A gyermekek jogszerű külföldre vitele

Írország
Tartalomszolgáltató:
European Judicial Network
Európai Igazságügyi Hálózat (polgári és kereskedelmi ügyek)

1 Milyen körülmények között viheti gyermekét jogszerűen külföldre egy szülő a másik szülő hozzájárulása nélkül?

Ha a másik szülő nem gyámja a gyermeknek, és bírósági végzés nem tiltja a gyermek külföldre vitelét a másik szülő hozzájárulása nélkül.

Ha a gyermeknek/gyermekeknek a joghatóság területéről történő elvitele előtt a bíróságokhoz nem nyújtottak be gyámsággal, felügyeleti joggal vagy láthatással kapcsolatos keresetet.

2 Milyen körülmények között szükséges a másik szülő hozzájárulása a gyermek külföldre viteléhez?

Amennyiben a másik szülő a gyermek gyámja

és/vagy

Amennyiben a gyermek külföldre vitele érinti a felügyeleti jogot és/vagy láthatási jogot

és/vagy

Amennyiben bírósági végzés kifejezetten kimondta, hogy a gyermek másik államba történő elviteléhez a másik szülő vagy bárki más, megnevezett fél hozzájárulása szükséges.

3 Amennyiben a másik szülő nem járul hozzá, hogy a gyermeket egy másik államba vigyék, bár erre szükség van, hogyan vihető a gyermek jogszerűen egy másik államba?

A bírósághoz kérelmet lehet benyújtani a gyermek jogszerű külföldre vitelének engedélyezése érdekében.

4 Ugyanazok a szabályok vonatkoznak-e az ideiglenes külföldre vitelre (pl. nyaralás, orvosi ellátás) és a tartós letelepedés céljából történő külföldre vitelre? Adott esetben kérjük, mellékeljék a szükséges hozzájárulási formanyomtatványokat.

Igen.

Utolsó frissítés: 16/04/2024

Ennek a lapnak a különböző nyelvi változatait az Európai Igazságügyi Hálózat tagállami kapcsolattartói tartják fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Sem az Európai Igazságügyi Hálózat, sem a Bizottság nem vállal semmilyen felelősséget, illetve kötelezettséget az e dokumentumban közzétett vagy hivatkozott információk és adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.