Roditeljska otmica djeteta

Jeste li par iz dvije države s djetetom i sada se rastavljate? Možda se želite vratiti u svoju matičnu zemlju i odvesti dijete sa sobom. No učinite li to bez pristanka drugog roditelja ili suda, mogli biste prekršiti zakon.

Prikaži višePrikaži manje

Saznajte što je zakonito i što učiniti ako drugi roditelj otme vaše dijete.

Kako se pravilima EU-a pomaže spriječiti otmicu djece?

Sud u zemlji u kojoj je dijete obično živjelo prije otmice ostaje nadležan sve dok se slučaj otmice ne riješi. Tako se pokušava izbjeći da roditelji otimaju svoju djecu u nadi da će sud u njihovoj zemlji donijeti povoljniju presudu.

Kako roditelj može zatražiti predaju otetog djeteta?

U svim državama EU-a (osim Danske) postoje središnja tijela za pomoć roditeljima koji su žrtve međunarodne otmice djece. Moguće je pokrenuti postupak za predaju djeteta. U tom slučaju sud mora presuditi o predmetu u roku od šest tjedana. Sud bi trebao omogućiti djetetu da ga se sasluša u postupku, osim ako to nije prikladno zbog njegove dobi ili stupnja zrelosti.

Može li sud u zemlji u kojoj je dijete oteto odbiti predaju djeteta?

Sudovi države u koju je oteto dijete odvedeno mogu odbiti predaju djeteta samo ako postoji ozbiljna opasnost da će povratak izložiti dijete fizičkoj ili psihološkoj opasnosti (članak 13. točka (b) Haške konvencije iz 1980.). Međutim, povratak se ne može spriječiti ako su poduzete prikladne mjere za zaštitu djeteta. Ako sud utvrdi da dijete ne treba vratiti, mora kontaktirati sa sudom u državi u kojoj je dijete oteto.

Sud u zemlji u kojoj je dijete oteto tada odlučuje o konačnom ishodu uzimajući u obzir dokaze i obrazloženja drugog suda. Sudac također mora saslušati dijete i obje stranke.

Hoće li odluka suda automatski biti izvršna?

Pravomoćna presuda suda u zemlji podrijetla automatski se priznaje i izvršna je u drugoj državi EU-a bez izjave o izvršnosti („ukidanje egzekvature”), pod uvjetom da je sudac izdao potvrdu.

Ostale poveznice:

Posljednji put ažurirano: 20/05/2019

Stranicu održava Europska komisija. Informacije na ovoj stranici ne odražavaju nužno službeno stajalište Europske komisije. Europska komisija ne preuzima nikakvu odgovornost za informacije ili podatke sadržane ili navedene u ovom dokumentu. Pogledajte pravnu obavijest koja se odnosi na propise za autorska prava za europske stranice.