A tagállamok rendes bíróságai

Észtország

EEz a rész az észtországi rendes bíróságok szervezetéről nyújt tájékoztatást.

Tartalomszolgáltató:
Észtország

Rendes bíróságok – bevezetés

megyei bíróságok általános hatáskörű elsőfokú rendes bíróságok, amelyek valamennyi polgári, büntető- és szabálysértési ügyben eljárnak, továbbá lefolytatják a törvény által hatáskörükbe utalt egyéb eljárásokat. A megyei bíróságokon folyó eljárásokat a következő törvénykönyvek szabályozzák: polgári ügyekben a polgári eljárási törvénykönyv, büntetőügyekben a büntetőeljárási törvénykönyv, szabálysértési ügyekben pedig a szabálysértési eljárási törvénykönyv.

A megyei bíróságok ítéleteit és végzéseit másodfokú bíróságként a körzeti bíróságok vizsgálják felül, az adott ítéletek és végzések elleni fellebbezések alapján. A közigazgatási bíróságok eljárását ugyanazon törvények szabályozzák, mint az elsőfokú bíróságokét.

Elsőfokú bíróságok

Észtországban négy megyei bíróság van. A megyei bíróságok további bíróságokra oszlanak.

Megyei bíróságok:

Harju megyei bíróság (Harju Maakohus):

 1. Tallinni bíróság

Viru megyei bíróság (Viru Maakohus):

 1. Jõhvi bíróság
 2. Narva bíróság
 3. Rakvere bíróság

Pärnu megyei bíróság (Pärnu Maakohus):

 1. Pärnu bíróság
 2. Haapsalu bíróság
 3. Kuressaare bíróság
 4. Rapla bíróság
 5. Paide bíróság

A Pärnu megyei bíróságnak van egy fizetési meghagyásokkal foglalkozó részlege is, amely a fizetési meghagyás kibocsátására vonatkozó gyorsított eljárások iránti kérelmeket fogadja.

Tartu megyei bíróság (Tartu Maakohus):

 1. Tartu bíróság
 2. Jõgeva bíróság
 3. Viljandi bíróság
 4. Valga bíróság
 5. Võru bíróság

A Tartu megyei bíróságon nyilvántartási és ingatlan-nyilvántartási részlegek is működnek. Az ingatlan-nyilvántartást és a hajólajstromot az ingatlan-nyilvántartási részleg működteti. A cégnyilvántartást, a nonprofit szervezetek és alapítványok nyilvántartását, valamint a zálogjogi nyilvántartást a nyilvántartási részleg vezeti.

Másodfokú bíróságok

Észtországban két körzeti bíróság van.

Körzeti bíróságok:

 • Tallinn körzeti bíróság
 • Tartu körzeti bíróság

Jogi adatbázisok

Az észtországi bíróságok elérhetőségei a bíróságok honlapján rendelkezésre állnak. Az elérhetőségi adatok ingyenesen hozzáférhetők.

Utolsó frissítés: 01/10/2020

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.