A bűncselekmények áldozatainak kárenyhítésével kapcsolatos formanyomtatványok


A 2004/80/EK irányelvvel kapcsolatos nemzeti tájékoztatás és online formanyomtatványok.


Annak érdekében, hogy a szándékosan elkövetett erőszakos bűncselekmények áldozatai határokon átnyúló tényállások esetén segítséget kapjanak a kárenyhítéshez való hozzájutáshoz, az irányelv együttműködési rendszert hozott létre a nemzeti hatóságok között:

 • Azok a személyek, akik külföldi tartózkodásuk alatt (a lakóhelyüktől eltérő uniós tagállamban) bűncselekmény áldozatává válnak, kérelmüket a lakóhelyük szerinti állam támogató hatóságához nyújthatják be.
 • A támogató hatóság lefordítja és továbbítja a kérelmet annak a tagállamnak a döntéshozó hatóságához, ahol a bűncselekményt elkövették. A kérelem elbírálásáért és a kárenyhítés kifizetéséért a döntéshozó hatóság felelős.

Az irányelv két formanyomtatványt határoz meg a kárenyhítés iránti kérelmek továbbítására a határokon átnyúló tényállások esetén.

Formanyomtatványok benyújtása az illetékes hatósághoz

A kitöltött formanyomtatványokat a hatóság által előírt módon kell megküldeni az érintett illetékes hatóságnak. Az illetékes hatóságok elérhetőségeivel, a releváns nemzeti jogszabályokkal, stb. kapcsolatban további információk az Európai Igazságügyi Atlasz szakaszban találhatók. Az oldalon található keresőeszközzel azokat az illetékes hatóságokat lehet megtalálni, amelyekhez a kitöltött formanyomtatványokat küldeni kell.

További információk: Kárenyhítés

Ezeket a formanyomtatványokat online is kitöltheti, ha az alábbi linkek egyikére kattint. Ha már elkezdte egy formanyomtatvány kitöltését és mentette a piszkozatot, feltöltheti a "Piszkozat betöltése" gombra való kattintással.

2021. január 1-jétől az Egyesült Királyság már nem uniós tagállam. Az átmeneti időszak vége előtt indított, folyamatban lévő polgári eljárásokat azonban még az uniós jog alapján fogják lefolytatni. Az ilyen eljárásokhoz kapcsolódó online kitölthető (dinamikus) formanyomtatványokon az Egyesült Királyság 2024 végéig választható ország lesz. E szabály alól kivételt képeznek a közirat-formanyomtatványok, amelyeken az Egyesült Királyságot nem lehet kiválasztani.

 • A határokon átnyúló tényállások esetén a kárenyhítésekre vonatkozó kérelmek továbbítására alkalmazandó formanyomtatvány
  • a következő nyelven: magyar
   Üres formanyomtatvány letöltése a következő nyelven: magyar (nyelvváltás)
 • A határokon átnyúló tényállások esetén a kárenyhítésekre vonatkozó kérelmekről szóló határozatok továbbítására alkalmazandó formanyomtatvány
  • a következő nyelven: magyar
   Üres formanyomtatvány letöltése a következő nyelven: magyar (nyelvváltás)

Ha már van elmentett formanyomtatványa, kérjük, kattintson a Piszkozat betöltése gombra.

Ha már van elmentett formanyomtatványa, kérjük, kattintson a Piszkozat betöltése gombra.


A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.

Utolsó frissítés : 19/01/2023