Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata holland nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Swipe to change

A tagállamok rendes bíróságai

Hollandia

Ez a szakasz a hollandiai rendes bíróságok szervezetéről nyújt tájékoztatást.

Tartalomszolgáltató:
Hollandia
Ezen a nyelven nem áll rendelkezésre hivatalos fordítás.
Az oldal tartalmának a gépi fordítása megtekinthető itt. Figyelem: a gépi fordítás csakis általános tájékoztatási célt szolgál. A weboldal tulajdonosa nem vállal semminemű felelősséget a gépi fordítás minőségéért.

Körzeti bíróságok

Az eljárások többsége a körzeti bíróság (rechtbank) előtt indul. Hollandiában 11 körzeti bíróság található.

Mindegyik körzeti bíróság több tanácsból áll:

  • Polgári jogi tanács (állampolgárok közötti jogviták)
  • Közigazgatási jogi tanács (állampolgár és közigazgatás közötti jogviták)
  • Büntető jogi tanács (bűncselekmények)
  • Helyi ügyek tanácsa (kantonzaken), például a bérlettel, adóságokkal, közúti bírságok elleni fellebbezésekkel, munkajogi jogvitákkal és szabálysértésekkel kapcsolatos ügyek

Fellebbezések

Az a fél, aki nem fogadja el a körzeti bíróság ítéletet, fellebbezést terjeszthet elő ellene. A büntető és polgári ügyeket a négy fellebbviteli bíróság (gerechtshoven) egyike bírálja el. A közigazgatási ügyekben a per tárgyától függően a következő bíróságok járhatnak el:

  • fellebbviteli bíróság
  • a szociális és közszolgálati fellebbviteli bíróság (Centrale Raad van Beroep)
  • a gazdasági tárgyú közigazgatási jogviták fellebbviteli bírósága (College van Beroep voor het Bedrijfsleven)
  • az államtanács (Raad van State) közigazgatási kollégiuma (Afdeling bestuursrechtspraak)

Legfelsőbb Bíróság (Hoge Raad)

Hollandia Legfelsőbb Bírósága Hollandia legmagasabb szintű, polgári, büntető és adójogi bírósága. A Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezheti az ítéleteket, különösen a fellebbviteli bíróságok ítéleteit (a fellebbviteli bíróságok ítéletei jogi kérdésekben a Legfelsőbb Bíróság előtt a cassatie-nek nevezett eljárás keretében támadhatók meg). A Legfelsőbb Bíróság feladata továbbá a jogegység és a holland jog fejlődésének biztosítása.

Az igazságszolgáltatási rendszer szervezetével kapcsolatos további információk a rechtspraak.nl honlapon találhatók meg.

Jogi adatbázisok

A bíróságok a meghozott határozatok többségét közzéteszik. Ezek a határozatok és ítéletek a rechtspraak.nl oldalon található adatbázison keresztül érhetők el a nyilvánosság számára.

Ingyenes-e a hozzáférés az adatbázishoz?

Igen, a hozzáférés ingyenes.

Kapcsolódó linkek

A holland igazságszolgáltatási rendszer és Hollandia Legfelsőbb Bírósága

A holland igazságszolgáltatási rendszerrel kapcsolatos információk (angolul)

Utolsó frissítés: 17/04/2020

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.