Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata észt nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Az oldal jelenleg a következő nyelveken olvasható: spanyolangolfranciaromán.
Swipe to change

A kis értékű követelésekre vonatkozó eljárással kapcsolatos bírósági illetékek

Észtország

Tartalomszolgáltató:
Észtország
Ezen a nyelven nem áll rendelkezésre hivatalos fordítás.
Az oldal tartalmának a gépi fordítása megtekinthető itt. Figyelem: a gépi fordítás csakis általános tájékoztatási célt szolgál. A weboldal tulajdonosa nem vállal semminemű felelősséget a gépi fordítás minőségéért.

Bevezetés

Milyen illetéket kell fizetnem?

Milyen illetéket kell fizetnem?

Mi történik, ha nem fizetem be az illetéket határidőben?

Hogyan fizethetem meg az illetéket?

Mit kell tennem, ha befizettem az illetéket?

Bevezetés

Ha Észtországban kis értékű követelések európai eljárása iránti kereset nyújtanak be a bíróság részére, ugyanazt az eljárási illetéket kell megfizetni, mintha nemzeti keresetet nyújtottak volna be. Az eljárási illetéket és más eljárási költségeket a polgári perrendtartásról szóló törvénykönyv és az illetékekről szóló törvénykönyv szabályozzák. Az illetéket és a bíróság részére megfizetendő eljárási költségeket csak banki átutalással lehet megfizetni.

Milyen illetéket kell fizetnem?

Kereset benyújtásakor az eljárás költségeinek fedezetére szolgáló eljárási illetéket kell megfizetni.

Milyen illetéket kell fizetnem?

Ha Észtországban kis értékű követelések európai eljárása iránti kereset nyújtanak be a bíróság részére, ugyanazt az eljárási illetéket kell megfizetni, mintha nemzeti keresetet nyújtottak volna be. Az eljárási illeték nagyságát a követelés tárgyát képező összeg határozza meg. Például 100 EUR eljárási illeték fizetendő 500 EUR összegű követelés esetén, 175 EUR eljárási illeték 1000 EUR összegű követelés esetén, 200 EUR eljárási illeték 1500 EUR összegű követelés esetén és 225 EUR eljárási illeték fizetendő 2000 EUR összegű követelés esetén.

Mi történik, ha nem fizetem be az illetéket határidőben?

A kereset benyújtásakor előre meg kell fizetni az eljárási illetéket. Ha nem fizették meg az eljárási illetéket, a bíróság lehetőséget biztosít arra, hogy az általa megállapított határidőig megfizessék azt. Ha nem fizetik meg az eljárási illetéket e határidőig, a bíróság elutasítja a keresetet.

Hogyan fizethetem meg az illetéket?

Az illeték csak banki átutalással fizethető meg. A bankkártya nem elfogadott. A bíróság részére teljesítendő valamennyi fizetés címzettje a pénzügyminisztérium.

Ha előre megfizetik az eljárási illetéket, a lehető legpontosabban meg kell jelölni a közleményben azt az eljárást, amelyre az illetéket fizetik. Ha az eljárási illeték megfizetését portálon, például a cégnyilvántartási portálon vagy a nyilvános e-File-on keresztül teljesítik, az minden esetben a konkrét keresethez kapcsolódó egyedik hivatkozási számot kap.

Az eljárási illeték számláiról és a bírósági hivatkozási számokról további információ található: az észt bíróságok weboldala.

Mit kell tennem, ha befizettem az illetéket?

A bíróság részére tájékoztatást kell adni az eljárási illeték megfizetéséről oly módon, hogy a bíróság visszaigazolhassa az eljárási illeték megfizetését. Ez a tájékoztatás a következőket foglalja magában: az eljárási illetéket megfizető személy neve, banki adatok és az a számla, amelyre az illetéket megfizették, a megfizetett összeg és a fizetés napja. A bíróság elektronikus úton igazolja vissza a fizetés teljesítését, azaz nem kell csatolni az eljárási illeték megfizetését igazoló fizetési megbízást. Mindazonáltal a bíróság szükség esetén kérheti azt.

Utolsó frissítés: 24/01/2020

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.