A tagállamok szakosított bíróságai

Finnország

Ez a rész a finnországi szakosított bíróságokra vonatkozóan tartalmaz információkat.

Tartalomszolgáltató:
Finnország

Szakosított bíróságok

Finnországban szakosított bíróságok is vannak, amelyeknek feladatait külön törvények állapítják meg. A szakosított bíróságokat azért állították fel, hogy olyan ügyfajtákkal foglalkozzanak, amelyek rendezésére az általános vagy közigazgatási bíróságok nem alkalmasak, mert azok különleges szakértelmet igényelnek. A szakosított bíróságok összetétele általában az adott területhez kapcsolódó szakértelmet tükrözi. A szakosított bíróságok a következők:

  • a munkaügyi bíróság
  • a versenybíróság
  • a társadalombiztosítási bíróság és
  • a közjogi felsőbíróság.

A munkaügyi bíróság

A munkaügyi bíróság a munkaszerződésekről szóló törvény, az állami köztisztviselők szerződéseiről szóló törvény, az önkormányzati köztisztviselők szerződéseiről szóló törvény, valamint az evangélikus-lutheránus egyház alkalmazásában álló köztisztviselők szerződéseire irányadó törvény értelmezésével kapcsolatos jogvitákat kezeli és rendezi. A köztisztviselők és más munkavállalók kollektív szerződéseiből eredő jogvitákkal is ez a bíróság foglalkozik.

A versenybíróság

A versenybíróság versenyjoggal, végrehajtással, szellemi tulajdonjoggal és piaci joggal foglalkozó szakosított bíróság.

A társadalombiztosítási bíróság

A társadalombiztosítási bíróság társadalombiztosítási ügyekkel foglalkozó szakosított bíróság. A társadalombiztosítási bíróság többek között a munkavállalói nyugdíjra, nemzeti nyugdíjra és álláskeresési járadékra való jogosultsággal, valamint a munkabaleset, foglalkozási megbetegedés, bűncselekmény okozta kár, katonai rokkantság vagy katonai baleset alapján járó kártérítéssel kapcsolatos ügyekben jár el.

A közjogi felsőbíróság

A közjogi felsőbíróság olyan különleges bíróság, amely a finn kormány tagjaival, a legfelsőbb bíróság és legfelsőbb közigazgatási bíróság tagjaival, valamint egyes magas tisztséget betöltő köztisztviselőkkel szemben hivatali visszaélés miatt indított ügyeket tárgyalja. A közjogi felsőbíróság csak szükség esetén ül össze.

Kiegészítő információk

A finn bíróságok honlapja a finn bírósági rendszerről tartalmaz tájékoztatást. Egyablakos portál azok számára, akik a bíróságokra, ügyészekre, végrehajtókra, jogsegélyirodákra vonatkozóan keresnek tájékoztatást.

Megtalálható itt például a fellebbviteli és közigazgatási bíróságok legfrissebb ítélkezési gyakorlata, valamint az összes bíróság honlapjára mutató link.

Utolsó frissítés: 19/05/2024

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.