Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata görög nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Swipe to change

A kis értékű követelésekre vonatkozó eljárással kapcsolatos bírósági illetékek

Görögország

Tartalomszolgáltató:
Görögország
Ezen a nyelven nem áll rendelkezésre hivatalos fordítás.
Az oldal tartalmának a gépi fordítása megtekinthető itt. Figyelem: a gépi fordítás csakis általános tájékoztatási célt szolgál. A weboldal tulajdonosa nem vállal semminemű felelősséget a gépi fordítás minőségéért.

Bevezetés

A kis értékű követelések európai eljárása elsődlegesen arra irányul, hogy egyszerűsítse és gyorsítsa a határon átnyúló kis értékű követelések elbírálását az Európai Unióban, valamint csökkentse ezen eljárás költségeit a tagállamok között.

Milyen illetéket kell fizetnem?

A kis értékű követelések európai eljárása alapján elbírálandó kereset bíróság részére történő benyújtásához a felperes által követelt összeg (kis) százalékát kitevő bírósági eljárási illetéket kell fizetni. Az illetéket a kereset benyújtásakor kell megfizetni.

Mennyit kell fizetnem?

A releváns összeget a bíróság határozza meg, és az a felperes követelésének összegével arányos. Ha például a felperes követelése 5000 EUR, a bírósági eljárási illeték hozzávetőlegesen 65 EUR összeget tesz ki.

Mi történik, ha nem fizetem be az illetéket határidőben?

Ha nem fizetik meg határidőben az illetéket, a bíróság mérlegelési jogkörét gyakorolva a) határidőt állapíthat meg a felperesnek az illeték megfizetését igazoló dokumentum benyújtására, vagy b) elutasíthatja a keresetet.

Hogyan fizethetem meg az illetéket?

A bírósági eljárási illetéket rendszerint készpénzben a kijelölt fizetőhelyen kell megfizetni. A nyilvántartást vezető hivatalnok tájékoztatást nyújthat az érintett felek részére a fizetési eljárásra vonatkozóan. Nem lehetséges (jelenleg) a bírósági eljárási illeték bankkártyával vagy banki átutalással történő megfizetése.

Mit kell tennem, ha befizettem az illetéket?

A bírósági eljárási illeték megfizetésének a fizetőhely által kiadott igazolását a keresettel együtt csatolni kell az ügyiratokhoz.

Utolsó frissítés: 12/03/2024

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.