- 1 Is het mogelijk via het internet een gerechtelijke procedure in te stellen?
- 2 Zo ja, voor welk soort zaken kan deze procedure worden gebruikt? Kunnen bepaalde procedures uitsluitend via het internet worden ingesteld?
- 3 Is deze internetdienst 24 uur per dag/7 dagen per week beschikbaar of alleen op specifieke tijdstippen? In dat laatste geval, wat zijn die tijdstippen?
- 4 Moeten de nadere gegevens over de vordering in een specifiek format worden verstrekt?
- 5 Hoe wordt gezorgd voor de overdracht en opslag van gegevens?
- 6 Moet er gebruik worden gemaakt van een soort elektronische handtekening en/of een systeem voor tijdregistratie?
- 7 Zijn er gerechtskosten verschuldigd? Zo ja, hoe kunnen deze worden betaald en gaat het om andere kosten dan die voor niet-elektronische procedures?
- 8 Is het mogelijk een via het internet ingediende vordering in te trekken?
- 9 Kan, of moet, de verweerder, wanneer de eiser de procedure via het internet heeft ingesteld, eveneens via het internet reageren?
- 10 Hoe verloopt de elektronische procedure wanneer de verweerder op de vordering reageert?
- 11 Hoe verloopt de elektronische procedure wanneer de verweerder niet op de vordering reageert?
- 12 Is het mogelijk bij een gerecht stukken elektronisch in te dienen, en zo ja, bij welk soort procedures en onder welke voorwaarden?
- 13 Kunnen gerechtelijke stukken, en met name rechterlijke beslissingen, via het internet worden betekend of ter kennis worden gebracht?
- 14 Kunnen rechterlijke beslissingen elektronisch worden bekendgemaakt?
- 15 Is het mogelijk via het internet een rechtsmiddel in te stellen en kan de desbetreffende beslissing dan via het internet worden betekend of ter kennis worden gebracht?
- 16 Is het mogelijk via het internet tenuitvoerleggingsprocedures in te stellen?
- 17 Kunnen de partijen of hun wettelijke vertegenwoordigers onlinezaken raadplegen? Zo ja, hoe?
Informatie zoeken per regio
- Belgiëbe
- Bulgarijebg
- Tsjechiëcz
- Denemarkendk
- Duitslandde
- Estlandee
- Ierlandie
- Griekenlandel
- Spanjees
- Frankrijkfr
- Kroatiëhr
- Italiëit
- Cypruscy
- Letlandlv
- Litouwenlt
- Luxemburglu
- Hongarijehu
- Maltamt
- Nederlandnl
- Oostenrijkat
- Polenpl
- Portugalpt
- Roemeniëro
- Sloveniësi
- Slowakijesk
- Finlandfi
- Zwedense
- Verenigd Koninkrijkuk
1 Is het mogelijk via het internet een gerechtelijke procedure in te stellen?
Ja, gerechtelijke procedures kunnen online, via het Oostenrijkse e-justitieportaal (Elektronischer Rechtsverkehr, ERV), worden ingesteld. Daarvoor is echter de inschrijving vereist bij een van meerdere mogelijke clearinginstellingen, die het verzoek doorsturen naar de rechterlijke macht. Deze inschrijving is niet gratis. Het basistarief is ongeveer 20 EUR per maand, plus 0,30 EUR per upload. De kosten van een aangetekend brief bedragen in Oostenrijk ongeveer 3,00 EUR.
Daarnaast is er voor bezitters van een elektronische identiteitskaart (ID Austria) ook een gratis uploadservice beschikbaar voor elektronische indiening. In tegenstelling tot het Oostenrijkse e-justitieportaal is deze dienst echter niet geschikt voor tweewegverkeer.
2 Zo ja, voor welk soort zaken kan deze procedure worden gebruikt? Kunnen bepaalde procedures uitsluitend via het internet worden ingesteld?
Het e-justitieportaal biedt de mogelijkheid tot elektronische tweewegcommunicatie tussen de rechtbanken en het openbaar ministerie enerzijds en de partijen anderzijds, en is wat dat betreft vergelijkbaar met schriftelijke communicatie op papier. Het kan voor alle soorten procedures worden gebruikt. Er zijn geen procedures die uitsluitend via internet kunnen worden ingesteld.
3 Is deze internetdienst 24 uur per dag/7 dagen per week beschikbaar of alleen op specifieke tijdstippen? In dat laatste geval, wat zijn die tijdstippen?
De dienst is 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar.
4 Moeten de nadere gegevens over de vordering in een specifiek format worden verstrekt?
De gronden die ter ondersteuning van de vordering worden aangevoerd en alle voor de vordering vereiste procedurele gegevens moeten worden geüpload in een XML-structuur (of als pdf-bijlage worden geüpload in deze structuur). Sinds de oprichting van de gegevensopslagdienst Justizbox medio 2023, worden nu ook andere bestandsformaten ondersteund (bv. voor de overdracht van audio- en videobestanden).
5 Hoe wordt gezorgd voor de overdracht en opslag van gegevens?
Datatransmissie via het e-justitieportaal is beveiligd door middel van het https-protocol. Aan de hand van certificaten wordt van alle partijen de identiteit geverifieerd. De communicatie tussen servers vindt eveneens op basis van certificaten plaats. Het feit dat gebruikers zich bij een toegangspunt moeten registreren (zie vraag 1) biedt aanvullende beveiliging.
6 Moet er gebruik worden gemaakt van een soort elektronische handtekening en/of een systeem voor tijdregistratie?
Zie vraag 5 (certificaten). Een elektronische handtekening is niet verplicht. Alleen voor inschrijvingen in het kadaster is er een centrale tijdstempeldienst, voor het bevestigen van geldige inschrijvingen.
7 Zijn er gerechtskosten verschuldigd? Zo ja, hoe kunnen deze worden betaald en gaat het om andere kosten dan die voor niet-elektronische procedures?
Gerechtskosten voor uploads online worden betaald via automatische overschrijving. Voor procedures die online worden ingesteld, zijn over het algemeen dezelfde gerechtskosten verschuldigd als voor procedures die op papier worden ingesteld. In bepaalde gevallen wordt echter korting verstrekt als een verzoek elektronisch wordt ingediend.
8 Is het mogelijk een via het internet ingediende vordering in te trekken?
Ook wat dit betreft is er geen verschil tussen verzoeken die elektronisch en verzoeken die schriftelijk worden ingediend. De regels van het burgerlijk procesrecht zijn op gelijke wijze van toepassing op procedures die via het e-justitieportaal zijn ingesteld. Zelfs verzoeken die niet via het internet zijn ingediend, kunnen via dit systeem worden ingetrokken.
9 Kan, of moet, de verweerder, wanneer de eiser de procedure via het internet heeft ingesteld, eveneens via het internet reageren?
Ja, via het internet kan ook verweer worden gevoerd, beroep worden aangetekend enz. Gebruik van het Oostenrijkse e-justitieportaal is over het algemeen niet verplicht. Dat is het wel voor advocaten, notarissen, banken, verzekeringsmaatschappijen, socialeverzekeringsinstellingen, de landsadvocaat (Finanzprokuratur) en de orden van advocaten.
Deskundigen en tolken zijn onder bepaalde voorwaarden verplicht het Oostenrijkse e-justitieportaal te gebruiken.
10 Hoe verloopt de elektronische procedure wanneer de verweerder op de vordering reageert?
De regels van het burgerlijk procesrecht zijn op gelijke wijze van toepassing op procedures die via het e-justitieportaal zijn ingesteld.
11 Hoe verloopt de elektronische procedure wanneer de verweerder niet op de vordering reageert?
De regels van het burgerlijk procesrecht zijn op gelijke wijze van toepassing op procedures die via het e-justitieportaal zijn ingesteld.
12 Is het mogelijk bij een gerecht stukken elektronisch in te dienen, en zo ja, bij welk soort procedures en onder welke voorwaarden?
Ja, alle soorten documenten kunnen bij de rechtbanken via het Oostenrijkse e-justitieportaal worden ingediend. Zelfs bij inschrijvingen in het kadaster en het ondernemingsregister kunnen originele akten elektronisch worden aangeleverd.
13 Kunnen gerechtelijke stukken, en met name rechterlijke beslissingen, via het internet worden betekend of ter kennis worden gebracht?
Ja, via het Oostenrijkse e-justitieportaal.
14 Kunnen rechterlijke beslissingen elektronisch worden bekendgemaakt?
Ja, via het Oostenrijkse e-justitieportaal.
15 Is het mogelijk via het internet een rechtsmiddel in te stellen en kan de desbetreffende beslissing dan via het internet worden betekend of ter kennis worden gebracht?
Ja, via het Oostenrijkse e-justitieportaal.
16 Is het mogelijk via het internet tenuitvoerleggingsprocedures in te stellen?
Ja, via het Oostenrijkse e-justitieportaal.
17 Kunnen de partijen of hun wettelijke vertegenwoordigers onlinezaken raadplegen? Zo ja, hoe?
Ja, partijen en hun wettelijke vertegenwoordigers kunnen in alle burgerlijke en tenuitvoerleggingsprocedures via clearinginstellingen online het desbetreffende zaakregister inzien, echter alleen voor zover het hun eigen zaak betreft. Of een gebruiker recht op inzage heeft, wordt geverifieerd aan de hand van een unieke adrescode die aan elke persoon met inzagerechten wordt toegekend.
De verschillende taalversies van deze pagina worden bijgehouden door de betrokken EJN-contactpunten. De informatie wordt vertaald door de diensten van de Europese Commissie. Eventuele aanpassingen zijn daarom mogelijk nog niet verwerkt in de vertalingen. Het EJN en de Commissie aanvaarden geen enkele verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid voor informatie of gegevens in dit document of waarnaar in dit document wordt verwezen. Zie de juridische mededeling voor auteursrechtelijke bepalingen van de lidstaat die verantwoordelijk is voor deze pagina.