A megkülönböztetés tilalma

Az Európai Bizottság olyan képzési anyagokat kíván rendelkezésre bocsátani, amelyeket a megkülönböztetésmentesség terén tevékenykedő gyakorló jogászok saját munkájukhoz, oktatóik pedig forrásanyagként használhatnak fel.

Introduction to EU anti-discrimination law (Bevezetés az EU megkülönböztetést tiltó jogába) – online tanfolyam (Európai Bizottság)

Ez az online tanfolyam bevezetést nyújt az Európai Unió megkülönböztetést tiltó jogába, valamint ismerteti a területhez kapcsolódó fejleményeket és ítélkezési gyakorlatot. A videobemutatókat, valós esetekből vett példákat és kvízeket is felvonultató tanfolyam a Bizottság megbízásából kidolgozott, alább bemutatott szemináriumsorozat részét képezi. Az érdeklődő jogi szakemberek ezt a linket követve juthatnak el a tanfolyam weboldalára.

Az EU megkülönböztetést tiltó jogszabályait bemutató szemináriumok (Európai Bizottság)

A szemináriumok két, az EUMSZ 19. cikke (korábban az EKSZ 13. cikke) értelmében elfogadott megkülönböztetésellenes uniós irányelvhez kapcsolódnak. A 2000/43/EK irányelv bizonyos területeken megtiltja a faji vagy etnikai alapú megkülönböztetés minden formáját, míg a 2000/78/EK irányelv a foglalkoztatás és a munkavégzés terén írja elő a vallási meggyőződés, a fogyatékosság, az életkor és a szexuális irányultság alapján történő megkülönböztetés tilalmát. A háttérdokumentumok, valamint a Bizottság megbízásából megrendezett szemináriumon elhangzott előadások ezen a linken keresztül érhetők el.

Kézikönyv az európai megkülönböztetésmentességi jogról (az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA) és az Emberi Jogok Európai Bírósága (ECHR))

Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA) és az Emberi Jogok Európai Bírósága (ECHR) közös kiadásában megjelent, A megkülönböztetést tiltó európai jog kézikönyve című munka bemutatja az ECHR és az Európai Unió Bírósága által alkalmazott ítélkezési gyakorlatot. A kézikönyv részletesen ismerteti a megkülönböztetést tiltó európai jog hátterét és történetét (kitérve az ENSZ emberi jogi egyezményeire is), valamint a megkülönböztetés kategóriáit és mentségeit, a megkülönböztetést tiltó európai jog hatályát (különös tekintettel a védelemben részesülő csoportok meghatározására) és a védett tulajdonságokat (nem, fogyatékosság, életkor, faj és nemzetiség). A kézikönyv számos nyelven letölthető ezen a linken.

A megkülönböztetésmentességhez kapcsolódó különféle témákról szóló kézikönyvek (Európai Bizottság)

A megkülönböztetést tiltó joggal kapcsolatos ismereteiket bővíteni és elmélyíteni kívánó jogi szakemberek további információkat és elemzéseket találhatnak a következő (angol nyelven elérhető) kézikönyvekben. Az Európai Bizottság megbízásából készült könyvek a következő területeket ölelik fel:

Utolsó frissítés: 06/10/2020

A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.