Az átmeneti időszak vége előtt indított, folyamatban lévő polgári eljárásokat az uniós jog alapján fogják lefolytatni. Az európai igazságügyi portálon 2022 végéig még olvashatók lesznek az Egyesült Királyságra vonatkozó releváns információk, az országgal kötött kölcsönös megállapodás alapján.

Az európai fizetési meghagyásos eljárással kapcsolatos bírósági illetékek

Skócia

Tartalomszolgáltató:
Skócia

Bevezetés

Milyen illetéket kell fizetnem?

Mennyit kell fizetni?

Mi történik akkor, ha nem fizetem be időben a bírósági illetéket?

Hogyan tudom befizetni a bírósági illetéket?

Mi a teendőm azután, hogy megfizettem az illetéket?

Bevezetés

Skóciában az európai fizetési meghagyás után fizetendő bírósági illetékekre az alábbi szabályozás vonatkozik:

  • A körzeti bírósági illetékekről szóló, a körzeti bírósági illetékek módosításáról szóló 2018. évi végzéssel módosított 2018. évi végzés.

Az európai fizetési meghagyásra 2019. április 1-től a 2. jegyzék II. részének 6. pontja vonatkozik.

Az európai fizetési meghagyásra 2020. április 1-től a 3. jegyzék II. részének 6. pontja vonatkozik.

Az illetékek elektronikus befizetésére nincsen mód.

Milyen illetéket kell fizetnem?

Az európai fizetési meghagyás iránti kérelemnek a bíróságnálaz1896/2006/EK rendelet „A” formanyomtatványán történő benyújtásakor egyetlen illetéket kell fizetni, amely fedezi a teljes bírósági eljárást.

Általában nem szükséges, hogy „solicitor” képviselje, és a bírósági illeték sem a „solicitor” díját, sem az iratoknak a védő részére történő kézbesítése költségeit nem foglalja magában.

Az ellentmondás „F” formanyomtatványon történő benyújtása után nem kell illetéket fizetni.

Mennyit kell fizetni?

Az európai fizetési meghagyás iránti kérelem bíróságon való benyújtása után 129 font sterling fizetendő.

A körzeti bírósági illetékekről szóló módosított 2018. évi végzés, a 2018/481. sz. skót jogszabályi eszköz (Scottish Statutory Instrument 2018/481) 8. cikke értelmében a fél mentesülhet az illeték megfizetése alól, például ha jogosult bizonyos állami ellátásokra, vagy költségmentességre polgári ügyekben.

Mi történik akkor, ha nem fizetem be időben a bírósági illetéket?

A körzeti bírósági illetékekről szóló módosított 2018. évi végzés, a 2018/481. sz. skót jogszabályi eszköz (Scottish Statutory Instrument 2018/481) 3. cikkében foglaltak szerint a bíróság nem fogadja be a kérelmet, és illetékfizetés hiányában nem köteles eljárni.

Hogyan tudom befizetni a bírósági illetéket?

A bírósági illeték befizethető:

  • Csekken - A „The Scottish Courts and Tribunals Service” (a skót bírósági szolgálat) nevére kiállítva
  • Betéti kártyával és hitelkártyával - kérjük, ellenőrizze, hogy az adott bíróság milyen típusú kártyát fogad el, és hogy lehet-e telefonon keresztül fizetni.
  • Postai átutalási megbízással - A „The Scottish Courts and Tribunals Service” (a skót bírósági szolgálat) nevére
  • Készpénzben - postai úton történő befizetés esetén nem tanácsos készpénzben fizetni

Mi a teendőm azután, hogy megfizettem az illetéket?

A bíróság az 1896/2006/EK rendelet „A” formanyomtatványán benyújtott kérelmet az illeték megfizetése esetén fogadja be. Az iratokat a bírósághoz a fizetéssel egyidejűleg kell benyújtani vagy megküldeni. A bíróság ezt követően a következő eljárási lépésként átadja vagy kiküldi a „B”, „C”, „D” vagy „E” formanyomtatványt. Fizetési igazolásra nincsen szükség.

Utolsó frissítés: 03/04/2020

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.