A kis értékű követelésekre vonatkozó eljárással kapcsolatos bírósági illetékek

Szlovénia

Tartalomszolgáltató:
Szlovénia

Bevezetés

Milyen illetéket kell fizetnem?

Mennyit kell fizetni?

Mi történik akkor, ha nem fizetem be időben a bírósági illetéket?

Hogyan tudom befizetni a bírósági illetéket?

Mi a teendőm azután, hogy megfizettem az illetéket?

Bevezetés

A kis értékű követelések európai eljárásában alkalmazandó bírósági illetékeket a bírósági illetékekről szóló szlovén törvény (Zakon o sodnih taksahUradni list RS [a Szlovén Köztársaság Hivatalos Közlönye] 37/08., 97/10., 63/13. sz., 58/14. sz. alkotmánybírósági határozat, 19/15. sz. alkotmánybírósági határozat, 30/16. és 10/17–ZPP-E [a polgári perrendtartásról szóló törvény módosításáról szóló törvény]; a továbbiakban: ZST-1) sorolja fel, amely a bírósági illetékekre vonatkozó általános rendelkezéseket tartalmazza.

A ZST-1 (6. cikk) jogalapot biztosít a bírósági illetékek készpénzzel, elektronikus pénzzel és egyéb érvényes fizetőeszközökkel történő megfizetésére, ami a kis értékű követelések európai eljárásában fizetendő illetékek megfizetésére is vonatkozik. A gyakorlatban a bírósági illetékek elektronikusan az egyes bankok internetes pénzforgalmi szolgáltatásai útján fizethetők meg.

Milyen illetéket kell fizetnem?

A kis értékű követelések európai eljárásában egyszeri bírósági illetéket kell fizetni a teljes eljárásra. A bírósági illetéket a felperesnek kell megfizetnie az eljárás megindítására irányuló kérelem bírósághoz történő benyújtásakor.

Mennyit kell fizetni?

A kis értékű követelések európai eljárásában fizetendő bírósági illeték összege, amelyet a felperesnek az eljárás megindítására irányuló kérelem bírósághoz történő benyújtásakor kell megfizetnie, a követelés értékétől függ:

 • ha a követelés értéke kevesebb mint 300 EUR, az illeték összege 54 EUR,
 • ha a követelés értéke 301 EUR és 600 EUR között van, az illeték összege 78 EUR,
 • ha a követelés értéke 601 EUR és 900 EUR között van, az illeték összege 102 EUR,
 • ha a követelés értéke 901 EUR és 1200 EUR között van, az illeték összege 126 EUR,
 • ha a követelés értéke 1201 EUR és 1500 EUR között van, az illeték összege 150 EUR,
 • ha a követelés értéke 1501 EUR és 2000 EUR között van, az illeték összege 165 EUR,
 • ha a követelés értéke 2001 EUR és 2500 EUR között van, az illeték összege 180 EUR,
 • ha a követelés értéke 2501 EUR és 3000 EUR között van, az illeték összege 195 EUR,
 • ha a követelés értéke 3001 EUR és 3500 EUR között van, az illeték összege 210 EUR,
 • ha a követelés értéke 3501 EUR és 4000 EUR között van, az illeték összege 225 EUR,
 • ha a követelés értéke 4001 EUR és 4500 EUR között van, az illeték összege 240 EUR,
 • ha a követelés értéke 4501 EUR és 5000 EUR között van, az illeték összege 255 EUR.

Mi történik akkor, ha nem fizetem be időben a bírósági illetéket?

Ha a felperes nem fizeti be időben a bírósági illetéket, a bíróság ennek ellenére lefolytatja az eljárást, majd a bírósági illetéket szükséges esetén végrehajtás útján hajtja be.

Hogyan tudom befizetni a bírósági illetéket?

A ZST-1 (6. cikk) jogalapot biztosít a bírósági illetékek készpénzzel, elektronikus pénzzel és egyéb érvényes fizetőeszközökkel történő megfizetésére, ami a kis értékű követelések európai eljárásában fizetendő illetékek megfizetésére is vonatkozik.

A gyakorlatban a bírósági illetékek elektronikusan az egyes bankok internetes pénzforgalmi szolgáltatásai útján vagy közvetlenül a pénzforgalmi szolgáltatón vagy (készpénzben vagy POS terminálon) a bíróság pénztárán keresztül fizethetők meg.

Minden bank saját internetes pénzforgalmi szolgáltatást nyújt elektronikus fizetések teljesítésére.

Az illeték megfizetésére köteles személy előre, vagyis az eljárás megindítására irányuló kérelem bírósághoz történő benyújtásakor is megfizetheti a bírósági illetéket, vagy benyújthatja a bírósághoz a kérelmet, és megvárhatja, hogy a bíróság fizetési felhívást küldjön számára a fizetendő összeggel és a megfizetéshez szükséges összes többi adattal.

Mi a teendőm azután, hogy megfizettem az illetéket?

A bírósági illeték megfelelő hivatkozási szám (ezt az illeték megfizetésére köteles személlyel a bíróság közli a fizetési felhívásban) feltüntetésével történő megfizetését követően az illeték megfizetésére köteles személynek nem kell a bíróság számára befizetési igazolást bemutatnia. Ilyen esetekben a bíróság egy különleges elektronikus banki rendszeren (UJPnet) keresztül kap értesítést a befizetésről; e rendszerben a helyes hivatkozási szám döntő jelentőséggel bír az egyes befizetések azonosítása szempontjából.

Ha azonban a bírósági illetéket a megfelelő hivatkozási szám feltüntetése nélkül fizetik meg, az illeték megfizetésére köteles személynek befizetési igazolást kell bemutatnia a bíróság számára. Ezen igazolás érvényességének nincsenek különleges alaki feltételei. Az igazolás alapján a bíróság szükség esetén ellenőrzi a bírósági illeték befizetését az UJPnet platformon (különösen ha a bírósági illetéket nem a bíróság pénztárán keresztül fizették be).

Utolsó frissítés: 06/04/2020

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.