A kis értékű követelésekre vonatkozó eljárással kapcsolatos bírósági illetékek

Németország

Tartalomszolgáltató:
Németország

Bevezetés

A kis értékű követelések európai eljárásának díjait a bírósági költségekről szóló törvény (Gerichtskostengesetz, GKG) határozza meg.

A bíróság számlát állít ki, amelyben kéri az illetékek megfizetését. Az illetéket akkor kell megfizetni, amikor az eljárást megindító kérelmet benyújtották a bírósághoz. Az eljárás akkor is folytatódik, ha a költségeket az adott időpontban még nem fizették ki.

A költségeket főszabály szerint a kérelmezőnek kell megfizetnie. Az eljárás végén a költségeket annak a személynek kell megfizetnie, akire a bíróság azt kiszabta, vagy aki egyezség keretében vállalta a fizetési kötelezettséget.

Milyen illetéket kell fizetnem?

Az illetékek pontos összegét a bírósági költségekről szóló törvény mellékletében található költségjegyzék (Kostenverzeichnis, KV) tartalmazza. A költségjegyzék 1210. pontja a kis értékű követelések európai eljárásának díjtételét 3,0-ban határozza meg. Az eljárás idő előtti megszüntetése esetén a díj 1,0-ra csökken (a költségjegyzék 1211. pontja).

Az illeték összegét a jogvitában szereplő összeg határozza meg, amely rendszerint megegyezik a követelés összegével.

Mennyit kell fizetni?

A következő díjak alkalmazandók:


EUR-ig terjedő érték

3,0 díjtétel
(EUR)

1,0 díjtétel
(EUR)

500,00

114,00

38,00

1 000,00

174,00

58,00

1 500,00

234,00

78,00

2 000,00

294,00

98,00

Az illetéken felül minden felmerülő költséget, például a szolgáltatás, a tanúk, a szakértők és a tolmácsok költségeit is meg kell fizetni.

Mi történik akkor, ha nem fizetem be időben a bírósági illetéket?

Ha a bírósági költségeket nem fizetik meg, a bíróság végrehajtás útján behajtja azokat.

Hogyan tudom befizetni a bírósági illetéket?

A kifizetést banki átutalással kell teljesíteni a számlán feltüntetett bankszámlára. Az átutalásnak tartalmaznia kell a hivatkozási számot.

A hitelkártyával történő fizetés nem lehetséges, és az illeték összegét a bíróság nem emelheti le a kérelmező bankszámlájáról.

Más fizetési mód nem áll rendelkezésre.

Mi a teendőm azután, hogy megfizettem az illetéket?

Az eljárás akkor is folytatódik, ha az illetéket nem fizetik meg. A bíróság a kérelem beérkezését követően feldolgozza azt.

Utolsó frissítés: 14/06/2024

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.