Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata német nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Swipe to change

A kis értékű követelésekre vonatkozó eljárással kapcsolatos bírósági illetékek

Németország

Tartalomszolgáltató:
Németország
Ezen a nyelven nem áll rendelkezésre hivatalos fordítás.
Az oldal tartalmának a gépi fordítása megtekinthető itt. Figyelem: a gépi fordítás csakis általános tájékoztatási célt szolgál. A weboldal tulajdonosa nem vállal semminemű felelősséget a gépi fordítás minőségéért.

Bevezetés

Milyen illetéket kell fizetnem?

Mennyit kell fizetnem?

Mi történik, ha nem fizetem be az illetéket határidőben?

Hogyan fizethetem meg az illetéket?

Mit kell tennem, ha befizettem az illetéket?

Bevezetés

A kis értékű követelések európai eljárásának bírósági eljárási költségeit a bírósági eljárási költségekről szóló törvény (Gerichtskostengesetz) tartalmazza.

A bíróság a bírósági eljárási költségek megfizetését a bírósági eljárási költségszámla útján írja elő. Az eljárási illetéket az eljárást megindító kereset benyújtásakor kell megfizetni. Mindazonáltal az eljárás menete nem függ az eljárási illeték megfizetésétől.

Az eljárási illeték megfizetésére a felperesen kívül az a személy is köteles, akivel szemben a bíróság illetékfizetési kötelezettséget állapított meg, vagy aki egyezség részeként ezt vállalta.

Milyen illetéket kell fizetnem?

A bírósági eljárási költségekről szóló törvény melléklete (költségjegyzék – Kostenverzeichnis) tartalmazza az egyes illetékeket. A költségjegyzék 1210. pontja 3,0 illetékmértéket állapít meg a kis értékű követelések európai eljárása esetében. Az eljárás megszüntetése esetén ezen illeték mértéke 1,0‑ra csökken (a költségjegyzék 1211. pontja).

Az illeték összegét a jogvita tárgyát képező összeg határozza meg, amely rendszerint megegyezik az előterjesztett követelés értékével.

Mennyit kell fizetnem?

A fizetendő illetékek:

Értékek
EUR-ig

3,0 illetékmérték
EUR

1,0 illetékmérték EUR

500,00

105,00

35,00

1 000,00

159,0

53,00

1 500,00

213,00

71,00

2 000,00

267,00

89,00

Az illetékek mellett valamennyi felmerülő költséget meg kell fizetni, így a kézbesítés, a tanúk, a szakértők és tolmácsok költségeit.

Mi történik, ha nem fizetem be az illetéket határidőben?

A meg nem fizetett eljárási költségeket a bíróság pénztára (Gerichtskassen) behajtja.

Hogyan fizethetem meg az illetéket?

Az illeték a számlán megjelölt bankszámlára történő banki átutalással fizethető meg. Az átutalásban fel kell tüntetni a hivatkozási számot.

a) banki átutalás

Lehetőség van a banki átutalással történő fizetésre.

b) bankkártya

Nincs lehetőség a bankkártyával történő fizetésre.

c) a beszedési megbízással történő fizetés

Nincs lehetőség a beszedési megbízással történő fizetésre.

D) más fizetési mód (kérjük pontosítani)

Nincs más fizetési mód.

Mit kell tennem, ha befizettem az illetéket?

Az eljárás menete nem függ az illeték megfizetésétől.

Utolsó frissítés: 05/11/2020

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.