A kis értékű követelésekre vonatkozó eljárással kapcsolatos bírósági illetékek

Olaszország

Tartalomszolgáltató:
Olaszország

Bevezetés

Milyen illetéket kell fizetnem?

Mennyit kell fizetnem?

Mi történik, ha nem fizetem be az illetéket határidőben?

Hogyan fizethetem meg az illetéket?

Mit kell tennem, ha befizettem az illetéket?

Bevezetés

Az eljárási költségekre vonatkozó szabályokat a perköltségekre vonatkozó rendelkezések egységes szerkezetbe foglalt szövegéről szóló törvény (Testo Unico delle disposizioni legislative e regolamentari in materia di spese di giustizia) tartalmazza, amelyet a 2002. május 30-i 115. sz. elnöki rendelet (Decreto del Presidente della Repubblica 30 maggio 2002 n. 115) foglal magában.

Milyen illetéket kell fizetnem?

A polgári eljárásokban minden egyes peres fél maga viseli a saját eljárási cselekményeivel és az eljáráshoz szükséges egyéb eljárási cselekményekkel kapcsolatos költségeket, ha törvény úgy rendelkezik, vagy a bíróság előírja, hogy e peres fél fizesse meg azokat (a perköltségekre vonatkozó rendelkezések egységes szerkezetbe foglalt szövegéről szóló törvény 8. cikke, 115/2002. sz. elnöki rendelet).

A polgári eljárás illetékei a következők:

  • a keresetindítás egységes illetéke
  • a kézbesítés illetéke
  • az iratokról készített másolatok illetéke.

Mennyit kell fizetnem?

A fizetendő illeték összegét a 115/2002. sz. elnöki rendelet 13. és 30. cikke tartalmazza, amely az egységes illetékre, illetve a kézbesítési költségek fedezetének a bíróság kérelmére történő előzetes megfizetésére vonatkozik.

Az iratokról készített másolatok illetékét a 115/2002. sz. elnöki rendelet 267. és azt követő cikkei szabályozzák, és a rendelet mellékletében foglalt 6., 7. és 8. táblázat sorolja fel.

A békebíróság hivatalának felállításáról szóló 374/1991. sz. törvény (Legge 21 novembre 1991, n. 374 Istituzione del giudice di pace) 46. cikke alapján (Olaszországban a békebírók jogi végzettséggel rendelkeznek) csak az egységes illetéket kell megfizetni az 1033 EUR pertárgyértéket meg nem haladó ügyekkel kapcsolatos iratok és ítéletek esetében.

Mi történik, ha nem fizetem be az illetéket határidőben?

A fizetés elmulasztása esetén a bíróság vagy az adósságbehajtó cég (az Equitalia Giustizia SpA társasággal történt megállapodás) fizetési felszólítást kézbesít az egységes illeték megfizetésének módjára vonatkozó felhívással (a 115/2002. sz. elnöki rendelet 248. cikke).

Az iratokról készített másolatok illetéke és a 115/2002. sz. elnöki rendelet 30. cikke szerinti összeg megfizetésének elmulasztása esetén a bíróság elutasíthatja az irat átvételét (a 115/2002. sz. elnöki rendelet 285. cikke).

Hogyan fizethetem meg az illetéket?

Olaszországban történő fizetés esetén postai számla, az F23-as formanyomtatvány vagy az engedéllyel rendelkező dohányboltok és értékesítőhelyek által árusított bélyegek használhatók.

Külföldről a fizetés banki átutalással történhet.

Mit kell tennem, ha befizettem az illetéket?

A befizetés után a vonatkozó bizonylatot a fizetés igazolásaként be kell nyújtani a bíróság részére.

Utolsó frissítés: 18/01/2022

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.