A gyermekek jogszerű külföldre vitele

Csehország
Tartalomszolgáltató:
European Judicial Network
Európai Igazságügyi Hálózat (polgári és kereskedelmi ügyek)

1 Milyen körülmények között viheti gyermekét jogszerűen külföldre egy szülő a másik szülő hozzájárulása nélkül?

Azon szülőnek, aki nem rendelkezik a másik szülőnek a gyermek külföldre viteléhez való hozzájárulásával, a bíróság hozzájárulását kell beszereznie.

Ha szülői felelősségük gyakorlása során a szülők nem jutnak megegyezésre valamely, a gyermek szempontjából – különösen a gyermek érdekére tekintettel – fontos kérdésben, a szülők egyikének kérelmére a bíróság határoz e kérdésben (a módosított 89/2012. sz. törvény [polgári törvénykönyv] 877. szakasza). A gyermek külföldre vitele szintén fontos kérdésnek minősül.

2 Milyen körülmények között szükséges a másik szülő hozzájárulása a gyermek külföldre viteléhez?

A gyermek huzamos időre (azaz nem például a nyaraláshoz hasonló alkalmakból) történő külföldre viteléhez minden esetben szükség van a másik szülő hozzájárulására, kivéve, ha e másik szülő szülői felelőssége részben vagy egészben megszűnt. A szülői hozzájárulásra attól függetlenül szükség van, hogy valamely bíróság döntött-e már a szülői felelősség (gyermekgondozás) kérdésében, vagy hogy dönteni kell-e még a gyermekgondozás kérdésében. E tekintetben nincs különbség a házas és nem házas szülők között.

3 Amennyiben a másik szülő nem járul hozzá, hogy a gyermeket egy másik államba vigyék, bár erre szükség van, hogyan vihető a gyermek jogszerűen egy másik államba?

Ha a másik szülő nem járul hozzá a külföldre vitelhez, bírósági ítéletnek kell pótolnia e szülői hozzájárulást (a módosított 89/2012. sz. törvény [polgári törvénykönyv] 877. szakasza).

4 Ugyanazok a szabályok vonatkoznak-e az ideiglenes külföldre vitelre (pl. nyaralás, orvosi ellátás) és a tartós letelepedés céljából történő külföldre vitelre? Adott esetben kérjük, mellékeljék a szükséges hozzájárulási formanyomtatványokat.

Nem, az ideiglenes külföldre vitel – például abból a célból, hogy a gyermek a szülők egyikével nyaralhasson – főszabály szerint nem minősül a módosított 89/2012. sz. törvény (polgári törvénykönyv) 877. szakasza szerinti fontos kérdésnek.

Utolsó frissítés: 09/11/2020

Ennek a lapnak a különböző nyelvi változatait az Európai Igazságügyi Hálózat tagállami kapcsolattartói tartják fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Sem az Európai Igazságügyi Hálózat, sem a Bizottság nem vállal semmilyen felelősséget, illetve kötelezettséget az e dokumentumban közzétett vagy hivatkozott információk és adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.