Instanțe judecătorești specializate

Finlanda

Această secțiune vă oferă informații privind instanțele speciale din Finlanda.

Conținut furnizat de
Finlanda

Instanțe speciale

În Finlanda există instanțe speciale, ale căror atribuții sunt prevăzute în legi separate. Instanțele speciale au fost înființate pentru cauzele care nu pot fi tratate de instanțele generale sau de instanțele administrative deoarece necesită expertiză specială. Componența instanțelor speciale reflectă de obicei expertiza corespunzătoare domeniului în cauză. Instanțele speciale sunt:

  • Tribunalul Muncii
  • Tribunalul Comercial
  • Tribunalul de Asigurări Sociale și
  • Înalta Curte de Punere sub Acuzare.

Tribunalul Muncii

Tribunalul Muncii examinează și soluționează litigiile privind interpretarea următoarelor acte normative: Legea privind contractele de muncă, Legea privind contractele funcționarilor publici ai statului, Legea privind contractele funcționarilor publici municipali și Legea care reglementează contractele funcționarilor publici aflați în slujba Bisericii Evanghelice Luterane. Acest tribunal soluționează, de asemenea, litigiile legate de contractele funcționarilor publici ai statului și de contractele colective ale angajaților.

Tribunalul Comercial

Tribunalul Comercial este o instanță specializată în dreptul concurenței și asigurarea respectării normelor din acest domeniu, dreptul de proprietate intelectuală și dreptul comercial.

Tribunalul de Asigurări Sociale

Tribunalul de Asigurări Sociale este o instanță specială competentă să soluționeze litigiile în materie de asigurări sociale. De exemplu, dreptul la pensie de vârstă, la pensie națională sau la șomaj al unei persoane sau dreptul la pensie în urma unui accident de muncă, a unei boli profesionale, a unui prejudiciu apărut ca urmare a săvârșirii unei infracțiuni, a unei invalidități sau a unui accident survenite în context militar.

Înalta Curte de Punere sub Acuzare

Înalta Curte de Punere sub Acuzare este o instanță specială care soluționează cauze ce implică acuzații de comportament ilegal în exercitarea funcției împotriva membrilor guvernului finlandez, a judecătorilor Curții Supreme și ai Curții Supreme Administrative și a anumitor funcționari publici la nivel înalt. Înalta Curte de Punere sub Acuzare se reunește numai atunci când este necesar.

Informații suplimentare

Site-ul internet al instanțelor finlandeze cuprinde informații privind sistemul judiciar din Finlanda. Acesta reprezintă un portal unic care pune la dispoziție informații despre instanțele judecătorești, procurori, autoritățile de asigurare a respectării legii și asistența judiciară.

Site-ul include, de exemplu, cea mai recentă jurisprudență a curților de apel și a instanțelor administrative și linkuri către site-urile web ale tuturor instanțelor.

Ultima actualizare: 02/02/2021

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.