Nemek közötti egyenlőség

Az Európai Bizottság olyan képzési anyagokat kíván rendelkezésre bocsátani, amelyeket a nemek közötti egyenlőség terén tevékenykedő gyakorló jogászok saját munkájukhoz, oktatóik pedig forrásanyagként használhatnak fel.

Az EU nemek közötti egyenlőségre vonatkozó jogszabályait bemutató szemináriumok (Európai Bizottság)

A Bizottság a Progress pénzügyi program keretében szemináriumokat szervezett a nők és a férfiak közötti egyenlőségről szóló uniós jogszabályok témájában. A nemek közötti egyenlőség elve már a Római Szerződés 1957. évi aláírása óta szerves részét képezi az uniós jognak. Azóta jelentős mennyiségű jogszabályt fogadtak el többek között a foglalkoztatás és a munkavégzés során alkalmazott egyenlő bánásmódról, az anyák egészségvédelméről, a szülői szabadságról, valamint az árukhoz és szolgáltatásokhoz való hozzáférésről. A háttérdokumentumok és a szemináriumon elhangzott előadások ezen a linken keresztül érhetők el.

A nemek közötti egyenlőséghez kapcsolódó különféle témákról szóló kézikönyvek (Európai Bizottság)

A nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos ismereteiket bővíteni és elmélyíteni kívánó jogi szakemberek további információkat és elemzéseket találhatnak a következő (angol nyelven elérhető) kézikönyvekben. Az Európai Bizottság megbízásából készült könyvek a következő területeket ölelik fel:

A női nemi szervek megcsonkítása elleni küzdelem

United to end female genital mutilation (UEFGM – Együtt a női nemi szervek megcsonkítása ellen) – online oktatási eszköz

A női nemi szervek megcsonkítását világszerte a nők emberi jogai megsértésének és a gyermekbántalmazás egy formájának tekintik. A Egészségügyi Világszervezet szerint a női nemi szervek megcsonkítása – a nemi alapú erőszak többi formájához hasonlóan – sérti az élethez, a szabadsághoz, a méltósághoz, a nemek közötti egyenlőséghez, a megkülönböztetésmentességhez, valamint a testi és szellemi integritáshoz való alapvető jogot.

Az Együtt a női nemi szervek megcsonkítása ellen (UEFGM) című online tanfolyam az egészségügyi és menekültügyi szolgáltatások tükrében vizsgálja a női nemi szervek megcsonkításának problémáját. A jogi szakemberek érdeklődésére elsősorban a két első (alapozó) modul tarthat számot, amely bevezetést nyújt a női nemi szervek megcsonkítása mint a nemi alapú erőszak egy formájának témakörébe, és ismerteti annak emberi jogi vonatkozásait. A menekültügyi szakjogászok számára hasznos lehet a két speciális menekültügyi modul is.

A tanfolyam a következő nyelveken érhető el: angol, francia, görög, holland, német, olasz, portugál, spanyol, svéd.

Utolsó frissítés: 07/10/2020

A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.