Általános tudnivalók az uniós jogról

Az Európai Bizottság és különböző más szervezetek képzési anyagokat dolgoznak ki az európai uniós jog egészére vonatkozóan. Az anyagokat úgy állítják össze, hogy segítséget nyújtsanak egyrészt azon jogi szakemberek számára, akik tudásuk bővítése érdekében önállóan kívánnak tanulni, másrészt a jogi szakemberek azon oktatói számára, akik képzéseket kívánnak szervezni az uniós jogról, illetve annak szempontjairól. A jelenlegi és a jövőbeli európai jogszabályokra vonatkozó információk a Bizottság honlapján találhatók.

Az Európai Igazságügyi Képzési Hálózat (EJTN) által ajánlottak szerinti képzési anyagok az európai jog számos területén

Az Európai Igazságügyi Képzési Hálózat képzési anyagokat dolgozott ki az európai jog következő különböző területein: igazgatási jog, büntetőjog, polgári jog és jogi nyelvezet, valamint a jogi képzés összeállítására és tanítására vonatkozó, oktatóknak szóló módszertan. A képzési anyagok az alapvető referenciadokumentumokat jelentik, valamint elősegítik a képzési tevékenységek kidolgozását és megtervezését az EJTN tagjai számára. Nem a tárgyalt témák tankönyveinek tekintendők, hanem ezeket úgy állították össze, hogy az oktatók által azonnal felhasználható gyakorlati és hasznos útmutatók legyenek. Az anyagokat az EJTN különböző területekért felelős alcsoportjai rendszeresen frissítik.

A képzési anyagok valamennyi érdekelt oktató és igazságügyi képzésszolgáltató számára elérhetőek az EJTN honlapján.

Útmutató az Európai Unió Bírósága előtt folyó előzetes döntéshozatali eljárásokhoz

Az Európai Unió Bírósága előtt folyó előzetes döntéshozatali eljárásokhoz készített útmutató célja, hogy a Hollandiában szerzett tapasztalatok alapján gyakorlati javaslatokat tegyen. Az útmutató általános információkat tartalmaz, valamint javaslatokat nyújt arra vonatkozóan, hogy mikor és hogyan kell egy ügyet a Bíróság elé utalni.

Az útmutatót a holland bíróságok európai jogi koordinátorainak felügyelete mellett adták ki. Kizárólag információs célokat szolgál és semmilyen tekintetben sem kötelező érvényű. Az útmutató angol nyelven érhető el az Európai Unió Államtanácsainak és Legfelső Közigazgatási Bíróságainak Szövetsége (ACA-Europe) honlapján.

Az Európai Bizottság webes közvetítést biztosító portálja

A Bizottság rendszeresen közvetíti az európai uniós jogszabályok különböző területein történt fejleményekkel foglalkozó konferenciákat. Ez hasznos lehet azon jogi szakemberek számára, akik naprakészek kívánnak lenni saját területükön, illetve területeiken, valamint azon oktatók számára, akik szemléltetni szeretnék a képzések során bemutatott elképzeléseket.

A konferenciák legtöbbször, de nem kizárólag, angol nyelven zajlanak.

Az élő webes közvetítéseket előre bejelentik a webes közvetítést biztosító portálon, és a közvetítések a tervezett kezdési időtől elérhetők a honlapon. Az élő közvetítést követően az internetes videofelvételeket elérhetővé teszik az archívumban, és a videofelvételek egyszerűen használható, költséghatékony és környezetbarát forrást biztosítanak.

Kapcsolódó linkek

Az Európai Unió Államtanácsainak és Legfelső Közigazgatási Bíróságainak Szövetsége

Európai Igazságügyi Képzési Hálózat (EJTN)

Utolsó frissítés: 08/02/2019

A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.