Az európai fizetési meghagyásos eljárással kapcsolatos bírósági illetékek

Észtország

Amennyiben az illetéket bírósági határozat alapján kell megfizetni, az a határozatban megjelölt hivatkozási számmal a határozatban említett számlára fizetendő.

Tartalomszolgáltató:
Észtország

Bevezetés

Ha Ön egy észt bíróságon nyújt be kérelmet kis értékű követelések európai eljárása iránt, ugyanakkora illetéket köteles fizetni, mintha nemzeti eljárás iránti kérelmet nyújtott volna be. Az illetékekről és egyéb eljárási költségekről a polgári perrendtartás és az illetékekről szóló törvény rendelkezik. Az illetékeket és eljárási költségeket a bíróság részére kell megfizetni, banki átutalással.

Milyen illetéket kell fizetnem?

A kereset benyújtásakor illetéket kell fizetnie az eljárás költségeinek fedezésére. Az eljárás során egyéb eljárási költségek is felmerülhetnek, mint például eljárási iratok kézbesítésének költségei, tolmácsolási vagy fordítási költségek.

Mennyit kell fizetnem?

Ha Ön egy észt bíróságon nyújt be kérelmet kis értékű követelések európai eljárása iránt, ugyanakkora illetéket köteles fizetni, mintha nemzeti eljárás iránti kérelmet nyújtott volna be. Az illeték nagysága a követelés összegétől függ. Például 500 EUR értékű követelés esetén 140 EUR illetéket, 1000 EUR értékű követelés esetén 245 EUR illetéket, 1500 EUR értékű követelés esetén 280 EUR illetéket, és 2000 EUR értékű követelés esetén 315 EUR illetéket kell fizetnie.

Mi történik, ha nem fizetem be az illetéket határidőben?

Az illetéket előre kell megfizetni, a kérelem benyújtásakor. Amennyiben nem fizette meg az illetéket, a bíróság lehetőséget nyújt arra, hogy a bíróság által megállapított határidőn azt megfizesse. Amennyiben nem fizeti meg az illetéket, a bíróság elutasítja a keresetét.

Hogyan fizethetem meg az illetéket?

Az illetékeket csak banki átutalással lehet megfizetni. Hitelkártyát nem fogadnak el. Minden, a bíróságok részére történő fizetésnél a kedvezményezett a Pénzügyminisztérium.

Amennyiben Ön előre megfizeti az illetéket, a fizetési megbízás közlemény rovatában a lehető legpontosabb meg kell jelölnie azt az eljárást, amelyre az illeték vonatkozik. Amennyiben a nyilvános e-File rendszeren keresztül nyújtja be keresetét, ugyanezen felületen befizetheti az illetéket, az internetes bankolásra mutató hivatkozás használatával. Amennyiben az illetéket bírósági határozat alapján kell megfizetni, az a határozatban megjelölt hivatkozási számmal a határozatban említett számlára fizetendő.

Az illetékszámlákkal és a bíróságok hivatkozási számaival kapcsolatos további tájékoztatásért keresse fel az észt bíróságok honlapját.

Mit kell tennem, ha befizettem az illetéket?

Annak érdekében, hogy a bíróság ellenőrizni tudja, hogy megkapta az illetéket, Önnek az illeték megfizetését igazoló tájékoztatást kell nyújtani a bíróság felé. Ez a tájékoztatás a következőkre terjed ki: az illetéket megfizető személy neve, a bank és számlaadatok, amelyre az illetéket megfizették, a megfizetett összeg és a fizetés napja. A bíróság ellenőrizni tudja a fizetés teljesülését elektronikus úton, azaz Önnek nem kell benyújtania az illeték megfizetését igazoló fizetési megbízást. Mindazonáltal a bíróság szükség esetén kérheti azt Öntől.

Utolsó frissítés: 14/12/2022

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.