A gyermekek jogszerű külföldre vitele

Lettország
Tartalomszolgáltató:
European Judicial Network
Európai Igazságügyi Hálózat (polgári és kereskedelmi ügyek)

1 Milyen körülmények között viheti gyermekét jogszerűen külföldre egy szülő a másik szülő hozzájárulása nélkül?

Ha a bíróság úgy döntött, hogy a gyermek tartózkodási helye másik államban van, a gyermeket az e másik államban történő tartós letelepedés céljából elvivő szülőnek nincs szüksége a másik szülő hozzájárulására.

A szülő jogszerűen elviheti a gyermeket egy másik államban történő tartós letelepedés céljából a másik szülő hozzájárulása nélkül, ha a gyermeket elvivő szülőt kizárólagos felügyeleti jog illeti meg a szülők közötti egyezség vagy bírósági ítélet alapján.

A szülő jogszerűen elviheti a gyermeket egy másik államban történő tartós letelepedés céljából a másik szülő hozzájárulása nélkül, ha a másik szülő felügyeleti jogát felfüggesztette a családjogi bíróság (bāriņtiesa) határozata, vagy bírósági ítélet visszavonta azt.

2 Milyen körülmények között szükséges a másik szülő hozzájárulása a gyermek külföldre viteléhez?

Az a szülő, akinek felügyeleti jogát nem függesztették fel vagy vonták vissza, jogszerűen elviheti a gyermeket egy másik államban történő tartós letelepedés céljából a (közös vagy kizárólagos) felügyeleti joggal rendelkező másik szülő hozzájárulásával.

3 Amennyiben a másik szülő nem járul hozzá, hogy a gyermeket egy másik államba vigyék, bár erre szükség van, hogyan vihető a gyermek jogszerűen egy másik államba?

Ha a másik szülő nem járul hozzá a gyermek külföldre viteléhez, a gyermeket egy másik államban történő tartós letelepedés céljából elvinni kívánó szülő kérheti a bíróságtól annak megállapítását, hogy a gyermek tartózkodási helye abban az államban van, amelybe e szülő el kívánja vinni a gyermeket.

Ha a másik szülő nem járul hozzá a gyermek külföldre viteléhez, a gyermeket egy másik államban történő tartós letelepedés céljából elvinni kívánó szülő kérheti a bíróságtól, hogy adjon számára kizárólagos felügyeleti jogot.

Ha a másik szülő nem járul hozzá a gyermek külföldre viteléhez, a gyermeket egy másik államban történő tartós letelepedés céljából elvinni kívánó szülő (objektív indokok fennállása esetén) kérheti a családjogi bíróságtól a másik szülő felügyeleti jogának felfüggesztését, vagy (objektív indokok fennállása esetén) kérheti egy bíróságtól a másik szülő felügyeleti jogának visszavonását.

4 Ugyanazok a szabályok vonatkoznak-e az ideiglenes külföldre vitelre (pl. nyaralás, orvosi ellátás) és a tartós letelepedés céljából történő külföldre vitelre? Adott esetben kérjük, mellékeljék a szükséges hozzájárulási formanyomtatványokat.

A tartós letelepedés céljából történő külföldre vitelt illetően lásd az előző kérdésekre adott válaszokat.

Ideiglenes külföldre vitel esetén nincs szükség a másik szülő hozzájárulására.

Utolsó frissítés: 05/04/2024

Ennek a lapnak a különböző nyelvi változatait az Európai Igazságügyi Hálózat tagállami kapcsolattartói tartják fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Sem az Európai Igazságügyi Hálózat, sem a Bizottság nem vállal semmilyen felelősséget, illetve kötelezettséget az e dokumentumban közzétett vagy hivatkozott információk és adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.