    Εάν ο κατηγορούμενος για τη διάπραξη εγκλημάτων εμπίπτει στη δικαιοδοσία διαφορετικών δικαστηρίων, τότε αρμόδιο για την εκδίκαση της υπόθεσης είναι το γενικό δικαστήριο.

    Δευτεροβάθμια δικαστήρια

    Γενικά δικαστήρια: για υποθέσεις που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των τοπικών δικαστηρίων όταν ενεργούν ως πρωτοβάθμια δικαστήρια.

    Περιφερειακά εφετεία: για υποθέσεις που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των γενικών δικαστηρίων όταν ενεργούν ως πρωτοβάθμια δικαστήρια.

    Ανώτατο Δικαστήριο: για υποθέσεις που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των περιφερειακών εφετείων, όταν χωρεί ένδικο μέσο κατά των εν λόγω αποφάσεων.

    Τριτοβάθμια δικαστήρια

    Περιφερειακά εφετεία: για υποθέσεις που εκδικάστηκαν από το γενικό δικαστήριο όταν ενεργεί ως δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

    Ανώτατο Δικαστήριο: για υποθέσεις που εκδικάστηκαν από το περιφερειακό εφετείο όταν ενεργεί ως δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

    Σύνθεση των δικαστηρίων

    Στις περιπτώσεις που το υπό εξέταση ποινικό αδίκημα τιμωρείται με φυλάκιση οκτώ ετών και άνω, το τοπικό δικαστήριο συνέρχεται ως συμβούλιο με τη συμμετοχή ενός επαγγελματία δικαστή και δύο παρέδρων. Στις λοιπές περιπτώσει, ο δικαστής συνεδριάζει μόνος.

    Το γενικό δικαστήριο, όταν ενεργεί ως πρωτοβάθμιο δικαστήριο, διενεργεί επίσης διαδικασίες μέσω συμβουλίου που αποτελείται από έναν επαγγελματία δικαστή και δύο παρέδρους.

    Το δικαστήριο, όταν ενεργεί ως δευτεροβάθμιο ή τριτοβάθμιο δικαστήριο, διενεργεί τις διαδικασίες ως συμβούλιο που αποτελείται από τρεις επαγγελματίες δικαστές. Το Ανώτατο Δικαστήριο διενεργεί τις διαδικασίες του ως συμβούλιο που αποτελείται από τρεις ή πέντε επαγγελματίες δικαστές.

    Συναφείς σύνδεσμοι

    Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΕπίσημος δικτυακός τόπος των ουγγρικών δικαστηρίων

    Τελευταία επικαιροποίηση: 30/10/2019

    Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

    Εθνικά τακτικά δικαστήρια - Μάλτα

    Στην παρούσα ενότητα παρουσιάζονται πληροφορίες σχετικά με την οργάνωση των τακτικών δικαστηρίων της Μάλτας.

    Τακτικά δικαστήρια – εισαγωγή

    Πληροφορίες σχετικά με τα αστικά και τα ποινικά δικαστήρια της Μάλτας παρατίθενται στους πίνακες που ακολουθούν.

    Αστικά δικαστήρια

    Court of Appeal (Εφετείο)

    Δευτεροβάθμιο δικαστήριο


    Κατ’ έφεση

    Το Court of Appeal εκδικάζει εφέσεις κατά αποφάσεων αστικών δικαστηρίων τόσο ανώτερης όσο και κατώτερης δικαιοδοσίας.

    (i) Το δικαστήριο αυτό εκδικάζει εφέσεις κατά αποφάσεων του First Hall (πρώτου τμήματος) και του Family Section (οικογενειακού τμήματος ) του Civil Court.

    (ii) Εκδικάζει επίσης εφέσεις κατά αποφάσεων του Court of Magistrates στην αστική δικαιοδοσία του, του Small Claims Tribunal (δικαστηρίου μικροδιαφορών) και των διοικητικών δικαστηρίων.

    (i) Απαρτίζεται από τρεις ανώτερους δικαστές.

    (ii) Απαρτίζεται από έναν ανώτερο δικαστή.

    Civil Court (Αστικό Δικαστήριο):

    First Hall of the Civil Court
    (πρώτο τμήμα)

    Civil Court (Voluntary Jurisdiction Section) (τμήμα εκούσιας δικαιοδοσίας)




    Civil Court (Family Section) (οικογενειακό τμήμα)

    Πρωτοβάθμιο δικαστήριο

    Το First Hall of the Civil Court εκδικάζει υποθέσεις αστικής ή/και εμπορικής φύσης που υπερβαίνουν τη δικαιοδοσία του Court of Magistrates. Υπό τη συνταγματική δικαιοδοσία του εκδικάζει επίσης υποθέσεις που σχετίζονται με παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών που προστατεύονται από το Σύνταγμα και από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών.

    Tο Civil Court (τμήμα εκούσιας δικαιοδοσίας) είναι δικαστήριο εκούσιας δικαιοδοσίας, το οποίο είναι αρμόδιο για την απαγόρευση ή την κήρυξη της ανικανότητας προσώπων με ψυχικά νοσήματα, τον ορισμό επιτρόπων για τα εν λόγω πρόσωπα, την κίνηση της διαδικασίας κληρονομικής διαδοχής και την επιβεβαίωση των εκτελεστών της διαθήκης. Είναι επίσης ο θεματοφύλακας μυστικών διαθηκών.

    Το δικαστήριο αυτό εκδικάζει όλες τις υποθέσεις που αφορούν οικογενειακά ζητήματα, όπως ακύρωση γάμου, χωρισμό, διαζύγιο, διατροφή και επιμέλεια των τέκνων.

    Προεδρεύει ένας ανώτερος δικαστής. 





    Προεδρεύει ένας ανώτερος δικαστής.

    Court of Magistrates

    (κατώτερο δικαστήριο)

    Πρωτοβάθμιο δικαστήριο

    Στον αστικό τομέα, τα Courts of Magistrates έχουν μόνον κατώτερη πρωτοβάθμια δικαιοδοσία, η οποία γενικά περιορίζεται σε απαιτήσεις αξίας έως 15 000 ευρώ.

    Προεδρεύει ένας κατώτερος δικαστής.

    Court of Magistrates for Gozo (Κατώτερο δικαστήριο του Γκόζο)

    Πρωτοβάθμιο δικαστήριο

    Στον αστικό τομέα, το Court of Magistrates for Gozo διαθέτει διττή δικαιοδοσία: κατώτερη δικαιοδοσία, ανάλογη εκείνης που ασκεί το αντίστοιχο δικαστήριο στη Μάλτα, και ανώτερη δικαιοδοσία, με αρμοδιότητες ίδιες με εκείνες του πρώτου τμήματος του Civil Court, εκτός από τη συνταγματική δικαιοδοσία, και του τμήματος εκούσιας δικαιοδοσίας του Civil Court.

    Προεδρεύει ένας κατώτερος δικαστής.

    Small Claims Tribunal

    (Δικαστήριο μικροδιαφορών)

    Πρωτοβάθμιο δικαστήριο

    Το δικαστήριο αυτό εκδικάζει συνοπτικά, βάσει των αρχών της ευθυδικίας και του δικαίου, απαιτήσεις των οποίων η αξία δεν υπερβαίνει τα 5 000 ευρώ.

    Προεδρεύει ένας κριτής (adjudicator).

    Ποινικά δικαστήρια

    Court of Criminal Appeal (Ποινικό Εφετείο)

    Δευτεροβάθμιο δικαστήριο

    Το δικαστήριο αυτό, στο πλαίσιο της ανώτερης δικαιοδοσίας του, εκδικάζει εφέσεις προσώπων που καταδικάσθηκαν από το Ποινικό Δικαστήριο.

    Το δικαστήριο αυτό, στο πλαίσιο της κατώτερης δικαιοδοσίας του, εκδικάζει εφέσεις σε σχέση με υποθέσεις που κρίθηκαν από το Court of Magistrates το οποίο συνεδρίασε ως ποινικό δικαστήριο.

    Απαρτίζεται από τρεις ανώτερους δικαστές.

    Απαρτίζεται από έναν ανώτερο δικαστή.

    Criminal Court (Ποινικό Δικαστήριο)

    Πρωτοβάθμιο δικαστήριο

    Το δικαστήριο αυτό είναι ποινικό δικαστήριο και εκδικάζει ποινικές υποθέσεις που υπερβαίνουν την αρμοδιότητα του Court of Magistrates.

    Προεδρεύει ένας ανώτερος δικαστής, ο οποίος εκδικάζει την υπόθεση με εννεαμελές σώμα ενόρκων.

    Court of Magistrates (κατώτερο δικαστήριο)

    Πρωτοβάθμιο δικαστήριο

    Στον ποινικό τομέα, το Court of Magistrates διαθέτει διττή δικαιοδοσία: δικαιοδοσία ποινικού δικαστηρίου για τις υποθέσεις που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του και δικαιοδοσία ανακριτικού δικαστηρίου σε σχέση με αδικήματα που υπάγονται στη δικαιοδοσία του Criminal Court.

    (i) ως ποινικό δικαστήριο – το συγκεκριμένο δικαστήριο είναι αρμόδιο για την εκδίκαση όλων των υποθέσεων που αφορούν αδικήματα τα οποία τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης έως έξι μηνών. (ii) ως ανακριτικό δικαστήριο – το συγκεκριμένο δικαστήριο διεξάγει την προκαταρκτική εξέταση σε κακουργήματα και διαβιβάζει την αντίστοιχη δικογραφία στον γενικό εισαγγελέα. Εάν δεν ασκηθεί ένσταση από τον κατηγορούμενο, ο γενικός εισαγγελέας μπορεί να αναπέμψει υποθέσεις που τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης έως δέκα ετών στο Court of Magistrates προκειμένου να εξετάσει την υπόθεση και να λάβει τη σχετική απόφαση.

    Προεδρεύει ένας κατώτερος δικαστής.

    Court of Magistrates for Gozo (Κατώτερο δικαστήριο του Γκόζο)

    Πρωτοβάθμιο δικαστήριο

    Στον ποινικό τομέα, το Court of Magistrates for Gozo έχει τις ίδιες αρμοδιότητες με το Court of Magistrates όταν συνεδριάζει ως ποινικό δικαστήριο και ως ανακριτικό δικαστήριο.

    Προεδρεύει ένας κατώτερος δικαστής.

    Juvenile Court

    (Δικαστήριο ανηλίκων)

    Πρωτοβάθμιο δικαστήριο

    Το Juvenile Court εκδικάζει κατηγορίες εις βάρος ανηλίκων κάτω των 16 ετών, και άλλες υποθέσεις που τους αφορούν, και μπορεί επίσης να εκδώσει διαταγές επιμέλειας.

    Προεδρεύει ένας κατώτερος δικαστής. επικουρούμενος από δύο μέλη.

    Νομικές βάσεις δεδομένων

    Στη σελίδα της Μάλτας με τίτλο «Οργάνωση της δικαιοσύνης στα κράτη μέλη – Μάλτα» θα βρείτε αναλυτικές πληροφορίες και συνδέσμους προς τις σχετικές βάσεις δεδομένων.

    Σχετικοί σύνδεσμοι

    Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΥπουργείο Δικαιοσύνης, Πολιτισμού και Τοπικής Κυβέρνησης

    Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΔικαστικές υπηρεσίες

    Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΔικαστικές υπηρεσίες - Sentenzi Online

    Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΔικαστικές υπηρεσίες - Δικαστικές διαδικασίες

    Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΔικαστικές υπηρεσίες - Χρήση αιθουσών δικαστηρίων

    Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΔικαστικές υπηρεσίες – Στατιστικά στοιχεία

    Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΔικαστικές υπηρεσίες - Δικαστικοί πλειστηριασμοί

    Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΔικαστικές υπηρεσίες - Έντυπα για αστικές υποθέσεις (στα μαλτέζικα)

    Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΔικαστικοί εμπειρογνώμονες

    Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΝομικές υπηρεσίες (Νομοθεσία της Μάλτας - Laws of Malta)

    Τελευταία επικαιροποίηση: 04/05/2021

    Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

    Εθνικά τακτικά δικαστήρια - Κάτω Χώρες

    Στην παρούσα ενότητα παρέχονται πληροφορίες σχετικά με την οργάνωση των τακτικών δικαστηρίων στις Κάτω Χώρες.

    Πρωτοδικεία (rechtbanken)

    Στις Κάτω Χώρες υπάρχουν έντεκα πρωτοδικεία.

    Κάθε πρωτοδικείο διαθέτει τα ακόλουθα Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροτμήματα:

    • αστικού δικαίου (διαφορές μεταξύ ιδιωτών και/ή οργανισμών)
    • διοικητικού δικαίου (διαφορές μεταξύ ιδιωτών ή οργανισμών και δημόσιων αρχών)
    • ποινικού δικαίου (ποινικά αδικήματα)

    Το δικαστήριο διαθέτει επίσης ένα τμήμα καντονιού, στο οποίο οι δικαστές επιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ήσσονος σημασίας ποινικών υποθέσεων, καθώς και αστικών υποθέσεων στις οποίες το αντικείμενο της διαφοράς δεν υπερβαίνει το ποσό των 25.000 ευρώ.

    Ένδικα μέσα

    Ο διάδικος που δεν συμφωνεί με την απόφαση του πρωτοδικείου, μπορεί να ασκήσει ένδικο μέσο. Οι ποινικές και αστικές υποθέσεις εκδικάζονται από ένα από τα τέσσερα εφετεία (gerechtshoven). Όσον αφορά τις διοικητικές υποθέσεις, ανάλογα με το αντικείμενο, το ένδικο μέσο μπορεί να εκδικαστεί από:

    • Εφετεία (gerechtshoven)
    • το Κεντρικό Εφετείο (Centrale Raad van Beroep)
    • το Διοικητικό Εφετείο Οικονομικών Υποθέσεων (College van Beroep voor het bedrijfsleven)
    • το Συμβούλιο της Επικρατείας (Raad van State), τμήμα διοικητικών διαφορών (Afdeling bestuursrechtspraak)

    το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο (Hoge Raad)

    Το Ανώτατο Δικαστήριο των Κάτω Χωρών είναι η ανώτατη δικαστική αρχή των Κάτω Χωρών για υποθέσεις αστικού, ποινικού και φορολογικού δικαίου. Το Ανώτατο Δικαστήριο μπορεί να αναιρέσει τις αποφάσεις των εφετείων (πρόκειται για τις λεγόμενες «αναιρέσεις»). Το Ανώτατο Δικαστήριο είναι επίσης αρμόδιο για την εξασφάλιση της ασφάλειας δικαίου και της νομολογιακής εξέλιξης του δικαίου των Κάτω Χωρών.

    Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την οργάνωση των δικαστηρίων διατίθενται στον ιστότοπο για το δικαστικό σύστημα των Κάτω Χωρών, Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροrechtspraak.nl.

    Νομικές βάσεις δεδομένων

    Στη βάση δεδομένων νομολογίας δημοσιεύεται σημαντικός αριθμός αποφάσεων. Οι αποφάσεις αυτές τίθενται στη διάθεση του κοινού μέσω συμπερίληψής τους στη βάση δεδομένων στον ιστότοπο Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροrechtspraak.nl (ιστότοπος του δικαστικού συστήματος).

    Η πρόσβαση στη βάση δεδομένων παρέχεται δωρεάν;

    Ναι, η πρόσβαση παρέχεται δωρεάν.

    Σχετικοί Σύνδεσμοι

    Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΔικαστικό σύστημα και Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο των Κάτω Χωρών

    Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΠληροφορίες για το δικαστικό σύστημα των Κάτω Χωρών στα αγγλικά

    Τελευταία επικαιροποίηση: 05/05/2023

    Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

    Εθνικά τακτικά δικαστήρια - Αυστρία

    Στην ακόλουθη ενότητα παρέχονται πληροφορίες σχετικά με τα τακτικά δικαστήρια αστικών και ποινικών υποθέσεων στην Αυστρία.

    Τακτικά δικαστήρια — Εισαγωγή

    Τα τακτικά δικαστήρια είναι οργανωμένα σε τέσσερα επίπεδα. Επί του παρόντος (Μάρτιος 2023), επιφορτισμένα με την εκδίκαση υποθέσεων είναι τα ακόλουθα δικαστήρια:

    • 113 τοπικά δικαστήρια (Bezirksgerichte)
    • 20 περιφερειακά δικαστήρια (Landesgerichte)
    • 4 ανώτερα περιφερειακά δικαστήρια (Oberlandesgerichte)
    • το Ανώτατο Δικαστήριο (Oberster Gerichtshof)

    Από τις αρχές του 2013, ο αριθμός των τοπικών δικαστηρίων μειώθηκε σταδιακά από 141 σε 113 επί του παρόντος (στις 1 Μαρτίου 2023) με τη συγχώνευση και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τη σύσταση νέων τοπικών δικαστηρίων στην Άνω Αυστρία, την Κάτω Αυστρία, τη Στυρία, το Σάλτσμπουργκ, το Τιρόλο και το Μπούργκενλαντ.

    Οι ακόλουθες εισαγγελικές αρχές είναι επιφορτισμένες με την εκπροσώπηση του δημόσιου συμφέροντος στον χώρο της ποινικής δικαιοσύνης· υπάρχουν:

    • 16 εισαγγελίες (Staatsanwaltschaften)
    • η Κεντρική Εισαγγελία Δίωξης του Οικονομικού Εγκλήματος και της Διαφθοράς (Zentrale Staatsanwaltschaft zur Verfolgung von Wirtschaftsstrafsachen und Korruption)
    • 4 ανώτερες εισαγγελίες (Oberstaatsanwaltschaften)
    • η Γενική Εισαγγελία (Generalprokuratur)

    Αρμόδια για την εκτέλεση των στερητικών της ελευθερίας ποινών είναι 28 δικαστικά σωφρονιστικά καταστήματα.

    Α. Οργάνωση των δικαστηρίων: Αστικά και ποινικά δικαστήρια

    Η εκδίκαση των διαφορών σε πρώτο βαθμό ανατίθεται είτε στα τοπικά δικαστήρια (Bezirksgerichte) είτε στα περιφερειακά δικαστήρια (Landesgerichte). Στις αστικές υποθέσεις, η αρμοδιότητα καθορίζεται κατά κανόνα με βάση το είδος της διαφοράς (εξαιρετική αρμοδιότητα ανεξαρτήτως της αξίας της διαφοράς)· σε όλες τις άλλες υποθέσεις στις οποίες δεν εφαρμόζεται ο εν λόγω κανόνας, η αρμοδιότητα εξαρτάται από την αξία της διαφοράς. Η εξαιρετική αρμοδιότητα ανεξαρτήτως της αξίας της διαφοράς υπερισχύει πάντα της αρμοδιότητας βάσει της αξίας της διαφοράς.

    Στις ποινικές υποθέσεις, η οριοθέτηση γίνεται με κριτήριο την έκταση της επαπειλούμενης για την αξιόποινη πράξη ποινής.

    Τοπικά δικαστήρια (πρώτο οργανωτικό επίπεδο)

    Τα τοπικά δικαστήρια είναι δικαστήρια πρώτου βαθμού και είναι αρμόδια:

    • για τις αστικές υποθέσεις με αντικείμενο διαφοράς αξίας έως 15.000 ευρώ (αρμοδιότητα βάσει της αξίας της διαφοράς)
    • για ορισμένα είδη διαφορών (ανεξάρτητα από την αξία της διαφοράς), και ιδίως για τις οικογενειακές διαφορές, τις μισθωτικές διαφορές και τις διαφορές στο πλαίσιο αναγκαστικής εκτέλεσης (εξαιρετική αρμοδιότητα ανεξαρτήτως της αξίας της διαφοράς)
    • ποινικές υποθέσεις που αφορούν αδικήματα που επισύρουν μόνο χρηματική ποινή, χρηματική ποινή και ποινή φυλάκισης η οποία δεν υπερβαίνει το ένα έτος ή μόνο ποινή φυλάκισης η οποία δεν υπερβαίνει το ένα έτος (π.χ. σωματική βλάβη από αμέλεια, κλοπή).

    Περιφερειακά δικαστήρια (δεύτερο οργανωτικό επίπεδο)

    Τα περιφερειακά δικαστήρια [τα οποία στις αστικές υποθέσεις καλούνται «πρωτοβάθμια δικαστήρια» (Gerichthöfe erster Instanz)] είναι αρμόδια:

    • σε πρώτο βαθμό, για όλες τις υποθέσεις που δεν υπάγονται στην αρμοδιότητα των τοπικών δικαστηρίων. Περαιτέρω, έχουν εξαιρετική αρμοδιότητα ανεξαρτήτως της αξίας της διαφοράς για τις διαφορές βάσει του νόμου περί αστικής ευθύνης στον τομέα της ατομικής ενέργειας (Atomhaftpflichtgesetz), του νόμου περί ευθύνης του κράτους κατά την άσκηση δημόσιας εξουσίας (Amtshaftungsgesetz), του νόμου για την προστασία των δεδομένων (Datenschutzgesetz) και τις διαφορές στον τομέα του ανταγωνισμού και της διανοητικής ιδιοκτησίας·
    • σε δεύτερο βαθμό, για την εκδίκαση ένδικων μέσων κατά αποφάσεων των τοπικών δικαστηρίων.

    Ανώτερα περιφερειακά δικαστήρια (τρίτο οργανωτικό επίπεδο)

    Τα εν λόγω δικαστήρια [τα οποία στις αστικές υποθέσεις καλούνται και «δευτεροβάθμια δικαστήρια» (Gerichtshöfe zweiter Instanz)] λειτουργούν στο τρίτο οργανωτικό επίπεδο. Εδρεύουν στη Βιέννη (για τη Βιέννη, την Κάτω Αυστρία και το Μπούργκενλαντ), στο Γκρατς (για τη Στυρία και την Καρινθία), στο Λιντς (για την Άνω Αυστρία και το Σάλτσμπουργκ) και στο Ίνσμπρουκ (για το Τιρόλο και το Φόραρλμπεργκ).

    Στις αστικές και τις ποινικές υποθέσεις τα εν λόγω δικαστήρια δικάζουν πάντοτε ως εφετεία (δευτεροβάθμια δικαστήρια).

    Επιπλέον, τα δικαστήρια αυτά διαδραματίζουν ιδιαίτερο ρόλο στη διοίκηση του δικαστικού συστήματος. Ο πρόεδρος του ανώτερου περιφερειακού δικαστηρίου είναι ο προϊστάμενος των διοικητικών υπηρεσιών όλων των δικαστηρίων της δικαστικής του περιφέρειας. Στο πλαίσιο αυτής της αρμοδιότητάς του υπάγεται απευθείας και αναφέρεται μόνο στον ομοσπονδιακό υπουργό Δικαιοσύνης.

    Ανώτατο Δικαστήριο (τέταρτο οργανωτικό επίπεδο)

    Το Ανώτατο Δικαστήριο στη Βιέννη αποτελεί τον τελευταίο βαθμό δικαιοδοσίας σε αστικές και ποινικές υποθέσεις. Εντάσσεται, μαζί με το Συνταγματικό Δικαστήριο (Verfassungsgerichtshof) και το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο (Verwaltungsgerichtshof), στα ανώτατα δικαστήρια (Höchstgerichte) της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι οι αποφάσεις του δεν υπόκεινται σε (εθνικά) ένδικα μέσα.

    Η νομολογία του Ανώτατου Δικαστηρίου διαδραματίζει καίριο ρόλο για τη διατήρηση της ενότητας του δικαίου στο σύνολο του ομοσπονδιακού εδάφους.

    Αν και τα κατώτερα δικαστήρια δεν υποχρεούνται από τον νόμο να ακολουθούν τη νομολογία του Ανώτατου Δικαστηρίου, κατά κανόνα καθοδηγούνται από τη νομολογία των ανώτατων δικαστηρίων.

    Β. Αστική δικαιοδοσία

    Η αστική δικαιοδοσία υποδιαιρείται στην τακτική αστική διαδικασία, στη διαδικασία εργατικών διαφορών, στη διαδικασία εμπορικών διαφορών και στη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας (Außerstreitverfahren).

    Με την τακτική αστική διαδικασία δικάζονται οι διαφορές ιδιωτικού δικαίου που δεν υπάγονται στη δικαιοδοσία των εμποροδικείων ή των εργατοδικείων και που δεν υπάγονται στη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας.

    Γ. Βαθμοί δικαιοδοσίας

    Γ.1. Βαθμοί δικαιοδοσίας στις αστικές υποθέσεις

    Στην τακτική αστική διαδικασία υπάρχουν καταρχήν δύο διαφορετικές αλληλουχίες βαθμών δικαιοδοσίας, καθεμία εκ των οποίων μπορεί να αποτελείται από τρεις βαθμούς δικαιοδοσίας. Η εκδίκαση των διαφορών σε πρώτο βαθμό ανατίθεται είτε στα τοπικά δικαστήρια (Bezirksgerichte) είτε στα περιφερειακά δικαστήρια (Landesgerichte).

    Αν στον πρώτο βαθμό αρμόδιο είναι τοπικό δικαστήριο, τα ένδικα μέσα κατά της απόφασής του εκδικάζονται από περιφερειακό δικαστήριο, όπου επί του ενδίκου μέσου αποφαίνεται το οικείο τμήμα εφέσεων (Berufungssenat).

    Αν στον πρώτο βαθμό αρμόδιο είναι περιφερειακό δικαστήριο, τα ένδικα μέσα κατά της απόφασής του εκδικάζονται από ανώτερο περιφερειακό δικαστήριο, όπου επί του ενδίκου μέσου αποφαίνεται το οικείο τμήμα εφέσεων (Berufungssenat).

    Τα δευτεροβάθμια δικαστήρια καλούνται να επανεξετάσουν μόνο την πρωτόδικη απόφαση. Αυτό σημαίνει ότι, καταρχήν, αποφαίνονται με βάση μόνο τις αιτήσεις σχετικά με το ουσιαστικό αντικείμενο της δίκης που είχαν υποβληθεί έως το τέλος της προφορικής συζήτησης στον πρώτο βαθμό και τα πραγματικά περιστατικά που είχαν προβληθεί έως το εν λόγω χρονικό σημείο. Τα δευτεροβάθμια δικαστήρια μπορούν να αποφανθούν επί της ουσίας της υπόθεσης (επικυρώνοντας ή τροποποιώντας την πρωτόδικη απόφαση). Προς τον σκοπό αυτό —εντός του πλαισίου που θέτουν οι αιτήσεις και οι ισχυρισμοί που προβλήθηκαν στον πρώτο βαθμό— το δευτεροβάθμιο μπορεί να επαναλάβει, εν όλω ή εν μέρει ή να συμπληρώσει τη διαδικασία· ή να ακυρώσει την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου και να παραπέμψει την υπόθεση στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο ώστε αυτή να εκδικαστεί εκ νέου· ή να απορρίψει το ένδικο μέσο.

    Στις υποθέσεις στις οποίες τίθενται νομικά ζητήματα θεμελιώδους σημασίας, υπάρχει επίσης η δυνατότητα άσκησης ένδικου μέσου ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου.

    Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφαίνεται μόνο επί νομικών ζητημάτων και, συνεπώς, δεσμεύεται στην απόφασή του από τα πραγματικά περιστατικά που έχουν ήδη γίνει δεκτά. Ως εκ τούτου, κρίνει μόνο την ορθότητα της απόφασης που εκδόθηκε βάσει των πραγματικών περιστατικών που έγιναν δεκτά ή αποφαίνεται με βάση ακυρότητες και, σε περιορισμένο βαθμό, διαδικαστικά σφάλματα της προηγηθείσας διαδικασίας. Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν ενεργεί μόνο ως ακυρωτικό δικαστήριο: μπορεί επίσης να αποφανθεί επί της ουσίας της υπόθεσης; επικυρώνοντας ή τροποποιώντας την πρωτόδικη απόφαση· ή να ακυρώσει τις αποφάσεις που εκδόθηκαν στους προηγούμενους βαθμούς δικαιοδοσίας και να παραπέμψει την υπόθεση στο πρωτοβάθμιο ή στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο ώστε αυτή να εκδικαστεί εκ νέου· ή να απορρίψει το ένδικο μέσο.

    Σε πρώτο βαθμό, η μεγάλη πλειονότητα των υποθέσεων εκδικάζεται από μονομελές δικαστήριο (μόνο οι διαφορές αξίας άνω των 100.000 EUR εκδικάζονται, κατόπιν αιτήματος διαδίκου, από τριμελές δικαστήριο). Σε δεύτερο βαθμό, οι υποθέσεις εκδικάζονται από σύνθεση που απαρτίζεται από τρεις ή, στο Ανώτατο Δικαστήριο, από πέντε δικαστές. Αν στην υπόθεση τίθεται νομικό ζήτημα θεμελιώδους σημασίας (π.χ. αλλαγή πάγιας νομολογίας), το Ανώτατο Δικαστήριο αποφαίνεται σε τμήμα μείζονος σύνθεσης, αποτελούμενο από έντεκα δικαστές.

    Γ.2. Βαθμοί δικαιοδοσίας στις ποινικές υποθέσεις

    Στην ποινική διαδικασία υπάρχουν δύο βαθμοί δικαιοδοσίας.

    Αν στον πρώτο βαθμό αρμόδιο είναι το τοπικό δικαστήριο (Bezirksgericht), ένδικα μέσα μπορούν να ασκηθούν:

    • για την ακύρωση της απόφασης· ή
    • κατά της καταδικαστικής απόφασης και κατά του είδους και του ύψους της ποινής.

    Επί του ένδικου μέσου αποφαίνεται το περιφερειακό δικαστήριο (Landesgericht) στο οποίο υπάγεται το τοπικό δικαστήριο που εξέδωσε την πρωτοβάθμια απόφαση, δικάζον σε τμήμα τριμελούς σύνθεσης.

    Αν στον πρώτο βαθμό αρμόδιο είναι το περιφερειακό δικαστήριο σε μονομελή σύνθεση (όλα τα εγκλήματα που επισύρουν ποινή φυλάκισης έως πέντε ετών, π.χ. ψευδής κατάθεση στο δικαστήριο), ένδικα μέσα μπορούν να ασκηθούν:

    • για την ακύρωση της απόφασης· ή
    • κατά της καταδικαστικής απόφασης και κατά του είδους και του ύψους της ποινής

    Επί του ένδικου μέσου αποφαίνεται το ανώτερο περιφερειακό δικαστήριο (Oberlandesgericht) στο οποίο υπάγεται το περιφερειακό δικαστήριο που εξέδωσε την πρωτοβάθμια απόφαση, δικάζον σε τμήμα τριμελούς σύνθεσης.

    Αν στον πρώτο βαθμό αρμόδιο είναι το περιφερειακό δικαστήριο δικάζον ως ορκωτό δικαστήριο, η απόφασή του μπορεί να προσβληθεί με προσφυγή ακύρωσης στο Ανώτατο Δικαστήριο. Αν, αντίθετα, με το ένδικο μέσο προσβάλλεται μόνο το είδος και/ή το ύψος της ποινής, επ’ αυτού αποφαίνεται το ανώτερο περιφερειακό δικαστήριο στο οποίο υπάγεται το περιφερειακό δικαστήριο που εξέδωσε την πρωτοβάθμια απόφαση.

    Δ. Ένδικα μέσα

    Στην τακτική αστική διαδικασία, οι πρωτοβάθμιες αποφάσεις μπορούν να προσβληθούν με το ένδικο μέσο της έφεσης (Berufung), με την οποία προβάλλονται τόσο πραγματικά όσο και νομικά ζητήματα. Έφεση μπορεί να ασκηθεί σε κάθε περίπτωση λόγω ακυρότητας ή εσφαλμένης νομικής εκτίμησης, ενώ, σε κάποιες υποθέσεις ή αν η αξία της διαφοράς υπερβαίνει τις 2.700 EUR (ανεξαρτήτως αντικειμένου), έφεση μπορεί να ασκηθεί και λόγω διαδικαστικών πλημμελειών ή λόγω εσφαλμένης εκτίμησης των πραγματικών περιστατικών.

    Οι δευτεροβάθμιες αποφάσεις μπορούν να προσβληθούν με το ένδικο μέσο της αναίρεσης (Revision). Ωστόσο, το εν λόγω ένδικο μέσο, το οποίο ασκείται ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου, υπόκειται, ανάλογα με το είδος της υπόθεσης, σε διάφορους περιορισμούς. Καταρχήν, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφαίνεται μόνο για νομικά ζητήματα μείζονος σημασίας, επομένως, για να γίνει δεκτή η αναίρεση πρέπει να τίθεται τέτοιο νομικό ζήτημα. Πέραν τούτου, σε ορισμένες υποθέσεις, οι δευτεροβάθμιες αποφάσεις που αφορούν διαφορές αξίας κάτω των 5.000 EUR είναι αμετάκλητες, ενώ, αν η αξία της διαφοράς δεν υπερβαίνει τις 30.000 EUR, η άσκηση αναίρεσης ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου υπόκειται στην έγκριση και του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου (η οποία παρέχεται άμεσα ή κατόπιν νέας σχετικής αίτησης).

    Ε. Νομικές βάσεις δεδομένων

    Ο Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροιστότοπος της αυστριακής δικαιοσύνης παρέχει γενικές πληροφορίες σχετικά με το αυστριακό δικαστικό σύστημα.

    Παρέχεται δωρεάν πρόσβαση στη βάση δεδομένων;

    Ναι, η πρόσβαση στον ιστότοπο της αυστριακής δικαιοσύνης είναι δωρεάν.

    Σχετικοί σύνδεσμοι

    Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΑρμοδιότητα των δικαστηρίων — Αυστρία

    Τελευταία επικαιροποίηση: 11/09/2023

    Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

    Η πρωτότυπη γλωσσική έκδοση πολωνικά αυτής της σελίδας τροποποιήθηκε πρόσφατα. Η γλωσσική έκδοση που βλέπετε τώρα βρίσκεται στο στάδιο της μετάφρασης.
    Υπάρχει ήδη μετάφραση στις ακόλουθες γλώσσες: αγγλικά

    Εθνικά τακτικά δικαστήρια - Πολωνία

    Στο κεφάλαιο αυτό μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για την οργάνωση των τακτικών δικαστηρίων της Πολωνίας.

    Τακτικά δικαστήρια

    Το σύστημα των τακτικών δικαστηρίων στην Πολωνία περιλαμβάνει τα εφετεία (sądy apelacyjne),τα πρωτοδικεία (sądy okręgowe) και τα περιφερειακά δικαστήρια (sądy rejonowe). Τα δικαστήρια αυτά κρίνουν, μεταξύ άλλων, υποθέσεις ποινικού, αστικού, οικογενειακού δικαίου και δικαίου ανηλίκων, εμπορικού δικαίου, εργατικού δικαίου και δικαίου κοινωνικών ασφαλίσεων – εκτός από τις υποθέσεις για τις οποίες είναι αρμόδια άλλα ειδικά δικαστήρια, όπως τα στρατιωτικά δικαστήρια.

    Τα τακτικά δικαστήρια τηρούν επίσης τα κτηματολόγια και τα μητρώα υποθηκών, καθώς και το μητρώο ενεχύρων, το εθνικό δικαστικό μητρώο και το εθνικό ποινικό μητρώο.

    Αστικά δικαστήρια

    Υπάρχει ένα αστικό τμήμα (wydział cywilny) σε κάθε εφετείο, πρωτοδικείο και περιφερειακό δικαστήριο.

    Ποινικά δικαστήρια

    Υπάρχει ένα ποινικό τμήμα (wydział karny) σε κάθε εφετείο, πρωτοδικείο και περιφερειακό δικαστήριο.

    Νομικές βάσεις δεδομένων

    Στον δικτυακό τόπο της Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροπολωνικής κυβέρνησης δημοσιεύεται κατάλογος των δημοσιευμένων νόμων από το 1918.

    Η πρόσβαση στη βάση δεδομένων παρέχεται δωρεάν.

    Τελευταία επικαιροποίηση: 19/07/2023

    Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

    Εθνικά τακτικά δικαστήρια - Πορτογαλία

    Η παρούσα ενότητα παρέχει πληροφορίες σχετικά με την οργάνωση των τακτικών δικαστηρίων στην Πορτογαλία.

    Οργάνωση των τακτικών δικαστηρίων

    Πέραν του Συνταγματικού Δικαστηρίου (Tribunal Constitucional) που έχει ειδική αρμοδιότητα να αποφαίνεται επί ζητημάτων συνταγματικού δικαίου, υπάρχουν στην Πορτογαλία οι ακόλουθες κατηγορίες δικαστηρίων:

    1. Το Ανώτατο Δικαστήριο (Supremo Tribunal de Justiça) και τα τακτικά πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια δικαστήρια
    2. Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο (Supremo Tribunal Administrativo) και τα λοιπά διοικητικά και φορολογικά δικαστήρια
    3. Το Ελεγκτικό Συνέδριο (Tribunal de Contas).

    Προβλέπονται επίσης δικαστήρια ναυτικών διαφορών καθώς και διαιτητικά δικαστήρια και ειρηνοδικεία.

    Ο νόμος προβλέπει τις περιπτώσεις και τον τρόπο με τον οποίο τα προαναφερθέντα δικαστήρια μπορούν να αποτελέσουν, χωριστά ή από κοινού, δικαστήρια επίλυσης συγκρούσεων δικαιοδοσίας (tribunais de conflitos).

    Με την επιφύλαξη των διατάξεων για τα στρατοδικεία (tribunais militares), τα οποία μπορούν να συσταθούν σε περίοδο πολέμου, απαγορεύεται η σύσταση δικαστηρίων με αποκλειστική αρμοδιότητα για την εκδίκαση ορισμένων κατηγοριών εγκλημάτων.

    Δικαστήρια γενικής δικαιοδοσίας

    Ανώτατο Δικαστήριο

    Το Ανώτατο Δικαστήριο είναι το ιεραρχικά ανώτατο όργανο των τακτικών δικαστηρίων, με την επιφύλαξη της αρμοδιότητας του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Περιλαμβάνει ειδικά πολιτικά και ποινικά τμήματα και τμήματα ασφαλιστικών και εργατικών υποθέσεων.

    Η έδρα του βρίσκεται στη Λισαβόνα και η αρμοδιότητά του εκτείνεται σε ολόκληρη την επικράτεια της Πορτογαλίας.

    Το Ανώτατο Δικαστήριο συνεδριάζει υπό τη διεύθυνση προέδρου, σε ολομέλεια (στην οποία συμμετέχουν όλοι οι δικαστές των επιμέρους τμημάτων), σε ολομέλειες ειδικών τμημάτων ή σε τμήματα.

    Με την εξαίρεση των περιπτώσεων που προβλέπονται από τον νόμο, το Ανώτατο Δικαστήριο επιλαμβάνεται μόνο νομικών ζητημάτων.

    Εφετεία (Tribunais da Relação)

    Τα εφετεία είναι κατά κανόνα δευτεροβάθμια δικαστήρια.

    Επί του παρόντος λειτουργούν εφετεία στη Λισαβόνα, στο Πόρτο, στην Κοΐμπρα, στην Έβορα και στο Γκιμαράες. Λειτουργούν υπό τη διεύθυνση προέδρου, σε ολομέλεια ή σε τμήματα.

    Τα εφετεία περιλαμβάνουν πολιτικά και ποινικά τμήματα, τμήματα ασφαλιστικών και εργατικών υποθέσεων, τμήματα οικογενειακών υποθέσεων και ανηλίκων, τμήματα εμπορικών υποθέσεων, τμήματα διανοητικής ιδιοκτησίας και τμήματα ανταγωνισμού, ρυθμιστικών ζητημάτων και εποπτείας. Ωστόσο, η ύπαρξη τμημάτων ασφαλιστικών και εργατικών υποθέσεων, οικογενειακών υποθέσεων και ανηλίκων, εμπορικών υποθέσεων, διανοητικής ιδιοκτησίας και ανταγωνισμού, ρυθμιστικών ζητημάτων και εποπτείας εξαρτάται από τον όγκο ή την πολυπλοκότητα των υπηρεσιών που απαιτούνται· ιδρύονται κατόπιν απόφασης του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, μετά από πρόταση του προέδρου του οικείου εφετείου.

    Πρωτοβάθμια δικαστήρια (Tribunais judiciais de 1ª instância)

    Τα πρωτοβάθμια δικαστήρια είναι, κατά κανόνα, τα περιφερειακά πρωτοδικεία (tribunais de comarca). Τα εν λόγω δικαστήρια είναι αρμόδια για την προπαρασκευή και την εκδίκαση των υποθέσεων που δεν υπάγονται στην αρμοδιότητα άλλων δικαστηρίων. Τα περιφερειακά πρωτοδικεία έχουν γενική και ειδική αρμοδιότητα.

    Τα περιφερειακά πρωτοδικεία διαιρούνται σε τμήματα, που μπορεί να έχουν ειδική ή γενική αρμοδιότητα ή να είναι τμήματα διεκπεραίωσης (juízos de proximidade). Η ονομασία τους αντιστοιχεί στην αρμοδιότητά τους και τον δήμο στον οποίο βρίσκονται.

    Μπορούν να συστήνονται τα ακόλουθα τμήματα ειδικής αρμοδιότητας:

    1. κεντρικό πολιτικό τμήμα·
    2. τοπικό πολιτικό τμήμα·
    3. κεντρικό ποινικό τμήμα·
    4. τοπικό ποινικό τμήμα·
    5. τοπικό τμήμα πταισμάτων·
    6. ανακριτικό τμήμα·
    7. τμήμα οικογενειακών υποθέσεων και ανηλίκων·
    8. εργατικό τμήμα·
    9. εμπορικό τμήμα·
    10. τμήμα εκτελέσεων.

    Τα πρωτοβάθμια δικαστήρια λειτουργούν, ανάλογα με την περίπτωση, ως μονομελή, πολυμελή ή ορκωτά δικαστήρια. Σε κάθε περιφερειακό δικαστήριο υπάρχει πρόεδρος, ο οποίος έχει αρμοδιότητες εκπροσώπησης και διεύθυνσης του δικαστηρίου, διαχείρισης της διαδικασίας, όπως επίσης διοικητικές και λειτουργικές αρμοδιότητες.

    Όταν στο ίδιο δικαστήριο ή τμήμα δικαστηρίου ασκούν τα καθήκοντά τους περισσότεροι από πέντε δικαστές, ο πρόεδρος του δικαστηρίου, αφού τους ακούσει, μπορεί να προτείνει στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο τον διορισμό συντονιστή δικαστή, για ένα ή περισσότερα τμήματα, με την πρότερη συναίνεση του ενδιαφερομένου. Υπό την καθοδήγηση του προέδρου του δικαστηρίου, ο συντονιστής δικαστής ασκεί τις εξουσίες που του αναθέτει ο πρόεδρος, με την επιφύλαξη του δικαιώματος διακράτησης του τελευταίου. Έχει επίσης την υποχρέωση να λογοδοτεί για τις πράξεις του όποτε του ζητηθεί από τον πρόεδρο του δικαστηρίου.

    Διοικητικά και φορολογικά δικαστήρια (Tribunais administrativos e fiscais)

    Τα διοικητικά και φορολογικά δικαστήρια επιλαμβάνονται αγωγών και εφέσεων επί διαφορών που απορρέουν από νομικές σχέσεις στο πλαίσιο διοικητικών και φορολογικών υποθέσεων. Τα διοικητικά και φορολογικά δικαστήρια είναι τα ακόλουθα:

    1. Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο (Supremo Tribunal Administrativo)·
    2. Τα κεντρικά διοικητικά δικαστήρια (tribunais centrais administrativos)·
    3. Τα περιφερειακά διοικητικά δικαστήρια (tribunais administrativos de círculo)·
    4. Τα φορολογικά δικαστήρια (tribunais tributários).

    Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο

    Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο είναι το ιεραρχικά ανώτατο όργανο των διοικητικών και φορολογικών δικαστηρίων, με την επιφύλαξη της αρμοδιότητας του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

    Η έδρα του βρίσκεται στη Λισαβόνα και η αρμοδιότητά του εκτείνεται σε ολόκληρη την επικράτεια της Πορτογαλίας.

    Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο περιλαμβάνει τμήμα διοικητικών διαφορών και τμήμα φορολογικών διαφορών. Βασική του αρμοδιότητα είναι η εκδίκαση προσφυγών κατά αποφάσεων των κεντρικών διοικητικών δικαστηρίων.

    Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο συνεδριάζει υπό τη διεύθυνση προέδρου, επικουρούμενου από τρεις αντιπροέδρους.

    Ανάλογα με τη φύση της υπόθεσης, το Δικαστήριο συνεδριάζει σε ολομέλεια, σε ολομέλεια τμήματος ή σε τμήμα. Στην ολομέλεια και στην ολομέλεια τμήματος εξετάζονται μόνο νομικά ζητήματα.

    Κεντρικά διοικητικά δικαστήρια

    Κατά κανόνα, τα κεντρικά διοικητικά δικαστήρια είναι δευτεροβάθμια διοικητικά δικαστήρια. Επί του παρόντος, υπάρχουν δύο κεντρικά διοικητικά δικαστήρια (του Βορρά και του Νότου).

    Βασική τους αρμοδιότητα είναι να εκδικάζουν εφέσεις κατά των αποφάσεων των περιφερειακών διοικητικών δικαστηρίων και των φορολογικών δικαστηρίων.

    Κάθε κεντρικό διοικητικό δικαστήριο περιλαμβάνει τμήμα διοικητικών διαφορών και τμήμα φορολογικών διαφορών.

    Τα κεντρικά διοικητικά δικαστήρια συνεδριάζουν υπό τη διεύθυνση προέδρου επικουρούμενου από δύο αντιπροέδρους.

    Τα κεντρικά διοικητικά δικαστήρια είναι δικαστήρια ουσίας και αναιρετικά δικαστήρια.

    Περιφερειακά διοικητικά δικαστήρια και φορολογικά δικαστήρια

    Πρόκειται για πρωτοβάθμια δικαστήρια, κύρια αρμοδιότητα των οποίων είναι η εκδίκαση διαφορών επί διοικητικών και φορολογικών υποθέσεων. Μπορούν να λειτουργούν αυτόνομα και να φέρουν, αντίστοιχα, την ονομασία «περιφερειακό διοικητικό δικαστήριο» και «φορολογικό δικαστήριο» ή συνενωμένα, και να φέρουν την ονομασία «διοικητικό και φορολογικό δικαστήριο» (tribunal administrativo e fiscal).

    Λειτουργούν υπό τη διεύθυνση προέδρου, που ορίζεται από το Ανώτατο Συμβούλιο Διοικητικών και Φορολογικών Δικαστηρίων για πενταετή θητεία.

    Κατά κανόνα είναι μονομελή, αλλά ο νόμος προβλέπει ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, η σύνθεσή τους μπορεί να είναι διαφορετική.

    Ειρηνοδικεία

    Τα ειρηνοδικεία προσφέρουν εναλλακτικό τρόπο επίλυσης αποκλειστικά για τις πολιτικές διαφορές, σε υποθέσεις η αξία του αντικειμένου των οποίων είναι χαμηλή και σε υποθέσεις που δεν άπτονται του οικογενειακού, του κληρονομικού και του εργατικού δικαίου.

    Σύμφωνα με τον νόμο αριθ. 78/2011 της 13ης Ιουλίου 2011, όπως έχει τροποποιηθεί, είναι αρμόδια για την εξέταση και την εκδίκαση αναγνωριστικών αγωγών η αξία του αντικειμένου των οποίων δεν υπερβαίνει αυτήν που εμπίπτει στην αρμοδιότητα των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων (15.000 ευρώ).

    Σύμφωνα με το άρθρο 9 του εν λόγω νόμου, τα ειρηνοδικεία είναι αρμόδια να εξετάζουν και να αποφασίζουν για τα ακόλουθα:

    1. αγωγές εκπλήρωσης παροχής, εκτός από εκείνες που αφορούν την εκπλήρωση χρηματικής παροχής και αφορούν συμβάσεις προσχώρησης
    2. αγωγές για την παράδοση κινητών πραγμάτων·
    3. αγωγές που αφορούν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις συνιδιοκτητών όταν η συνέλευση των συνιδιοκτητών δεν έχει καταστήσει υποχρεωτική τη διαιτησία για την επίλυση διαφορών μεταξύ των συνιδιοκτητών ή μεταξύ των συνιδιοκτητών και του διαχειριστή
    4. αγωγές για την επίλυση διαφορών μεταξύ ιδιοκτητών ακινήτων που αφορούν τη δουλεία διόδου και φυσικής διοχέτευσης υδάτων, έργα περιορισμού των υδάτων, κοινές αποχετεύσεις, τάφρους και αύλακες αποστράγγισης, φυτικούς φράκτες· το άνοιγμα παραθύρων, θυρών, βεραντών και παρόμοια έργα την εκπομπή του νερού της στέγης του δεσπόζοντος ακινήτου, το φύτεμα δέντρων και θάμνων, την ανέγερση τοίχων και χωρισμάτων
    5. διεκδικητικές αγωγές, αγωγές περί διατάραξης της νομής, αγωγές χρησικτησίας, αγωγές προσκύρωσης και αγωγές διανομής κοινού πράγματος
    6. αγωγές που αφορούν το δικαίωμα χρήσης και διαχείρισης συνιδιοκτησίας, το δικαίωμα επιφανείας, επικαρπίας, χρήσης και οίκησης, και το εμπράγματο δικαίωμα προσωρινής οίκησης·
    7. αγωγές που αφορούν αστικές μισθώσεις, εκτός από τις αγωγές απόδοσης του μίσθιου·
    8. αγωγές που αφορούν τη συμβατική και την εξωσυμβατική αστική ευθύνη
    9. αγωγές αθέτησης συμβατικής υποχρέωσης, με την εξαίρεση συμβάσεων εργασίας και συμβάσεων αγροτικής μίσθωσης·
    10. αγωγές που αφορούν τη γενική εξασφάλιση των υποχρεώσεων.

    Τα ειρηνοδικεία επιλαμβάνονται επίσης αγωγών αποζημίωσης, όταν δεν έχει υποβληθεί έγκληση ή όταν αυτή έχει ανακληθεί, οι οποίες απορρέουν από:

    1. απλή σωματική βλάβη
    2. σωματική βλάβη από αμέλεια·
    3. δυσφήμιση
    4. εξύβριση·
    5. απλή κλοπή (furto simples)·
    6. απλή βλάβη (dano simples)·
    7. αλλοίωση οροσήμων·
    8. απάτη με σκοπό την απόκτηση τροφίμων, ποτών ή υπηρεσιών.

    Σύμφωνα με το άρθρο 16, σε κάθε ειρηνοδικείο υπάρχει υπηρεσία διαμεσολάβησης η οποία παρέχει σε κάθε ενδιαφερόμενο τη δυνατότητα διαμεσολάβησης ως τρόπο εναλλακτικής επίλυσης διαφορών, ο στόχος της οποίας είναι να δοθεί η δυνατότητα επίλυσης της διαφοράς σε προκαταρκτικό στάδιο με συμφωνία των διαδίκων. Η υπηρεσία αυτή είναι αρμόδια για τη διαμεσολάβηση σε οποιαδήποτε διαφορά μπορεί να υπαχθεί στην εν λόγω διαδικασία, ακόμα και αν η εν λόγω διαφορά δεν υπάγεται στην αρμοδιότητα του ειρηνοδικείου.

    Τελευταία επικαιροποίηση: 29/01/2024

    Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

    Εθνικά τακτικά δικαστήρια - Ρουμανία

    Στην παρούσα σελίδα παρέχονται πληροφορίες σχετικά με τα τακτικά δικαστήρια της Ρουμανίας.

    Εισαγωγή στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης της Ρουμανίας

    Το δικαστικό σύστημα της Ρουμανίας διαρθρώνεται ως εξής:

    Δικαστήρια και εισαγγελίες

    1ο Επίπεδο

    1. Ειρηνοδικεία (176)
    2. Εισαγγελίες

    2ο Επίπεδο

    1. Πρωτοδικεία (42)
    2. Ειδικά δικαστήρια (3)
    3. Δικαστήριο ανηλίκων και οικογενειακών υποθέσεων (1)
    4. Εισαγγελίες

    Επίπεδο 3

    1. Εφετεία (15)
    2. Εισαγγελίες

    Επίπεδο 4

    1. Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο
    2. Εισαγγελία
    • Το δικαστικό σύστημα της Ρουμανίας περιλαμβάνει το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο (Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie) και τα λοιπά δικαστήρια.

    Δικαστήρια

    Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο

    Ως το Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροανώτατο δικαστήριο στη Ρουμανία, είναι το μοναδικό δικαστικό όργανο με εξουσία διασφάλισης της συνεκτικής ερμηνείας και εφαρμογής του νόμου από τα λοιπά δικαστήρια. Η αναίρεση υπέρ του νόμου αποτελεί την κύρια διαδικασία για την επίτευξη αυτού του σκοπού.

    Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο διαρθρώνεται σε τέσσερα τμήματα, καθένα εκ των οποίων έχει τη δική του αρμοδιότητα:

    • τμήμα αστικού δικαίου I
    • τμήμα αστικού δικαίου ΙΙ
    • τμήμα ποινικού δικαίου
    • τμήμα διοικητικών υποθέσεων και φορολογικών διαφορών.

    Τα τέσσερα τμήματα πενταμελούς σύνθεσης, οι κοινές συνεδριάσεις των τμημάτων, το τμήμα αναιρέσεων υπέρ του νόμου και το τμήμα για τη διασαφήνιση ορισμένων νομικών θεμάτων αποτελούν πρόσθετες δομές του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με ξεχωριστές αρμοδιότητες έκαστη.

    Το τμήμα αστικού δικαίου Ι, το τμήμα αστικού δικαίου ΙΙ και το τμήμα διοικητικών υποθέσεων και φορολογικών διαφορών, ως τμήματα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, εκδικάζουν αιτήσεις αναίρεσης κατά αποφάσεων εφετείων και κατά άλλων δικαστικών αποφάσεων, στις περιπτώσεις που προβλέπονται από τον νόμο, καθώς και αιτήσεις αναίρεσης κατά μη τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων ή δικαστικών πράξεων οποιασδήποτε φύσης οι οποίες δεν μπορούν να προσβληθούν με οποιονδήποτε άλλον τρόπο και στην περίπτωση των οποίων έχει διακοπεί η ένδικη διαδικασία ενώπιον εφετείου.

    Το ποινικό τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου εκδικάζει τις ακόλουθες υποθέσεις:

    1. ως πρωτοβάθμιο δικαστήριο, τις υποθέσεις και τις προσφυγές που υπάγονται δυνάμει του νόμου στην αρμοδιότητα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου ως δικαστηρίου πρώτου βαθμού.

    Το ποινικό τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, ως πρωτοβάθμιο δικαστήριο, εκδικάζει τις υποθέσεις που αφορούν αδικήματα προδοσίας, αδικήματα που διέπραξαν γερουσιαστές και βουλευτές του Ρουμανικού και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μέλη της κυβέρνησης, δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου, μέλη του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, δικαστές του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου ή εισαγγελείς της Εισαγγελίας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου

    1. τις αιτήσεις αναίρεσης κατά των ποινικών αποφάσεων που εκδίδονται πρωτοδίκως από τα εφετεία και το στρατιωτικό εφετείο
    2. τις αιτήσεις αναίρεσης κατά των ποινικών αποφάσεων που εκδίδονται πρωτοδίκως από τα εφετεία, το στρατιωτικό εφετείο, καθώς και το ποινικό τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου
    3. τις αιτήσεις αναίρεσης κατά των μη τελεσίδικων αποφάσεων ή δικαστικών πράξεων οποιασδήποτε φύσεως που δεν μπορούν να προσβληθούν με οποιοδήποτε άλλο μέσο και στην περίπτωση των οποίων έχει διακοπεί η ένδικη διαδικασία ενώπιον του εφετείου
    4. τις εφέσεις κατά οριστικών ποινικών αποφάσεων, όπως ορίζεται στον νόμο
    5. τις αιτήσεις έκδοσης προδικαστικής απόφασης για τη διευκρίνιση ορισμένων νομικών ζητημάτων
    6. τις συγκρούσεις αρμοδιότητας, στις περιπτώσεις στις οποίες αποτελεί το κοινό ανώτερο δικαστήριο μεταξύ των δικαστηρίων με συγκρουόμενη αρμοδιότητα
    7. τις αιτήσεις παραπομπής από το αρμόδιο εφετείο σε άλλο εφετείο
    8. τις άλλες υποθέσεις που προβλέπονται από τον νόμο.

    Τα πενταμελή τμήματα

    Το άρθρο 24 του νόμου αριθ. 304/2004, όπως αναδιατυπώθηκε, τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε, προβλέπει ότι τα πενταμελή τμήματα εκδικάζουν τις εφέσεις κατά των αποφάσεων που εκδίδονται σε πρώτο βαθμό το ποινικό τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, τις αναιρέσεις κατά των αποφάσεων που εκδίδονται κατ’ έφεση από τα πενταμελή τμήματα μετά την αρχική τους αποδοχή, τις προσφυγές κατά των μη οριστικών αποφάσεων που εκδίδονται σε πρώτο βαθμό από το ποινικό τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, τις πειθαρχικές υποθέσεις που ορίζονται στον νόμο και τις λοιπές υποθέσεις που παραπέμπονται σε αυτά και εμπίπτουν βάσει του νόμου στην αρμοδιότητά τους, καθώς και τις προσφυγές κατά των αποφάσεων που απορρίπτουν την παραπομπή στο Συνταγματικό Δικαστήριο, που εκδίδονται από άλλο πενταμελές τμήμα. Βάσει του άρθρου 51 παράγραφος 3 του νόμου αριθ. 317/2004, όπως αναδιατυπώθηκε, τα πενταμελή τμήματα εκδικάζουν τις προσφυγές κατά των αποφάσεων που εκδίδει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο σε πειθαρχικές υποθέσεις.

    Τα τμήματα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου συνέρχονται σε κοινές συνεδριάσεις για:

    1. την εξέταση παραπομπών σε σχέση με αλλαγές της νομολογίας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου,
    2. την παραπομπή νομοσχεδίων στο Συνταγματικό Δικαστήριο ώστε να διαπιστωθεί η συνταγματικότητά τους πριν από τη δημοσίευσή τους.

    Εφετείο

    Επικεφαλής Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροτων εφετείων στη Ρουμανία είναι ο πρόεδρος, ο οποίος επικουρείται από έναν ή δύο αντιπροέδρους.

    Το εφετείο διαθέτει ειδικά τμήματα ή συνθέσεις για την εκδίκαση των:

    • αστικών υποθέσεων,
    • ποινικών υποθέσεων,
    • υποθέσεων ανηλίκων και οικογενειακών υποθέσεων,
    • διοικητικών και φορολογικών υποθέσεων
    • εργατικών υποθέσεων και υποθέσεων κοινωνικής ασφάλισης, υποθέσεων εταιρικού δικαίου, εμπορικού μητρώου, αφερεγγυότητας, αθέμιτου ανταγωνισμού και άλλων υποθέσεων, και
    • υποθέσεων θαλάσσιων και εσωτερικών πλωτών μεταφορών.

    Τα 15 εφετεία διαθέτουν νομική προσωπικότητα, ενώ στη δικαιοδοσία κάθε εφετείου υπάγονται περισσότερα (τρία περίπου) πρωτοδικεία.

    Στις αστικές υποθέσεις, τα εφετεία εκδικάζουν τις ακόλουθες υποθέσεις:

    Ως δικαστήρια πρώτου βαθμού, εκδικάζουν υποθέσεις διοικητικών και φορολογικών διαφορών, σύμφωνα με τις ειδικές νομικές διατάξεις.

    Ως εφετεία, εκδικάζουν τις εφέσεις κατά των πρωτοβάθμιων δικαστικών αποφάσεων των πρωτοδικείων.

    Ως αναιρετικά δικαστήρια, εκδικάζουν τις αιτήσεις αναίρεσης κατά των αποφάσεων που εκδίδονται κατ΄ έφεση από τα πρωτοδικεία και κατά των αποφάσεων που εκδίδονται σε πρώτο βαθμό από τα πρωτοδικεία και οι οποίες βάσει του νόμου δεν υπόκεινται σε έφεση, ενώ δικάζουν επίσης και τις άλλες υποθέσεις που ορίζονται ρητά στον νόμο.

    Στις ποινικές υποθέσεις, τα εφετεία εκδικάζουν τις ακόλουθες υποθέσεις:

    Ως δικαστήρια πρώτου βαθμού:

    • τα αδικήματα που προβλέπονται στα άρθρα 394-397, 399-412 και 438-445 του ποινικού κώδικα
    • τα αδικήματα κατά της εθνικής ασφάλειας της Ρουμανίας, που προβλέπονται βάσει ειδικών νόμων
    • τα αδικήματα που διαπράττονται από δικαστές ειρηνοδικείου ή πρωτοδικείου, ή από εισαγγελείς των εισαγγελιών των εν λόγω δικαστηρίων
    • τα αδικήματα που διαπράττονται από δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές ή ελεγκτές του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ή από εξωτερικούς δημόσιους ελεγκτές
    • τα αδικήματα που διαπράττονται από ηγέτες νομίμως αναγνωρισμένων θρησκευτικών οργανώσεων ή άλλες υψηλόβαθμες θρησκευτικές προσωπικότητες, που έχουν τουλάχιστον τον βαθμό του επισκόπου ή ισοδύναμο
    • τα αδικήματα που διαπράττονται από παρέδρους του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, δικαστές του εφετείου ή του στρατιωτικού εφετείου, ή εισαγγελείς των εισαγγελιών των δικαστηρίων
    • τα αδικήματα που διαπράττονται από μέλη του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τον πρόεδρο του Νομοθετικού Συμβουλίου τον διαμεσολαβητή, αναπληρωτή διαμεσολαβητή ή αρχηγό της αστυνομίας
    • τις αιτήσεις παραπομπής σε άλλη δικαιοδοσία, όπως ορίζονται στον νόμο.

    Ως εφετεία, εκδικάζουν τις εφέσεις που ασκούνται κατά πρωτοβάθμιων ποινικών αποφάσεων των ειρηνοδικείων και των πρωτοδικείων.

    Τα εφετεία επιλύουν επίσης τις συγκρούσεις αρμοδιότητας μεταξύ πρωτοδικείων ή μεταξύ ειρηνοδικείων και πρωτοδικείων στην περιφέρειά τους, ή μεταξύ ειρηνοδικείων που ανήκουν στην περιφέρεια διαφορετικών πρωτοδικείων, αλλά βρίσκονται στην περιφέρεια του εφετείου.

    Τα εφετεία αποφασίζουν επίσης σχετικά με τα αιτήματα έκδοσης ή μεταφοράς καταδίκων στο εξωτερικό.

    Πρωτοδικεία

    Τα Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυρο42 εθνικά πρωτοδικεία έχουν νομική προσωπικότητα και είναι οργανωμένα σε επίπεδο επαρχίας. Στη δικαιοδοσία κάθε πρωτοδικείου υπάγονται όλα τα ειρηνοδικεία της επαρχίας στην οποία βρίσκεται το πρωτοδικείο.

    Τα πρωτοδικεία διαθέτουν ειδικά τμήματα ή συνθέσεις για την εκδίκαση των:

    • αστικών υποθέσεων,
    • ποινικών υποθέσεων,
    • υποθέσεων ανηλίκων ή οικογενειακών υποθέσεων,
    • διοικητικών και φορολογικών υποθέσεων,
    • εργατικών υποθέσεων και υποθέσεων κοινωνικής ασφάλισης, υποθέσεων εταιρικού δικαίου, εμπορικού μητρώου, αφερεγγυότητας, αθέμιτου ανταγωνισμού και άλλων υποθέσεων, και
    • υποθέσεων θαλάσσιων και εσωτερικών πλωτών μεταφορών.

    Στις αστικές υποθέσεις, τα πρωτοδικεία εκδικάζουν τις ακόλουθες υποθέσεις:

    Ως δικαστήρια πρώτου βαθμού, εκδικάζουν όλες τις υποθέσεις που δεν υπάγονται από τον νόμο στην αρμοδιότητα άλλων δικαστηρίων.

    Ως εφετεία, εκδικάζουν τις εφέσεις που ασκούνται κατά των πρωτοβάθμιων αποφάσεων των ειρηνοδικείων.

    Ως αναιρετικά δικαστήρια, εκδικάζουν τις αιτήσεις αναίρεσης κατά των αποφάσεων που εκδίδονται από τα ειρηνοδικεία και οι οποίες βάσει του νόμου δεν υπόκειται σε έφεση, ενώ δικάζουν επίσης και τις άλλες υποθέσεις που ορίζονται ρητά στον νόμο.

    Στις ποινικές υποθέσεις, τα πρωτοδικεία εκδικάζουν τις ακόλουθες υποθέσεις:

    Ως δικαστήρια πρώτου βαθμού:

    • τα αδικήματα κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας και της υγείας, τα αδικήματα κατά της προσωπικής ελευθερίας, τα σοβαρά αδικήματα φθοράς της ιδιοκτησίας, τα αδικήματα που προκάλεσαν εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες, τα αδικήματα λαθραίας διακίνησης μεταναστών, τα αδικήματα βασανισμού, τα αδικήματα διαφθοράς και τα αδικήματα στην υπηρεσία, τα αδικήματα αποκάλυψης υπηρεσιακού ή κρατικού απορρήτου, αθέμιτης λήψης κεφαλαίων, υπεξαίρεσης, μη συμμόρφωσης με το καθεστώς που διέπει τα πυρηνικά ή λοιπά ραδιενεργά υλικά, μη συμμόρφωσης με το καθεστώς που διέπει τα εκρηκτικά υλικά, μετάδοσης του συνδρόμου επίκτητης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας, τα αδικήματα κατά της ασφάλειας και της ακεραιότητας των συστημάτων πληροφοριών και δεδομένων, σύστασης οργανωμένης εγκληματικής οργάνωσης
    • τα αδικήματα που τελούνται με πρόθεση και έχουν ως αποτέλεσμα τον θάνατο προσώπου
    • τα αδικήματα ως προς τα οποία έχει ασκηθεί ποινική δίωξη από τη Διεύθυνση Ερευνών για το Οργανωμένο Έγκλημα και την Τρομοκρατία (Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată) ή την Εθνική Διεύθυνση για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, εκτός εάν διά νόμου υπάγονται στην αρμοδιότητα ανώτερων δικαστηρίων
    • τα αδικήματα που αφορούν νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και φοροδιαφυγή με βάση το άρθρο 9 του νόμου 241/2005 για την πρόληψη και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, όπως έχει τροποποιηθεί
    • τα άλλα αδικήματα που υπάγονται από τον νόμο στην αρμοδιότητα των εν λόγω δικαστηρίων.

    Τα πρωτοδικεία επιλύουν τις συγκρούσεις αρμοδιότητας μεταξύ ειρηνοδικείων που βρίσκονται στη δικαστική τους περιφέρεια, ενώ εκδικάζουν τα ένδικα μέσα κατά αποφάσεων των ειρηνοδικείων στις περιπτώσεις που ορίζονται στον νόμο.

    Ειρηνοδικεία

    Τα ειρηνοδικεία δεν έχουν νομική προσωπικότητα και έχουν συσταθεί σε επίπεδο επαρχιών και στο Βουκουρέστι.

    Στις αστικές υποθέσεις, τα ειρηνοδικεία εκδικάζουν κυρίως τις ακόλουθες υποθέσεις:

    • τις αγωγές που εμπίπτουν, σύμφωνα με τον αστικό κώδικα, στην αρμοδιότητα των δικαστηρίων υποθέσεων επιμέλειας και οικογενειακών υποθέσεων, με εξαίρεση τις υποθέσεις για τις οποίες ο νόμος προβλέπει ρητά διαφορετικά
    • τις αγωγές που αφορούν τα μητρώα προσωπικής κατάστασης, σύμφωνα με τον νόμο
    • τις αγωγές που αφορούν τη διαχείριση πολυώροφων κτιρίων, διαμερισμάτων ή χώρων που αποτελούν αποκλειστική ιδιοκτησία διαφορετικών προσώπων, ή τις έννομες σχέσεις που προκύπτουν από τις ενώσεις ιδιοκτητών ακινήτων με άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ανάλογα με την περίπτωση
    • τις αγωγές έξωσης
    • τις αγωγές που αφορούν κοινά τοιχία ή τάφρους, την απόσταση μεταξύ κτιρίων ή φυτειών, το δικαίωμα διέλευσης και τυχόν άλλα βάρη ή περιορισμούς που επηρεάζουν τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, όπως προβλέπονται από τον νόμο, έχουν συμφωνηθεί από τους διαδίκους ή έχουν επιβληθεί από δικαστήριο
    • τις αγωγές που αφορούν αλλαγές σε όρια ή τη σήμανση ορίων
    • τις αγωγές διατάραξης της νομής
    • τις αγωγές που αφορούν υποχρεώσεις για τη διεξαγωγή ή τη μη διεξαγωγή ενεργειών που δεν μπορούν να αποτιμηθούν σε χρήμα, ανεξάρτητα από το αν βασίζονται σε σύμβαση ή όχι, εκτός από εκείνες που εκ του νόμου υπάγονται στην αρμοδιότητα άλλων δικαστηρίων
    • τις αγωγές δικαστικής κήρυξης του θανάτου προσώπου
    • τις αγωγές δικαστικής διανομής, ανεξάρτητα από τη σχετική αξία
    • τις αγωγές που αφορούν κληρονομικά ζητήματα, ανεξάρτητα από τη σχετική αξία
    • τις αγωγές χρησικτησίας, ανεξάρτητα από τη σχετική αξία
    • τις αγωγές που αφορούν ζητήματα γαιοκτησίας, με εξαίρεση όσες υπάγονται βάσει ειδικού νόμου στην αρμοδιότητα άλλων δικαστηρίων
    • κάθε άλλη χρηματική αγωγή αξίας έως 200.000 ρουμανικών λέι, ανεξάρτητα από το εάν οι διάδικοι είναι επαγγελματίες ή ιδιώτες.

    Τα ειρηνοδικεία εκδικάζουν επίσης τις προσφυγές κατά αποφάσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης με τοπική δικαιοδοσία και αποφάσεων άλλων φορέων με παρόμοιες αρμοδιότητες, στις περιπτώσεις που προβλέπονται στον νόμο, καθώς και κάθε άλλη αίτηση που διά νόμου υπάγεται στην αρμοδιότητά τους.

    Στις ποινικές υποθέσεις, τα ειρηνοδικεία εκδικάζουν κυρίως τις ακόλουθες υποθέσεις:

    Γενικά, όλα τα είδη αδικημάτων, εκτός εκείνων για τα οποία ο νόμος ορίζει ότι εκδικάζονται σε πρώτο βαθμό από τα πρωτοδικεία, τα εφετεία ή το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

    Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δικαστήρια είναι διαθέσιμες Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροστην πύλη των δικαστηρίων του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Ρουμανίας.

    Νομικές βάσεις δεδομένων

    Οι ακόλουθες νομικές βάσεις δεδομένων είναι διαθέσιμες επιγραμμικά:

    Τελευταία επικαιροποίηση: 24/02/2020

    Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

    Εθνικά τακτικά δικαστήρια - Σλοβενία

    Στην παρούσα ενότητα παρέχονται πληροφορίες σχετικά με την οργάνωση των τακτικών δικαστηρίων στη Σλοβενία.

    Τακτικά δικαστήρια

    Σύμφωνα με το άρθρο 98 του νόμου περί δικαστηρίων, τα τακτικά δικαστήρια της Σλοβενίας είναι τα εξής:

    • τα τοπικά δικαστήρια (okrajna sodišča),
    • τα περιφερειακά δικαστήρια (okrožna sodišča),
    • τα ανώτερα δικαστήρια (višja sodišča),
    • το Ανώτατο Δικαστήριο της Δημοκρατίας της Σλοβενίας (Vrhovno sodišče).

    Αρμοδιότητες των τοπικών δικαστηρίων

    Σύμφωνα με το άρθρο 99 του νόμου περί δικαστηρίων, τα τοπικά δικαστήρια της Σλοβενίας είναι αρμόδια για τις ακόλουθες υποθέσεις:

    Ποινικές υποθέσεις

    1. Για την εκδίκαση σε πρώτο βαθμό των αδικημάτων που τιμωρούνται με χρηματική ποινή ή ποινή φυλάκισης διάρκειας έως τριών ετών, με την εξαίρεση των αδικημάτων συκοφαντικής δυσφήμισης διά του Τύπου, του ραδιοφώνου, της τηλεόρασης ή άλλου μέσου μαζικής ενημέρωσης·
    2. για τη διενέργεια της ανάκρισης για τα ανωτέρω αδικήματα·
    3. για την εκτέλεση των άλλων καθηκόντων που καθορίζονται από τον νόμο.

    Αστικές υποθέσεις

    Για την εκδίκαση σε πρώτο βαθμό:

    1. των αστικών υποθέσεων που καθορίζονται στον νόμο περί πολιτικής δικονομίας·
    2. των υποθέσεων κληρονομικής διαδοχής και των άλλων υποθέσεων εκούσιας δικαιοδοσίας, πλην αν ορίζεται διαφορετικά από τον νόμο και πλην των υποθέσεων που σχετίζονται με το κτηματολόγιο·
    3. των υποθέσεων αναγκαστικής εκτέλεσης και εξασφάλισης απαιτήσεων, πλην αν ορίζεται διαφορετικά από τον νόμο.

    Άλλες υποθέσεις

    Για την εκδίκαση ή διεκπεραίωση των άλλων υποθέσεων που καθορίζονται από τον νόμο.

    Νομική συνδρομή

    Για την εξέταση των αιτήσεων νομικής συνδρομής για τις οποίες ο νόμος δεν απονέμει την αρμοδιότητα σε άλλο δικαστήριο και για την εξέταση των αιτήσεων διεθνούς νομικής συνδρομής σε υποθέσεις αδικημάτων ήσσονος σημασίας.

    Αρμοδιότητες των περιφερειακών δικαστηρίων

    Σύμφωνα με το άρθρο 101 του νόμου περί δικαστηρίων, τα περιφερειακά δικαστήρια της Σλοβενίας είναι αρμόδια για τις ακόλουθες υποθέσεις:

    Ποινικές υποθέσεις

    1. Για την εκδίκαση σε πρώτο βαθμό των αδικημάτων που δεν υπάγονται στην αρμοδιότητα των τοπικών δικαστηρίων·
    2. για τη διενέργεια της ανάκρισης ή ανακριτικών πράξεων για τα ανωτέρω αδικήματα·
    3. για τη διεξαγωγή της προκαταρκτικής διαδικασίας και την εκδίκαση σε πρώτο βαθμό των αδικημάτων που διαπράττονται από ανηλίκους·
    4. για την εκδίκαση σε πρώτο βαθμό των υποθέσεων με αντικείμενο την εκτέλεση ποινικής απόφασης αλλοδαπού δικαστηρίου·
    5. για την εκτέλεση των ποινικών αποφάσεων (που εκδίδονται κατά τα αναφερόμενα στα σημεία 1, 3 και 4 ανωτέρω), καθώς και των ποινικών αποφάσεων των τοπικών δικαστηρίων·
    6. για την εκδίκαση των υποθέσεων με αντικείμενο άδεια παρέμβασης σε ανθρώπινα δικαιώματα και θεμελιώδεις ελευθερίες·
    7. για την έκδοση αποφάσεων σε συμβούλιο (συμπεριλαμβανομένων των ποινικών υποθέσεων που υπάγονται στην αρμοδιότητα των τοπικών δικαστηρίων)·
    8. για την εκτέλεση των άλλων καθηκόντων που καθορίζονται από τον νόμο·
    9. για την εποπτεία της νομιμότητας και της κανονικότητας της μεταχείρισης των καταδίκων και της παρακολούθησης των κρατουμένων.

    Τα καθήκοντα που αναφέρονται στα σημεία 1, 2, 3, 6, 7 και 8 στις πιο σύνθετες υποθέσεις οργανωμένου και οικονομικού εγκλήματος, τρομοκρατίας, διαφθοράς και άλλων παρόμοιων εγκληματικών δραστηριοτήτων ανατίθενται σε ειδικευμένα τμήματα των (περιφερειακών) δικαστηρίων.

    Αστικές υποθέσεις

    Για την εκδίκαση σε πρώτο βαθμό:

    1. των αστικών υποθέσεων που καθορίζονται στον νόμο περί πολιτικής δικονομίας·
    2. των υποθέσεων με αντικείμενο την αναγνώριση απόφασης αλλοδαπού δικαστηρίου·
    3. των υποθέσεων αναγκαστικού διακανονισμού, πτώχευσης και εκκαθάρισης που υπάγονται στην αρμοδιότητά τους και των συναφών διαφορών·
    4. των υποθέσεων με αντικείμενο διαφορές σχετικές με δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας·
    5. των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων που ασκούνται πριν από την κίνηση κύριας δίκης, στο πλαίσιο των οποίων το δικαστήριο καλείται να αποφανθεί βάσει των κανόνων που διέπουν τις οικονομικές διαφορές, ή επί διαφορών που έχουν υπαχθεί σε διαιτησία, και των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων σε υποθέσεις διανοητικής ιδιοκτησίας·
    6. των υποθέσεων εκούσιας δικαιοδοσίας που καθορίζονται από τον νόμο.

    Άλλες υποθέσεις

    • Για την τήρηση του εμπορικού μητρώου·
    • για την εκδίκαση ή διεκπεραίωση των άλλων υποθέσεων που καθορίζονται από τον νόμο·
    • για την εξέταση αιτήσεων νομικής συνδρομής σε αστικές, ποινικές και άλλες υποθέσεις·
    • για την εξέταση αιτήσεων διεθνούς νομικής συνδρομής.

    Αρμοδιότητες των ανώτερων δικαστηρίων

    Σύμφωνα με το άρθρο 104 του νόμου περί δικαστηρίων, τα ανώτερα δικαστήρια της Σλοβενίας είναι αρμόδια για τις ακόλουθες υποθέσεις:

    1. Για την εκδίκαση των εφέσεων κατά αποφάσεων των τοπικών και των περιφερειακών δικαστηρίων της περιφέρειάς τους·
    2. για την επίλυση των συγκρούσεων αρμοδιότητας μεταξύ τοπικών ή περιφερειακών δικαστηρίων της περιφέρειάς τους και για την παραπομπή υποθέσεων σε άλλο τοπικό ή περιφερειακό δικαστήριο της περιφέρειάς τους·
    3. για την εκτέλεση των άλλων καθηκόντων που καθορίζονται από τον νόμο·

    Νομικές βάσεις δεδομένων

    Ονομασία και URL της βάσης δεδομένων

    Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροSodstvo Republike Slovenije (Δικαστήρια της Δημοκρατίας της Σλοβενίας)

    Η πρόσβαση στη βάση δεδομένων παρέχεται δωρεάν;

    Ναι, η πρόσβαση στη βάση δεδομένων παρέχεται δωρεάν.

    Σύντομη περιγραφή του περιεχομένου της

    Μέσω της πύλης Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροSodstvo Republike Slovenije παρέχεται πρόσβαση σε διάφορες βάσεις δεδομένων, που αφορούν π.χ.:

    • το δικαστικό σύστημα της Δημοκρατίας της Σλοβενίας
    • τη διοίκηση των δικαστηρίων
    • δημόσια μητρώα (κτηματολόγιο, δικαστικό μητρώο).

    Σχετικοί σύνδεσμοι:

    Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΚατάλογος δικαστηρίων

    Τελευταία επικαιροποίηση: 16/04/2020

    Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

    Εθνικά τακτικά δικαστήρια - Σλοβακία

    Στην παρούσα ενότητα παρέχονται πληροφορίες σχετικά με την οργάνωση των τακτικών δικαστηρίων στη Σλοβακία.

    Τακτικά δικαστήρια – εισαγωγή

    Η δικαστική εξουσία στη Σλοβακία ασκείται από ανεξάρτητα και αμερόληπτα δικαστήρια. Σε όλα τα επίπεδα, τα ζητήματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των δικαστηρίων διαχωρίζονται από εκείνα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα άλλων εθνικών αρχών.

    Νομικές βάσεις δεδομένων

    Βάση δεδομένων του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΣλοβακίας

    Το έργο του σλοβακικού Υπουργείου Δικαιοσύνης «Ηλεκτρονική συλλογή νομοθετικών πράξεων (Slov-Lex)» βασίζεται σε δύο διασυνδεδεμένα συστήματα πληροφοριών:

    1. το eZbierka (ηλεκτρονική συλλογή) — σύστημα πληροφοριών που παρέχει στους αποδέκτες του νόμου δεσμευτικά ενοποιημένα νομοθετικά κείμενα σε ηλεκτρονική μορφή και άλλα πρότυπα
    2. το eLegislatíva (ηλεκτρονική νομοθεσία) — σύστημα πληροφοριών για τη διαχείριση των διαδικασιών σε όλα τα στάδια της νομοθετικής διαδικασίας, το οποίο διαθέτει προηγμένα εργαλεία επεξεργασίας για τους νομοθέτες

    Οφέλη για τις ομάδες-στόχους:

    Η θεμελιώδης αρχή του δικαίου ότι όλοι οι πολίτες είναι εξοικειωμένοι με το ισχύον δίκαιο και είναι ενήμεροι για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους είναι όλο και πιο δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη λόγω του αυξανόμενου όγκου και της πολυπλοκότητας της νομοθεσίας. Το έργο «Slov-Lex» θα συμβάλει στη βελτίωση της εφαρμογής της εν λόγω αρχής, εξασφαλίζοντας αποτελεσματική πρόσβαση για όλους στην ισχύουσα νομοθεσία:

    • για τους πολίτες – ειδικότερα το τμήμα eZbierka του έργου θα αποφέρει οφέλη με τη μορφή της επίσημης και ουσιαστικής βελτίωσης της δωρεάν πρόσβασης στην ισχύουσα νομοθεσία και της αυξημένης ενημέρωσης σχετικά με τη νέα νομοθεσία
    • για τους επαγγελματίες του νομικού κλάδου – θα έχουν συνεχή πρόσβαση στην ισχύουσα νομοθεσία και θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τη νέα γενική ή ειδική σλοβακική και ενωσιακή νομοθεσία, όσον αφορά τους κανόνες που διέπουν τους τομείς στους οποίους ειδικεύονται
    • για τους επιχειρηματίες – θα έχουν επίσης συνεχή και δωρεάν πρόσβαση στην ισχύουσα νομοθεσία και θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τη νέα γενική ή ειδική σλοβακική και ενωσιακή νομοθεσία, όσον αφορά τους κανόνες που διέπουν τους τομείς στους οποίους ασκούν τη δραστηριότητά τους· ένα καλύτερο ρυθμιστικό περιβάλλον θα δημιουργήσει ευνοϊκότερες συνθήκες για την επιχειρηματικότητα και θα μειώσει τον διοικητικό φόρτο που συνδέεται με την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας
    • για τις τοπικές και τις περιφερειακές αρχές — θα έχουν συνεχή και δωρεάν πρόσβαση στις πηγές της ισχύουσας νομοθεσίας, ενώ ταυτόχρονα θα μειωθεί ο διοικητικός τους φόρτος, καθώς η διοικητικά απαιτητική και δαπανηρή υποχρέωση παροχής πρόσβασης κατά τις εργάσιμες ημέρες στη Συλλογή νομοθετικών πράξεων και αρχειοθέτησης των νομοθετικών πράξεων στη Συλλογή σε έγχαρτο αντίγραφο θα αντικατασταθεί με την υποχρέωση παροχής υποβοηθούμενης πρόσβασης στη Συλλογή κατά τις εργάσιμες ημέρες
    • για τις δημόσιες διοικήσεις — το έργο, αφενός, θα παρέχει συνεχή και δωρεάν πρόσβαση στις πηγές της ισχύουσας νομοθεσίας και, αφετέρου, θα μειώσει τον διοικητικό φόρτο και, ως εκ τούτου, το οικονομικό κόστος της νομοθετικής διαδικασίας, και θα τους παρέχει επίσης τη δυνατότητα να εκτελούν με καλύτερο τρόπο τα νομοθετικά καθήκοντά τους καθώς και τα καθήκοντά τους που σχετίζονται με την εφαρμογή του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης
    • για τις δικαστικές αρχές — θα αποκτήσουν συνεχή και ταχεία πρόσβαση στην ισχύουσα νομοθεσία για οποιαδήποτε ημέρα στην ιστορία και θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε δικαστικές αποφάσεις που άπτονται της ισχύουσας νομοθεσίας σε δεδομένη χρονική στιγμή, με αποτέλεσμα τη δυνατότητα μερικής τουλάχιστον εξάλειψης των συνήθων δραστηριοτήτων και την αύξηση της αποτελεσματικότητας του έργου των δικαστών και των δικαστικών υπαλλήλων
    • για τα νομοθετικά όργανα — θα είναι σε θέση να χρησιμοποιούν ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την κατάρτιση νομοθετικών πράξεων και τη διαχείριση της νομοθετικής διαδικασίας, γεγονός που θα τα απαλλάξει από μέρος του επαχθούς γραφειοκρατικού φόρτου και θα τους επιτρέψει να επικεντρωθούν με καλύτερο τρόπο στο περιεχόμενο των νομοσχεδίων που εκκρεμούν

    Οργάνωση των τακτικών δικαστηρίων

    Σύστημα των δικαστηρίων της Σλοβακίας

    Το σλοβακικό δικαστικό σύστημα περιλαμβάνει:

    • τα τοπικά δικαστήρια (οkresný súd) (54)
    • τα περιφερειακά δικαστήρια (krajský súd) (8)
    • το ειδικό ποινικό δικαστήριο
    • το Ανώτατο Δικαστήριο της Σλοβακικής Δημοκρατίας.

    Δικαιοδοσία των δικαστηρίων

    Τοπικά δικαστήρια

    Τα τοπικά δικαστήρια εκδικάζουν αστικές και ποινικές υποθέσεις ως πρωτοβάθμια δικαστήρια, εκτός αν οι δικονομικοί κανόνες προβλέπουν διαφορετικά.

    Επιλαμβάνονται επίσης υποθέσεων που αφορούν εκλογικά ζητήματα, όταν αυτό προβλέπεται από την οικεία νομοθεσία.

    Περιφερειακά δικαστήρια

    Τα περιφερειακά δικαστήρια εκδικάζουν ως δευτεροβάθμια δικαστήρια αστικές και ποινικές υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί πρωτόδικη απόφαση από τα τοπικά δικαστήρια.

    Οι δικονομικοί κανόνες καθορίζουν τις αστικές και τις ποινικές υποθέσεις στις οποίες τα περιφερειακά δικαστήρια εκδικάζουν υποθέσεις ως πρωτοβάθμια δικαστήρια.

    Τα περιφερειακά δικαστήρια εκδικάζουν διοικητικές υποθέσεις ως πρωτοβάθμια δικαστήρια, εκτός εάν άλλως ορίζεται σε ειδική νομοθεσία.

    Επιλαμβάνονται επίσης άλλων υποθέσεων όπως προβλέπεται από ειδική νομοθεσία (νόμος αριθ. 166/2003 για την προστασία της ιδιωτικότητας από μη εξουσιοδοτημένη χρήση τεχνολογίας των πληροφοριών και για την τροποποίηση ορισμένων άλλων πράξεων).

    Ειδικό ποινικό δικαστήριο

    Το ειδικό ποινικό δικαστήριο εκδικάζει ποινικές και άλλες υποθέσεις, όπως προβλέπεται από τους δικονομικούς κανόνες.

    Ανώτατο Δικαστήριο

    Το Ανώτατο Δικαστήριο είναι αρμόδιο για τα ακόλουθα:

    • τακτικά ένδικα μέσα κατά αποφάσεων περιφερειακών δικαστηρίων και του ειδικού ποινικού δικαστηρίου, όταν κάτι τέτοιο προβλέπεται από τους δικονομικούς κανόνες
    • έκτακτα ένδικα μέσα κατά αποφάσεων τοπικών δικαστηρίων, περιφερειακών δικαστηρίων, του ειδικού ποινικού δικαστηρίου και του Ανώτατου Δικαστηρίου, όταν κάτι τέτοιο προβλέπεται από τους δικονομικούς κανόνες
    • συγκρούσεις αρμοδιότητας μεταξύ δικαστηρίων και φορέων της κεντρικής διοίκησης
    • παραπομπή υπόθεσης σε δικαστήριο διαφορετικό από το αρμόδιο δικαστήριο, όταν κάτι τέτοιο προβλέπεται από τους δικονομικούς κανόνες
    • άλλες υποθέσεις, όταν κάτι τέτοιο προβλέπεται από νόμο ή διεθνή συνθήκη.

    Το Ανώτατο Δικαστήριο ελέγχει τις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

    Το Ανώτατο Δικαστήριο επιβλέπει την ομοιόμορφη ερμηνεία και τη συνεπή εφαρμογή των νόμων και άλλων πράξεων γενικής εφαρμογής:

    • μέσω των αποφάσεών του
    • εκδίδοντας γνωμοδοτήσεις που αποσκοπούν στην ενοποίηση της ερμηνείας των νόμων και άλλων πράξεων γενικής εφαρμογής
    • δημοσιεύοντας τις αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις μεγάλης σημασίας στην επιθεώρηση γνωμοδοτήσεων του Ανώτατου Δικαστηρίου και αποφάσεων των δικαστηρίων της Σλοβακικής Δημοκρατίας.

    Σχετικοί σύνδεσμοι

    Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΥπουργείο Δικαιοσύνης

    Τελευταία επικαιροποίηση: 27/02/2023

    Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

    Εθνικά τακτικά δικαστήρια - Φινλανδία

    Στην ενότητα αυτή θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με την οργάνωση των γενικών και των διοικητικών δικαστηρίων στη Φινλανδία.

    Γενικά και διοικητικά δικαστήρια – εισαγωγή

    Τα φινλανδικά δικαστήρια χωρίζονται σε γενικά δικαστήρια, τα οποία δικάζουν ποινικές και αστικές υποθέσεις, διοικητικά δικαστήρια, τα οποία είναι αρμόδια για την εποπτεία της διοικητικής δράσης, και ορισμένα ειδικά δικαστήρια.

    Ο όρος «γενικά δικαστήρια» αναφέρεται σε δικαστήρια των οποίων η αρμοδιότητα είναι γενική. Με άλλα λόγια, αναλαμβάνουν την επίλυση των νομικών διαφορών για τις οποίες δεν είναι αρμόδιο κάποιο άλλο δικαστήριο. Γενικά δικαστήρια είναι τα εξής:

    • τα τοπικά δικαστήρια (käräjäoikeus/tingsrätt), τα οποία είναι 20,
    • τα εφετεία (hovioikeus/hovrätt), τα οποία είναι 5, και
    • Ανώτατο Δικαστήριο (korkein oikeus/högsta domstolen).

    Διοικητικά δικαστήρια γενικής αρμοδιότητας είναι τα διοικητικά δικαστήρια (hallinto-oikeus/förvaltningsdomstol).

    Γενικά διοικητικά δικαστήρια είναι το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο (korkein hallinto-oikeus/högsta förvaltningsdomstolen) και τα περιφερειακά διοικητικά δικαστήρια. Στη Φινλανδία υπάρχουν έξι περιφερειακά διοικητικά δικαστήρια: τα διοικητικά δικαστήρια του Ελσίνκι, της Hämeenlinna, της Ανατολικής Φινλανδίας, της Βόρειας Φινλανδίας, του Τούρκου και της Vaasa. Επιπλέον, οι Νήσοι Åland έχουν χωριστό διοικητικό δικαστήριο, το οποίο ονομάζεται Διοικητικό Δικαστήριο Åland.

    Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο είναι το διοικητικό δικαστήριο τελευταίου βαθμού.

    Τοπικά δικαστήρια

    Τα Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροτοπικά δικαστήρια λειτουργούν ως πρωτοδικεία. Δικάζουν ποινικές και αστικές υποθέσεις, καθώς ορισμένες υποθέσεις εκούσιας δικαιοδοσίας, όπως τα διαζύγια. Σήμερα υπάρχουν 20 τοπικά δικαστήρια στη Φινλανδία. Το μέγεθός τους ποικίλλει σημαντικά τόσο από άποψη προσωπικού όσο και από άποψη φόρτου υποθέσεων. Σε ετήσια βάση, τα τοπικά δικαστήρια χειρίζονται περίπου 550.000 υποθέσεις (80.000 ποινικές υποθέσεις, 420.000 αστικές υποθέσεις και 50.000 υποθέσεις εκούσιας δικαιοδοσίας). Τα τοπικά δικαστήρια απασχολούν συνολικά περίπου 1.900 εργαζόμενους.

    Οι διατάξεις που διέπουν τις δραστηριότητες και τη διοίκηση των τοπικών δικαστηρίων περιλαμβάνονται στον νόμο περί τοπικών δικαστηρίων (tuomioistuinlaki/domstolslag — νόμος αριθ. 673/2016) και στους εσωτερικούς κανονισμούς των τοπικών δικαστηρίων. Σύμφωνα με τον εν λόγω νόμο, ο ανώτερος δικαστής τοπικού δικαστηρίου είναι επίσης ο διοικητικός διευθυντής του δικαστηρίου.

    Στη σύνθεση τοπικού δικαστηρίου μπορεί επίσης να συμμετέχουν λαϊκοί δικαστές, οι οποίοι συμμετέχουν στην εκδίκαση των σοβαρότερων ποινικών υποθέσεων και υποθέσεων που αφορούν δικαιώματα επί ακινήτων. Οι λαϊκοί δικαστές διορίζονται από τα δημοτικά συμβούλια. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης επιβεβαιώνει τον αριθμό των λαϊκών δικαστών που πρέπει να επιλέξει κάθε δήμος. Η αμοιβή των λαϊκών δικαστών καταβάλλεται από κρατικούς πόρους.

    Διαδικασία στα τοπικά δικαστήρια

    Οι αστικές υποθέσεις στα τοπικά δικαστήρια διαιρούνται σε δύο στάδια: την προκαταρκτική διαδικασία και την κύρια συζήτηση. Η προκαταρκτική διαδικασία αρχίζει με την υποβολή έγγραφων προτάσεων των διαδίκων. Οι υποθέσεις που αφορούν μη αμφισβητούμενες αξιώσεις συχνά διευθετούνται ήδη κατά το στάδιο αυτό. Η διαδικασία συνεχίζεται με προκαταρκτική συζήτηση ενώπιον δικαστή.

    Αν δεν επιτευχθεί επίλυση της διαφοράς στο στάδιο αυτό, η υπόθεση παραπέμπεται σε χωριστή κύρια συζήτηση. Στην κύρια συζήτηση το δικαστήριο απαρτίζεται από έναν ή τρεις δικαστές. Αν είναι εφικτό, η κύρια συζήτηση πραγματοποιείται αμέσως μετά την προκαταρκτική συζήτηση.

    Στις ποινικές υποθέσεις, η σύνθεση του δικαστηρίου εξαρτάται από το αδίκημα. Αν το αδίκημα είναι ήσσονος σημασίας, η υπόθεση μπορεί να εκδικαστεί από μονομελή σύνθεση, ενώ τα σοβαρότερα αδικήματα εκδικάζονται κατά κανόνα από σύνθεση που απαρτίζεται από έναν τακτικό δικαστή και δύο λαϊκούς δικαστές ή από τρεις τακτικούς δικαστές.

    Η ποινική διαδικασία ακολουθεί τις ίδιες αρχές με τη διαδικασία των αστικών υποθέσεων. Η ποινική διαδικασία μπορεί επίσης να περιλαμβάνει προκαταρκτική συζήτηση. Το δικαστήριο μπορεί να ζητήσει από τον κατηγορούμενο να εκθέσει τις θέσεις του σχετικά με την υπόθεση πριν από την κύρια συζήτηση. Η διαδικασία είναι προφορική και η απόφαση βασίζεται στα πραγματικά περιστατικά και τα αποδεικτικά στοιχεία που υποβλήθηκαν από τα μέρη στο δικαστήριο. Όλα τα αποδεικτικά στοιχεία λαμβάνονται κατά την κύρια συζήτηση. Στις ποινικές υποθέσεις η κύρια συζήτηση επίσης πραγματοποιείται, αν είναι εφικτό, αμέσως μετά την προπαρασκευαστική συζήτηση. Η σύνθεση του δικαστηρίου δεν είναι δυνατόν να μεταβληθεί κατά τη διάρκεια της κύριας συζήτησης. Ορισμένες ποινικές υποθέσεις είναι δυνατόν, υπό τις προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος, να εκδικαστούν με γραπτή διαδικασία, χωρίς να πραγματοποιηθεί κύρια συζήτηση.

    Εάν το δικαστήριο δεν καταλήξει σε συναίνεση σχετικά με την απόφαση, λαμβάνει χώρα ψηφοφορία. Κάθε μέλος της σύνθεσης του δικαστηρίου διαθέτει μία ψήφο. Σε περίπτωση ισοψηφίας σε αστική υπόθεση, η τελική απόφαση ανήκει στον τακτικό δικαστή, ενώ στις ποινικές υποθέσεις υπερισχύει η πιο επιεικής πρόταση.

    Η απόφαση αποτελείται από διατακτικό και σκεπτικό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η απόφαση ανακοινώνεται στο τέλος της κύριας συζήτησης. Ωστόσο, στις υποθέσεις μεγάλης διάρκειας ή αυξημένης περιπλοκότητας η απόφαση μπορεί να εκδοθεί έως και δύο εβδομάδες μετά την κύρια συζήτηση. Στην περίπτωση αυτή, οι διάδικοι μπορούν να παραλάβουν εγγράφως την απόφαση από τη γραμματεία του δικαστηρίου.

    Εφετεία

    Στη Φινλανδία υπάρχουν πέντε Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροεφετεία: στο Ελσίνκι, στην Ανατολική Φινλανδία (στο Kuopio), στο Ροβανιέμι, στη Vaasa και στο Τούρκου.

    Ως δευτεροβάθμια δικαστήρια, τα εφετεία εξετάζουν εφέσεις και προσφυγές κατά αποφάσεων των τοπικών δικαστηρίων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα εφετεία δικάζουν υποθέσεις σε πρώτο βαθμό. Για παράδειγμα, δικάζουν σε πρώτο βαθμό τις υποθέσεις που αφορούν αδικήματα στην υπηρεσία δικαστών ή ανώτερων δημόσιων υπαλλήλων διοικητικών δικαστηρίων τα οποία υπάγονται στην κατά τόπο αρμοδιότητά τους.

    Κάθε εφετείο είναι επίσης αρμόδιο για την εποπτεία της λειτουργίας των τοπικών δικαστηρίων της περιφέρειάς του, καθώς και για ορισμένα θέματα διοίκησης των δικαστηρίων, όπως η υποβολή γνώμης στο Συμβούλιο Δικαστικών Διορισμών σχετικά με τους υποψηφίους για τη θέση δικαστή σε τοπικό δικαστήριο ή εφετείο. Η εν λόγω γνώμη εκδίδεται από σύνθεση του εφετείου που καθορίζεται στον νόμο. Ο πρόεδρος του εφετείου είναι υπεύθυνος για την καλή λειτουργία και την αποδοτικότητα του δικαστηρίου.

    Το εφετείο υποδιαιρείται σε τμήματα. Κάθε τμήμα αποτελείται από έναν προϊστάμενο του τμήματος και από άλλους δικαστές. Οι υποθέσεις εκδικάζονται κατά κανόνα από σύνθεση τριών δικαστών.

    Διαδικασία στα εφετεία

    Σε ορισμένες ποινικές και αστικές υποθέσεις, ο εφεσιβάλλων πρέπει να ζητήσει από το εφετείο άδεια για την άσκηση της έφεσης. Η άδεια για την άσκηση έφεσης διέπεται από όρους από καθορίζονται στον νόμο. Η εκδίκαση της υπόθεσης πραγματοποιείται είτε με έγγραφη διαδικασία είτε στο πλαίσιο προφορικής κύριας συζήτησης.

    Ανώτατο Δικαστήριο

    Το Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΑνώτατο Δικαστήριο αποτελεί το δικαστήριο τελευταίου βαθμού δικαιοδοσίας στη Φινλανδία. Διαιρείται σε τμήματα, τα οποία συνεδριάζουν με νόμιμη απαρτία αν είναι παρόντα πέντε μέλη τους.

    Για την παραπομπή υπόθεσης στο Ανώτατο Δικαστήριο, ο ενδιαφερόμενος διάδικος πρέπει να ζητήσει άδεια άσκησης προσφυγής κατά δικαστικής απόφασης. Το Ανώτατο Δικαστήριο εξετάζει την αίτηση και αποφασίζει αν μπορεί να χορηγηθεί άδεια για την άσκηση προσφυγής στη συγκεκριμένη υπόθεση. Η απόφαση λαμβάνεται από σύνθεση δύο ή τριών δικαστών. Άδεια άσκησης προσφυγής μπορεί να χορηγηθεί μόνο υπό τους όρους που προβλέπονται από τον νόμο.

    Από το 1980 και μετά, οι αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου δημιουργούν νομικό προηγούμενο. Πρακτικά, οι αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου δημιουργούν κανόνες δικαίου τους οποίους τα άλλα δικαστήρια πρέπει να ακολουθούν σε παρόμοιες υποθέσεις. Δεν απαιτείται άδεια άσκησης προσφυγής στις υποθέσεις οι οποίες εκδικάστηκαν σε πρώτο βαθμό από εφετείο.

    Οι εργασίες του Ανωτάτου Δικαστηρίου εποπτεύονται από τον πρόεδρό του. Τα λοιπά μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου καλούνται ανώτατοι δικαστές (oikeusneuvos/justitieråd). Ως εισηγητές σε υπόθεση μπορούν να ενεργήσουν ο γενικός γραμματέας, εισηγητής-σύμβουλος, ανώτερος δικαστικός γραμματέας ή δικαστικός γραμματέας.

    Πέραν των αμιγώς δικαστικών καθηκόντων του, το Ανώτατο Δικαστήριο είναι αρμόδιο για τον διορισμό δικαστών σε θέσεις ορισμένου χρόνου διάρκειας άνω του ενός έτους. Επιπλέον, το Ανώτατο Δικαστήριο γνωμοδοτεί επί των νομοσχεδίων και των προεδρικών διαταγμάτων απονομής χάρης που υποβάλλονται στον πρόεδρο της Δημοκρατίας προς υπογραφή.

    Η διαδικασία στο Ανώτατο Δικαστήριο είναι συνήθως έγγραφη, αλλά, αν είναι αναγκαίο, μπορεί να διεξαχθεί και προφορική συζήτηση.

    Γενικά διοικητικά δικαστήρια

    Διοικητικά δικαστήρια

    Το Σύνταγμα της Φινλανδίας ορίζει ότι ο νόμος πρέπει να τηρείται αυστηρά σε κάθε δημόσια δραστηριότητα. Πρόσωπο ή οντότητα που θεωρεί ότι θίγεται από παράνομη απόφαση δημόσιας αρχής μπορεί, καταρχήν, να προσβάλει την εν λόγω απόφαση με προσφυγή.

    Οι αρχές υποχρεούνται να συμπεριλαμβάνουν στις αποφάσεις τους πληροφορίες σχετικά με τις δυνατότητες και τη διαδικασία προσβολής της εκάστοτε απόφασης. Σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να ζητηθεί πρώτα θεραπεία από τη διοικητική αρχή που εξέδωσε την απόφαση και, στη συνέχεια, αν ο ενδιαφερόμενος δεν ικανοποιηθεί, να ασκηθεί προσφυγή στο Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροδιοικητικό δικαστήριο. Οι δικαστικές περιφέρειες των διοικητικών δικαστηρίων βασίζονται στις διοικητικές περιφέρειες της Φινλανδίας, κατά τρόπο ώστε μία δικαστική περιφέρεια να καλύπτει μία ή περισσότερες διοικητικές περιφέρειες.

    Κατόπιν προσφυγής, το διοικητικό δικαστήριο ελέγχει τη νομιμότητα της απόφασης της διοικητικής αρχής. Αν ο προσφεύγων δεν ικανοποιηθεί με την απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου, στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να προσβάλει την εν λόγω απόφαση ενώπιον του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου ή, τουλάχιστον, να υποβάλει στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο αίτηση για να του επιτραπεί η άσκηση προσφυγής ενώπιόν του.

    Η λειτουργία των διοικητικών δικαστηρίων διέπεται από τον νόμο περί διοικητικών δικαστηρίων (hallinto-oikeuslaki/lag om förvaltningsdomstolarna — νόμος αριθ. 430/1999), το κυβερνητικό διάταγμα σχετικά με τις δικαστικές περιφέρειες των διοικητικών δικαστηρίων (valtioneuvoston asetus hallinto-oikeuksien tuomiopiireistä/statsrådets förordning om förvaltningsdomstolarnas domkretsar — κυβερνητικό διάταγμα αριθ. 865/2016) και τους επιμέρους εσωτερικούς κανονισμούς. Οι δικονομικές διατάξεις που ρυθμίζουν τη διαδικασία ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων καθορίζονται στον νόμο περί διοικητικής δικονομίας (hallintolainkäyttölaki/förvaltningsprocesslag — νόμος αριθ. 586/1996).

    Τα διοικητικά δικαστήρια δικάζουν περίπου 20.000 υποθέσεις ετησίως. Οι περισσότερες από τις υποθέσεις αυτές αφορούν προσφυγές, αλλά τα διοικητικά δικαστήρια επιλύουν επίσης διοικητικές διαφορές και κρίνουν διοικητικές αποφάσεις που υπόκεινται στην έγκριση των διοικητικών δικαστηρίων. Βάσει της ταξινόμησης των εγγράφων στο πρωτόκολλο, υπάρχουν σχεδόν 300 διαφορετικές κατηγορίες υποθέσεων, γεγονός που καταδεικνύει τη μεγάλη ποικιλία υποθέσεων που εξετάζονται από τα διοικητικά δικαστήρια. Τα διοικητικά δικαστήρια είναι γενικά περιφερειακά δικαστήρια και, κατά κανόνα, ασχολούνται με όλα τα ζητήματα διοικητικής δικαιοσύνης. Ωστόσο, ορισμένες υποθέσεις υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα συγκεκριμένων διοικητικών δικαστηρίων:

    • το διοικητικό δικαστήριο του Ελσίνκι έχει αποκλειστική αρμοδιότητα για τις υποθέσεις φόρου προστιθέμενης αξίας και τελωνειακών δασμών·
    • το διοικητικό δικαστήριο της Vaasa έχει αποκλειστική αρμοδιότητα για τις υποθέσεις των αδειών και των δεσμευτικών αποφάσεων που εκδίδονται βάσει του νόμου για τα ύδατα και του νόμου για την προστασία του περιβάλλοντος·
    • το διοικητικό δικαστήριο της Hämeenlinna είναι αρμόδιο για τις προσφυγές που αφορούν γεωργικές επιδοτήσεις, μέτρα στήριξης της αγροτικής ανάπτυξης και μέτρα διαρθρωτικής στήριξης στη γεωργία·
    • το διοικητικό δικαστήριο της Βόρειας Φινλανδίας είναι αρμόδιο για τις προσφυγές που αφορούν επιδοτήσεις για την εκτροφή ταράνδων και τα φυσικά μέσα διαβίωσης, καθώς και για τις προσφυγές σε ορισμένες υποθέσεις που σχετίζονται με τον νόμο για τους σκολτ (kolttalaki/skoltlag — νόμος αριθ. 253/1995).

    Τα διοικητικά δικαστήρια απαρτίζονται από τον επικεφαλής δικαστή και τους δικαστές του διοικητικού δικαστηρίου. Ο επικεφαλής δικαστής διευθύνει τις εργασίες του δικαστηρίου και είναι υπεύθυνος για την αποδοτικότητά του. Τα διοικητικά δικαστήρια είναι δυνατόν να χωρίζονται σε τμήματα. Σε κάθε τμήμα ορίζεται ως επικεφαλής ένας δικαστής του διοικητικού δικαστηρίου. Πέραν των διοικητικών δικαστών, στα διοικητικά δικαστήρια υπηρετούν επίσης εισηγητές και γραμματείς. Στα διοικητικά δικαστήρια υπηρετούν συνολικά περίπου 550 άτομα.

    Δικαστικοί σχηματισμοί στα διοικητικά δικαστήρια

    Τα διοικητικά δικαστήρια είναι συλλογικά όργανα, τα οποία κατά κανόνα σχηματίζουν απαρτία αν είναι παρόντα τρία μέλη τους. Τα διοικητικά δικαστήρια απαρτίζονται από τον επικεφαλής δικαστή και τους δικαστές του διοικητικού δικαστηρίου. Σε ορισμένες υποθέσεις, όπως σε αυτές που αφορούν την ψυχική υγεία παιδιού ή τη θέση παιδιού υπό μέριμνα, στις συσκέψεις του δικαστηρίου και στη λήψη της απόφασης συμμετέχει επίσης επικουρικά και εμπειρογνώμονας στα σχετικά ζητήματα. Οι υποθέσεις που εμπίπτουν στον νόμο για την προστασία του περιβάλλοντος ή στον νόμο για τα ύδατα εξετάζονται από σχηματισμό στον οποίο συμμετέχουν, πέραν των δικαστών, και εμπειρογνώμονες στις φυσικές επιστήμες ή στη μηχανική. Συνήθως, στις υποθέσεις αυτές το δικαστήριο συντίθεται από τέσσερα μέλη.

    Τα διοικητικά δικαστήρια είναι επίσης δυνατόν να δικάζουν ορισμένες απλές προσφυγές με ολιγομελέστερη σύνθεση, υπό τον όρο ότι αυτό δεν θέτει σε κίνδυνο την έννομη προστασία των μερών.

    Ορισμένες προσφυγές, που απαριθμούνται στον νόμο, είναι δυνατόν να δικάζονται από διμελή σύνθεση, όταν τα τιθέμενα ζητήματα είναι σαφή και δεν απαιτείται νέα ερμηνεία του νόμου. Στις προσφυγές αυτές περιλαμβάνονται ορισμένες προσφυγές που αφορούν τους φόρους εισοδήματος, ακίνητης περιουσίας και οχημάτων, καθώς και τις οικοδομικές άδειες. Αν τα μέλη διμελούς σύνθεσης διαφωνούν ως προς την απόφαση, η υπόθεση πρέπει να παραπεμφθεί σε συνήθη σύνθεση τριών μελών. Από μονομελή σύνθεση είναι δυνατόν να δικαστούν, για παράδειγμα, προσφυγές που αφορούν κλήσεις για παράνομη στάθμευση, τέλη για τη ρυμούλκηση οχήματος, άδειες οδήγησης και πρόστιμα δημόσιων μεταφορών. Επιπλέον, από μονομελή σύνθεση είναι δυνατόν να δικαστούν όλες οι υποθέσεις προσωρινής απαγόρευσης εκτέλεσης, ενώ μονομελής σύνθεση μπορεί επίσης να απαγορεύσει ή να αναστείλει την εκτέλεση για την είσπραξη φόρων ή εισφορών.

    Διαδικασία στα διοικητικά δικαστήρια

    Στα διοικητικά δικαστήρια, οι υποθέσεις εκδικάζονται κατά βάση με έγγραφη διαδικασία, αν και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει συχνότερη η διεξαγωγή προφορικών συζητήσεων και δικαστικών αυτοψιών. Η χρήση της προφορικής διαδικασίας έχει αυξηθεί ιδίως στις υποθέσεις που αφορούν την προστασία των παιδιών και τους αλλοδαπούς.

    Κατά κανόνα, ο προσφεύγων (ή ο αιτών) έχει την υποχρέωση να προβάλει και να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του. Ωστόσο, τα διοικητικά δικαστήρια υποχρεούνται να μεριμνούν αυτεπαγγέλτως για τη διακρίβωση των περιστατικών των υποθέσεων που δικάζουν. Σύμφωνα με τον νόμο περί διοικητικής δικονομίας, το διοικητικό δικαστήριο υποχρεούται να διερευνήσει αυτεπαγγέλτως την υπόθεση στον βαθμό που επιβάλλουν οι απαιτήσεις αμερόληπτης και δίκαιης δίκης και η φύση της υπόθεσης.

    Τα διοικητικά δικαστήρια επιδιώκουν να εκδικάζουν τις υποθέσεις με τη σειρά που τις παραλαμβάνουν. Ωστόσο, ορισμένες υποθέσεις εκδικάζονται επειγόντως. Από τη στιγμή που θα κινηθεί υπόθεση ενώπιον του διοικητικού δικαστηρίου, ο εισηγητής προετοιμάζει τη δικογραφία. Στα διοικητικά δικαστήρια, τον ρόλο του εισηγητή ασκούν δικαστικοί γραμματείς και συμβολαιογράφοι, ενίοτε δε και διοικητικοί δικαστές. Ο εισηγητής είναι υπεύθυνος για τη λήψη όλων των απαιτούμενων δηλώσεων ή εκθέσεων από τις αρμόδιες αρχές, καθώς και για την ακρόαση των διαδίκων.

    Κατά την έναρξη της διαδικασίας, εξετάζονται οι προϋποθέσεις του παραδεκτού και, στις υποθέσεις προσφυγής, λαμβάνονται δήλωση και τα τυχόν σχετικά έγγραφα από την αρχή που εξέδωσε την προσβαλλόμενη με την προσφυγή απόφαση. Στη συνέχεια, ακούγονται οι τυχόν λοιποί διάδικοι και ο προσφεύγων.

    Ο εισηγητής συντάσσει σχέδιο απόφασης για την υπό κρίση υπόθεση. Οι δικαστές εξετάζουν τα έγγραφα και το σχέδιο απόφασης και, στη συνέχεια, η υπόθεση κρίνεται σε συνεδρίαση του διοικητικού δικαστηρίου.

    Το διοικητικό δικαστήριο εξετάζει όλες τις περιστάσεις της υπό κρίση υπόθεσης και αποφασίζει ποιες είναι κρίσιμες. Αν οι δικαστές που πρόκειται να εκδώσουν την απόφαση δεν επιτύχουν συναίνεση, διεξάγεται ψηφοφορία. Στην περίπτωση αυτή, ο εισηγητής έχει το δικαίωμα να διατυπώσει αποκλίνουσα γνώμη. Μετά τη συνεδρίαση, μπορεί να υπάρξει περαιτέρω επεξεργασία του αιτιολογικού της απόφασης και, μετά την υπογραφή της απόφασης από τους δικαστές, η απόφαση κοινοποιείται στους διαδίκους.

    Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο

    Το Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΑνώτατο Διοικητικό Δικαστήριο είναι το δικαστήριο τελευταίου βαθμού δικαιοδοσίας στις διοικητικές υποθέσεις.

    Οι περισσότερες από τις υποθέσεις που χειρίζεται το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο αφορούν προσφυγές κατά αποφάσεων άλλων διοικητικών δικαστηρίων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο προσφεύγων πρέπει πρώτα να υποβάλει αίτηση στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο για να του επιτραπεί η άσκηση προσφυγής ενώπιόν του.

    Στη Φινλανδία, παρέχεται επίσης η δυνατότητα προσβολής με προσφυγή αποφάσεων της κυβέρνησης και των υπουργείων, δηλαδή των ανώτατων φορέων της εκτελεστικής εξουσίας.

    Επιπλέον, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο μπορεί να εκδίδει γνώμες και να υποβάλλει προτάσεις για νομοθετικά ζητήματα. Ομοίως, εποπτεύει τη νομολογιακή πρακτική στα ζητήματα που εμπίπτουν στο πεδίο αρμοδιοτήτων του. Έχει καθήκον να διασφαλίζει τη συνεκτική και αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος των διοικητικών δικαστηρίων. Περαιτέρω, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο είναι αρμόδιο για τον διορισμό διοικητικών δικαστών σε θέσεις ορισμένου χρόνου διάρκειας άνω του ενός έτους.

    Τη διεύθυνση των εργασιών του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου έχει ο πρόεδρός του. Τα λοιπά μέλη του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου καλούνται ανώτατοι διοικητικοί δικαστές (hallintoneuvos/förvaltningsråd). Ο αριθμός των ανώτατων διοικητικών δικαστών είναι περίπου 20. Επιπλέον, στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο υπηρετούν περίπου 50 εισηγητές και αντίστοιχος αριθμός άλλων εργαζομένων. Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο χωρίζεται σε τμήματα. Προϊστάμενος της γραμματείας είναι ο γενικός γραμματέας.

    Στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο κατατίθενται περίπου 6.000 προσφυγές ετησίως. Οι υποθέσεις ενώπιον του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου εκδικάζονται συνήθως από πενταμελή σύνθεση. Απόφαση απόρριψης αίτησης προσφυγής ενώπιον του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου μπορεί να εκδοθεί από τριμελή σύνθεση. Οι υποθέσεις που εμπίπτουν στον νόμο για την προστασία του περιβάλλοντος ή στον νόμο για τα ύδατα, καθώς και οι υποθέσεις που αφορούν ορισμένα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας, όπως τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, εξετάζονται από σχηματισμό στον οποίο, πέραν των δικαστών, συμμετέχουν επικουρικά και δύο εμπειρογνώμονες. Οι εν λόγω εμπειρογνώμονες συμμετέχουν με καθεστώς ανεξάρτητου δικαστή. Στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο, οι υποθέσεις εκδικάζονται κατά βάση με έγγραφη διαδικασία· οι προφορικές συζητήσεις και οι δικαστικές αυτοψίες που διεξάγονται ετησίως είναι λιγότερες από 10.

    Νομικές βάσεις δεδομένων και ιστότοποι

    Ονομασία βάσης δεδομένων

    Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΙστότοπος Finlex

    Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΙστότοπος του φινλανδικού δικαστικού σώματος

    Παρέχεται δωρεάν πρόσβαση στον ιστότοπο ή στη βάση δεδομένων;

    Ναι, η πρόσβαση παρέχεται δωρεάν.

    Ο ιστότοπος Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροOikeus.fi παρέχει πληροφορίες σχετικά με το σύστημα απονομής δικαιοσύνης της Φινλανδίας. Αποτελεί κεντρική επιγραμμική υπηρεσία για όσους αναζητούν πληροφορίες σχετικά με τα δικαστήρια, τους εισαγγελείς, τους δικαστικούς επιμελητές, τα γραφεία νομικής συνδρομής και άλλους δημόσιους φορείς που συμμετέχουν στην απονομή της δικαιοσύνης στη Φινλανδία.

    Περιλαμβάνει, για παράδειγμα, την πλέον πρόσφατη νομολογία των εφετείων και των διοικητικών δικαστηρίων. Εκτενέστερες βάσεις δεδομένων σχετικά με το Ανώτατο Δικαστήριο, τα εφετεία, τα διοικητικά δικαστήρια και τα ειδικά δικαστήρια διατίθενται από τη δωρεάν Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυρουπηρεσία Finlex, την οποία διαχειρίζεται το φινλανδικό Υπουργείο Δικαιοσύνης.

    Τελευταία επικαιροποίηση: 02/02/2021

    Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

    Εθνικά τακτικά δικαστήρια - Σουηδία

    Στο κεφάλαιο αυτό μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για την οργάνωση των τακτικών δικαστηρίων της Σουηδίας.

    Τακτικά δικαστήρια – εισαγωγή

    Τα πολιτικά δικαστήρια εκδικάζουν ποινικές και αστικές υποθέσεις. Είναι οργανωμένα σε σύστημα τριών βαθμίδων:

    • πρωτοδικεία (tingsrätt)
    • εφετεία (hovrätt)
    • Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο (Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροHögsta förvaltningsdomstolen)

    Τα διοικητικά δικαστήρια εκδικάζουν υποθέσεις που αφορούν τη δημόσια διοίκηση. Είναι οργανωμένα σε σύστημα τριών βαθμίδων:

    Επίσης, υπάρχουν ορισμένα ειδικά δικαστήρια που εκδικάζουν συγκεκριμένες υποθέσεις και θέματα, όπως το Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΕργατοδικείο (Arbetsdomstolen) και το Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΑγορανομικό Δικαστήριο (Marknadsdomstolen).

    Τελευταία επικαιροποίηση: 09/11/2020

    Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

    Εθνικά τακτικά δικαστήρια - Αγγλία και Ουαλία

    Στην παρούσα σελίδα παρέχονται πληροφορίες σχετικά με τα τακτικά δικαστήρια της Αγγλίας και της Ουαλίας.

    Στη συνέχεια περιγράφεται η οργάνωση των διαφόρων δικαστηρίων της Αγγλίας και της Ουαλίας. Περισσότερες λεπτομέρειες είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο της Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΔικαστικής Υπηρεσίας (Her Majesty’s Courts and Tribunals Service), η οποία παρέχει διοικητικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες σε όλα τα δικαστήρια εκτός του Ανώτατου Δικαστηρίου (Supreme Court).

    Ανώτατο Δικαστήριο (Supreme Court)

    Την 1η Οκτωβρίου 2009, το Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΑνώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου (Supreme Court of the United Kingdom) ανέλαβε τις αρμοδιότητες της Επιτροπής Ένδικων Μέσων της Βουλής των Λόρδων (Appellate Committee of the House of Lords). Επίσης, ανέλαβε τις αποκεντρωμένες αρμοδιότητες της Δικαστικής Επιτροπής του Privy Council (δικαστηρίου τελευταίου βαθμού δικαιοδοσίας σε αρκετές ανεξάρτητες χώρες της Κοινοπολιτείας, υπερπόντια εδάφη του Ηνωμένου Βασιλείου και εξαρτώμενα εδάφη του Βρετανικού Στέμματος).

    Το Ανώτατο Δικαστήριο είναι το δικαστήριο τελευταίου βαθμού δικαιοδοσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο τόσο στις ποινικές όσο και στις αστικές υποθέσεις, παρότι για τις ποινικές υποθέσεις της Σκωτίας δεν επιτρέπεται η άσκηση ένδικων μέσων στο Ανώτατο Δικαστήριο. Συνήθως, άδεια για την άσκηση ένδικου μέσου στο Ανώτατο Δικαστήριο παρέχεται μόνο αν η υπόθεση εγείρει νομικά ζητήματα δημόσιας σημασίας.

    Εφετείο (Court of Appeal)

    Το Εφετείο (Court of Appeal) περιλαμβάνει ποινικό και αστικό τμήμα και συνεδριάζει συνήθως στο Λονδίνο.

    Το Ποινικό Τμήμα (Criminal Division), του οποίου προεδρεύει ο Lord Chief Justice, εκδικάζει ένδικα μέσα κατά καταδικαστικών αποφάσεων και αποφάσεων επιμέτρησης ποινής που εκδίδονται από το Δικαστήριο του Στέμματος (Crown Court). Το Ποινικό Τμήμα του Εφετείου έχει την εξουσία να εξαφανίσει ή να επικυρώσει την καταδίκη, να διατάξει την επανεκδίκαση της υπόθεσης, καθώς και, στις περιπτώσεις προσβολής απόφασης επιμέτρησης της ποινής, να μεταβάλει την επιβληθείσα ποινή (αλλά όχι επί τα χείρω). Ωστόσο, στις περιπτώσεις που η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στο Εφετείο από τον Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΓενικό Εισαγγελέα (Attorney General), το δικαστήριο μπορεί να αυστηροποιήσει ποινή την οποία κρίνει αδικαιολόγητα επιεική.

    Το δικαστήριο διαθέτει ευρύτερη δικαιοδοσία να εκδικάζει ad hoc ένδικα μέσα, όπως ένδικα μέσα σε υποθέσεις περιορισμού της πληροφόρησης ή της πρόσβασης του κοινού, ένδικα μέσα κατά αποφάσεων δυσμενών για την εισαγγελική δίωξη και διάφορα ένδικα μέσα στο πλαίσιο του νόμου περί προϊόντων εγκληματικής δραστηριότητας του 2002 (Proceeds of Crime Act 2002). Επιπλέον, το δικαστήριο εκδικάζει ένδικα μέσα κατά αποφάσεων στρατοδικείων.

    Συνήθως, το Ποινικό Τμήμα του Εφετείου δικάζει με σύνθεση τριών δικαστών, αλλά δημοσιεύεται μία και μόνη απόφαση (αυτή που αντανακλά τη γνώμη της πλειοψηφίας).

    Το Αστικό Τμήμα (Civil Division) του Εφετείου, του οποίου προεδρεύει ο Master of the Rolls, εκδικάζει κατά κύριο λόγο ένδικα μέσα κατά αποφάσεων του Ανώτερου Δικαστηρίου (High Court) [συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων των τμημάτων Εμπορικών και Λοιπών Ιδιωτικών Διαφορών (Chancery Division), Αστικών, Εμπορικών και Διοικητικών Διαφορών (Queen’s Bench Division) και Οικογενειακών Υποθέσεων (Family Division)] και των περιφερειακών δικαστηρίων (county courts) από ολόκληρη την Αγγλία και την Ουαλία, καθώς και ορισμένων άλλων δικαιοδοτικών οργάνων. Συγκροτείται συνήθως από τρεις ανώτερους δικαστές (Lord Justices) που δικάζουν ως σχηματισμός. Για την έκδοση της απόφασής τους, οι δικαστές του μπορούν να διατάξουν κάθε μέτρο που κρίνουν ότι θα έπρεπε να είχαν διατάξει οι δικαστές του κατώτερου δικαστηρίου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, διατάσσεται επανεκδίκαση της υπόθεσης.

    Σπανίως εξετάζονται μάρτυρες στο Εφετείο. Οι αποφάσεις βασίζονται συνήθως σε έγγραφα, στα πρακτικά της προηγηθείσας ακροαματικής διαδικασίας και στους ισχυρισμούς των δικηγόρων που εκπροσωπούν τους διαδίκους.

    Ανώτερο Δικαστήριο (High Court)

    Tο Ανώτερο Δικαστήριο (High Court) εδρεύει στο Λονδίνο, παρόλο που μπορεί να εκδικάζει υποθέσεις και σε άλλα μέρη της Αγγλίας και της Ουαλίας. Το Ανώτερο Δικαστήριο μπορεί να εκδικάσει σχεδόν κάθε αστική αγωγή, παρόλο που στην πράξη ασχολείται κατά κύριο λόγο με τις σημαντικότερες ή πολυπλοκότερες υποθέσεις. Είναι οργανωμένο σε τρία τμήματα:

    • Το Τμήμα Αστικών, Εμπορικών και Διοικητικών Διαφορών (Queen’s Bench Division) είναι το μεγαλύτερο από τα τρία τμήματα και ασχολείται με ευρύ φάσμα αστικών υποθέσεων, μεταξύ των οποίων αγωγές αποζημίωσης λόγω συμβατικής ή εξωσυμβατικής ευθύνης, υποθέσεις δυσφήμισης, εμπορικές διαφορές, υποθέσεις τεχνολογίας και δομικών έργων και υποθέσεις ναυτικού δικαίου (αστικές αγωγές που αφορούν πλοία, για παράδειγμα σύγκρουση, ζημία του φορτίου και ναυαγιαίρεση).
    • Το Τμήμα Εμπορικών και Λοιπών Ιδιωτικών Διαφορών (Chancery Division) ασχολείται κυρίως με ιδιοκτησιακά θέματα, συμπεριλαμβανομένων της διαχείρισης της περιουσίας θανόντων, της ερμηνείας διαθηκών, υποθέσεων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και διανοητικής ιδιοκτησίας, υποθέσεων αφερεγγυότητας, καθώς και διαφορών που αφορούν κεφαλαιουχικές και προσωπικές εταιρείες.
    • Το Τμήμα Οικογενειακών Υποθέσεων (Family Division) ασχολείται με πολλές από τις πιο πολύπλοκες υποθέσεις διαζυγίου και συναφείς περιουσιακές και γαμικές διαφορές. Ασχολείται με υποθέσεις επιμέλειας τέκνων (ιδίως κηδεμονίας, υιοθεσίας και απαγωγής παιδιών), υποθέσεις που αφορούν πρόσωπα που υπάγονται στη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου Προστασίας (Court of Protection) και υποθέσεις που σχετίζονται με την ιατρική περίθαλψη παιδιών οι οποίες υπάγονται στη δικαιοδοσία του δικαστηρίου.

    Διοικητικό Δικαστήριο (Administrative Court)

    Το έργο του Διοικητικού Δικαστηρίου (Administrative Court) ποικίλλει και περιλαμβάνει, αφενός, τη δικαιοδοσία εκδίκασης υποθέσεων διοικητικού δικαίου στην Αγγλία και την Ουαλία και, αφετέρου, τη δικαιοδοσία εποπτείας κατώτερων δικαστηρίων και δικαιοδοτικών οργάνων.

    Η δικαιοδοσία εποπτείας, η οποία ασκείται κυρίως μέσω της διαδικασίας του δικαστικού ελέγχου, αφορά πρόσωπα ή όργανα που ασκούν δημόσιο λειτούργημα. Σκοπός του δικαστικού ελέγχου είναι να διασφαλίζεται ότι οι αποφάσεις των εν λόγω οργάνων ή προσώπων λαμβάνονται προσηκόντως και νόμιμα και δεν υπερβαίνουν τις εξουσίες που τους έχουν ανατεθεί από το Κοινοβούλιο.

    Περαιτέρω, το Διοικητικό Δικαστήριο ασχολείται επίσης με διάφορες προβλεπόμενες από τον νόμο προσφυγές και αιτήσεις:

    • το δικαίωμα που παρέχουν ορισμένοι νόμοι για την προσβολή αποφάσεων υπουργών, αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης, δικαιοδοτικών οργάνων·
    • αιτήσεις βάσει του νόμου περί ιθαγένειας, μετανάστευσης και ασύλου του 2002 (Nationality, Immigration and Asylum Act 2002)·
    • ένδικα μέσα για νομικούς λόγους με βάση τη διαδικασία του «case stated» κατά ορισμένων αποφάσεων των πλημμελειοδικείων (magistrates’ courts) και του Δικαστηρίου του Στέμματος (Crown Court)·
    • αιτήσεις αμφισβήτησης της νομιμότητας της κράτησης (αιτήσεις «habeas corpus»)·
    • αιτήσεις φυλάκισης λόγω απείθειας στο δικαστήριο·
    • αιτήσεις που σχετίζονται με την άσκηση προφανώς αβάσιμης αγωγής·
    • αιτήσεις βάσει του νόμου περί ιατροδικαστών του 1988 (Coroners Act 1988)·
    • διάφορες αιτήσεις στο πλαίσιο των νόμων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, για τα προϊόντα εγκληματικής δραστηριότητας, το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και την ποινική δικαιοσύνη.

    Το 2009, το Διοικητικό Δικαστήριο απέκτησε περιφερειακά τμήματα στις πόλεις Birmingham, Cardiff, Leeds και Manchester, με αποτέλεσμα να παρέχεται πλέον η δυνατότητα σε προσφεύγοντες/αιτούντες να υποβάλουν ορισμένους τύπους αιτήσεων πιο κοντά στην περιοχή με την οποία συνδέονται στενότερα. Ένα ακόμη περιφερειακό τμήμα δημιουργήθηκε στο Bristol τον Νοέμβριο του 2012.

    Σχηματισμοί ένδικων μέσων (divisional courts)

    Ορισμένα ένδικα μέσα κατά αποφάσεων κατώτερων δικαστηρίων εκδικάζονται από τους σχηματισμούς ένδικων μέσων (divisional courts) του Ανώτερου Δικαστηρίου (οι οποίοι είναι δικαστικοί σχηματισμοί που δικάζουν με σύνθεση δύο τουλάχιστον δικαστών).

    Τα ένδικα μέσα κατά αποφάσεων των περιφερειακών δικαστηρίων (county courts) σε υποθέσεις που υπάγονται στην καθ’ ύλη αρμοδιότητα των τμημάτων Εμπορικών και Λοιπών Ιδιωτικών Διαφορών (Chancery Division) και Αστικών, Εμπορικών και Διοικητικών Διαφορών (Queen’s Bench Division) εκδικάζονται από τους αντίστοιχους σχηματισμούς ένδικων μέσων.

    Σχηματισμοί ένδικων μέσων του Τμήματος Αστικών, Εμπορικών και Διοικητικών Διαφορών εκδικάζουν, μεταξύ άλλων, αναιρέσεις κατά αποφάσεων των πλημμελειοδικείων (magistrates’ courts) και του Δικαστηρίου του Στέμματος (Crown Court) (πλην των περιπτώσεων στις οποίες το Δικαστήριο του Στέμματος επιλαμβάνεται κατόπιν κατηγορητηρίου).

    Σχηματισμός ένδικων μέσων του Τμήματος Οικογενειακών Υποθέσεων (Family Division) εκδικάζει ένδικα μέσα κατά αποφάσεων των πλημμελειοδικείων σε οικογενειακές υποθέσεις.

    Περιφερειακά δικαστήρια (county courts)

    Τα περιφερειακά δικαστήρια (county courts) εκδικάζουν την πλειονότητα των αστικών υποθέσεων στην Αγγλία και την Ουαλία. Με απλά λόγια, οι λιγότερο πολύπλοκες αστικές υποθέσεις εκδικάζονται από τα περιφερειακά δικαστήρια, ενώ οι πιο πολύπλοκες από το Ανώτερο Δικαστήριο. Οι περισσότερες από τις υποθέσεις που εκδικάζονται από τα περιφερειακά δικαστήρια αφορούν την είσπραξη οφειλών, αλλά εκδικάζονται επίσης και υποθέσεις ανάκτησης περιουσιακών στοιχείων (π.χ. σε περίπτωση υπερημερίας στην εξόφληση ενυπόθηκης οφειλής), αγωγές λόγω σωματικής βλάβης ή αμέλειας και πτωχεύσεις.  Ορισμένα περιφερειακά δικαστήρια λειτουργούν επίσης ως τοπικά παραρτήματα (District Registries) του Ανώτερου Δικαστηρίου, στα οποία μπορούν να εκδικάζονται υποθέσεις του Ανώτερου Δικαστηρίου. Επιπλέον, ορισμένα έχουν ειδική αρμοδιότητα που τους επιτρέπει να εκδικάζουν κάποιες λιγότερο πολύπλοκες υποθέσεις οι οποίες διαφορετικά θα υπάγονταν στην αρμοδιότητα του Ανώτερου Δικαστηρίου.

    Οι αγωγές για την καταβολή οφειλής και οι αγωγές αποζημίωσης για ποσό χαμηλότερο των 5.000 λιρών στερλινών εκδικάζονται συνήθως με την ειδική διαδικασία μικροδιαφορών, η οποία έχει ως στόχο να προσφέρει έναν ολιγοδάπανο και άτυπο τρόπο επίλυσης των διαφορών, χωρίς υποχρεωτική παράσταση δικηγόρου. Στις υποθέσεις αυτές, ο δικαστής μπορεί να διεξαγάγει την αποδεικτική διαδικασία με το ανακριτικό σύστημα και να βοηθήσει τον ενάγοντα και τον εναγόμενο να εξηγήσουν τους ισχυρισμούς τους. Στα περιφερειακά δικαστήρια λειτουργεί επίσης εσωτερική υπηρεσία διαμεσολάβησης σε μικροδιαφορές, παρότι παρέχεται η δυνατότητα εξωτερικής διαμεσολάβησης για άλλες αμφισβητούμενες απαιτήσεις.

    Τα περιφερειακά δικαστήρια διεκπεραιώνουν επίσης οικογενειακές υποθέσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται διαζύγια, υποθέσεις που αφορούν παιδιά, π.χ. τον τόπο διαμονής τους, υποθέσεις επιμέλειας παιδιών και υιοθεσίες. Ορισμένες οικογενειακές υποθέσεις είναι πολύπλοκες και μπορεί να εξετασθούν από το Ανώτερο Δικαστήριο. Στο κεντρικό Λονδίνο, όλες οι οικογενειακές υποθέσεις εξετάζονται από το Κεντρικό Δικαστήριο του Τμήματος Οικογενειακών Υποθέσεων (Principal Registry of the Family Division) και όχι από τα τοπικά περιφερειακά δικαστήρια. Υπηρεσίες οικογενειακής διαμεσολάβησης παρέχονται μέσω της υπηρεσίας Children and Family Court Advisory and Support Service (CAFCASS).

    Δικαστήριο του Στέμματος (Crown Court)

    Το Δικαστήριο του Στέμματος (Crown Court) είναι εθνικό δικαστήριο το οποίο συνεδριάζει σε διάφορα αστικά κέντρα στην Αγγλία και την Ουαλία. Εκδικάζει όλες τις σοβαρές ποινικές υποθέσεις που παραπέμπονται σε αυτό από τα πλημμελειοδικεία (magistrates’ courts). Οι υποθέσεις εκδικάζονται από έναν δικαστή και 12 ενόρκους.

    Ένορκοι χρειάζονται μερικές φορές και σε αστικές υποθέσεις (π.χ. υποθέσεις συκοφαντικής δυσφήμισης και αγωγές κατά της αστυνομίας λόγω κακόβουλης δίωξης), παρότι αυτό δεν συμβαίνει συχνά. Στις περιπτώσεις αυτές, η δίκη διεξάγεται στο Ανώτερο Δικαστήριο ή σε περιφερειακό δικαστήριο. Το Δικαστήριο του Στέμματος λειτουργεί επίσης ως δευτεροβάθμιο δικαστήριο για υποθέσεις που σε πρώτο βαθμό υπάγονται στην αρμοδιότητα των πλημμελειοδικείων.

    Πλημμελειοδικεία (magistrates’ courts)

    Τα πλημμελειοδικεία (magistrates’ courts) ασχολούνται κατά κύριο λόγο με ποινικές υποθέσεις· τα περισσότερα ποινικά αδικήματα εκδικάζονται από τα πλημμελειοδικεία. Τα σοβαρότερα αδικήματα παραπέμπονται για εκδίκαση στο Δικαστήριο του Στέμματος (Crown Court). Τα πλημμελειοδικεία εκδικάζουν επίσης ορισμένες αστικές υποθέσεις, μεταξύ των οποίων υποθέσεις οικογενειακού δικαίου, υποθέσεις με αντικείμενο την είσπραξη ορισμένων οφειλών, όπως δημοτικών φόρων, και υποθέσεις σχετικά με άδειες (για παράδειγμα, άδειες πώλησης οινοπνευματωδών), παραβιάσεις των όρων αδειών ή δικαστικών διατάξεων, και στοιχήματα και τυχερά παιχνίδια.

    Οι περισσότερες υποθέσεις στα πλημμελειοδικεία εκδικάζονται από μη επαγγελματίες δικαστές (οι οποίοι αποκαλούνται «lay magistrates» και «justices of the peace» ή «JPs»), οι οποίοι δεν έχουν λάβει νομική εκπαίδευση. Συνεδριάζουν συνήθως σε τριμελή σύνθεση και συμβουλεύονται για τα νομικά ζητήματα δικαστικούς υπαλλήλους οι οποίοι είναι νομικοί. Οι πιο πολύπλοκες υποθέσεις στα πλημμελειοδικεία εκδικάζονται από επαγγελματίες δικαστές, τους αποκαλούμενους «district judges (magistrates’ courts)», οι οποίοι είναι δικαστές πλήρους απασχόλησης, και «deputy district judges (magistrates’ courts)», οι οποίοι είναι δικαστές μερικής απασχόλησης.

    Τα πλημμελειοδικεία έχουν την εξουσία να επιβάλλουν χρηματικές ποινές και ποινές φυλάκισης (περιορισμένης διάρκειας) σε όσους κρίνουν ενόχους – επομένως, ορισμένες υποθέσεις παραπέμπονται στο Δικαστήριο του Στέμματος για την επιμέτρηση της ποινής.

    Ορισμένα πλημμελειοδικεία έχουν οριστεί ως δικαστήρια ανηλίκων (youth courts) ή δικαστήρια οικογενειακών υποθέσεων (family proceedings courts). Τα δικαστήρια αυτά συγκροτούνται από ειδικά εκπαιδευμένους δικαστές (magistrates) και ασχολούνται με κατηγορίες σε βάρος παιδιών και νέων ή με αιτήσεις που αφορούν παιδιά και νέους, και με οικογενειακές υποθέσεις, αντίστοιχα.

    Σχετικοί σύνδεσμοι

    Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΔικαστική Υπηρεσία (Her Majesty’s Courts and Tribunals Service)

    Τελευταία επικαιροποίηση: 28/05/2020

    Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

    Εθνικά τακτικά δικαστήρια - Βόρεια Ιρλανδία

    Στη σελίδα αυτή θα βρείτε μια επισκόπηση των διαφόρων δικαστηρίων της Βόρειας Ιρλανδίας.

    Τακτικά δικαστήρια – εισαγωγή

    Τα διάφορα δικαστήρια της Βόρειας Ιρλανδίας ταξινομούνται ως εξής:

    Supreme Court (Ανώτατο Δικαστήριο)

    Το 2009, το νέο Supreme Court of the United Kingdom (Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου) ανέλαβε τη δικαιοδοσία της επιτροπής ενδίκων μέσων της Βουλής των Λόρδων (House of Lords). Ανέλαβε επίσης τα καθήκοντα που έχουν ανατεθεί στη δικαστική επιτροπή του Privy Council (το ανώτατο εφετείο σε αρκετές ανεξάρτητες χώρες της Κοινοπολιτείας, υπερπόντια εδάφη του Ηνωμένου Βασιλείου και εξαρτώμενα εδάφη του Βρετανικού Στέμματος).

    Το Supreme Court είναι ο τελικός βαθμός άσκησης ενδίκων μέσων στο Ηνωμένο Βασίλειο τόσο στις ποινικές όσο και στις αστικές υποθέσεις, παρότι δεν επιτρέπεται η άσκηση ενδίκων μέσων για σκωτικές ποινικές υποθέσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο. Η άδεια παραπομπής μιας υπόθεσης στο Supreme Court παρέχεται συνήθως μόνον εφόσον αφορά νομικά ζητήματα δημοσίου ενδιαφέροντος.

    The Court of Appeal (Εφετείο)

    The Court of Appeal in Northern Ireland (Εφετείο της Βόρειας Ιρλανδίας) εδρεύει στο Royal Courts of Justice, στο Μπέλφαστ. Εκδικάζει προσφυγές κατά αποφάσεων επί ποινικών υποθέσεων που εκδίδονται από το Crown Court και προσφυγές κατά αποφάσεων επί αστικών υποθέσεων που εκδίδονται από το High Court.

    The High Court

    Το High Court, με έδρα το Μπέλφαστ, εκδικάζει αστικές υποθέσεις, προσφυγές κατά αποφάσεων επί ποινικών υποθέσεων, ενώ είναι επίσης αρμόδιο να εξετάζει πράξεις ιδιωτών ή οργανώσεων προκειμένου να κρίνει τη νομιμότητα και την ορθότητά τους. Το High Court εκδικάζει συνήθως υποθέσεις εφόσον η αξία της σχετικής απαίτησης υπερβαίνει τις 30.000 λίρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπόθεση που αφορά απαίτηση άνω των 30.000 λιρών μπορεί να παραπεμφθεί από το High Court στο county court και, παρομοίως, υπόθεση που αφορά απαίτηση χαμηλότερη των 30.000 λιρών μπορεί να παραπεμφθεί από το county court στο High Court.

    Το High Court είναι οργανωμένο σε τρία τμήματα:

    • Το οικογενειακό τμήμα: Το οικογενειακό τμήμα ασχολείται με πολύπλοκες υποθέσεις διαζυγίου, κηδεμονίας, υιοθεσίας, ενδοοικογενειακής βίας κλπ. Ασχολείται επίσης με προσφυγές κατά αποφάσεων των magistrates' courts και των county courts που αφορούν γαμικές διαφορές, με τις υποθέσεις ψυχικά ασθενών και με απλά ζητήματα επικύρωσης διαθηκών.
    • Το τμήμα Queens Bench: Το τμήμα Queen’s Bench ασχολείται με μεγάλες ή/και σύνθετες αγωγές αποζημίωσης. Ασχολείται επίσης με περιορισμένο αριθμό προσφυγών κατά αποφάσεων των magistrates' court ή των crown court, εξετάζει πράξεις οργανώσεων προκειμένου να κρίνει τη νομιμότητά τους και εκδικάζει αγωγές για συκοφαντική δυσφήμηση.
    • Το τμήμα Chancery: Το τμήμα Chancery ασχολείται με υποθέσεις που αφορούν κληροδοτήματα, αμφισβητούμενες διαθήκες, εταιρίες υπό εκκαθάριση, πτωχεύσεις, υποθήκες, δωρεές, αμφισβητούμενα έσοδα (συνήθως φορολογία εισοδήματος) κλπ.

    Crown Court

    Τα Crown Court ασχολούνται με τις ακόλουθες κατηγορίες υποθέσεων:

    • σοβαρά ποινικά αδικήματα που εκδικάζονται από δικαστή και, συνήθως, ενόρκους
    • καταδικαστικές αποφάσεις του magistrates' court που παραπέμπονται στο Crown court για επιμέτρηση ποινής.

    Οι ποινές φυλάκισης και τα πρόστιμα που επιβάλλονται από το Crown court είναι αυστηρότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα των magistrates' court.

    County Court

    Τα county court ασχολούνται με αστικές υποθέσεις που εκδικάζονται από δικαστή ή επαγγελματία δικαστή (district judge). Το county court αναλαμβάνει συνήθως υποθέσεις που αφορούν απαιτήσεις κάτω των 30.000 λιρών (ή 45.000 λιρών σε εταιρικές υποθέσεις). Οι υποθέσεις που αφορούν υψηλότερες απαιτήσεις εκδικάζονται από το High Court – βλ. ανωτέρω. Όλες οι απαιτήσεις που προκύπτουν από ρυθμιζόμενες συμβάσεις πίστωσης πρέπει να ξεκινούν από το county court, ανεξάρτητα από το ύψος τους.

    Παραδείγματα υποθέσεων που εκδικάζονται από το County Court:

    Τα county courts μπορούν να αναλαμβάνουν ευρύ φάσμα υποθέσεων, αλλά οι συνηθέστερες από αυτές αφορούν:

    • διαφορές μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών, όπως περιπτώσεις έξωσης, καταβολής καθυστερούμενων ενοικίων, επιδιορθώσεων
    • διαφορές που αφορούν καταναλωτές: π.χ. ελαττωματικά προϊόντα ή υπηρεσίες
    • απαιτήσεις αποζημίωσης λόγω σωματικής βλάβης (για βλάβες που προκαλούνται εξ αμελείας): π.χ. αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, πτώσεις λόγω κενών στο πεζοδρόμιο, εργατικά ατυχήματα
    • υποθέσεις διαζυγίου χωρίς υπεράσπιση, αλλά σε ορισμένα μόνο county courts
    • υποθέσεις διακρίσεων λόγω φυλής ή φύλου
    • προβλήματα που προκύπτουν από οφειλές: π.χ. περιπτώσεις πιστωτών που αξιώνουν την εξόφληση της οφειλής
    • προβλήματα σχετικά με την απασχόληση εργαζομένων: π.χ. οφειλόμενα ημερομίσθια ή μισθοί ή αποζημίωση λόγω καταγγελίας σύμβασης
    • προσφυγές από τα magistrates' court, οι οποίες εκδικάζονται από έναν δικαστή (και τουλάχιστον δύο μη επαγγελματίες δικαστές, εάν ο εναγόμενος είναι ανήλικος).

    Υποθέσεις μικροδιαφορών

    Οι υποθέσεις μικροδιαφορών εκδικάζονται επίσης από το county court. Κατά κανόνα, οι μικροδιαφορές αφορούν απαιτήσεις το ύψος των οποίων δεν υπερβαίνει τις 3000 λίρες.

    Magistrates’ Court

    Τα magistrates’ courts ασχολούνται με ποινικές και ορισμένες αστικές υποθέσεις. Η εκδίκαση των υποθέσεων γίνεται από επαγγελματία δικαστή (Magistrates' court).

    Criminal cases in the Magistrates’ Courts

    Τα magistrates’ court ασχολούνται με ποινικά αδικήματα στα οποία ο εναγόμενος δεν δικαιούται εκδίκαση από σώμα ενόρκων. Τα αδικήματα αυτά είναι γνωστά ως πταίσματα. Τα πταίσματα τιμωρούνται με μέγιστη ποινή φυλάκισης έξι μηνών ή/και πρόστιμο ύψους έως 5.000 λίρες.

    Τα magistrates’ courts ασχολούνται επίσης με αδικήματα για τα οποία ο εναγόμενος δικαιούται εκδίκαση από σώμα ενόρκων αλλά επιλέγει την εκδίκαση της υπόθεσής του από το magistrates' court. Όταν ο εναγόμενος επιλέγει εκδίκαση από σώμα ενόρκων, η υπόθεση παραπέμπεται στο crown court.

    The Youth Court

    Το δικαστήριο ανηλίκων ασχολείται με υποθέσεις νεαρών ατόμων που έχουν διαπράξει ποινικά αδικήματα και είναι ηλικίας μεταξύ 10 και 17 ετών. Το δικαστήριο ανηλίκων υπάγεται στο magistrates' court και οι υποθέσεις που αναλαμβάνει εκδικάζονται από επαγγελματία δικαστή (magistrates' court) και δύο ακόμα ειδικά εκπαιδευμένους μη επαγγελματίες δικαστές. Εάν ο ανήλικος βαρύνεται με κατηγορία διάπραξης πολύ σοβαρού αδικήματος, το οποίο στην περίπτωση ενήλικα θα επέσυρε ποινή φυλάκισης 14 χρόνων ή υψηλότερη, το δικαστήριο ανηλίκων μπορεί να τον παραπέμψει για εκδίκαση στο crown court.

    Αστικές υποθέσεις στα Magistrates’ Court

    Τα magistrates’ court ασχολούνται και με τις ακόλουθες αστικές υποθέσεις:

    • Ορισμένες οφειλές που διέπονται από το αστικό δίκαιο: π.χ. καθυστερούμενες οφειλές από φορολογία εισοδήματος, ασφαλιστικές εισφορές, καθυστερούμενες οφειλές ΦΠΑ, δημοτικούς φόρους ακινήτων
    • Άδειες: π.χ. χορήγηση, ανανέωση ή ανάκληση αδειών για καφετέριες και κέντρα διασκέδασης
    • Ορισμένες γαμικές διαφορές: π.χ. υποθέσεις διατροφής και απομάκρυνση συζύγου από τη συζυγική στέγη
    • Ευημερία των παιδιών: π.χ. δημόσια φροντίδα ή εντολές εποπτείας, διαδικασίες υιοθεσίας και εντολές για τη διαμονή των τέκνων με τον έναν ή τον άλλον γονέα

    Coroners Court

    Πρόκειται για δικαστήρια που εξετάζουν υποθέσεις αιφνίδιων, βίαιων ή μη φυσικών θανάτων.

    Σχετικοί σύνδεσμοι

    Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΥπηρεσία των Δικαστηρίων της Βόρειας Ιρλανδίας

    Τελευταία επικαιροποίηση: 16/01/2019

    Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

    Εθνικά τακτικά δικαστήρια - Σκωτία

    Στην παρούσα σελίδα παρέχεται εισαγωγή στα τακτικά δικαστήρια στην έννομη τάξη της Σκοτίας, Ηνωμένο Βασίλειο.

    Αρμόδια για τη διοίκηση του Court of Session (ανωτάτου πολιτικού δικαστηρίου), του High Court of Justiciary (ανωτάτου ποινικού δικαστηρίου), των Sheriff Courts (τοπικών δικαστηρίων) και των ειρηνοδικείων είναι η Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροScottish Courts and Tribunals Service (SCTS) (Υπηρεσία Δικαστηρίων της Σκοτίας), η οποία είναι ανεξάρτητο νομικό πρόσωπο του οποίου προεδρεύει ο Lord President (Λόρδος Πρόεδρος), ο ανώτερος δικαστής της Σκοτίας.

    Ανώτατα δικαστήρια της Σκοτίας

    Τα ανώτατα δικαστήρια της Σκοτίας είναι το Court of Session και το High Court of Justiciary.

    Court of Session

    Το Court of Session είναι το ανώτατο πολιτικό δικαστήριο της Σκοτίας και εδρεύει στο Parliament House στο Εδιμβούργο. Λειτουργεί ως δευτεροβάθμιο αλλά και ως πρωτοβάθμιο πολιτικό δικαστήριο, ενώπιον του οποίου εισάγονται διαφορές που μπορεί να αφορούν, μεταξύ άλλων, είσπραξη οφειλών, αγωγές αποζημίωσης, οικογενειακές και εμπορικές υποθέσεις.

    High Court of Justiciary

    Το High Court of Justiciary λειτουργεί ως δευτεροβάθμιο ποινικό δικαστήριο σε σοβαρές υποθέσεις και επιπλέον εκδικάζει κακουργήματα σε πρώτο βαθμό. Οι δίκες διεξάγονται ενώπιον δικαστή και ενόρκων.

    Όταν εκδικάζει υποθέσεις σε δεύτερο βαθμό το δικαστήριο συνεδριάζει στο Εδιμβούργο.  Για άλλες υποθέσεις το δικαστήριο έχει μόνιμες βάσεις στο Εδιμβούργο, τη Γλασκόβη και το Αμπερντίν, αλλά δίκες διεξάγονται επίσης σε πόλεις σε ολόκληρη τη Σκοτία.

    Sheriff Courts

    Για νομικούς σκοπούς, η Σκοτία χωρίζεται σε έξι δικαστικές περιφέρειες («sheriffdoms»). Επικεφαλής κάθε δικαστικής περιφέρειας (sheriffdom) είναι ένας Sheriff Principal ο οποίος, εκτός από την εκδίκαση εφέσεων που αφορούν αστικές υποθέσεις, είναι υπεύθυνος και για την αποτελεσματική διεκπεραίωση όλων των υποθέσεων ενώπιον των Sheriff Courts.

    Στις εν λόγω δικαστικές περιφέρειες υπάρχουν συνολικά 39 sheriff courts τα οποία, παρότι διαφέρουν μεταξύ τους ως προς το μέγεθος και τον σχεδιασμό, εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό.

    Οι υποθέσεις εκδικάζονται από δικαστή που καλείται «Sheriff». Το έργο των Sheriff Courts, το οποίο χωρίζεται σε τρεις βασικές κατηγορίες (ποινικές, ποινικές και κληρονομικές υποθέσεις), διεκπεραιώνεται από τους τοπικούς Sheriff Clerks (γραμματείς των Sheriff Courts) και το προσωπικό που υπάγεται σ’ αυτούς.

    Οι Summary Sheriffs είναι αρμόδιοι να ασκούν ορισμένα από τα καθήκοντα των Sheriff τόσο σε ποινικές όσο και σε αστικές υποθέσεις.

    Επιπλέον, υπάρχει ένα νέο Personal Injury Court (δικαστήριο σχετικό με υποθέσεις σωματικής ή ψυχικής βλάβης) με αρμοδιότητα για όλη τη Σκοτία, το οποίο εδρεύει στο Εδιμβούργο.

    Το πολιτικό τμήμα του Sheriff Appeal Court είναι αρμόδιο για την εκδίκαση εφέσεων, σε μονομελή ή τριμελή σύνθεση, σε αστικές υποθέσεις που κινούνται ενώπιον των Sheriff Courts.

    Το ποινικό τμήμα του Sheriff Appeal Court εκδικάζει εφέσεις κατά αποφάσεων των Sheriffs και των ειρηνοδικών που εκδίδονται σε υποθέσεις που εκδικάζονται με τη συνοπτική, χωρίς ενόρκους, διαδικασία (summary criminal proceedings).  Επιλαμβάνεται επίσης προσφυγών κατά αποφάσεων εγγυοδοσίας που εκδίδονται από Sheriff ή ειρηνοδίκη.

    Αστικές υποθέσεις

    Οι περισσότερες αστικές διαδικασίες αφορούν διαφορές μεταξύ φυσικών προσώπων ή οργανώσεων. Τα Sheriff Courts επιλαμβάνονται τριών διαφορετικών ειδών υποθέσεων:

    • κοινών αγωγών που αφορούν κατά κύριο λόγο υποθέσεις διαζυγίων, υποθέσεις που αφορούν παιδιά, διαφορές για θέματα ιδιοκτησίας και αξιώσεις για οφειλές/αποζημίωση αξίας άνω των £5.000.  Με την εξαίρεση των αγωγών οικογενειακής φύσης (εκτός εάν ζητείται μόνο απόφαση σχετικά με διατροφή), οι αγωγές με αξία αντικειμένου έως £100.000 εισάγονται μόνο ενώπιον του Sheriff Court.
    • συνοπτικών διαδικασιών, που χρησιμοποιούνται κυρίως σε διαφορές που αφορούν καθυστερούμενα ποσά από μισθώματα σε κοινωνικές κατοικίες και αποζημίωση για σωματική βλάβη με αξία αντικειμένου έως £5.000.
    • συνοπτικών διαδικασιών, σε υποθέσεις με αξία αντικειμένου έως £5.000 για την καταβολή, την παράδοση ή την ανάκτηση κινητής περιουσίας ή σχετικά με την έκδοση διαταγής για την υποχρέωση σε πράξη.

    Επιπλέον, το Sheriff Court ασχολείται με διάφορες άλλες αστικές υποθέσεις και διαδικασίες, όπως :

    • υιοθεσίες παιδιών
    • εκκαθάριση εταιρειών
    • έρευνες για θανατηφόρα ατυχήματα
    • πτωχεύσεις

    Ποινικές υποθέσεις

    Οι ποινικές υποθέσεις ενώπιον του Sheriff court μπορούν να εκδικαστούν με την επίσημη ή τη συνοπτική διαδικασία. Αρμόδιος να αποφασίσει ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί σε κάθε υπόθεση είναι ο Procurator Fiscal (εισαγγελέας).

    Η επίσημη διαδικασία χρησιμοποιείται για σοβαρές υποθέσεις όπου η κατηγορία ενδέχεται να επισύρει ποινή φυλάκισης άνω των δώδεκα μηνών ή πρόστιμο άνευ χρηματικού ορίου. Οι δίκες διεξάγονται ενώπιον ενός Sheriff και σώματος ενόρκων.

    Η συνοπτική διαδικασία χρησιμοποιείται για λιγότερο σοβαρές υποθέσεις οι οποίες εκδικάζονται ενώπιον ενός Sheriff, χωρίς σώμα ενόρκων. Αν και ο Sheriff δεν έχει εξουσία να επιβάλει ποινή φυλάκισης άνω των δώδεκα μηνών, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες το όριο αυτό μπορεί να αυξηθεί.

    Κληρονομικές υποθέσεις

    Οι κληρονομικές υποθέσεις αφορούν κατά κύριο λόγο τη διάθεση της περιουσίας του θανόντος. Η εξουσία που χορηγεί το δικαστήριο σε εκτελεστή να συγκεντρώσει και να διανείμει την περιουσία καλείται «επιβεβαίωση» (confirmation). Η εν λόγω εξουσία παρέχεται μόνον αφού υποβληθεί στο δικαστήριο πλήρης κατάλογος απογραφής της περιουσίας του θανόντος.

    Σε περίπτωση που η ακαθάριστη αξία της περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των £36.000, κατατάσσεται στην κατηγορία της «μικρής περιουσίας» και το προσωπικό του γραφείου του τοπικού Sheriff Clerk παρέχει βοήθεια στο πρόσωπο που ζητά την επιβεβαίωση για τη συμπλήρωση του σχετικού εντύπου. Σε περίπτωση που η αξία της περιουσίας υπερβαίνει το ποσό των £36.000, συνιστάται στα πρόσωπα που αιτούνται την επιβεβαίωση να προσφύγουν σε νομικό σύμβουλο (solicitor).

    Ειρηνοδικεία

    Το ειρηνοδικείο είναι λαϊκό δικαστήριο στο οποίο οι υποθέσεις εκδικάζονται από ειρηνοδίκη (justice of the peace) που δεν διαθέτει νομική κατάρτιση, επικουρούμενο από γραμματέα με νομική κατάρτιση. Ο γραμματέας παρέχει συμβουλές στον ειρηνοδίκη για νομικά και δικονομικά θέματα. Το δικαστήριο εκδικάζει κυρίως λιγότερο σοβαρές ποινικές υποθέσεις με συνοπτική διαδικασία. Η ανώτατη ποινή που μπορεί να επιβάλει ο ειρηνοδίκης είναι φυλάκιση 60 ημερών ή πρόστιμο έως και £2.500.

    Ο Sheriff Clerk (γραμματέας) είναι υπεύθυνος για όλες τις διοικητικές εργασίες στο Sheriff Court και στο ειρηνοδικείο όπως, μεταξύ άλλων:

    • την είσπραξη προστίμων και τις διαταγές αποζημίωσης
    • την έκδοση αντιγράφων δικαστικών διαταγών, όπως αυτών που αφορούν την εγγυοδοσία, την κοινωφελή εργασία ή τον περιορισμό της ελευθερίας
    • την κλήτευση και τη διαχείριση των ενόρκων.

    Μπορείτε να βρείτε λεπτομερέστερες πληροφορίες σχετικά με τα δικαστήρια στη Σκοτία στον δικτυακό τόπο της Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΥπηρεσίας Δικαστηρίων της Σκοτίας.

    Σχετικοί σύνδεσμοι

    Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΥπηρεσία Δικαστηρίων της Σκοτίας

    Τελευταία επικαιροποίηση: 28/05/2020

    Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.