A gyermekek jogszerű külföldre vitele

Szlovákia
Tartalomszolgáltató:
European Judicial Network
Európai Igazságügyi Hálózat (polgári és kereskedelmi ügyek)

1 Milyen körülmények között viheti gyermekét jogszerűen külföldre egy szülő a másik szülő hozzájárulása nélkül?

Csak akkor, ha az nem huzamos idejű – például rövid ideig tartó tanulmányok folytatása, rokonlátogatás, táborozás vagy nyaralás stb. céljából történő – tartózkodást érint. Ami fontos, hogy se a gyermek, se a szülő szándéka ne a gyermek tartós külföldi letelepedésére irányuljon.

2 Milyen körülmények között szükséges a másik szülő hozzájárulása a gyermek külföldre viteléhez?

Ha az tartós letelepedés céljából történő külföldre költözést érint.

3 Amennyiben a másik szülő nem járul hozzá, hogy a gyermeket egy másik államba vigyék, bár erre szükség van, hogyan vihető a gyermek jogszerűen egy másik államba?

Feltétlenül gyámügyi bírósághoz (poručenský súd) kell fordulni, amely dönteni fog a szülői felelősség e fontos kérdésében. A bíróság hozzájárulhat a gyermek tartós letelepedés céljából történő külföldre viteléhez is.

4 Ugyanazok a szabályok vonatkoznak-e az ideiglenes külföldre vitelre (pl. nyaralás, orvosi ellátás) és a tartós letelepedés céljából történő külföldre vitelre? Adott esetben kérjük, mellékeljék a szükséges hozzájárulási formanyomtatványokat.

Lásd fent. Nincsenek ilyen formanyomtatványok.

Utolsó frissítés: 06/05/2024

Ennek a lapnak a különböző nyelvi változatait az Európai Igazságügyi Hálózat tagállami kapcsolattartói tartják fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Sem az Európai Igazságügyi Hálózat, sem a Bizottság nem vállal semmilyen felelősséget, illetve kötelezettséget az e dokumentumban közzétett vagy hivatkozott információk és adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.