Európai fizetési meghagyás

Luxemburg

Tartalomszolgáltató:
Luxemburg

ILLETÉKES BÍRÓSÁGOK/HATÓSÁGOK KERESÉSE

A lenti keresőeszköz segít megtalálni Önnek az(oka)t a bíróságo(ka)t/szerv(ek)et, amely(ek) illetékes(ek) az adott európai uniós jogi eszköz vonatkozásában. Figyelem: noha mindent megtettünk azért, hogy a rendszerben indított keresések a lehető legpontosabb találatokat eredményezzék, kivételes esetekben előfordulhat, hogy az illetékesség helytelen megállapítása miatt a keresés eredménye nem teljes.

Luxemburg

Határokon átnyúló európai eljárások – Európai fizetési meghagyás


*kötelező választás

29. cikk (1) bekezdés a) pont - Hatáskörrel rendelkező bíróságok

Európai fizetési meghagyás kibocsátására hatáskörrel rendelkeznek:

1. a körzeti bíróság („tribunal d'arrondissement”) elnöke vagy az őt helyettesítő bíró, amennyiben a követelés értéke meghaladja a 15 000 eurót;

2. a békebíró, amennyiben a követelés értéke legfeljebb 15 000 euro;

3. a munkaügyi bíróság elnöke vagy az őt helyettesítő bíró, függetlenül a követelés összegétől, a következőkkel kapcsolatos jogviták esetén:

  • munkaszerződések, tanulmányi szerződések, valamint az egyrészt a munkaadók, másrészt a munkavállalóik közötti kiegészítő nyugdíjbiztosítási rendszerek, ideértve a felek között a munkaviszony megszűnését követően bekövetkezett jogvitákat;
  • az egyfelől a kiegészítő nyugdíjbiztosító rendszerekről szóló 1999. június 8-i törvény 21. cikkében említett szervezet vagy az ugyanazon jogszabály 24. cikke (1) bekezdésének meghatározása szerinti életbiztosító társaság, másfelől a munkavállalók, korábbi munkavállalók, illetve jogutódaik között létrejött, a törvény V. fejezetében említett fizetésképtelenség elleni biztosítás szolgáltatásai.

29. cikk (1) bekezdés b) pont - Felülvizsgálati eljárás

Az ellentmondás és a felülvizsgálati kérelem tekintetében a következők rendelkeznek hatáskörrel:

1. a körzeti bíróság, amennyiben az európai fizetési meghagyást a körzeti bíróság elnöke vagy az őt helyettesítő bíró bocsátotta ki;

2. a vezető békebíró vagy az őt helyettesítő bíró, amennyiben az európai fizetési meghagyást békebíró bocsátotta ki;

3. a munkaügyi bíróság, amennyiben az európai fizetési meghagyást a munkaügyi bíróság elnöke vagy az őt helyettesítő bíró bocsátotta ki.

29. cikk (1) bekezdés c) pont - Kommunikációs eszközök

Luxemburg kommunikációs eszközként a postai kézbesítést fogadja el.

29. cikk (1) bekezdés d) pont - Használható nyelvek

Luxemburg a francia és a német nyelvet fogadja el.

Utolsó frissítés: 03/11/2021

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.