Környezetvédelmi jog

Az Európai Bizottság olyan képzési anyagokat kíván rendelkezésre bocsátani, amelyeket az európai környezetvédelmi jog terén tevékenykedő gyakorló jogászok saját munkájukhoz, oktatóik pedig forrásanyagként használhatnak fel.

Képzési modulok az európai környezetvédelmi jog területén (Európai Bizottság)

Az igazságszolgáltatás igénybevétele környezetvédelmi kérdésekben és a környezetvédelemmel kapcsolatos jogszabályok végrehajtása olyan területek, amelyeken a szabályozások különösen alacsony szinten ismertek, pedig azok léteznek és gyakran igen specifikusak. Európában jelenleg számos olyan ügy van, amelyeknél a környezetet sértő bűncselekmények miatt büntetőeljárás folyik. A Környezetvédelmi Főigazgatóság tudatában van annak, hogy javítani kell az EU és a nemzeti bírók közötti együttműködést, ezért 2008-ban speciális programot indított, hogy képzési modulokat fejlesszen ki az uniós környezetvédelmi jog különböző aspektusaira vonatkozóan, valamint hogy bíróknak szóló, a jog végrehajtásával foglalkozó műhelytalálkozókat és szemináriumokat szervezzen. A képzési modulokat e műhelytalálkozókon tesztelték és a kapott visszajelzések alapján javították.

A műhelytalálkozók fő célja az, hogy növeljék az uniós környezetvédelmi joggal és szakpolitikával kapcsolatos tudatosságot, valamint hogy fórumot biztosítsanak a tudás- és tapasztalatcserére. A szándék az, hogy ebbe az oktatókat és képzésszolgáltatókat is bevonják. Ennek érdekében a képzési anyagokat úgy állítják össze, hogy azokat frissíteni tudják és hozzá tudják igazítani a célközönség igényeihez helyi, nemzeti vagy európai szinten.

Az uniós környezetvédelmi jogra vonatkozó képzési csomag meghatározott témákra épülő modulokból áll. Az egyes modulok foglalkozásokra oszlanak, amelyek mindegyike meghatározott képzési gyakorlat – például esettanulmány vagy irányelvek ismertetése – formáját ölti.

A modulok az oktató által tartott prezentációk és (a szeminárium 2,5 napja alatt négy) esettanulmányra vonatkozó interaktív munka kombinációi. Az oktatók azonban szabad kezet kapnak az anyagok felhasználásában, és a rendelkezésre álló foglalkozások egy meghatározott részének kiválasztásával például saját szemináriumot állíthatnak össze.

A modulok itt érhetők el ingyenesen angol nyelven, és az alábbi témákat fedik le:

  • A környezeti hatásvizsgálatra (KHV) vonatkozó uniós jog
  • A természetvédelemre vonatkozó uniós jog
  • A hulladékkal kapcsolatos uniós jogszabályok
  • A vízzel kapcsolatos uniós jogszabályok
  • Az uniós környezetvédelmi jog alapelvei
  • A környezet büntetőjog általi védelme.

Az alábbi általános kérdésekről is rendelkezésre állnak képzési anyagok:

  • Az igazságszolgáltatási igénybevétele környezetvédelmi kérdésekben
  • A nemzeti bíróságok és a Bizottság szerepe az európai környezetvédelmi jogszabályok végrehajtásában.

Az Oktatók képzése című kézikönyv bemutatja, hogy a gyakorlatban hogyan használhatók ezek a képzési csomagok.

Képzési szeminárium a bíróságokhoz fordulásról környezetvédelmi jogi kérdésekben(Európai Igazságügyi Képzési Hálózat – EJTN)

Az EJTN tevékenységeinek részeként a Centro de Estudos Judiciários által angol nyelven szervezett képzési szeminárium videó podcastjához az érdekelt gyakorló jogászok és oktatók itt férhetnek hozzá.

Kapcsolódó linkek

Európai Igazságügyi Képzési Hálózat (EJTN)

Utolsó frissítés: 19/02/2019

A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.