Landspecifieke informatie en onlineformulieren betreffende Verordening (EG) nr. 2201/2003
Verordening (EG) nr. 2201/2003 van de Raad (verordening Brussel II bis) is slechts van toepassing op gerechtelijke procedures die zijn ingesteld, authentieke akten die zijn verleden of geregistreerd en gerechtelijke schikkingen die zijn goedgekeurd of getroffen in huwelijkszaken en in zaken betreffende de ouderlijke verantwoordelijkheid vóór 1 augustus 2022.
Voor procedures die op of na 1 augustus 2022 zijn begonnen, is de verordening Brussel II bis vervangen door Verordening (EU) 2019/1111 van de Raad (verordening Brussel II ter). Meer informatie over de verordening Brussel II ter: kennisgevingen en onlineformulieren.
De verordening Brussel II bis is van toepassing tussen alle lidstaten van de Europese Unie, met uitzondering van Denemarken.
In de verordening Brussel II bis wordt bepaald welke gerechten van welke lidstaat bevoegd zijn om te beslissen in zaken betreffende de ouderlijke verantwoordelijkheid of huwelijkszaken met een internationaal element. Voorts wordt bepaald dat de in een lidstaat gegeven beslissing in huwelijkszaken of in zaken betreffende de ouderlijke verantwoordelijkheid in de andere lidstaten wordt erkend zonder dat er daartoe speciale procedures vereist zijn. Afhankelijk van het soort beslissing kan er een verklaring van uitvoerbaarheid (“exequatur”) vereist zijn.
Daarnaast vormt de verordening Brussel II bis een aanvulling op en een versterking van het Haags Verdrag van 1980 door de regels voor samenwerking tussen de lidstaten in het geval van ontvoering van kinderen door ouders te verduidelijken.
Elke lidstaat wijst ten minste een centrale autoriteit aan om bijstand te verlenen bij de toepassing van de verordening Brussel II bis.
De verordening voorziet in vier standaardformulieren.
Indiening van formulieren bij de bevoegde autoriteit
Ingevulde formulieren moeten aan de betrokken bevoegde autoriteit worden toegezonden op de door die autoriteit voorgeschreven wijze. Meer informatie over de contactgegevens van de bevoegde autoriteiten, de relevante nationale wetgever enz. is te vinden in de rubriek Europese justitiële atlas. Deze pagina bevat een zoekinstrument om de bevoegde autoriteiten te vinden waaraan ingevulde formulieren moeten worden toegezonden.
U kunt deze formulieren online invullen door één van de onderstaande links aan te klikken. Als u reeds een formulier hebt gecreëerd en een voorlopige versie hebt opgeslagen, kunt u die uploaden via de knop "voorlopige versie uploaden".
Per 1 januari 2021 is het Verenigd Koninkrijk geen lid van de EU meer. Op civielrechtelijk vlak blijven lopende procedures en procedures die voor het eind van de overgangsperiode zijn ingeleid, echter onder het EU-recht vallen. Tot eind 2024 behoort het Verenigd Koninkrijk nog tot de keuzemogelijkheden in de (dynamische) online formulieren voor deze procedures. Een uitzondering op deze regel vormen de formulieren voor openbare documenten, waarin het Verenigd Koninkrijk niet gekozen dient te worden.
Deze pagina wordt beheerd door de Europese Commissie. De informatie op deze pagina geeft niet noodzakelijk het officiële standpunt van de Europese Commissie weer. De Commissie aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid voor informatie of gegevens waarnaar in dit document wordt verwezen. Gelieve de juridische mededeling te raadplegen voor de auteursrechtelijke regeling voor Europese pagina's.
Laatste update : 27/09/2022