Európai fizetési meghagyás

Hollandia

Tartalomszolgáltató:
Hollandia

ILLETÉKES BÍRÓSÁGOK/HATÓSÁGOK KERESÉSE

A lenti keresőeszköz segít megtalálni Önnek az(oka)t a bíróságo(ka)t/szerv(ek)et, amely(ek) illetékes(ek) az adott európai uniós jogi eszköz vonatkozásában. Figyelem: noha mindent megtettünk azért, hogy a rendszerben indított keresések a lehető legpontosabb találatokat eredményezzék, kivételes esetekben előfordulhat, hogy az illetékesség helytelen megállapítása miatt a keresés eredménye nem teljes.

Hollandia

Határokon átnyúló európai eljárások – Európai fizetési meghagyás


*kötelező választás

29. cikk (1) bekezdés a) pont - Hatáskörrel rendelkező bíróságok

Az európai fizetési meghagyás végrehajtásáról szóló törvény (Uitvoeringswet EBB) 2. cikke:

A rendelet 7. cikkének megfelelően európai fizetési meghagyás iránti kérelmet intéznek a bírósághoz. Amennyiben a rendelet 7. cikke (2) bekezdésének b) pontja szerinti összeg nem haladja meg a polgári perrendtartás (Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering) 93. cikkének a) pontjában meghatározott összeget, illetve az e cikk c) pontjában említett eljárást érint, akkor a kérelmet a járási bíró tárgyalja, és ő hoz határozatot.

29. cikk (1) bekezdés b) pont - Felülvizsgálati eljárás

Az európai fizetési meghagyás végrehajtásáról szóló törvény 9. cikke:

1. A kötelezett a rendelet 20. cikkének (1) és (2) bekezdésében nevezett indokokra hivatkozva felülvizsgálatot kérelmezhet a rendelet értelmében végrehajthatóvá nyilvánított európai fizetési meghagyás ellen annál a bíróságnál, amely a végrehajtható európai fizetési meghagyást kibocsátotta.

2. A kérelmet a következő határidők betartásával kell benyújtani:

a) négy héten belül azt követően, hogy a kötelezett a rendelet 20. cikke (1) bekezdésének a) pontjára való hivatkozás esetén a végrehajtható fizetési meghagyásról tudomást szerzett;

b) négy héten belül azt követően, hogy a rendelet 20. cikke (1) bekezdésének b) pontjára való hivatkozás esetén az ott felsorolt körülmények megszűntek;

c) négy héten belül azt követően, hogy a kötelezett a rendelet 20. cikkének (2) bekezdésére való hivatkozás esetén az ott meghatározott felülvizsgálati okról tudomást szerzett.

3. A felülvizsgálati kérelem benyújtásához ügyvéd közreműködése nem szükséges.

29. cikk (1) bekezdés c) pont - Kommunikációs eszközök

Európai fizetési meghagyás iránti kérelem a holland polgári eljárási jog (a polgári perrendtartás 33. cikke) szerint akkor nyújtható be elektronikus úton, ha a bíróság eljárási szabályzata ezt lehetővé teszi. Jelenleg egyik bíróságnál sincs erre lehetőség. Kérelem benyújtása csak az alábbi módokon lehetséges:

– postai úton,

– a bíróság hivatalán keresztül.

29. cikk (1) bekezdés d) pont - Használható nyelvek

Az európai fizetési meghagyás végrehajtásáról szóló törvény 8. cikkének (2) bekezdése:

2. Az eredetileg másik tagállam bírósága által végrehajthatóvá nyilvánított európai fizetési meghagyást a rendelet 21. cikke (2) bekezdésének b) pontja alkalmazásában holland nyelven állítják ki, illetve holland nyelvre fordítják le.

Utolsó frissítés: 31/03/2022

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.