Izvorna jezična inačica ove stranice estonski nedavno je izmijenjena. Naši prevoditelji trenutačno pripremaju jezičnu inačicu koju vidite.
Sljedeći jezici: španjolskiengleskifrancuskirumunjski već su prevedeni.
Swipe to change

Sudske pristojbe u sporovima male vrijednosti

Estonija

Sadržaj omogućio
Estonija
Službeni prijevod nije dostupan u jezičnoj verziji koju tražite.
Ovdje možete pristupiti strojnom prijevodu ovog sadržaja. Imajte na umu da je svrha tog prijevoda samo pružiti kontekst. Vlasnik ove stranice ne prihvaća nikakvu odgovornost ni obvezu u pogledu kvalitete strojno prevedenog teksta.

Uvod

Koje se pristojbe primjenjuju?

Koliko ću trebati platiti?

Što će se dogoditi ako sudske pristojbe ne platim na vrijeme?

Kako mogu platiti sudske pristojbe?

Što trebam učiniti nakon plaćanja?

Uvod

Ako podnesete zahtjev u okviru europskog postupka za sporove male vrijednosti sudu u Estoniji, morat ćete platiti istu državnu pristojbu koju biste trebali platiti za podnošenje zahtjeva na nacionalnoj razini. Državne pristojbe i drugi troškovi postupka uređeni su Zakonom o parničnom postupku i Zakonom o državnim pristojbama. Državne pristojbe i druge troškove postupka koje treba platiti sudu moguće je platiti isključivo bankovnom doznakom.

Koje se pristojbe primjenjuju?

Nakon što podnesete zahtjev, morat ćete platiti državnu pristojbu kako biste pokrili troškove postupka.

Koliko ću trebati platiti?

Ako podnesete zahtjev u okviru europskog postupka za sporove male vrijednosti sudu u Estoniji, morat ćete platiti istu državnu pristojbu koju biste trebali platiti za podnošenje zahtjeva na nacionalnoj razini. Iznos državne pristojbe ovisi o novčanom iznosu koji potražujete. Na primjer, za tražbine od 500 EUR morat ćete platiti državnu pristojbu od 100 EUR, za tražbine od 1000 EUR državna pristojba iznosi 175 EUR, za tražbine od 1500 EUR državna pristojba iznosi 200 EUR, a za tražbine od 2000 EUR morat ćete platiti državnu pristojbu od 225 EUR.

Što će se dogoditi ako sudske pristojbe ne platim na vrijeme?

Državnu pristojbu morate platiti unaprijed pri podnošenju zahtjeva. Ako niste platili državnu pristojbu, dobit ćete mogućnost plaćanja u roku koji odredi sud. Ako ne platite upravnu pristojbu u tom roku, sud će odbaciti vaš zahtjev.

Kako mogu platiti sudske pristojbe?

Državne se pristojbe mogu platiti isključivo bankovnom doznakom. Plaćanje kreditnim karticama nije moguće. Potrebno je navesti Ministarstvo financija kao primatelja svih uplata namijenjenih sudovima.

Ako unaprijed platite državnu pristojbu, potrebno je što preciznije u polju za objašnjenja naznačiti za koji postupak plaćate državnu pristojbu. Ako državnu pristojbu plaćate putem portala, na primjer Portala za registraciju trgovačkih društava ili javnog sustava e-File, uplati se dodjeljuje jedinstveni referentni broj s poveznicom na konkretnu tražbinu.

Na internetskim stranicama estonskih sudova možete pronaći dodatne informacije o računima za uplatu državnih pristojbi i referentnim brojevima sudova.

Što trebam učiniti nakon plaćanja?

Sudu morate dostaviti informacije kojima se potvrđuje plaćanje državne pristojbe kako bi sud mogao provjeriti primitak pristojbe. Potrebno je dostaviti sljedeće informacije: ime osobe koja plaća državnu pristojbu, podatke o banci i računu na koji je uplaćena državna pristojba, uplaćeni iznos i datum uplate. Sud može provjeriti plaćanje elektroničkim putem, tj. nije potrebno dostaviti platni nalog kojim se potvrđuje plaćanje državne pristojbe. Međutim, sud to može zatražiti po potrebi.

Posljednji put ažurirano: 06/04/2020

Verziju ove stranice na nacionalnom jeziku održava odgovarajuća država članica. Prijevode je napravila služba Europske komisije. Moguće promjene u originalu koje su unijela nadležna nacionalna tijela možda još nisu vidljive u drugim jezičnim verzijama. Europska komisija ne preuzima nikakvu odgovornost za informacije ili podatke sadržane ili navedene u ovom dokumentu. Pogledajte pravnu obavijest kako biste vidjeli propise o autorskim pravima države članice odgovorne za ovu stranicu.