Melyik ország joga alkalmazandó?

Ha Ön olyan perben érintett, ahol az ügyben releváns tények nem mind ugyanahhoz az országhoz kapcsolódnak, meg kell állapítani, hogy a bíróság az ügy érdeméről való döntés során melyik jogot fogja alkalmazni.

A nemzetközi kereskedelem bővülésével és a külföldi utazások egyre gyakoribbá válásával párhuzamosan nő annak kockázata, hogy egy cég vagy egy magánszemély nemzetközi elemet is tartalmazó vitába keveredik. A nemzetközi elem eredhet abból, hogy a felek különböző államok állampolgárai, vagy abból, hogy különböző országban laknak, esetleg abból hogy, külföldön megvalósuló ügyletre vonatkozó szerződést kötöttek.

Vita esetén nem elég azt megállapítani, hogy mely állam bíróságainak joghatósága alá tartozik az ügy eldöntése; azt is meg kell határozni, hogy melyik jogot kell majd alkalmazni az ügy érdemének elbírálására.

Ha szeretne részletesebben tájékozódni valamelyik tagállamról, válassza ki a kívánt ország zászlaját.

Utolsó frissítés: 03/04/2024

A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.