Taxele judiciare aferente somației europene de plată

Polonia

Conținut furnizat de
Polonia

Introducere

Taxele pentru procedurile civile sunt reglementate de Legea privind cheltuielile de judecată (cauzele civile) din 28 iulie 2005 (text consolidat: Monitorul Oficial 2014, actul 1025). În general, se plătește o taxă pentru orice cerere introductivă a unei acțiuni, inclusiv pentru cererile depuse în cadrul unei proceduri reglementate de Regulamentul (CE) nr. 1896/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 decembrie 2006 de instituire a unei proceduri europene de somație de plată (denumită în continuare „SEP”). Legea privind cheltuielile de judecată (cauzele civile) (Titlul IV – Scutirea de la plata cheltuielilor de judecată) permite depunerea unei cereri de scutire de la plata acestor cheltuieli.

Ce taxe se plătesc?

În cazul SEP taxele aplicabile sunt: o taxă fixă care depinde de valoarea sumei aflate în litigiu și o taxă proporțională în cazul în care suma în litigiu depășește 20 000 PLN.

Cât va trebui să plătesc?

Taxele pentru cererile de somație europeană de plată sunt fixate în funcție de valoarea sumei în litigiu:

  1. până la 500 PLN: o taxă de 30 PLN;
  2. între 500 PLN și 1 500 PLN: o taxă de 100 PLN;
  3. între 1500 PLN și 4000 PLN: o taxă de 200 PLN;
  4. între 4000 PLN și 7500 PLN: o taxă de 400 PLN;
  5. între 7500 PLN și 10 000 PLN: o taxă de 500 PLN;
  6. între 10 000 PLN și 15 000 PLN: o taxă de 750 PLN;
  7. între 15 000 PLN și 20 000 PLN: o taxă de 1000 PLN.

În cauzele privind drepturile de proprietate, în cazul în care suma în litigiu sau valoarea în discuție în apel depășește 20 000 PLN, se plătește o taxă proporțională în valoare de 5 % din suma sau valoarea respectivă, până la o sumă maximă de 200 000 PLN.

În cazul unei cereri de anulare a SEP, se percepe jumătate din taxă.

Ce se întâmplă dacă nu plătesc taxele judiciare la timp?

În conformitate cu articolul 1262 § din Codul de procedură civilă din 17 noiembrie 1964 (Monitorul Oficial nr. 43, actul 269, cu modificările ulterioare), instanța nu va lua nicio măsură ca răspuns la un act de procedură pentru care taxa aplicabilă nu a fost achitată. Cu alte cuvinte, fie se plătește taxa la depunerea unui act de procedură (cerere introductivă a unei acțiuni) la instanța competentă, fie se depune o cerere de scutire de la plata cheltuielilor de judecată.

Consecințele procedurale ale neplății taxelor pentru un act de procedură sunt precizate la articolul 130 și articolul 1302 din Codul de procedură civilă și în alte surse.

În temeiul articolului 130 din Codul de procedură civilă, în cazul în care un act de procedură (inclusiv o cerere introductivă a unei acțiuni) nu poate fi prelucrat ca urmare a neplății taxei, președintele completului de judecată solicită părții să efectueze plata respectivă în termen de o săptămână, în caz contrar actul de procedură fiind returnat. În cazul în care actul de procedură a fost depus de o persoană care locuiește în străinătate și care nu are un reprezentant desemnat în Polonia, președintele completului de judecată va stabili un termen pentru plata taxei, care nu poate fi mai scurt de o lună. În cazul în care taxa nu este plătită în termenul stabilit, actul de procedură este returnat părții. În cazul în care taxa este plătită în termenul stabilit, actul de procedură produce efecte juridice de la data depunerii sale.

În temeiul articolului 1302 din Codul de procedură civilă, un act de procedură depus de un avocat sau de un avocat în materie de brevete fără ca taxa să fie plătită este returnat fără ordin de plată, în cazul în care taxa este fixă sau este proporțională cu suma în litigiu specificată de parte. Cu toate acestea, în cazul în care taxa pentru actul de procedură este plătită în termen de o săptămână de la notificarea deciziei de returnare a documentului, actul produce efecte juridice de la data depunerii sale.

Cum pot plăti taxele judiciare?

Modalitățile de plată a taxelor judiciare în cauzele civile sunt reglementate de Ordonanța ministrului justiției din 21 martie 2016 de stabilire a modalităților de plată a taxelor judiciare în cauzele civile (Monitorul Oficial nr. 27, actul 199), care constituie actul legislativ de punere în aplicare a Legii privind cheltuielile de judecată (cauzele civile) menționate anterior.

Taxele judiciare în cauzele civile pot fi plătite sub altă formă decât numerarul, în contul curent al instanței competente (detaliile contului pot fi obținute direct de la instanță sau de pe site-ul web al acesteia ori de pe site-ul web al Ministerului Justiției), direct la casieria instanței sau sub formă de taxe judiciare de timbru, timbrele putând fi achiziționate de la casieria instanței.

Ce trebuie să fac după ce plătesc taxele?

După achitarea taxelor și soluționarea eventualelor nereguli, instanța va emite o somație europeană de plată.

Ultima actualizare: 28/08/2024

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.