Elektronisk hantering av mål och elektronisk kommunikation

Rumänien
Innehåll inlagt av
European Judicial Network
Det europeiska rättsliga nätverket (på privaträttens område)

1 Är det möjligt att väcka talan i domstol via Internet?

Enligt artikel 199.1 i civilprocesslagen kan en ansökan inges personligen eller via ombud, med post, kurir eller fax, alternativt skannas och skickas in via e-post eller elektroniskt.

2 För vilka typer av mål är i så fall detta möjligt? Finns det några förfaranden som endast är tillgängliga via Internet?

Stämningsansökningar kan skannas och skickas in via e-post alternativt inges elektroniskt. Det finns inga förfaranden som enbart är tillgängliga via internet.

3 Är Internettjänsten alltid tillgänglig (dvs. 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan) eller endast vissa tider? I så fall, vilka tider?

Denna tjänst är alltid tillgänglig.

I enlighet med artikel 199 i civilprocesslagen registreras varje ansökan om att väcka talan (cererea de chemare în judecată) som inges personligen eller via ombud, med post, kurir eller fax, eller som skannas och skickas som e-post eller som ett elektroniskt dokument. Dessutom förses ansökan med en stämpel som anger vilken dag den inkom. Efter registreringen överlämnas ansökan och tillhörande handlingar, i förekommande fall tillsammans med bevis för hur de har vidarebefordrats till domstolen, till domstolens ordförande eller till den som denne har utsett. Denna vidtar omedelbart åtgärder för att sammankalla en slumpvist utvald domarpanel, i enlighet med lagen.

4 Ska de närmare uppgifterna om kravet ges in i ett särskilt format?

Civilprocesslagen innehåller inga bestämmelser som kräver att standardiserade formulär ska användas för att framställa rättsliga krav. I de sedvanliga civilprocessrättsliga reglerna fastställs vad några av de civilrättsliga kraven (t.ex. ansökan om att väcka talan, svaromål, genkäromål) ska innehålla.

5 Hur skyddas uppgifterna vid överföring och lagring?

Säkerheten vid överföring och lagring av data säkerställs med hjälp av it-verktyg som är inbyggda i e‑postsystemet, t.ex. brandväggar, certifikat, antivirusskydd, rollbaserad åtkomstkontroll etc., tillsammans med tillämpning av god praxis på området.

6 Måste något slags elektronisk signatur eller tidsregistrering användas?

Enligt artikel 148.2 och 148.5 i civilprocesslagen får ansökningar till domstolarna inges även som elektroniska dokument, förutsatt att de rättsliga villkoren är uppfyllda. Ansökan måste också vara undertecknad av käranden. Signaturen får bifogas i ett inskannat dokument som skickas via e-post. En elektronisk signatur får användas om ansökan är ett elektroniskt dokument som skickas via e-post.

7 Måste domstolsavgifter betalas? Hur går betalningen i så fall till, och skiljer sig dessa avgifter från avgifterna i mål som inte behandlas elektroniskt?

Ja, domstolsavgifter betalas i enlighet med brådskande regeringsbeslut nr 80/2013 om domstolars stämpelavgifter, men beloppen varierar inte. Den betalningsskyldige erlägger stämpelavgiften antingen kontant, genom banköverföring eller betalning online till ett särskilt konto som tillhör den domstol inom vars domkrets den berörda fysiska personen har hemvist eller är bosatt eller, i förekommande fall, där den berörda juridiska personen har sitt säte. Om den betalningsskyldige inte har hemvist, är bosatt eller har sitt säte, efter vad som är tillämpligt, i Rumänien ska stämpelavgiften tillfaller den domstol som prövar talan eller ansökan är belägen.

8 Kan en talan som har väckts via Internet dras tillbaka?

Ja, på samma villkor som käranden kan dra tillbaka en vanlig talan. Enligt artikel 406 i civilprocesslagen kan käranden när som helst dra tillbaka en talan, antingen muntligen vid en domstolsförhandling eller genom en skriftlig ansökan.

9 Om käranden har väckt talan via Internet, kan eller måste då även svaromålet ges in via Internet?

Det är inte obligatoriskt för svaranden att använda internet.

I enlighet med artiklarna 149.4, 154.6 och 154.6.1 i civilprocesslagen översänds stämningar och andra rättegångshandlingar på eget initiativ (ex officio) av delgivningsmän eller andra anställda vid den berörda domstolen, eller delgivningsmän eller andra anställda vid andra domstolar i den domkrets där den person som delges handlingen befinner sig. Stämningar och andra rättegångshandlingar får delges av en domstolstjänsteman och via fax eller e-post eller på annat sätt som gör det möjligt att överföra handlingens innehåll och få ett mottagningsbevis, om den berörda parten har lämnat sina kontaktuppgifter till domstolen i detta syfte. Vid delgivningen åtföljs rättegångshandlingarna av domstolens utökade elektroniska signatur, som ersätter domstolens stämpel och ansvarig domstolstjänstemans signatur som obligatoriska referenser på handlingarna. Varje domstol har en enda utökad elektronisk signatur för stämningar och rättegångshandlingar. Delgivningen anses slutförd när ett meddelande om att handlingarna nått mottagaren i enlighet med de uppgifter vederbörande lämnat mottas från det system som används.

Domstolsavgöranden delges via e-post på eget initiativ (ex officio), förutsatt att berörd part har gett domstolen de relevanta uppgifterna för detta ändamål, antingen direkt eller på uttrycklig begäran från domstolen under förfarandet. De delgiva handlingarna åtföljs av domstolens utökade elektroniska signatur, som ersätter domstolens stämpel och ansvarig domstolstjänstemans signatur. Delgivningen av ett avgörande anses slutförd när ett meddelande om att handlingarna nått mottagaren i enlighet med de uppgifter vederbörande lämnat mottas från det system som används.

10 Vad sker enligt det elektroniska förfarandet om svaranden inkommer med svaromål?

Svaromålet ska översändas med hjälp av samma kommunikationsmedel som används för delgivning av en rättegångshandling. Se svaret på fråga 9.

11 Vad sker enligt det elektroniska förfarandet om svaranden inte inkommer med svaromål?

Enligt artikel 208 i civilprocesslagen är påföljden för underlåtelse att inge ett svaromål inom den lagstadgade tidsgränsen densamma oavsett ingivningsmetod. Om inget svaromål inges förlorar svaranden sin rätt att lägga fram bevisning och att göra andra inlagor än sådana som avser den allmänna ordningen, om inte annat föreskrivs i lag.

12 Är det möjligt att lämna in handlingar till en domstol på elektronisk väg? I vilka typer av ärenden är detta i så fall möjligt och på vilka villkor?

Se svaret på fråga 9.

13 Är det möjligt att delge rättegångshandlingar, särskilt domar, via Internet?

Se svaret på fråga 9.

14 Kan domstolsavgöranden meddelas på elektronisk väg?

Se svaret på fråga 9.

15 Är det möjligt att överklaga via Internet, och kan den högre instansens beslut delges via Internet?

Se svaret på frågorna 1 och 9.

16 Är det möjligt att inleda ett verkställighetsförfarande via Internet?

Rättsliga handlingar som utfärdas i verkställighetsförfaranden omfattas av samma allmänna bestämmelser som delgivningen av rättegångshandlingar. Se svaret på fråga 1.

17 Har parterna eller deras juridiska ombud möjlighet att följa förfaranden online? Hur går detta i så fall till?

Ej tillämpligt. Via domstolarnas portal eller informationscentraler i domstolarnas lokaler kan man dock få tillgång till sammanfattande information om mål. Målen klassificeras efter aktnummer, sakfråga och parternas namn. Det finns även planer på att göra det möjligt för allmänheten att mot en avgift konsultera domstolsakter hemifrån.

Senaste uppdatering: 04/09/2023

De nationella versionerna av sidan sköts av respektive kontaktpunkt. Översättningarna har gjorts av EU-kommissionen. Det är möjligt att översättningarna ännu inte tar hänsyn till eventuella ändringar som de nationella myndigheterna har gjort. Varken det europeiska rättsliga nätverket eller kommissionen påtar sig något som helst ansvar för information eller uppgifter som ingår eller åberopas i detta dokument. För de upphovsrättsliga regler som gäller för den medlemsstat som ansvarar för denna sida hänvisas till det rättsliga meddelandet.