Ügyek online lefolytatása, elektronikus kapcsolattartás a bíróságokkal

Görögország
Tartalomszolgáltató:
European Judicial Network
Európai Igazságügyi Hálózat (polgári és kereskedelmi ügyek)

1 Interneten keresztül kezdeményezhető bírósági eljárás?

A jogi dokumentumok görög Államtanácshoz és athéni elsőfokú bírósághoz való benyújtásának céljából létrehoztak egy jelenleg is működő alkalmazást. Továbbra is lehetőség van a következőkre: a) az athéni elsőfokú bírósághoz elektronikusan vagy klasszikus módon benyújtott jogi dokumentumokra vonatkozó információ nyomon követése, b) a jogi dokumentum státuszának elektronikus nyomon követése a pireuszi és a szaloníki elsőfokú bíróságon, akkor is, ha azt a klasszikus módon nyújtották be. Emellett létrehoztak egy alkalmazást a jogi dokumentumok közigazgatási bíróságokhoz (dioikitika dikastiria) való benyújtása érdekében, és egy hasonló alkalmazás megalkotása folyamatban van a Számvevőszék (Elenktiko Synedrio) tekintetében is.

2 Ha igen, ez milyen ügytípusok esetében lehetséges? Van olyan eljárás, amelyet kizárólag interneten keresztül lehet intézni?

Bármely polgári eljárásban be lehet nyújtani a jogi dokumentumokat elektronikusan, az eljárásokat fokozatosan veszik fel az online funkciók közé. A dokumentumok státuszát minden eljárásban nyomon lehet követni elektronikusan. Jelenleg nincs olyan ügytípus, amelyet kizárólag az interneten keresztül lehet intézni.

3 A szolgáltatás minden időpontban elérhető (vagyis napi 24 órában, a hét minden napján) vagy csak bizonyos időszakokban? Ha igen, melyek ezek az időszakok?

A jogi dokumentumok státuszát elektronikusan napi 24 órában nyomon lehet követni. Az athéni elsőfokú bírósághoz jelenleg munkanapokon, munkaidőben lehet elektronikusan benyújtani jogi dokumentumokat, ez a lehetőség azonban hamarosan a hát minden napján 24 órában rendelkezésre fog állni.

4 A keresetben szereplő adatok formátumára nézve van kötelező előírás?

A jogi dokumentum elektronikus benyújtásához a rendszerhasználónak (jogásznak) ki kell tölteni az elektronikus formanyomtatványt, és azt a követelés szövegét tartalmazó WORD fájllal együtt be kell nyújtania a bírósághoz. A benyújtási eljárást követően e dokumentumokat ugyanabban a „zárolt” formátumban, „benyújtott” jelöléssel ellátva visszaküldik a feladónak.

5 Hogyan védik az adatok továbbításának és tárolásának biztonságát?

A rendszerhez jelenleg és a teljes működőképesség elérését követően is meghatározott jelszóval és elektronikus aláírással lehet hozzáférni.

6 Szükséges bármiféle elektronikus aláírás és/vagy időbélyegző használata?

Az elektronikus aláírások használata a rendszer részét képezi.

7 Fizetni kell bírósági illetéket? Ha igen, ezek hogyan fizethetők meg, és eltérnek-e a nem elektronikus eljárások esetében fizetendő díjaktól?

A bírósági illetéket általában elektronikusan kell megfizetni, amely befizetés a jogi dokumentumok elektronikus benyújtásának egyik lépése. Az illeték mértéke megegyezik a klasszikus benyújtás során érvényesülő összeggel.

8 Visszavonható az interneten keresztül benyújtott kereset?

Nem. A jogi dokumentum visszavonására a polgári perrendtartás szabályai szerint kizárólag a klasszikusan benyújtott jogi dokumentumokra vonatkozó rendelkezéseknek megfelelően kerülhet sor.

9 Amennyiben a felperes az eljárást interneten keresztül indítja meg, úgy lehetséges és/vagy kötelező az alperes számára, hogy szintén az interneten keresztül válaszoljon?

A 142/2013. sz. köztársasági elnöki rendelet szabályozza a keresetek és azokhoz kapcsolódó dokumentumok polgári bíróságokhoz való elektronikus benyújtását. Ez a lehetőség technikailag még nem elérhető. Egy munkacsoport jelenleg is a megfelelő műszaki infrastruktúra felállításán dolgozik. Az alperesek nem kötelesek kizárólag az interneten keresztül válaszolni.

10 Mi történik az elektronikus eljárás során, ha az alperes válaszol a keresetre?

A tárgyalás során az ügyre vonatkozó minden jogi és egyéb dokumentum a bíróság rendelkezésére bocsátandó.

11 Mi történik az elektronikus eljárás során, ha az alperes nem válaszol a keresetre?

Amennyiben az alperes semmilyen módon nem nyújt be ellenkérelmet, nélküle kerül sor a tárgyalásra.

12 Benyújthatók-e iratok a bírósághoz elektronikus úton, és ha igen, ez milyen fajta eljárások esetén és milyen feltételek mellett lehetséges?

A 142/2013. sz. köztársasági elnöki rendelet szabályozza (a keresetek elektronikus benyújtása mellett) a kapcsolódó dokumentumok polgári bíróságokhoz való elektronikus benyújtását.

13 Van mód bírósági iratok, különösen ítéletek internetes kézbesítésére?

Még nem. Jelenleg vizsgálják.

14 Közölhetők-e bírósági határozatok elektronikus úton?

Még nem. Jelenleg vizsgálják.

15 Interneten keresztül van-e mód fellebbezésre és a fellebbezés alapján hozott határozat kézbesítésére?

Még nem. Jelenleg vizsgálják.

16 Interneten keresztül kezdeményezhető-e végrehajtási eljárás?

Nem.

17 A felek vagy jogi képviselőik hozzáférhetnek az ügyek irataihoz interneten keresztül? Ha igen, hogyan?

Lásd az 1. kérdésre adott választ.

Utolsó frissítés: 03/05/2018

Ennek a lapnak a különböző nyelvi változatait az Európai Igazságügyi Hálózat tagállami kapcsolattartói tartják fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Sem az Európai Igazságügyi Hálózat, sem a Bizottság nem vállal semmilyen felelősséget, illetve kötelezettséget az e dokumentumban közzétett vagy hivatkozott információk és adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.