Ügyek online lefolytatása, elektronikus kapcsolattartás a bíróságokkal

Írország
Tartalomszolgáltató:
European Judicial Network
Európai Igazságügyi Hálózat (polgári és kereskedelmi ügyek)

1 Interneten keresztül kezdeményezhető bírósági eljárás?

Igen. Egyes eljárások – köztük a kis értékű követelések eljárása – az interneten keresztül megindíthatóak.

2 Ha igen, ez milyen ügytípusok esetében lehetséges? Van olyan eljárás, amelyet kizárólag interneten keresztül lehet intézni?

A kis értékű (vagyis maximum 2 000 EUR összegű) követeléseket igénylő kérelmezők választhatják kérelmük elektronikus feldolgozását. A kis értékű követelések eljárása a kis értékű követelés vonatkozásában történő polgári peres eljárás indításának és lefolytatásának alternatív módszere. Ezt a szolgáltatást a kerületi bíróságok hivatalai biztosítják, és célja a fogyasztói igények olcsón, az eljárásban ügyvéd részvétele nélkül történő rendezése.

3 A szolgáltatás minden időpontban elérhető (vagyis napi 24 órában, a hét minden napján) vagy csak bizonyos időszakokban? Ha igen, melyek ezek az időszakok?

Az eszköz mindig rendelkezésre áll.

4 A keresetben szereplő adatok formátumára nézve van kötelező előírás?

Nem. Az egyetlen előírás, hogy a követelés részleteinek leírása az 1 500 szó terjedelmet ne haladja meg.

5 Hogyan védik az adatok továbbításának és tárolásának biztonságát?

Az információt biztonságosan tárolják tűzfalak segítségével, a kommunikációra SSL (Secure Socket Layer) biztonsági protokollt használnak, a tárhelyoldalt behatolásjelző rendszer védi, felhasználói fiókvédelmet alkalmaznak stb.

6 Szükséges bármiféle elektronikus aláírás és/vagy időbélyegző használata?

Nem.

7 Fizetni kell bírósági illetéket? Ha igen, ezek hogyan fizethetők meg, és eltérnek-e a nem elektronikus eljárások esetében fizetendő díjaktól?

A kis értékű követelések eljárásának bírósági illetékét hitel- vagy betétikártyával lehet megfizetni, az összeg (2012-ben 25 EUR) pedig azonos a kis értékű követelések elektronikus és nem elektronikus eljárására egyaránt.

8 Visszavonható az interneten keresztül benyújtott kereset?

Igen. Ha a követelést a bíróság még nem iktatta, az visszavonható a kis értékű követelések nyilvántartásáért felelős hivatalvezetőnek küldött e-maillel, amelyben a követelés visszavonását kérik.

9 Amennyiben a felperes az eljárást interneten keresztül indítja meg, úgy lehetséges és/vagy kötelező az alperes számára, hogy szintén az interneten keresztül válaszoljon?

Igen, az alperes adhat választ az interneten keresztül.

10 Mi történik az elektronikus eljárás során, ha az alperes válaszol a keresetre?

A kis értékű követelések nyilvántartásáért felelős hivatalvezető legnagyobb igyekezettel megpróbálja rendezni a követelés kérdését, mielőtt azt a bíróság előtti tárgyalásra szignálja.

11 Mi történik az elektronikus eljárás során, ha az alperes nem válaszol a keresetre?

A kérelmet nem vitatottként kezelik, és a kérelmező kérheti az ítélethozatalt a bírósági tárgyaláson való megjelenés elmulasztása alapján.

12 Benyújthatók-e iratok a bírósághoz elektronikus úton, és ha igen, ez milyen fajta eljárások esetén és milyen feltételek mellett lehetséges?

Nem, nem lehet az iratokat a bírósághoz elektronikus úton benyújtani.

13 Van mód bírósági iratok, különösen ítéletek internetes kézbesítésére?

Nem.

14 Közölhetők-e bírósági határozatok elektronikus úton?

Nem.

15 Interneten keresztül van-e mód fellebbezésre és a fellebbezés alapján hozott határozat kézbesítésére?

Nem.

16 Interneten keresztül kezdeményezhető-e végrehajtási eljárás?

Nem.

17 A felek vagy jogi képviselőik hozzáférhetnek az ügyek irataihoz interneten keresztül? Ha igen, hogyan?

A követelést igénylők saját kérelmeik helyzetét online nyomon követhetik.

Kapcsolódó linkek

https://www.csol.ie/ccms/welcome.html

Utolsó frissítés: 26/04/2023

Ennek a lapnak a különböző nyelvi változatait az Európai Igazságügyi Hálózat tagállami kapcsolattartói tartják fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Sem az Európai Igazságügyi Hálózat, sem a Bizottság nem vállal semmilyen felelősséget, illetve kötelezettséget az e dokumentumban közzétett vagy hivatkozott információk és adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.