A gyermekek jogszerű külföldre vitele

Ciprus
Tartalomszolgáltató:
European Judicial Network
Európai Igazságügyi Hálózat (polgári és kereskedelmi ügyek)

1 Milyen körülmények között viheti gyermekét jogszerűen külföldre egy szülő a másik szülő hozzájárulása nélkül?

A kizárólagos felügyeleti joggal rendelkező szülő jogszerűen elviheti gyermekét egy másik országba a másik szülő hozzájárulása nélkül.

2 Milyen körülmények között szükséges a másik szülő hozzájárulása a gyermek külföldre viteléhez?

Amennyiben a szülők közös felügyeletet gyakorolnak a kiskorú gyermek felett, a másik szülő hozzájárulása szükséges a gyermek másik országba történő átviteléhez. A gyermeknek a másik szülő hozzájárulása nélküli elvitele a Büntető Törvénykönyv 154. fejezete értelmében is bűncselekmény.

3 Amennyiben a másik szülő nem járul hozzá, hogy a gyermeket egy másik államba vigyék, bár erre szükség van, hogyan vihető a gyermek jogszerűen egy másik államba?

Közös felügyelet esetén a gyermek a családjogi bíróság vonatkozó ítélete alapján a másik szülő hozzájárulása nélkül is elvihető másik országba.

4 Ugyanazok a szabályok vonatkoznak-e az ideiglenes külföldre vitelre (pl. nyaralás, orvosi ellátás) és a tartós letelepedés céljából történő külföldre vitelre? Adott esetben kérjük, mellékeljék a szükséges hozzájárulási formanyomtatványokat.

Amennyiben a gyermek átmeneti vagy tartós elviteléhez nem járulnak hozzá, a bíróság ítélete szükséges az ügy eldöntéséhez. A hozzájárulás megadására nincs rendszeresítve külön dokumentum.

Utolsó frissítés: 07/12/2023

Ennek a lapnak a különböző nyelvi változatait az Európai Igazságügyi Hálózat tagállami kapcsolattartói tartják fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Sem az Európai Igazságügyi Hálózat, sem a Bizottság nem vállal semmilyen felelősséget, illetve kötelezettséget az e dokumentumban közzétett vagy hivatkozott információk és adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.