A gyermekek jogszerű külföldre vitele

Görögország
Tartalomszolgáltató:
European Judicial Network
Európai Igazságügyi Hálózat (polgári és kereskedelmi ügyek)

1 Milyen körülmények között viheti gyermekét jogszerűen külföldre egy szülő a másik szülő hozzájárulása nélkül?

A szülő jogszerűen viheti külföldre gyermekét a másik szülő hozzájárulása nélkül, ha a döntést hozó szülő kizárólagos szülői felügyeleti joggal bír, feltéve minden esetre, hogy ez nem sérti a gyermek másik szülővel való kapcsolattartási jogát.

2 Milyen körülmények között szükséges a másik szülő hozzájárulása a gyermek külföldre viteléhez?

Amennyiben mindkét szülő szülői felügyeleti joggal bír:

3 Amennyiben a másik szülő nem járul hozzá, hogy a gyermeket egy másik államba vigyék, bár erre szükség van, hogyan vihető a gyermek jogszerűen egy másik államba?

Ha a gyermek külföldre vitele szükséges, de a másik szülő ehhez nem járul hozzá, a bíróságnak kell a gyermek érdekei alapján mérlegelnie a helyzetet és döntést hoznia arról, hogy erre sor kerülhet-e.

4 Ugyanazok a szabályok vonatkoznak-e az ideiglenes külföldre vitelre (pl. nyaralás, orvosi ellátás) és a tartós letelepedés céljából történő külföldre vitelre? Adott esetben kérjük, mellékeljék a szükséges hozzájárulási formanyomtatványokat.

A fent vázolt, a házastárs hozzájárulását igénylő szabályok attól függetlenül alkalmazandók, hogy a külföldre utazás kikapcsolódás céljából időszakos vagy állandó jellegű.

Utolsó frissítés: 06/07/2017

Ennek a lapnak a különböző nyelvi változatait az Európai Igazságügyi Hálózat tagállami kapcsolattartói tartják fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Sem az Európai Igazságügyi Hálózat, sem a Bizottság nem vállal semmilyen felelősséget, illetve kötelezettséget az e dokumentumban közzétett vagy hivatkozott információk és adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.