A gyermekek jogszerű külföldre vitele

Olaszország
Tartalomszolgáltató:
European Judicial Network
Európai Igazságügyi Hálózat (polgári és kereskedelmi ügyek)

1 Milyen körülmények között viheti gyermekét jogszerűen külföldre egy szülő a másik szülő hozzájárulása nélkül?

A szülő a másik szülő hozzájárulása nélkül vagy a másik szülő akarata ellenére akkor viheti el a gyermeket másik államba, ha a gyermeket elvinni kívánó szülő kizárólagos szülői felelősséggel rendelkezik a gyermek felett, vagy ha a bíróság valamely intézkedése engedélyezi a gyermek ilyen módon történő elvitelét.

2 Milyen körülmények között szükséges a másik szülő hozzájárulása a gyermek külföldre viteléhez?

Ha mindkét szülő szülői felelősséggel rendelkezik, és a gyermek feletti felügyeleti jogot közösen gyakorolják, mindkét szülő hozzájárulása szükséges ahhoz, hogy a gyermeket másik államba vihessék.

3 Amennyiben a másik szülő nem járul hozzá, hogy a gyermeket egy másik államba vigyék, bár erre szükség van, hogyan vihető a gyermek jogszerűen egy másik államba?

Ha a másik szülő nem járul hozzá a gyermek elviteléhez vagy ellenzi azt, a gyermeket elvinni kívánó szülőnek az illetékes igazságügyi hatóságtól kell erre engedélyt kérnie; ez lehet a gyermek tartózkodási helye szerinti, a szülői felügyeletet felügyelő bíróság, vagy az a bíróság, amely előtt a szülői felelősséggel kapcsolatos eljárás folyamatban van.

4 Ugyanazok a szabályok vonatkoznak-e az ideiglenes külföldre vitelre (pl. nyaralás, orvosi ellátás) és a tartós letelepedés céljából történő külföldre vitelre? Adott esetben kérjük, mellékeljék a szükséges hozzájárulási formanyomtatványokat.

Ha a gyermeket csak ideiglenesen kívánják külföldre vinni, meg kell vizsgálni a külföldre vitel okait. Amennyiben az csak egy rövid nyaralás, akkor az olyan mindennapos ügynek tekinthető, amelyet mindkét szülő engedélyezése nélkül is el lehet dönteni.

Ha az ideiglenes külföldre vitel jelentősebb okokon alapszik, mint például a gyermek orvosi kezelése, a szülői felelősséggel rendelkező mindkét szülő engedélye szükséges hozzá. Egyet nem értés esetén a kérdést bíróságon kell rendezni.

Utolsó frissítés: 21/07/2022

Ennek a lapnak a különböző nyelvi változatait az Európai Igazságügyi Hálózat tagállami kapcsolattartói tartják fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Sem az Európai Igazságügyi Hálózat, sem a Bizottság nem vállal semmilyen felelősséget, illetve kötelezettséget az e dokumentumban közzétett vagy hivatkozott információk és adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.