Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata görög nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Swipe to change

A kis értékű követelésekre vonatkozó eljárással kapcsolatos bírósági illetékek

Görögország

Tartalomszolgáltató:
Görögország

Bevezetés

Milyen illetéket kell fizetnem?

Mennyit kell fizetnem?

Mi történik, ha nem fizetem be az illetéket határidőben?

Hogyan fizethetem meg az illetéket?

Mit kell tennem, ha befizettem az illetéket?

Bevezetés

A kis értékű követelések európai eljárása elsődlegesen arra irányul, hogy egyszerűsítse és gyorsítsa a határon átnyúló kis értékű követelések elbírálását az Európai Unióban, valamint csökkentse ezen eljárás költségeit a tagállamok között.

Milyen illetéket kell fizetnem?

A kis értékű követelések európai eljárása alapján elbírálandó kereset bíróság részére történő benyújtásához a felperes által követelt összeg (kis) százalékát kitevő bírósági eljárási illetéket kell fizetni. Az illetéket a kereset benyújtásakor kell megfizetni.

Mennyit kell fizetnem?

A releváns összeget a bíróság határozza meg, és az a felperes követelésének összegével arányos. Ha például a felperes követelése 5000 EUR, a bírósági eljárási illeték hozzávetőlegesen 65 EUR összeget tesz ki.

Mi történik, ha nem fizetem be az illetéket határidőben?

Ha nem fizetik meg határidőben az illetéket, a bíróság mérlegelési jogkörét gyakorolva a) határidőt állapíthat meg a felperesnek az illeték megfizetését igazoló dokumentum benyújtására, vagy b) elutasíthatja a keresetet.

Hogyan fizethetem meg az illetéket?

A bírósági eljárási illetéket rendszerint készpénzben a kijelölt fizetőhelyen kell megfizetni. A nyilvántartást vezető hivatalnok tájékoztatást nyújthat az érintett felek részére a fizetési eljárásra vonatkozóan. Nem lehetséges (jelenleg) a bírósági eljárási illeték bankkártyával vagy banki átutalással történő megfizetése.

Mit kell tennem, ha befizettem az illetéket?

A bírósági eljárási illeték megfizetésének a fizetőhely által kiadott igazolását a keresettel együtt csatolni kell az ügyiratokhoz.

Utolsó frissítés: 08/04/2020

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.