Az átmeneti időszak vége előtt indított, folyamatban lévő polgári eljárásokat az uniós jog alapján fogják lefolytatni. Az európai igazságügyi portálon 2022 végéig még olvashatók lesznek az Egyesült Királyságra vonatkozó releváns információk, az országgal kötött kölcsönös megállapodás alapján.

A kis értékű követelésekre vonatkozó eljárással kapcsolatos bírósági illetékek

Skócia

Tartalomszolgáltató:
Skócia

Bevezetés

Milyen illetéket kell fizetnem?

Mennyit kell fizetni?

Mi történik akkor, ha nem fizetem be időben a bírósági illetéket?

Hogyan tudom befizetni a bírósági illetéket?

Mi a teendőm azután, hogy megfizettem az illetéket?

Bevezetés

Skóciában az alábbiak szabályozzák a kis értékű követelések európai eljárásában fizetendő bírósági illetékeket:

  • a körzeti bírósági illetékekről szóló rendelet módosításáról szóló, 2018. évi 2018/194. számú rendelettel (Sheriff Court Fees Amendment Order 2018, Scottish Statutory Instrument Number 2018/194) módosított,
  • a körzeti bírósági illetékekről szóló 2018. évi, 2018/481. számú rendelet (Sheriff Court Fees Order 2018, Scottish Statutory Instrument Number 2018/481).

A 2. melléklet II. részének 16. és 38. pontja alkalmazandó a kis értékű európai követelésekre 2019. április 1-jétől.

A 3. melléklet II. részének 16. és 38. pontja alkalmazandó a kis értékű európai követelésekre 2020. április 1-jétől.

Az illetékek nem fizethetők be elektronikusan.

Milyen illetéket kell fizetnem?

A kis értékű európai követeléssel kapcsolatos keresetnek a 861/2007/EK rendelet „A” formanyomtatványán történő előterjesztéséhez egyetlen illetéket kell fizetni a bírósági eljárás egészére.

Az iratok postai úton történő kézbesítésének költségét magában foglalja az illeték, de adott esetben további illetéket kell fizetni, ha az alperes részére a körzeti bíróság tisztviselőjének kell a kézbesítést végrehajtania.

Nem kell illetéket fizetni a keresetre a „C” formanyomtatványon adott válaszért.

Az ügyvéd általi képviselet általában nem kötelező, és az illeték nem foglalja magában az ügyvédi díjat.

Mennyit kell fizetni?

Egy kis értékű európai követeléssel kapcsolatos kereset bíróságon történő előterjesztéséért jelenleg az alábbi illetékeket kell fizetni:

  • legfeljebb 300 font sterling vagy 250 euró összegű követelés esetén 19 font sterling összegű illetéket;
  • minden egyéb kis értékű európai követelés esetében 104 font sterling összegű illetéket.

Az iratoknak az alperes részére a körzeti bíróság tisztviselője által történő kézbesítéséért további illetékként 13 font sterling adminisztratív díjat kell fizetni a körzeti bírósági tisztviselő általi kézbesítés költsége mellett.

A körzeti bírósági illetékekről szóló módosított 2018. évi rendelet – 2018/481. számú skót rendelet – 8. cikke szerint a fél illetékmentességre lehet jogosult, például ha bizonyos állami ellátásokra vagy polgári ügyekben költségmentességre jogosult.

Mi történik akkor, ha nem fizetem be időben a bírósági illetéket?

A körzeti bírósági illetékekről szóló módosított 2018. évi rendelet – 2018/481. számú skót rendelet – 3. szakasza értelmében a bíróság nem fogadja el a keresetet, és nem köteles bármit is tenni az illeték megfizetése nélkül.

Hogyan tudom befizetni a bírósági illetéket?

A bírósági illetékek az alábbi módokon fizethetők be:

  • csekken – a „The Scottish Courts and Tribunals Service” („Skót Bírósági és Törvényszéki Szolgálat”) részére;
  • betéti és hitelkártyával – kérjük, ellenőrizze, hogy milyen típusú kártyákat fogad el az érintett bíróság, és hogy befizethető-e az illeték telefonon;
  • postautalványon – a „The Scottish Courts and Tribunals Service” részére;
  • készpénzben – postai úton nem tanácsos készpénzben fizetni.

Mi a teendőm azután, hogy megfizettem az illetéket?

A bíróság a befizetéssel elfogadja a keresetlevélnek a 861/2007/EK rendelet „A” formanyomtatványán történő benyújtását. Az iratokat és a megfelelő összeget egyidejűleg kell bevinni a bíróságra vagy megküldeni számára. A bíróság ezután az eljárás következő lépéseként kiadja vagy megküldi a „B” vagy „1” formanyomtatványt, vagy kézbesíti az „A” formanyomtatványt az alperesnek. Nincs szükség a befizetés igazolására.

Utolsó frissítés: 04/05/2020

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.