A gyermekek jogszerű külföldre vitele

Litvánia
Tartalomszolgáltató:
European Judicial Network
Európai Igazságügyi Hálózat (polgári és kereskedelmi ügyek)

1 Milyen körülmények között viheti gyermekét jogszerűen külföldre egy szülő a másik szülő hozzájárulása nélkül?

A gyermek csak ideiglenesen (pl. nyaralásra) vihető külföldre a másik szülő hozzájárulása nélkül. A tartózkodási hely szerinti állam megváltoztatásához vagy a másik szülő hozzájárulására, vagy a gyermek külföldi tartózkodási helyét megállapító bírósági ítéletre van szükség.

2 Milyen körülmények között szükséges a másik szülő hozzájárulása a gyermek külföldre viteléhez?

Ha a szülők házasok, nem pedig elváltak, függetlenül attól, hogy együtt vagy külön élnek-e, mindkettejük hozzájárulására szükség van a gyermek tartózkodási helye szerinti ország megváltoztatásához.

A gyermekkel tartós letelepedés céljából történő külföldre költözéshez akkor is szükség van a másik szülő hozzájárulására, ha a szülők elváltak, és a gyermek tartózkodási helyét az egyik szülőnél jelölték ki, mert a tartózkodási hely egyik szülőnél történő kijelölése – a bíróság eltérő döntése hiányában – nem biztosít több jogot e szülő számára a gyermeket illetően.

Ha a szülők nem házasok, és a gyermek tartózkodási helyét egyiküknél sem jelölték ki, vélelmezett, hogy a szülők jogai egyenlőek, és mindkét szülő hozzájárulására szükség van a gyermek tartózkodási helye szerinti állam megváltoztatásához.

3 Amennyiben a másik szülő nem járul hozzá, hogy a gyermeket egy másik államba vigyék, bár erre szükség van, hogyan vihető a gyermek jogszerűen egy másik államba?

Ha nem szerezhető be a másik szülő hozzájárulása, a külföldre költöző szülőnek kérnie kell a bíróságtól a gyermek tartózkodási helyének kijelölését és a gyermekkel való kapcsolattartás szabályozását. Ha a tartózkodási hely kijelölésére már sor került, a szülőnek kérnie kell a gyermekkel való kapcsolattartás szabályainak módosítását.

4 Ugyanazok a szabályok vonatkoznak-e az ideiglenes külföldre vitelre (pl. nyaralás, orvosi ellátás) és a tartós letelepedés céljából történő külföldre vitelre? Adott esetben kérjük, mellékeljék a szükséges hozzájárulási formanyomtatványokat.

A litván jogszabályok alapján a másik szülőnek nem kell hozzájárulnia a gyermek ideiglenes külföldre viteléhez.

Utolsó frissítés: 21/10/2019

Ennek a lapnak a különböző nyelvi változatait az Európai Igazságügyi Hálózat tagállami kapcsolattartói tartják fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Sem az Európai Igazságügyi Hálózat, sem a Bizottság nem vállal semmilyen felelősséget, illetve kötelezettséget az e dokumentumban közzétett vagy hivatkozott információk és adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.