Európai fizetési meghagyás

Németország

Tartalomszolgáltató:
Németország

Bevezetés

Az európai fizetési meghagyásos eljárás létrehozásáról szóló rendelet végrehajtásának részleteit Németországban a határon átnyúló követelésérvényesítés és iratkézbesítés javításáról szóló törvény szabályozza.


ILLETÉKES BÍRÓSÁGOK/HATÓSÁGOK KERESÉSE

A lenti keresőeszköz segít megtalálni Önnek az(oka)t a bíróságo(ka)t/szerv(ek)et, amely(ek) illetékes(ek) az adott európai uniós jogi eszköz vonatkozásában. Figyelem: noha mindent megtettünk azért, hogy a rendszerben indított keresések a lehető legpontosabb találatokat eredményezzék, kivételes esetekben előfordulhat, hogy az illetékesség helytelen megállapítása miatt a keresés eredménye nem teljes.

Németország

Határokon átnyúló európai eljárások – Európai fizetési meghagyás


*kötelező választás

29. cikk (1) bekezdés a) pont - Hatáskörrel rendelkező bíróságok

Egész Németország tekintetében a Berlin–Wedding-i alsófokú bíróság (Amtsgericht) rendelkezik illetékességgel. A bíróság kapcsolattartási adatai:

Amtsgericht Wedding
13343 Berlin
Tel.: +49 (0)30 90156 - 0
Fax: +49 (0)30 90156 - 203

29. cikk (1) bekezdés b) pont - Felülvizsgálati eljárás

A fizetési meghagyásos eljárás tekintetében hatáskörrel rendelkező bíróság a Wedding-i helyi bíróság.

Az azt követő jogvitákkal ahhoz a bírósághoz kell fordulni, amelyet a kérelmező nemzetközi joghatósággal rendelkező bíróságként megjelöl. Amennyiben ez a bíróság az adott jogvitában nem rendelkezik hatáskörrel, az ügyet a nemzetközi joghatósággal rendelkező német bíróság elé terjesztheti. A nemzetközi joghatóságot általában a vonatkozó uniós jogi aktus, például az 1215/2012/EU rendelet szabályozza.

A felülvizsgálati eljárás hatályát és menetét a rendelet 20. cikke túlnyomórészt meghatározza. A törvénytervezet értelmében a kötelezettnek bizonyítania kell azokat a tényeket, amelyek véleménye szerint indokolják az európai fizetési meghagyás semmissé nyilvánítását. A nemzetközi joghatósággal rendelkező bíróság (lásd feljebb) határozat útján dönt, amely ellen nem nyújtható be fellebbezés. Amennyiben a bíróság az európai fizetési meghagyás semmissé nyilvánításáról határoz, az eljárás a rendeletnek megfelelően lezárul.

Ettől eltérően a munkaügyi jogvitákról szóló törvény (Arbeitsgerichtsgesetz) 2. § és 46b. §-ának (2) bekezdése szerinti esetekben az a munkaügyi bíróság rendelkezik illetékességgel, amely az alapeljárásban benyújtott kereset (Urteilsverfahren) tekintetében illetékességgel rendelkezne.

29. cikk (1) bekezdés c) pont - Kommunikációs eszközök

Az európai fizetési meghagyás iránti kérelem a nyomtatott forma mellett elektronikus úton is benyújtható, amennyiben az illetékes bíróság ezt engedélyezi. A Wedding-i helyi bíróság engedélyezi az elektronikus benyújtást. A kérelem elektronikus benyújtásának műszaki előfeltétele, hogy a Wedding-i helyi bíróság rendelkezzen egy speciális szoftverrel. További információkat az alábbi weboldalon talál:https://service.berlin.de/dienstleistung/327380/.

29. cikk (1) bekezdés d) pont - Használható nyelvek

A kérelem csak német nyelven nyújtható be.

Utolsó frissítés: 18/01/2024

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.