A kis értékű követelésekre vonatkozó eljárással kapcsolatos bírósági illetékek

Svédország

Tartalomszolgáltató:
Svédország

Bevezetés

Milyen illetéket kell fizetnem?

Mennyit kell fizetni?

Mi történik akkor, ha nem fizetem be időben a bírósági illetéket?

Hogyan tudom befizetni a bírósági illetéket?

Mi a teendőm azután, hogy megfizettem az illetéket?

Bevezetés

A keresetindítási illetéket az alább feltüntetett összegben kell megfizetni az alábbi eljárások bármelyikének megindítása esetén:

„A” kategória …………………………………900 SEK (1) /…/ a kis értékű követelések európai eljárásának bevezetéséről szóló, 2007. július 11-i 861/2007/EK rendelet szerinti polgári keresetek (a rendes bíróságokon fizetendő illetékekről szóló [1987:452. sz.] rendelet melléklete).

A keresetindítási illetéket azon bírósághoz kell befizetni, amelynél a keresetet előterjesztik. Jelenleg nincs lehetőség az illeték elektronikus úton, weboldalon keresztül történő befizetésére.

(1) Ez az összeg 2014. július 1-jétől alkalmazandó.

Milyen illetéket kell fizetnem?

Egyetlen keresetindítási illetéket kell fizetni a kis értékű követelések eljárásáért, mégpedig a keresetlevél bírósághoz történő benyújtásakor. Más illetéket nem kell fizetni az eljárásért vagy eljárási intézkedésekért.

Mennyit kell fizetni?

A 2014. július 1-jétől 900 SEK összegű keresetindítási illeték képezi az eljárásért fizetendő teljes összeget.

Mi történik akkor, ha nem fizetem be időben a bírósági illetéket?

Ha nem fizeti meg a keresetindítási illetéket, miután felhívták keresetének a fizetés teljesítésével való kiegészítésére, az ügyet megszüntetik, és a bíróság nem vizsgálja meg az Ön keresetét. A megszüntetést követően lehetőség van ugyanazon üggyel összefüggésben új kereset előterjesztésére.

Hogyan tudom befizetni a bírósági illetéket?

A keresetindítási illetéket elektronikus fizetési szolgáltatás használatával fizetheti be.

Mi a teendőm azután, hogy megfizettem az illetéket?

A befizetés teljesítését követően nem kell semmi mást tennie, és főszabály szerint nem szükséges igazolnia a befizetés megtörténtét. A bíróság az elé terjesztett keresetekkel párosítja a teljesített befizetéseket. Keresetének és befizetésének könnyebb párosítása érdekében győződjön meg arról, hogy saját teljes nevét és az ellenérdekű fél teljes nevét is megadja a befizetés teljesítésekor. Mindig őrizze meg a befizetésről kapott nyugtát, illetve visszaigazolást, mivel az szükség esetén felhasználható a befizetés nyomon követésére.

Utolsó frissítés: 05/12/2023

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.