Spletna obravnava zadev in elektronsko komuniciranje s sodišči

Informacije o tem, kako trenutno poteka elektronsko komuniciranje z nacionalnimi sodišči.

V zadnjih letih je vse več držav spremenilo zakonodajo ter omogočilo uporabo sodobnih komunikacijskih in informacijskih tehnologij v civilnih sodnih postopkih. Te spremembe omogočajo komunikacijo med sodnimi organi in strankami v postopku prek novih kanalov, na primer prek spleta.

V nekaterih primerih se lahko postopki začnejo z elektronsko vlogo, ki jo vložnik pošlje sodišču prek spleta; v drugih primerih so sodišča pooblaščena, da strankam elektronsko vročijo sodne listine; spet v drugih primerih pa vsa komunikacija poteka elektronsko. V nekaterih državah članicah je uporaba spleta v komunikacijske namene sprejemljiva v skoraj vseh vrstah civilnih postopkov, v drugih pa je omejena na posebne vrste postopkov.

Uporaba sodobnih komunikacijskih tehnologij v civilnih postopkih ne sme ogrožati temeljnih pravic strank v postopku. Dostopa do pravnega varstva ne sme ovirati dejstvo, da stranka nima na voljo določenih sredstev komunikacijske tehnologije. Poleg tega bi morala nacionalna zakonodaja zagotavljati, da komunikacija prek spleta ne ogroža ustreznega varstva občutljivih podatkov, ki se uporabljajo v postopkih.

Za podrobnejše informacije o posamezni državi izberite ustrezno zastavico.

Zadnja posodobitev: 30/05/2023

Stran vzdržuje Evropska komisija. Informacije na teh straneh ne izražajo nujno uradnega stališča Evropske komisije. Komisija ne sprejema nobene odgovornosti v zvezi z informacijami in podatki, vsebovanimi ali navedenimi v tem dokumentu. Pravila glede avtorskih pravic spletnih strani EU so navedena v pravnem obvestilu.