Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata görög nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Swipe to change

A tagállamok rendes bíróságai

Görögország

Tartalomszolgáltató:
Görögország

Polgári bíróságok

A magánjogi jogvitákat – ideértve a törvény által ezen bíróságok hatáskörébe utalt peren kívüli ügyeket is – a polgári bíróságok tárgyalják.

A polgári bíróságok a következők:

 1. a Legfelsőbb Bíróság (Ο Άρειος Πάγος);
 2. a fellebbviteli bíróság (Το Εφετείο);
 3. a több bíróból álló elsőfokú bíróságok (Πολυμελές Πρωτοδικεία);
 4. az elsőfokú egyesbíróságok (Μονομελές Πρωτοδικεία); valamint
 5. a körzeti polgári bíróságok (Ειρηνοδικεία).

Büntetőbíróságok (Ποινικά δικαστήρια)

A büntetőbíróságok büntetőügyekben járnak el.

A büntetőbíróságok az alábbiak:

 1. a Legfelsőbb Bíróság;
 2. az öttagú fellebbviteli bíróságok (Πενταμελή Εφετεία);
 3. az esküdtbíróságok (μεικτά ορκωτά δικαστήρια);
 4. a fellebbviteli esküdtbíróságok (μεικτά ορκωτά Εφετεία);
 5. a háromtagú fellebbviteli bíróságok (Τα Τριμελή Εφετεία);
 6. a háromtagú bíróságok (Τα Τριμελή Πλημμελειοδικεία);
 7. az egyesbíróként eljáró bíróságok (Τα Μονομελή Πλημμελειοδικεία);
 8. a körzeti büntetőbíróságok (Τα Πταισματοδικεία); valamint
 9. a fiatalkorúak bíróságai (Τα Δικαστήρια Ανηλίκων).

Külön törvényi rendelkezések értelmében büntető igazságszolgáltatást gyakorolnak még az alábbi bíróságok:

 • katonai bíróságok (Στρατοδικεία);
 • tengerészeti bíróságok (Ναυτοδικεία);
 • a légierő bíróságai (Αεροδικεία).

Ezen bíróságok az ügyekkel büntető különbíróságokként foglalkoznak,

és a hadsereg, a tengerészet vagy a légierő állományába tartozó személyek által elkövetett bűncselekményeket bírálják el.

Közigazgatási bíróságok (Διοικητικά δικαστήρια)

 • Az Államtanács Görögország három legmagasabb szintű bíróságának egyike (a Legfelsőbb Bíróság és a Görög Számvevőszék mellett).
 • Az Államtanács többek között a következő ügyekben jár el:

  közigazgatási intézkedések megsemmisítésére irányuló keresetek jogszabály megsértésére, hatáskörrel való visszaélésre, kompetenciahiányra vagy alaki hiányosságra való hivatkozással;

  polgári, katonai, kormányzati és más alkalmazottak fellebbezései alkalmazotti tanácsok (υπηρεσιακά συμβούλια) előléptetéssel, elbocsátással és visszaminősítéssel kapcsolatos döntései ellen;

  a közigazgatási bíróságok döntéseinek felülvizsgálatára irányuló keresetek. A közigazgatási bíróságok feladata a kormányzati szervek és a polgárok közötti közigazgatási jogviták eldöntése.

 • Számvevőszék bírósági és közigazgatási jogkörrel is rendelkezik, így kettős szerepet betöltő szervnek minősül. Feladata az állam – az állami szektor és a helyi hatóságok – kiadásainak ellenőrzése. Felelős továbbá a közhivatalnokok felügyeletéért és feladatainak kijelöléséért, és bírósági hatásköre keretében elbírálhat bizonyos köztisztviselők munkabérével kapcsolatos ügyeket.
 • A rendes közigazgatási bíróságok elsőfokú közigazgatási bíróságokra és közigazgatási fellebbviteli bíróságokra oszthatók fel.

 • Az elsőfokú közigazgatási bíróságok perértéktől függően egyesbíróságként vagy háromtagú bíróságként járnak el. Adózási ügyeket, magánszemélyek és társadalombiztosítási vagy szociálpolitikai szervezetek közötti jogvitákat, valamint állampolgárok és nemzeti vagy helyi hatóságok közötti közigazgatási jogvitákat tárgyalnak.
 • Az elsőfokú közigazgatási egyesbíróságok döntései elleni fellebbezéseket is az elsőfokú háromtagú közigazgatási bíróságok bírálják el.

 • A közigazgatási fellebbviteli bíróságok az elsőfokú háromtagú közigazgatási bíróságok döntései elleni jogorvoslati ügyekben járnak el. Emellett első fokon elbírálják a köztisztviselők alkalmazásával összefüggő közigazgatási intézkedések (elbocsátás, kinevezés elmulasztása, előléptetés elmulasztása stb.) megsemmisítésére irányuló kereseteket is.
 • Jogi adatbázisok

  1. Az Államtanács honlapja. Az adatbázis ingyenesen hozzáférhető.
  2. Legfelsőbb Bíróság weboldala. Az adatbázis ingyenesen hozzáférhető.

  Kapcsolódó linkek

  A Legfelsőbb Bíróság

  Athéni Elsőfokú Bíróság

  Szaloniki Elsőfokú Bíróság

  Pireuszi Elsőfokú Bíróság

  Államtanács és Közigazgatási Bírói Tanács

  Görög Számvevőszék

  Az Athéni Elsőfokú Bíróság Főügyészi Hivatala

  Utolsó frissítés: 12/07/2022

  E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.